STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

29.02.2012., srijeda


STANKOVAČKA STRUJA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA STANKOVCI

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


STANKOVAČKA STRUJA


U općini Stankovci započeo je projekt izgradnje solarne elektrane. Država joj je poklonila 64 hektara za samo 8500 eura (tisuću kuna po hektaru), a isti teren općina Stankovci prodaje po početnoj cijeni pet eura za četvorni metar. Teren koji su platili oko 8500 eura na koncu će prodati za 3,2 milijuna eura, što znači 376 puta veću zaradu.

Za gradnju navedene solarne elektrane zainteresirane su dvije tvrtke- Solarna avenija d.o.o. koja ima sjedište u Crljeniku kod Stankovaca i poduzeće Senega d.o.o. koje ima također sjedište u Stankovcima, a čiji su osnivači/članovi društva: ZDENKO ZRILIĆ, Zadar, Mak Dizdara 38/C ,- član društva, PETRA TADIĆ, Zadar, Puntamička 4 - član društva i MARKO ĆOSIĆ, Zagreb, Horvatovac 91 - član društva.

Dostavljamo tekstove o strujnoj mafiji o kojoj su izvješćivala hrvatska sredstva informiranja.


EFT, Korlea i Rudnap fino zaradili na "diletantizmu" HEP-a
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list

http://www.nacional.hr/clanak/84139/slobini-mesetari-bogatili-se-na-hep-u

ZAGREB - Tvrtke Vuka Hamovića EFT i Vojina Lazarevića Rudnap te ukrajinsko-slovačka Korlea, čiji je prokurist u Hrvatskoj sin potpredsjednika Nadzornih odbora HEP-a i TLM-a Krešimira Ćosića, najveći su ovogodišnji dobavljači struje HEP-u.

Na štetnim ugovorima samo s te tri tvrtke HEP je izgubio najmanje 750 milijuna kuna, piše Večernji list. Naime, lani je od njih kupljeno 285 megavata, i to po povijesno gotovo najvišoj cijeni od 83,3 eura za MWh. Cijena električne energije na međunarodnom tržištu ubrzo nakon potpisivanja ugovora pala je ispod 40 eura za megavatsat. Tvrtka Rudnap upravo po toj cijeni struju je, primjerice, prodavala Crnoj Gori.

Nakon što je otkriveno da je ukupno na kupnji skupe struje HEP lani izgubio milijardu kuna te dodatnih 400 milijuna jer je mostarskom Aluminiju, preko TLM-a, tu istu struju prodavao za četiri puta manje iznose, popis njegovih najvećih dobavljača dodatno intrigira. Iako je HEP, prema količini kupljene struje po stanovniku, drugi najveći europski kupac, još uvijek se sva trgovina odvija putem posrednika. Vlastite tvrtke za posredništvo HEP iz nepoznatih razloga nikada nije pokrenuo.

Protiv najvećeg dobavljača, vlasnika EFT-a Vuka Hamovića, zbog sumnje u prijevare i trgovanje dugovima, posljednjih su godina vođene istrage u Srbiji, BiH, Velikoj Britaniji i SAD-u. Ni u jednom slučaju prijave nisu podignute. Bivši visoki povjerenik za BiH Paddy Ashdown za Hamovića je rekao da plaćanjem mita političarima u Republici Srpskoj posredno financira skrivanje ratnih zločinaca.

Smatra ga se kraljem struje na Balkanu, brojne države ga imaju na svojim neformalnim crnim listama, ali su i dalje prisiljene surađivati s njim jer je iznimno moćan. Lani je ostvario prihod od 974 milijuna eura. Za 2009. godinu Hamović je HEP-u odjednom prodao 125 MW struje za 91 milijun eura i time pokrio više od trećine uvoznih potreba Hrvatske. Kada se tome pridoda i količina energije koju Hamović HEP-u prodaje na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini, u konačnici njegov EFT pokriva oko deset posto ukupnih hrvatskih potreba za električnom energijom.

Lanjske godine opseg trgovanja između HEP-a i EFT-a bio je približno isti iako je, prema službenim podacima, EFT Hrvatska 2008. prijavio prihod od samo 3,8 milijuna eura. Ostatak je, doznaje VL, uplaćen na njihove račune u Švicarskoj, dakle na više od 95 posto iznosa Hamović Hrvatskoj nije morao platiti porez na dobit.

Na drugom mjestu po količini struje prodane HEP-u za 2009., 100 MW po 72,9 milijuna eura, slovačka je tvrtka Korlea iza koje navodno stoji ukrajinski kapital. Prokurist te tvrtke, 28-godišnji Marko Ćosić, sin je potpredsjednika nadzornih odbora HEP-a i TLM-a, generala Krešimira Ćosića. O mogućem sukobu interesa Ćosić stariji nije želio niti čuti.

- To što moj sin radi u Korlei nema nikakve veze sa mnom, zaposlili su ga kao stručnjaka. HEP je od njih struju kupovao i prije - ustvrdio je Ćosić.

Svoju ulogu kao člana nadzornih odbora dviju tvrtki koje su, u najmanju ruku, u neobičnom odnosu odbio je objasniti, jednako kao što nije želio razgovarati ni o čudnom poslovnom potezu HEP-a koji struju na međunarodnom tržištu kupuju po iznimno visokim cijenama, a TLM-u je prodaje za četiri puta manje iznose.

Na trećem mjestu po količini električne energije prodane HEP-u za 2009. nalazi se tvrtka Rudnap srpskog trgovca Vojina Lazarevića, koji je prije bio bliski suradnik Vuka Hamovića u EFT-u.

On je HEP-u prodao 60 MW elektične energije za 43,7 milijuna eura. Za 2008. njegova hrvatska podružnica Rudnap energija prijavila je prihod od samo 4,7 milijuna eura, dakle, jednako kao i Hamović, većinu uplata primio je negdje u inozemstvu.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Ministarstvu gospodarstva RH
4. Ministarstvu poduzetništva i obrta RH
5. USKOK-u


U Stankovcima, 29. veljače 2012.godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA STANKOVCI

- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.02.2012., utorak


Rasprodaja zemljišta za 1 kn/m2
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA STANKOVCI

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Rasprodaja zemljišta za 1 kn/m2

Općina Stankovci od Vlade RH otkupila je zemljište za 1 kunu po m2. Država je prenijela pravo raspolaganja navedenog zemljišta na općinu Stankovci, ali sigurno ne kao bezvrijednu imovinu. Ista preživljava rasprodajom prostora u poslovnoj zoni koju joj je država prenijela u vlasništvo bez naknade kao što je i u uređenje tih zona ulupala ogromna financijska sredstva kojima se također gubi svaki nadzor i trag.

Razni mešetari koji su preko općine jeftino kupili zemljište sada ga skuplje preprodaju i tako u nedogled. Upozoravamo na netransparentno, a možda i protuzakonito raspolaganje i otuđenje državnog zemljišta putem lokalne samouprave.

