STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA - SHZ

24.11.2011., četvrtak


ANA LOVRIN – MLADINEO = 8.200.000,00 kuna
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


ANA LOVRIN – MLADINEO = 8.200.000,00 kuna


Zadarsko gradsko poduzeće Čistoća 2006. godine sklopilo je s poduzećem Obalna plovidba d.o.o. iz Splita, u vlasništvu Deana Mladinea - nećaka Vinka Mladinea (šefa Fonda za okoliš), ugovor za odvoz smeća sa zadarskih otoka. Navedenoj je tvrtki po ugovoru uplaćeno 8.200.000,00 kuna (osam milijuna i dvjesto tisuća kuna) u zadnje četiri godine. Projekt su financirali grad Zadar i Fond za okoliš.

Kada se sklapao ugovor, predsjednica nadzornog odbora poduzeća Čistoća je bila Ana Lovrin, zastupnica u Hrvatskom saboru. Nakon što je imenovana ministricom pravosuđa, početkom 2007. godine hrvatskim sredstvima informiranja izjavila je da je ostala u nadzornom odboru poduzeća Čistoća zbog toga što je kao gradonačelnica grada Zadra upoznata s vrlo važnim gradskim projektom o zbrinjivanju otpada i da se u to razumije i da može u tome pridonijeti.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, direktora poduzeća Čistoća imenuje nadzorni odbor. Isti može opozvati svoju odluku o imenovanju kada za to postoji važan razlog. Važnim razlogom naročito se smatra gruba povreda dužnosti, nesposobnost za uredno obavljanje poslova društva i dr.

Također prema zakonu nadzorni odbor može zahtijevati od uprave da ga izvješćuje i o drugim pitanjima koja su od značaja za poslovanje i stanje društva. Nadzorni odbor može u svako doba tražiti od uprave da ga izvijesti o pitanjima koja su povezana s poslovanjem društva i koja značajnije utječu na položaj društva ili se razumno može očekivati da bi na to mogla utjecati.

Dalje, prema zakonu nadzorni odbor nadzire vođenje poslova društva. Može pregledavati i ispitivati poslovne knjige i dokumentaciju društva, blagajnu, vrijednosne papire i druge stvari. U tu svrhu odbor može koristiti svoje pojedine članove ili stručnjake. Podnosi glavnoj skupštini pisano izvješće o obavljenom nadzoru. U izvješću je dužan posebno navesti djeluje li društvo u skladu sa zakonom i aktima društva te odlukama glavne skupštine, jesu li godišnja financijska izvješća napravljena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama društva i pokazuju li ispravno imovinsko i poslovno stanje društva te stav koji ima o prijedlogu uprave glede dobiti i pokrića gubitka u društvu i dr.

Pitanje je po čijem je diktatu poduzeće Čistoća sklopilo prenapuhani ugovor s poduzećem Obalna plovidba d.o.o. u vlasništvu Deana Mladinea.


Zadar, 24. studenog 2011. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

- 12:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.