STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

23.01.2012., ponedjeljak


EUROPSKA POLJOPRIVREDNA POLITIKA
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



EUROPSKA POLJOPRIVREDNA POLITIKA


Sada je stanje u hrvatskoj poljoprivredi u teškom položaju, od 3187 ha poljoprivrednog zemljišta koristi se svega 1300 ha (2009.), a od toga zasijane oranice i vrtovi zauzimaju 863 tisuće ha.

Prije agresije na Republiku Hrvatsku (1988.) korišteno je 2038 ha od čega su zasijane oranice i vrtovi bili površine 1484 ha. Natapa se svega 11 tisuća ha (2003.) unatoč bogatstvu Hrvatske raspoloživim obnovljivim vodama - 105,5 km3 (1998.).

U razdoblju 2005. do 2009. godine uvoz poljoprivrednih proizvoda bio je oko 3,5 puta (u prosjeku) veći od izvoza, unatoč velikim površinama na raspolaganju za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Hrvatska puno očekuje od ulaska u EU po pitanju poljoprivredne proizvodnje. Europska poljoprivredna politika polazi od toga da se mora osigurati da seljaci zadrže svoj standard života s obzirom na zemlju u kojoj žive. Po tim smjernicama seljak u bogatijoj zemlji dobit će veće poticaje od onih iz siromašnijih zemalja. Naprimjer, u Nizozemskoj je veći životni standard i tamo će ići veći poticaji, a u Hrvatskoj su seljaci siromašni i zato će manje dobivati.

Vidljivo je da hrvatski seljak neće moći konkurirati na zajedničkom europskom tržištu ako dobije primjerice četiri puta manje poticaje od nizozemskog seljaka, a uz to postoji i opasnost da stranci pokupuju naše poljoprivredno zemljište. Poljaci su dobili moratorij od 12 godina, a mi od 7 godina s tim da su se naši pregovarači i političari hvalili da su napravili dobar posao s Bruxellesom. Kada navale europski investicijski fondovi s milijardama eura, stimulirani od međunarodnih mešetara, teško da će itko zaustaviti rasprodaju poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.


U Zadru, 23. siječnja 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.