Dostavljamo hrvatskoj javnosti rasprodaju tog istog zemljišta u poslovnoj zoni Stankovci koja je oglašena na internetskim portalima:

http://www.gohome.hr/nekretnine.aspx?q=nekretnine%20STANKOVCI%20prodaja

I.
23.02.2012.,www.oglasnik.hr
Zemljište Stankovci, Zadarska žup., 5km od autoputa i industrijske zone, 11km od mora, cca 2000m2 , 35€/m2
ovo!
II.
www.pbz-nekretnine.hr
Poslovni prostor, STANKOVCI, 2.000.000 €, 2100,00 m2cca 950 €/m2
Poslovno skladišni / proizvodni / distributivni objekt u blizini čvora Pirovac uz autocestu A1 PRODAJA ? 14.700.000 kn Poslovno skladišni / proizvodni / distributivni objekt sastoji se od: 1. POVRŠINA ČESTICE ZEMLJIŠTA 11.664 m2 2. POSLOVNI PROSTOR 446 m2 klimatiziran 3. SKLADIŠTNI....

III.
24.06.2011.
www.centarnekretnina.net%
Poslovno - stambena zgrada, STANKOVCI, 499.000 €, 445,00 m2cca 1120 €/m2
Predmetna nekretnina, u naravi poslovna građevina-izgrađena hala , nalazi se u poslovno-industrijskoj zoni Stankovci, samo 2 km od autoceste Zagreb-Split. Hala se sastoji od prizemlja i 1. kata. Teren zemljišta je ravan, površine 7 500 m2 . Parcela ( cca. 80 %) je ograđena betonskim....

IV.
Zemljište, STANKOVCI, 336.280 €, 4804,00 m2cca 70 €/m2
02.05.2011.,
www.njuskalo.hr
U industrijsko-poslovnoj zoni udaljenoj 5 km od auto puta A1, građevinsko zemljište sa pravomoćnom građevinskom dozvolom za hotel za podrum+priz+1 kat+potkrovlje, a ukupna korisna površina za planirani objekt je 1.268 m2+ 274,09 m2 terasa. Kompletna infrastruktura je uz parcelu koja....

V.
www.prodamsam.com
Zemljište, STANKOVCI, 35.000 €, 800,00 m2cca 40 €/m2
Novo!
građevinsko zemljište,općina Stankovci,11km od otoka Murtera .


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Ministarstvu gospodarstva RH
4. Ministarstvu poduzetništva i obrta RH
5. Državnom odvjetništvu RH


U Stankovcima, 28. veljače 2012.godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA STANKOVCI

- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.02.2012., nedjelja


STALNA PROPAGANDA ZA POSKUPLJENJE GORIVA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



DANA 26. VELJAČE 2012. GODINE SLOBODNA DALMACIJA OBJAVILA JE ČLANAK POD NASLOVOM :
Hrvatska neće preživjeti cijenu goriva od 20 kuna

Dostavljamo hrvatskoj javnosti tekst Stranke hrvatskog zajedništva da sama prosudi kako se vrši propaganda za poskupljenje goriva u Republici Hrvatskoj.


STALNA PROPAGANDA ZA POSKUPLJENJE GORIVA


U Hrvatskoj se stalno vrši propaganda da će poskupjeti gorivo zbog toga što će nafta u svijetu jednom također poskupjeti. Nema razloga za poskupljenje derivata i plašenja javnosti da će nafta uskoro premašiti 200 USD/bbl (barel nafte).

Dokazane rezerve nafte u svijetu su u porastu, a Europa više od 50% potreba za naftom namiruje iz Ruske Federacije. Glavni opskrbljivači SAD-a naftom su Kanada i Venezuela, a udio Irana u proizvodnji nafte iz zemalja Perzijskog zaljeva je tek oko 1/6.
Arapske zemlje opskrbljuju naftom najviše Japan, te Kinu i Indiju itd.

Cijena naftnih derivata u Hrvatskoj posve je neovisna o cijeni osnovne sirovine - nafte. U formuli za izračun cijena derivata u Hrvatskoj (po potrebi onih koji ih određuju) uopće nema cijene nafte. Uz današnje cijene nafte trošak nafte u jednoj litri naftnih derivata je 3-3,5 kuna/litri. Zanimljivo bi bilo znati kome odlazi ostatak (7-8,5 kuna/litri) do cijene derivata u Hrvatskoj.

Naftni derivati u Hrvatskoj nisu poskupjeli zbog poskupljenja nafte u svijetu o čemu nas informiraju neki stručnjaci za poskupljenja u medijima. Cijena nafte je u razdoblju od godinu dana imala trend smanjivanja.

Naftni derivati su poskupjeli isključivo zbog potrebe punjenja proračuna RH, jer drugi izvori za punjenje nisu dovoljno izdašni. Od poskupljenja imaju koristi i Mađari koji upravljaju INA-om. Isti se i dalje žale da više od pola cijene odlazi Hrvatskoj, a što bi oni htjeli da odlazi Mađarskoj.



Zagreb-Zadar, 26. veljače 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.02.2012., četvrtak


NEMAJU HRABROSTI OBRAČUNATI SE S KRIMINALOM I KORUPCIJOM
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



NEMAJU HRABROSTI OBRAČUNATI SE S KRIMINALOM I KORUPCIJOM


Sadašnje stanje vanjskog zaduživanja vodi u bankrot, a visoko profitne aktivnosti otetog (energetika, banke, telekomunikacije, turizam...) ostvaruju profit strancima koji ga odnose u inozemstvo, a ako ostaje u Hrvatskoj i dalje njime u svoje vlasništvo prenose i ostalu imovinu stanovnika Hrvatske (bez tog novca nije moguće vraćati dug). Prvenstveno to treba zaustaviti povratom te imovine njenim vlasnicima (stanovništvu Hrvatske). Što se dulje s tim čeka, bit će manje šanse za izlazak iz sve dublje krize i političari će morati prodati i sve ostalo (poljoprivreda, šume, vode, HEP...).

Bez nacionalizacije otuđenog i poklonjenog strancima (ne samo u energetici) nema izlaska iz sve dublje krize u koju srlja Hrvatska, a opet nitko ništa ne poduzima da zaštiti interese stanovnika u Hrvatskoj.

Vladajući u RH ne usude se zahvaćati novac za punjenje proračuna (porezom) od visokih profita banaka, telekomunikacija, energetike, turizama i dr., što su poklonili strancima, već ga namiruju od najsiromašnijih stanovnika poskupljenjima osnovnih potrepština koji dolaze s porastom PDV-a, poskupljenjem naftnih derivata i dr.

Umjesto da osmišljavaju kako povećati proizvodnju i stvaranje dohotka i profita, na vrlo neobičan način „poboljšavaju“ stanje u Hrvatskoj (i obećavaju da će uskoro biti bolje), tj. planovima masovnog otpuštanja ljudi, umjesto njihovim zapošljavanjem.


Političari stalno žale za daljnjim zaduživanjem iz inozemstva, kao da će to riješiti probleme, a ne brinu o tome kako će to vratiti. Time će samo stranci postajati vlasnici još više dobara u Hrvatskoj kojima će stjecati profit.

Zbog toga je neminovan kolaps i rasprodaja i svega preostalog (poljoprivreda, šume, vode, HEP...), jer se nema čime puniti proračun (poklonjene aktivnosti strancima koje donose dobit odnose u inozemstvo) i osmišljavati razvitak Hrvatske, odnosno aktivnosti u kojima bi se zapošljavalo stanovništvo i stvarala dobit.

Sadašnji političari u Hrvatskoj nemaju hrabrosti obračunati se s kriminalom i korupcijom (jer su i sami u njih duboko „umočeni“), prije svega povratom svega otuđenog stanovništvu Hrvatske. Poslije svakih tzv. izbora odmah zaborave što su obećavali, počnu međusobno dijeliti plijen i fotelje u preostalim unosnim poslovima, gdje im se pružaju mogućnosti daljnjeg osobnog bogaćenja i uništavanja svega što je vlasništvo svih stanovnika Hrvatske.



Zagreb – Zadar, 23. veljače 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA



- 14:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2012., srijeda


Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj nemaju nikakve veze sa cijenom nafte u svijetu
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj nemaju nikakve veze sa cijenom nafte u svijetu


Stalna poskupljenja goriva u Republici Hrvatskoj su nastavak pljačke hrvatskih građana, jer nemaju baš nikakve veze s cijenom nafte na svjetskim tržištima.
Nafta je 2008. godine bila daleko skuplja, no gorivo je tada u Hrvatskoj bilo jeftinije nego danas kada je dostiglo rekordno visoku cijenu. Cijena nafte u svijetu 2008. godine bila je oko 130, a sada je oko 121,19 dolara po barelu.

Naftni derivati u Hrvatskoj nisu poskupjeli zbog cijene nafte, jer u Hrvatskoj njihova cijena ne ovisi o cijeni nafte (nije poznato da li je to tako u još nekoj državi u svijetu). Posljednjih godinu dana bio je trend smanjivanja cijene nafte i plina u svijetu.

Poskupljenje naftnih derivata u Hrvatskoj pravda se poskupljivanjem nafte u svijetu. Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj nemaju nikakve veze sa cijenom nafte u svijetu. Uz to mediji u Hrvatskoj sistematski lažu da je nafta poskupjela.

U formuli za izračun cijena derivata u Hrvatskoj (po potrebi onih koji ih određuju) uopće nema cijene nafte. Uz današnje cijene nafte trošak nafte u jednoj litri naftnih derivata je 3-3,5 kuna/litri. Zanimljivo bi bilo znati kome odlazi ostatak (7-8,5 kuna/litri) do cijene derivata u Hrvatskoj. Očito netko jako dobro zarađuje. Tko? Država treba novca za proračun, ali zašto uzima od najsiromašnijih? Poskupljenje naftnih derivata znači da poskupljenje sve drugo (kruh, mlijeko...). Zašto se za punjenje proračuna ne uzima od onih koji imaju? Koliko uzimaju Mađari vlasnici velikog dijela INA-e (zar za pomoć ulaska u EU?) ?

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Ministarstvu financija RH


Zagreb – Zadar, 22. veljače 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.02.2012., ponedjeljak


NAJVIŠE NEPRAVILNOSTI U OPĆINI POLIČNIK
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



NAJVIŠE NEPRAVILNOSTI U OPĆINI POLIČNIK



Državni ured za reviziju utvrdio je nepravilnosti i propuste u općini Poličnik za 2010. godinu. Odgovorna osoba za izvršenje proračuna je Davor Lončar, načelnik općine Poličnik.

Utvrđene su sljedeće nepravilnosti i propusti:

1. Do konca 2010. godine općina Poličnik nije uspostavila i razvila financijsko upravljanje i kontrole u skladu s propisima koji uređuju ovo područje. Nije donesen plan uspostave financijskog upravljanja i kontrola, što nije u skladu s odredbom članka 8. Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru.
Godišnje izvješće o sustavu financijskog upravljanja i kontrola nije sastavljeno, što nije u skladu s odredbom članka 16. Pravilnika o provedbi financijskog upravljanja i kontrola u javnom sektoru.
Prema odredbi članka 7. Zakona o fiskalnoj odgovornosti (Narodne novine 139/10), čelnik je odgovoran za zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te za učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrola u okviru proračuna, o čemu je obvezan za 2011. godinu sastaviti izjavu o fiskaloj odgovornosti i dostaviti je Ministarstvu financija koje provjerava njezin sadržaj.

2. U glavnoj knjizi evidentirana su potraživanja za prihode poslovanja u iznosu 1.354.512,00 kn, umjesto u iznosu 2.536.872,00 kn, što je za 1.181.360,00 kn manje od stvarnih potraživanja.
Prema odredbi članka 5. Pravilnika o proračunskom računovodstvu i računskom planu (Narodne novine 27/05 i 127/07) koji se primjenjivao za računovodstveno evidentiranje za 2010. godinu, proračun je u svom knjigovodstvu obvezan osigurati podatke pojedinačno po vrstama prihoda i primitaka, rashoda i izdataka kao i o stanju imovine, obveza i vlastitih izvora.

3. Godišnji popis imovine i obveza za 2010. godinu nije obavljen na propisani način.
Popisana je nefinancijska imovina pri čemu su podaci o popisu iskazani u naturalnim, ali ne i u novčanim izrazima. Popisani su i novac u banci i blagajni te dio potraživanja za odvoz komunalnog otpada i komunalnu naknadu, dok depoziti, udjeli u glavnici, potraživanja za izgradnju grobnica, općinske poreze, komunalni doprinos, koncesije i zakup poslovnog prostora te obveze nisu popisani.
Odredbom članka 15. Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu propisano je da se popis imovine i obveza mora sastaviti na kraju svake poslovne godine sa stanjem na datum bilance. Podaci o popisu unose se pojedinačno u naturalnim i novčanim izrazima u popisne liste. Popisne liste su knjigovodstvene isprave čiju vjerodostojnost potpisima potvrđuju članovi povjerenstva za popis.

4. Prihodi od komunalne naknade ostvareni su u iznosu 492.488,00 kn. Jedinstveni upravni odjel je rješenja o obvezi, iznosu i načinu plaćanja komunalne naknade donio za pravne osobe, dok za fizičke osobe rješenja nisu donesena, a naknada se naplaćuje 5,00 kn po stambenom objektu na temelju Odluke o komunalnoj naknadi iz 2009. godine.
Prema odredbama članaka 22., 23., i 24 Zakona o komunalnom gospodarstvu (narodne novine 26/03 – pročišćeni tekst, 82/04, 110/04, 178/04, 38/09., 79/09 i 49/11) komunalnu naknadu plaćaju vlasnici, odnosno korisnici stambenog, poslovnog i garažnog prostora, građevinskog zemljišta, rješenje donosi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave u čijem su djelokrugu poslovi komunalnog gospodarstva, a rješenjem se utvrđuje visina komunalne naknade po m2 obračunske površine, obračunska površina i mjesečni iznos komunalne naknade.

5. Prihodi od naknada za odvoz komunalnog otpada ostvareni su u iznosu 190.055,00 kn. Prikupljena sredstva od naknada za odvoz komunalnog otpada nisu prihod općine Poličnik jer je odredbom članka 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu propisano da se sredstva za obavljanje komunalne djelatnosti u dijelu koji se odnosi na sakupljanje i odvoz komunalnog otpada osiguravaju iz cijene usluge koju utvrđuje isporučitelj usluge, a obveznik plaćanja je vlasnik nekretnina koji cijenu komunalne usluge plaća isporučitelju usluge.

6. Isplaćena masa sredstava za plaće je veća od dozvoljene.
Prema zakonskim odredbama dozvoljena masa sredstava za isplatu plaća je iznosila 1,586.528,00 kn (što je 20,0% od osnovice 7.932.638,00 kn), a isplaćeno je 2.092.578,00 kn ili 26,4% od osnovice. Navedeno nije u skladu s odredbom članka 14, Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

7. Rashodi za održavanje komunalne infrastrukture izvršeni su u iznosu 1.330.255,00 kn (javnu rasvjetu, održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih putova, deratizaciju i dezinsekciju, održavanje groblja, i sanaciju divljih deponija). Općina nije donijela odluku kojom je trebalo odrediti komunalne djelatnosti od lokalnog značenja u skladu s odredbom članka 3. Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Izvješća o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture i programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture nisu podnesena općinskom vijeću.
Prema odredbama članka 28. stavka 4 . i članka 30. stavka 5. Zakona o komunalnom gospodarstvu izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave dužno je do kraja ožujka svake godine predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave podnijeti izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture i programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture

Također u program održavanja komunalne infrastrukture stavili su osim komunalnih djelatnosti (održavanja groblja i javnih površina) i druge djelatnosti kao što su održavanje opreme, održavanja domova i mrtvačnica, sportske dvorane, odvoz komunalnog otpada (kućnog otpada) te protupožarnu i civilnu zaštitu koje ne spadaju u komunalne djelatnosti propisane odredbom članka 22. stavka 1. Zakona.

8. Rashodi za održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih putova izvršeni su u iznosu 575.308,00 kn, a odnose se na nabavu i prijevoz materijala (tampon, tucanik, agregat) te usluge iskopa poljskih putova. Poslovi održavanja povjereni su raznim pravnim i fizičkim osobama bez provedbe prikupljanja ponuda ili javnog natječaja.
Prema odredbi članka 15. Zakona o komunalnom gospodarstvu predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave određuje komunalne djelatnosti čije se obavljanje može povjeriti pravnoj i fizičkoj osobi na temelju pisanog ugovora, te utvrđuje uvjete i mjerila za provedbu prikupljanja ponuda ili javnog natječaja za njihovo povjeravanje.

9. Općina je u 2010. godini provela osam postupaka javne nabave od čega dva otvorena te šest pregovaračkih postupaka javne nabave bez prethodne objave u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi. Po provedenim postupcima s odabranim ponuditeljima zaključila je ugovore u vrijednosti 15.297.933,00 kn.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Državnom odvjetništvu RH
4. USKOK-u



U Poličniku, 20. veljače 2012. godine





STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA POLIČNIK

- 15:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.02.2012., utorak


ODGOVORNOST BIVŠEG PREDSJEDNIKA NADZORNOG ODBORA REGIONALNE VELETRŽNICE BENKOVAC
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



ODGOVORNOST BIVŠEG PREDSJEDNIKA NADZORNOG ODBORA REGIONALNE VELETRŽNICE BENKOVAC


Željko Lončar, bivši predsjednik nadzornog odbora Regionalne veletržnice Benkovac ovih dana preko sredstava informiranja nastoji opravdati svoju odgovornost za propast veletržnice.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima isti ne može opravdati svoju odgovornost za propast veletržnice.
Po zakonu direktore veletržnice imenuje nadzorni odbor koji je mogao opozvati svoju odluku o imenovanju kada za to postoji važan razlog. Važnim razlogom naročito se smatra gruba povreda dužnosti, nesposobnost za uredno obavljanje poslova društva i dr.

Također prema zakonu nadzorni odbor može zahtijevati od uprave da ga izvješćuje i o drugim pitanjima koja su od značaja za poslovanje i stanje društva. Nadzorni odbor može u svako doba tražiti od uprave da ga izvijesti o pitanjima koja su povezana s poslovanjem društva i koja značajnije utječu na položaj društva ili se razumno može očekivati da bi na to mogla utjecati.

Dalje, prema zakonu nadzorni odbor nadzire vođenje poslova društva. Može pregledavati i ispitivati poslovne knjige i dokumentaciju društva, blagajnu, vrijednosne papire i druge stvari. U tu svrhu odbor može koristiti svoje pojedine članove ili stručnjake. Podnosi glavnoj skupštini pisano izvješće o obavljenom nadzoru. U izvješću dužan je posebno navesti djeluje li društvo u skladu sa zakonom i aktima društva te odlukama glavne skupštine, jesu li godišnja financijska izvješća napravljena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama društva i pokazuju li ispravno imovinsko i poslovno stanje društva te stav koji ima o prijedlogu uprave glede dobiti i pokrića gubitka u društvu i dr.

Željko Lončar nije izvjestitio hrvatsku javnost zašto je preko firme Cresco d.o.o. uzimao pršute iz veletržnice i koliko je potrošeno sredstva veletržnice za reprezentaciju u konobi «Pepo» koja se nalazi u njegovom vlasništvu.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u


Zadar, 14. veljače 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


- 18:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.02.2012., ponedjeljak


ZADARSKA ŽUPANIJA 11.824 NEZAPOSLENIH OSOBA, A OD TOGA 1.369 S VIŠOM I VISOKOM STRUČNOM SPREMOM
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



ZADARSKA ŽUPANIJA
11.824 NEZAPOSLENIH OSOBA, A OD TOGA 1.369 S VIŠOM I VISOKOM STRUČNOM SPREMOM


Božidar Kalmeta na stranačkom skupu u Starigradu izražava zabrinutost u pogledu razvoja Zadarske županije s obzirom na promjenu vlasti te izjavljuje kome će se sada u Zagrebu obratiti starigradski načelnik Krste Ramić i ostali zadarski načelnici i gradonačelnici.
Isti to radi s ciljem kako bi odvratio pažnju od stvarnih problema kao što je velika nezaposlenost, korupcija i dr.

Sada je u Zadarskoj županiji nezaposleno 11.824 osoba, a od toga 1.369 s višom i visokom stručnom spremom.

Za vrijeme njegova mandata u gradu Zadru i Zadarskoj županiji ugašena su sljedeća proizvodna radna mjesta:
Bagat (4.143 radnika), Jugoplastika - pogon Zadar (706 radnika), tekstilni kombinat Boris Kidrič (2.252 radnika), Vinilplastika (1.285 radnika), Mljekara (240 radnika), SAS (400 radnika), tvornica duhana Zadar (187 radnika), Otočanka (1.800 radnika), tvornica kože Zadar (245 radnika), Mesopromet ( 90 radnika), Elektronika (187 radnika), Zadranka (1.500 radnika), Kepol Benkovac (70 radnika) Poljoprivredni kombinat Zadar (1.989 radnika), Poljoprivredna zadruga Vukšić (300 radnika) i dr.



Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava


U Zadru, 13. veljače 2012. godine


STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

- 18:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.02.2012., nedjelja


POKRET AKTIVNIH VETERANA BRANITELJA REPUBLIKE HRVATSKE
POKRET AKTIVNIH VETERANA BRANITELJA REPUBLIKE HRVATSKE

Svaki uzoran branitelj, kao čovjek, budno i brižno svakog dana čuva svoj narod. Očinski je zaštita i na raspolaganju svakom članu zajednice koji voli Hrvatsku, što je uvjet dostojanstvenu čovjeku. Dijete osjeti zaštitu Oca, Stvoritelja, pa žive radosno i veselo zajedno.

Otac i djeca se razumiju i bez komuniciranja pomoću riječi, neformalna konverzija zajedno ih povezuje u jednu cjelinu i osvjetljava zajedničku bit. Uglavnom, čovjek sam izaziva patnje, po želji i inverziji, kada zamjeni uloge Otac – sin, kada je zaveden od maskiranog lucifera.

Uvijek, nakon zahvalnosti za očinsku ljubav čovjek osjeti toplinu i garanciju za život. Otac upozorava i čuva od zamki, naročito pomoću riječi pojedinac može biti medij kako dobra tako i zla. Dakle, uz Oca lako je čovjeku prepoznati i po volji odlučiti čiji će medij biti, a lucifer bez ljubavi samo je varka i konačan.

Otac i djeca skupa su snaga – ljubav, što čovjek osjeti i doživljava konkretno, a zlo je beživotno, samo preko svojih medija servira otrovnu maglu. Otac je izvor, a sin iz ljubavi život na Zemlji, koji teče beskonačno. Uzorni branitelji su također očinski raspoloženi i snaga kada su zajedno, jer znaju da zlo ne spava, samo razdvaja i urušava. Eto zašto ova spoznaja pretpostavlja zajedničku budnost. U očinstvu su ukupna pravila za život, koja potiču da se pomoću rada i reda život živi.

Dakle, svakog dana rad i uredno ponašanje čuva život, a ne postavljena zamka da je rad i rađanje posljedica grješna čovjeka, što izaziva reformaciju pravila „zemaljskih autoriteta“. Čovjeku je dovoljno ovo uvidjeti da bi pobijedio zlo i živio sretno u zajedništvu s Ocem.

Branitelji, kao čuvari samopouzdanja svoga naroda, poticaj su i uzor svojoj djeci da se ne bi ognjišta gasila. Neobrađena polja nezaobilazan su uvjet životu, ali i izazov neradniku – okupatoru, zato Hrvat radnik dodatno mora naučiti braniti svoje, jer kroz povijest Hrvata hrvatski narod toliko je desetkovan. Usporedbe radi u desetom stoljeću Hrvata je bilo dva miliona i četiri sto tisuća, a Engleza milijun i osamsto tisuća, danas Hrvata ima četiri milijuna i petsto tisuća, a Engleza pedeset i dva milijuna. To znači da Hrvati puno puta nisu bili uspješni branitelji.

Cilj ovog Pokreta hrvatskih branitelja je da Hrvati ubuduće skupa rade i zarađeno čuvaju – brane. Uzorni branitelji su akcija i preventiva, a ne samo veterani, jer za život se treba dnevno brinuti, što priliči uzornu ocu, a zasluge za život pokazati. Uspješni branitelji su uvijek zbir hrabrosti i viteštva, žrtvovanja. Pascal, također, ističe kako je zbog okupatora – neradnika na Zemlji puno puta sila – pravda, dakle, sloboda je spoznata nužnost i zaslužuje se. Branitelji su odgovorni kada neprijatelj i pokuša napasti, jer mogu kada djeluju skupa spriječiti preventivnim djelovanjem. Za obranu braniteljima je tehnika tek pripomoć, dakle oružje bez organiziranih branitelja neće pomoći.

Ukupna logistika se zarađuje u poljima, šumama, moru i tvornicama, a ne mirovinama na koje se oslanjaju neki veterani, pa više ne lože vatru niti zalijevaju cvijeće, što je pogubno. Koga danas hrvatski branitelji veterani mogu obraniti i kao vojnici kada su pozatvarani i poniženi, kako mogu biti uzor svojoj djeci kada su dozvolili da ih se podjeli na devetsto udruga. Hrvatski veterani domovinskog rata su bili dobri onda …, a tko će danas i sutra ložiti vatru da se ne ugasi …, zamka koju nisu prozreli još ni danas mogli su se uvjeriti da je to posljedica nejedinstva – rascjepkanosti hrvatskog bića.

Zato danas Pokret aktivnih veterana branitelja Hrvatske poziva sve udruge hrvatskih branitelja da su dužne bez odlaganja ujediniti se. One koje to ne učine svjesno ili nesvjesno diverzija su na hrvatsko biće. Dakle, gledano i ljudski, branitelji su zbir snage – zajedništva kada su dnevno aktivni i svakog dana čuvari.

Danas u Hrvatskoj neki relativiziraju, izjednačavaju po krivnji okupatorske vojske i hrvatsku vojsku, koja je braneći svoja ognjišta, u Hrvatskoj ratovala, za razliku od okupatora koji su kao pošasti dolazili u Hrvatsku ništiti hrvatsku slogu i narod eksploatirati. Naročito danas, i nakon toliko opomena, toliko je u Hrvatskoj rascjepkano jedinstvo hrvatskih branitelja da ne mogu služiti svrsi. Netko je podijelio pa vlada. Zajedništvo je cilj i garancija da ćemo raditi – živjeti da bi smo imali što čuvati.

Svako slovo ovog teksta uvod je i poticaj u pravcu osvješćivanja Hrvata, da shvate zašto su još u 12. stoljeću Mađari zbog svojih pretenzija izjavili da se ustaše Hrvati pod vodstvom Ivana Paližne u Hrvatskoj, i to protiv njih kao eksploatatora Hrvata. Mlečani su također izjavili kada su Hrvate najviše uništavali da se ustaše Hrvati, ustanak – ustanik – ustaša, samo zato da se obrane od zla.

Naročito su Srbi često koristili riječ ustaša i to s razlogom. Svaki put nakon okupacija – eksploatacije i fizičkih uništavanja, Hrvati su se na svojim ognjištima u Hrvatskoj ustajali zbog obrane od vandala, a Srbi primijetivši da se Hrvati ustaše protiv njih kao osvajača Hrvatske, upozoravali su sami sebe da se dodatno vojno angažiraju pod nazivom operacija SPALJENA ZEMLJA. Izjavljivali i istim poklicima i planom postupali su i za vrijeme zadnjeg domovinskog rata da se ustaše Hrvati, jednako kao i za vrijeme drugog svjetskog rata. Dakle, zapravo Hrvatima je to ozbiljna opomena i upozorenje i danas, srpska lozinka kada vrište da se ustaše protiv njih ustaju, istina je da su u Hrvatskoj i danas prisutni po ideji pravoslavne crkve tendencijom da budu okupatori Hrvatske, jer po pravilima pravoslavnih crkava Srpska pravoslavna crkva može biti samo u Srbiji, a Hrvatska pravoslavna crkva samo u Hrvatskoj.

Dakle, okupatorima kroz povijest nije po volji što se Hrvati usude ustati protiv njih kao neprijatelja, koji bi okupirali Hrvatsku i eksploatirali Hrvate, pa zato Hrvate ne vole, nazivaju i hrvatsku djecu ustašama. Dakle Srbi su i danas u Hrvatskoj tendenciozno orijentirani, jer im se pljačkanje u Hrvatskoj osladilo, što svaki hrvatski vrabac dobro zna zašto se Hrvati ne bi smjeli ustajati protiv njih, dok ih Srbi i biološki uništavaju. Oni su umislili da Hrvati moraju biti pokorni, zato su i ratovali u Hrvatskoj pod nazivom ništa manje nego spaljena Hrvatska - ukoliko se Hrvati ustanu, vrište USTAŠE SE USTAŠE!

U Zadru, siječanj 2012. godine

Dr. sc. Ilija Barjašić
Predsjednik
Pokreta
Aktivnih veterana branitelja Republike Hrvatske

- 14:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2012., srijeda


OPTUŽBE PO BIZANTSKO – JUGOSLAVENSKOM STILU
OPTUŽBE PO BIZANTSKO – JUGOSLAVENSKOM STILU



Tužiteljica Darija Padovan - Buškulić usprotivila se iznošenju mojih dokaza, a sud po njezinu prijedlogu odbio iznošenje mojih dokaza pomoću kojih bih osvijetlio istinu i konstrukciju UDB-e.
Ističe kako ja želim odugovlačiti postupak, koji traje već 17 godina, tužiteljica je mlada pa „ne zna“, nisu joj rekli kako proces traje 41 godinu, od 1971. godine.

Poznato je kroz povijest da režimi i opaki ljudi uništavaju nepoćudne pomoću vremena, i eto zašto meni, kroz dvije države, suđenje traje 41 godinu neprekidno. Tužiteljica u pomanjkanju dokaza protivi i ne bi mi dozvolila iznošenje dokaza, k tome sofističkim stilom pretvara manji argument u veći, ističući da ja tako odugovlačim postupak koji toliko traje, a kojim su mi kroz vremenski period izazvali toliko gorčine da se to riječima ne može izreći - opisati.

Konstrukcije tužitelja Igora Vulića i Darije Padovan – Buškulić s prošlih ročišta su tendenciozno objavila sredstva za javno priopćavanje s ciljem da uvjere javnost u laži pomoću kojih me žele kompromitirati kao političkog uznika iz bivšeg sustava i kao branitelja domovinskog rata, a sve po uputama poznatih djelatnika UDB-e Josipa Kraljića, Ive Vodopije i dr . . .

Tužiteljica Darija Padovan – Buškulić ironično ističe da je u pitanju odugovlačenje vremenom, a za istinu je nije briga, a ja ističem da nema pravde bez istine.

Ivo Vodopija i Josip Kraljić tako skreću pažnju prikrivajući svoja nedjela koja su počinili u tvornici V. Bagat, zbog pretvorbe i ostalih krivičnih djela. Protiv njih je podnesena krivična prijava ali i zahtjev za reviziju pretvorbe tvornice V. Bagat. Samo zahvaljujući njihovim starim vezama do danas nije pokrenuto suđenje protiv njih.

Preko ovakvih nedjela tužiteljica Darija Padovan – Buškulić prelazi i ima vremena, a prošlo je 21. godinu od kako je uništena tvornica V,. Bagat.

Tvornica V. Bagat je prva tvornica koja je uništena za vrijeme domovinskog rata u Hrvatskoj, ne granatama već pomoću tadašnjih čelnih ljudi koji su znali da kada se uništi ekonomija automatski se uništi samostalnost države.

Tužioci bi se trebali pozabaviti „cigaret – mafijom“ iz kruga bivše tvornice V. Bagat iz koje je proizišlo puno današnjih „visokih“ političkih dužnosnika i u Zadru.
Bizantsko – sofistički stil proganjanja s vlastitog ognjišta osjetio sam ja do sada bezbroj puta . . .

Za tužiteljica Dariju Padovan – Buškulić i policiju i nakon nekoliko godina od događaja još ima vremena za otkrivanje tko mi je bacio bombu pred kuću. Iste novine, koje su u službi pojedinaca, izvještavale su ironično kakav je to Hrvat kojem se bombe bacaju na kuću, a sada u ovom montiranom postupku protiv mene pišu da sam ja iznudio povoljniju najamninu na poslovnom prostoru za koji ja smatram da je moje vlasništvo.

Ljudima iz istog miljea čak je smetalo i raspelo koje sam postavio u Poličniku na jednom raskrižju putova, isti su poticali na rušenje dok nije srušeno, a mene su napadali kao da sam ga ja porušio. Dakle, uvijek isti rušilački stil s kojim se zlo služi, a nisu otkrili i riješili pokušaj ubojstva za vrijeme domovinskog rata, kada mi je pucano po autu . . . jer ima vremena.

Eto koliko im smetam, iako nikada nisam živio na račun Hrvatske ili bilo kojeg pojedinca, samo zato jer se cijelog života žrtvujem za hrvatsko opće dobro. Bez obzira na ishod i ovog suđenja u Zadru, ovo je monstruozno političko suđenje meni, kojim me žele bez argumenata, samo lažima iskompromitirati kako su to činili i za vrijeme Jugoslavije.

Društvo političkih uznika dijeli moje mišljenje i nema dvojbe da je ovo ponovo političko suđenje, zato predlažemo da taj moj poslovni prostor, u kojem je grupa HORA održavala 1971. godine tajne sastanke, a zbog čega smo skupa dobili 150 godine robije, bude spomen prostorija

Danas repovi UDBE žele oteti taj prostor, a mene lažnim optužbama iskompromitirati. Svakako na ova prijedlog bit će zanimljiva reakcija tužiteljice Darije Padovan – Buškulić, kao i ostalih njoj sličnih po domoljublju.

S obzirom da nemam mogućnosti preko sredstava za javno priopćavanje pobijati laži, na kojima su stvorili optužnicu protiv mene, a budući da tužiteljstvo vješto koristi sva sredstva za javno priopćavanje, predlažemo da Hrvati ovo suđenje nepristrano komentiraju .

Poslano:

1. Australian Embassy, Centar Kaptol, Nova Ves 11. 10000 Zagreb, Republika Hrvatska
2. Amnesty International Hrvatske, Praška 2, 10000 Zagreb


U Zadru, veljača 2012. godine



dr. sc. Ilija Barjašić
Predsjednik Pokreta za preporod hrvatskog duha i
poticanje nataliteta u Hrvatskoj - ŽIVOT



- 19:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.02.2012., nedjelja


POSLOVANJE PODUZEĆA BAGAT TRGOVINA ZADAR
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



POSLOVANJE PODUZEĆA BAGAT TRGOVINA ZADAR



Prvo uništeno hrvatsko poduzeće je bila tvornica Vlado Bagat iz Zadra iz razloga da ista ne bi tijekom rata prešla na vojnu proizvodnju za potrebe HV-a, a koje su onemogućile određene osobe na zadarskom području.

Poduzeće Vlado Bagat je do 1990. godine u svom sastavu imalo više organizacijskih jedinica (Bagat trgovina, Bagat šivaćih strojeva, Bagat plinskih armatura i dr.) u kojima je bilo zaposleno 4.143 radnika. Početkom 21. stoljeća poduzeće odlazi u stečaj i likvidaciju.

Osobe koje su pridonijele njegovu uništenju sklonile su se u najprofitabilnije poduzeće BAGAT TRGOVINA Zadar iz razloga što je imalo po čitavoj Hrvatskoj atraktivne poslovne prostore, kao i u drugim gradovima bivše SFRJ. Poduzeće je nastalo izdvajanjem OOUR-a Trgovina Zadar iz sastava RO Vlado Bagat Zadar, prema odluci o izdvajanju iz siječnja 1990. godine.

Poduzeće Bagat trgovina je 1990. godine imalo u vlasništvu 75 prodavaonica (Zadar, Zagreb, Osijek, Vinkovci, Knin, Sisak, Požega, Karlovac, Slavonski Brod i Dubrovnik), osam stovarišta i desetak servisnih radionica. Također poduzeće je imalo i prodavaonice u Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, kao i na području Srbije, Vojvodine i Crne Gore gdje su mu oduzete 35 poslovne jedinice.

Nakon što su prigrabili atraktivne prostore preko poduzeća Bagat trgovina osnovali su sljedeća društva: Bagat trade d.o.o., Bagat Zagreb d.o.o., Bagat-Ljubljana, Bagat- Makedonija i Bagat-Sarajevo.

Vrijednost poduzeća Bagat trgovine 1991. godine iznosila je 5.587.691.- DEM uz primjenu srednjeg tečaja 1-DEM = 55 HRD.

Kako bi što jeftinije došli do atraktivnih poslovnih prostora preko Bagat trgovine, naručili su izradu elaborata o procijeni vrijednosti poduzeća 1992. godine te je Bagat trgovina procijenjena na 2.780.400.- DEM. (1-DEM=1.977.- HRD), što je i bio temeljni kapital kada je poduzeće s tim ušlo u pretvorbu. Elaborat o procjeni vrijednosti poduzeća izradilo je društvo Inžinjerski biro d.d. (MBS 3272010) Zagreb.

Imovina tvrtke u navedenom eleboratu o pretvorbi je znatno umanjena što znači da su nekretnine Bagat trgovine došle u ruke određenih pojedinaca bez ikakvog pravnog temelja i da su prodavane u bescjenje.

U skladu s odlukama nadzornog odbora Bagat trgovine tijekom 1997. 1999. i 2001. godine, prodani su poslovni prostor u Zadru, zemljište i poslovni prostor u Vinkovcima, poslovni prostori u Ljubljani i Mariboru, zemljište i poslovni prostor u Sarajevu te poslovni prostori u Zenici i Tuzli.

Nekretnine na lokaciji u Vinkovcima prodane su 1997. godine u iznosu od 308.000.- DEM. Procijenjena vrijednost navedenih nekretnina prema elaboratu o pretvorbi iznosila je 84.683.- DEM. Razlika između prodaje i procijene iznosi 223.317.- DEM.

U rujnu 1997. godine prodali su poslovni prostor na lokaciji Bili Brig u Zadru u iznosu 218.801.- DEM.

Poslovni prostor u Ljubljani prodali su 1999. godine u iznosu 117.600.- DM. Procijenjena vrijednost nekretnine prema elaboratu o pretvorbi iznosila je 26.313.- DEM. Razlika između prodaje i procijene iznosi 91.287.- DEM.

Poslovni prostor u Mariboru prodali su 1999. godine u iznosu 84.231.- DEM. Procijenjena vrijednost nekretnine prema elaboratu o pretvorbi iznosila je 48.199.- DEM. Razlika između prodaje i procijene iznosi 36.032.- DEM.

Prema elaboratu procijenjena vrijednost nekretnina smještenih na lokacijama u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Tuzli i Zenici) iznosila je 216.958.- DEM., a sve su prodane tijekom 2001. godine.

Nekretnine u Sarajevu prodane su za 250.000.- DEM, a poslovni prostor u Tuzli prodan je za 77.968.- DEM i poslovni prostor u Zenici prodan je za 84.000-DEM. Sve ukupno prodano za 411.968.- DEM. Razlika između prodaje i procijene iznosi 195.010- DEM.

Ukupno su za prodane nekretnine 1997. 1999. i 2001. godine utržili 1.140.600.- DEM što je skoro jednako polovini procijenjene vrijednosti imovine Bagat trgovine. Raspoloživi podaci o prodanoj imovini su zaključno do ožujka 2004. godine. Drugi Bagatovi prostori su dani u zakup.

Samo je prodano, kao što je navedeno, nekoliko prostora (od 75) i utrženo je 1.140.600.- DEM, a kada budu prodavali ostale nekretnine cifra će se penjati na nekoliko milijuna eura. Sada je svima u Hrvatskoj jasno da se je Zakonom o pretvorbi društvenih poduzeća (NN19/91) sa svim izmjenama i dopunama, od 1991. do 2003. godine manipuliralo vrijednim nekretninama koje su prodavane u bescjenje.

Osobe koje su imale veliki utjecaj u Bagat trgovini su:

Josip Kraljić, član upravnog odbora Bagat trgovine, od 27. studenoga 1993. do 2. veljače 1994. i predsjednik nadzornog odbora, od 2. veljače 1994. do 16. listopada 2003. godina, a koji sada obnaša funkciju pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije (radio kao liječnik u zdravstvenoj ambulanti poduzeća Vlado Bagat za vrijeme bivše SFRJ);
Boris Ćupić, član upravnog odbora Bagat trgovine, od 27. studenoga 1993. do 2. veljače 1994. i član nadzornog odbora, od 2. veljače 1994. do 16. listopada 2003. godina (obnašao funkciju direktora tvornice Vlado Bagat za vrijeme bivše SFRJ.);
Ivo Vodopija, član upravnog odbora Bagat trgovine od 27. studenoga 1993. do 2. veljače 1994., i direktor Bagat trgovine, od 10. ožujka 1994. godine (također djelatnik tvornice Vlado Bagat za vrijeme bivše SFRJ) i dr.
U pretvorbi Bagat trgovine veliku potporu im je davao Šime Prtenjača, bivši župan i zastupnik u Hrvatskom saboru (radio u računovodstvu tvornice Vlado Bagat za vrijeme bivše SFRJ).

Zbog nemogućnosti podmirivanja obveza prema zaposlenicima i dobavljačima za isporučenu robu, žiro račun Bagat trgovine je bio neprekidno blokiran, od 12. listopada 1994. do studenoga 2002. godine. Prema odredbama članka 251. Zakona o trgovačkim društvima, ako je društvo nesposobno za plaćanje ili prezaduženo, uprava mora bez odgađanja, a najkasnije tri tjedna po nastanku razloga kojega poseban zakon određuje kao razlog za pokretanje stečajnog postupka zatražiti da se otvori stečajni postupak ili postupak prisilne nagodbe. Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka uprava nije podnijela, već je poduzeće Bagat trgovina osnovalo novo društvo Bagat trade d.o.o. Zadar na koje su prenesene sve poslovne aktivnosti i zaposlenici.

Financijska revizija, Mišura d.o.o., Zagreb, Švarcova 20, 1999. godine, izvršila je uvid u poslovanje poduzeća «Bagat Zadar», te je utvrdila kriminalne radnje gore navedenih s ciljem uništavanja hrvatskih poduzeća, što su u krajnjem cilju i učinili.


PREDMET: UVID U POSLOVANJE PODUZEĆA BAGAT ZADAR

Uvidom u dokumentaciju RF MIORH-a od dana 29.03.1999.godine o zaposlenim radnicima u poduzeću BAGAT TRGOVINA s.p.o. Zadar, utvrđeno je da je navedeno poduzeće na dan 01.01.1990.godine imalo 179 zaposlenih radnika koji su do 01.01.1990.godine bili prijavljeni na broj 3100092432, a od 01.01.1990. do 29.03.1999.godine na broj 3100032081.

Poduzeće BAGAT TRGOVINA s.p.o. obavlja svoju djelatnost pod tim nazivom do 04.11.1994.godine, kada vrši registraciju nove firme pod nazivom BAGAT TRADE d.o.o. za trgovinu, promet i usluge. Novo registrirana firma BAGAT TRADE d.o.o. nastavila je poslovanje sa svim radnicima iz prethodne firme BAGAT TRGOVINA s.p.o. i to bez njihove odjave s te firme i njihove prijave na novoregistriranu firmu BAGAT TRADE d.o.o. Uslijed nepravodobne odjave radnika s jedne firme za koju su radili i nepravodobne prijave radnika na novu firmu (BAGAT TRADE d.o.o.) prouzrokovane su obveze za RF MIORH i HZZO u vremenskom razdoblju od 01.01.1993. do 31.12. 1995.godine u iznosu od 736.232,22 kuna.

Sve navedene obveze sastoje se od:
1. Doprinosa za RF MIORH kn 544.034,23
Kamata za RF MIORH kn 131.810,26
_______________
Svega za RF MIORH kn 675.844,49



2. Dječjeg doplatka kn 48.375,98
Kamata za D.D. kn 12.011,75
_______________
Svega za D.D. kn 60.387,73

Za ostale obveze nemamo uvida do sada, ali znamo da su prateće uz ove koje smo već iskazali.
Obzirom da navedene obveze koje su iskazane i one koje nisu iskazane, a sastavni su dio ovih obveza, treba ih odmah u cijelosti prenijeti na obveznika koji ih je proizveo te staviti mu do znanja da je obvezan na izmirenje proizvedenih obveza a ne ostavljati ih onome tko ih nije proizveo i tko nije zakonski obveznik izmirenja nastalih obveza.

Iz postojeće dokumentacije vidljivo je da kod poduzeća BAGAT TRGOVINA s.p.o. ima još 1 radnik u radnom odnosu te kod BAGAT TRADE d.o.o. za trgovinu, promet i usluge 34 radnika u stalnom radnom odnosu, na dan 29.03.1999.godine.

Uvidom u svu postojeću dokumentaciju, vidljivo je da su na poduzeću BAGAT TRGOVINA s.p.o. ostale velike obveze s naslova naprijed navedenih iznosa i obveza koje nisu iskazane a pripadaju poduzeću BAGAT TRADE d.o.o. koje trebaju biti u obvezi navedenih.

Ako sve pripadajuće obveze ne preuzme obveznik kome i pripadaju, bit ćemo prisiljeni intervenirati za isto kod nadležnih službi.

Sa štovanjem



FINANCIJSKA REVIZIJA
MIŠURA d.o.o.
ZAGREB, Švarcova 20


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u


U Zadru, 5. veljače 2012. godina



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.02.2012., srijeda


Hrvatska je u brodogradnju u 16 godina maksimalno uložila 9,68 milijardi kuna
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


DANA 1. veljače 2012. GODINE SLOBODNA DALMACIJA OBJAVILA JE ČLANAK POD NASLOVOM:
ULTIMATUM ŠKVEROVIMA
Nađite vlasnika ili državi vratite 24 milijarde kuna

DOSTAVLJAMO HRVATSKOJ JAVNOSTI OBJAVLJENI TEKST STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA ZA OPSTANAK BRODOGRAĐEVNE INDUSTRIJE.

Hrvatska je u brodogradnju u 16 godina maksimalno uložila 9,68 milijardi kuna

DRŽAVA BRODOGRADNJI DAJE ZADNJU ŠANSU
- CIJENA SPAŠAVANJA -


U Jutarnjem listu 14. 05. 2011. godine objavljen je članak pod gornjim naslovom, s navodom da je država u brodogradnju uložila 34, 33 milijarde kuna u razdoblju od šesnaest godina. Sada je Slobodna Dalmacija objavila da škverovi vrate 24 milijarde kuna. Dostavljamo hrvatskoj javnosti tekst Stranke hrvatskog zajedništva da sama prosudi kako se vrši propaganda za uništenje brodograđevne industrije.

Hrvatsku treba osloboditi netransparentnih i netočnih podataka koji opterećuju i zamagljuju stvarnost.
Navođenjem da se za taj novac moglo mnogo drugih potreba kupiti ili izgraditi poglavito unosi razdor i nered.

Pođimo redom. Prvo, hrvatska država nije u brodogradnju utrošila ni približno toliki novac u navedenom razdoblju. Drugo, zašto o tome šute brodograđevni sindikati i same uprave brodograditelja?

Navedena brodograđevna poduzeća u tom razdoblju su na ime potpora primila maksimalno 3,84 miljarde kuna iz proračuna RH, gledano kroz proračun tih poduzeća za 2008./2009. godinu.
Pitanje je li i taj iznos uplaćen na račune tvrtki je za neke druge institucije.

Na ovaj iznos brodograđevna industrija je imala pravo po pozitivnim zakonima RH, isto kao i drugi primatelji potpora. Stoga ovaj iznos nije posebno isticati, a naročito ne s naznakom da je brodograđevna industrija skup lijenčina i neznalica.

Drugi zbunjujući podatak odnosi se na sredstva sanacija u izvještajnom razdoblju koja su navedena u iznosu od 30,49 milijardi kuna. Ovaj iznos je približno jednak ukupnom prihodu brodograđevne industrije u navedenom razdoblju, stoga nije ni približno točan.

RH je u razmatranom razdoblju u sanaciju brodogradnje ukupno izdvojila maksimalno 5,84 milijarde kuna. Ovo je također gledano kroz bilance brodogradnje za 2008./2009. godinu. Pitanje jesu li i ta sredstva uplaćena na račune brodogradnje je za neke druge institucije.

Zaključno, RH je u brodogradnju u promatranom razdoblju od 16 godina maksimalno uložila 9,68 milijardi kuna, a ne kako se tvrdi 34,33 milijarde kuna. Suludo je tvrditi da je RH u razmatranom razdoblju financirala ležarinu brodograditelja. Ipak su u tom razdoblju napravili cca 40 milijardi kuna vrijednosti posla.

Voljeli bismo čuti uprave brodograditelja koji je podatak uistinu točan.
S obzirom na strukturu vlasništva u brodogradnji, gdje RH čini preko 98%, izvršna vlast RH je bila dužna bolje gospodariti brodogradnjom, stručnije i kompetentnije u interesu poreznih obveznika i svih građana Republike Hrvatske.

Čini nam se logičnim šutnja izvršne vlasti i uprava brodograditelja u kontekstu predaje brodogradnje pogodovanjem svojim igračima.
Šutnju opravdava i činjenica da izvršna vlast želi u europskoj administraciji naći krivca i opravdanje za stanje u brodogradnji.

Novcem poreznih obveznika Vlada RH i Sabor, usvajanjem godišnjih proračuna, zaista mogu više i bolje, naročito transparentno i odgovorno. No, to nije problem brodogradnje stoga je i ne treba kriminalizirati i držati odgovornom za ulazak u Europsku uniju.
Treba li je prodati za jednu kunu kao sanirane banke je već pitanje za druge institucije, ako ne sad, onda za izvjesno vrijeme.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. Ministarstvu gospodarstva RH

Zagreb- Zadar, 1. veljače 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #