propovijedi

16.04.2014., srijeda

Nedjelja uskrsnuća Gospodnjeg – USKRS



N 20 USKRS (Vazam)
P 21 Uskrsni ponedjeljak
U 22 Soter i Kajo, Teodor
S 23 Juraj, Jurek, Đurđica
Č 24 Fidelis, Vjera
P 25 Sv. Marko ev.
S 26 Kleto i Marcelin
N 27 2. VAZMENA - BIJELA



Jeste li se kada zapitali što zapravo znači riječ uskrs ili glagol uskrsnuti? Nije ustati (od mrtvih) niti oživjeti, poput Lazara. U korijenu riječi uskrs krije se riječ krijes. Tako se glagol uskrsnuti izvodi iz starohrvatskog uskrjesnuti = planuti poput krijesa prema gore. Zadivljujuće lijepo i slikovito tumačenje Isusovog odlaska k Ocu. Njegovog odlaska u domenu vječne svjetlosti. Onamo kamo odlaze duše pravednika i svetih.
U jednom bljesku Božje moći
Ruši se krhko prijestolje smrti:
I veliki pobjednik Krist, blistajući rajskim sjajem,
Radosno gleda novu, otkupljenu zemlju. (Dinko Bilić – Tusin)

Taj rajski sjaj prejak je za naša zemaljska osjetila. Mi se još uvijek nalazimo u sjeni prijestolja smrti. Ali, nada koja je u nama, nada, koja poput klice života niče iz tla vjere, ta nada tjera nas da idemo prema Kristu, svjetlu neugasivu. Zvijezdi Danici, koja ne zna zalaska (uskrsni hvalospjev).

Kroz sveto vazmeno trodnevlje pratili smo Isusa na putu kroz muku i smrt. Nije to bilo samo neko sjećanje na ono što se dogodilo. U duhu vjere to se uvijek ponovno događa za sve koji obavljaju pobožnost Sv.trodnevlja. Dapače, spasonosni čin Kristove muke odvija se jačim intenzitetom za nas koji ne vidimo, nego li je to bilo s onima koji su išli za njime i gledali razapinjanje i njegovu gorku muku. Za njih je to bilo gorko razočaranje – za nas je otajstvo sjedinjenja s Uskrslim. Iz godine u godinu sudjelovanje u Kristovoj muci predstavlja rast u spoznanju tajne spasenja i nade u uskrsnuće.
Uskrs ne spada u domašaj razuma i racionalnog. On nadilazi – transcendira naše poimanje života i smrti. Uskrs je vrata novosti života koji se spoznaje vjerom i milošću. Vjernik kroz uskrsno otajstvo progovara riječima današnjeg psalma: '' Ne, umrijeti neću nego živjeti!''
Ako pomnije promislimo o svemu što je zapisano o Isusovom uskrsnuću, primijetiti ćemo kako su njegovi učenici s jedne strane razočarani i utučeni Isusovom smrću, kojoj su neki od njih bili i nazočni, ali, isto tako u njima živi neka prikrivena nada. Stoga na vijest da je uskrsnuo dvojica: Petar i Ivan trče na grob. Nisu rekli: što ćemo tamo, kad smo vidjeli na svoje oči da je umro. Ostala je potajna nada. Isus je, doduše, rekao da će uskrsnuti, ali to im nije bilo dovoljno. Bilo im je potrebno iskustvo. Toma je to od svih njih najradikalnije izrekao - dok ne vidim – dok ne stavim svoje ruke na mijesto čavala… Kad se uvjerio, tek je uzdahnuo; Gospodine moj i Bože moj! Kao da je time htio reći: ipak je istina… Istina ono čemu smo se u sebi potajno nadali, ali se nismo usudili u pravom smislu niti pomisliti. Isus odgovara Tomi, ali i ostalim učenicima: ''Jer si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!'' (Iv 20,29)
Teško da bismo proslavu Uskrsa kao tek lijepog običaja mogli smatrati vjerom. Treba odvaliti kamen običajnosti da bi nam u duši zasjao Krist uskrnuli i da bi potekla živa voda vjere, a dušu obasjalo svjetlo uskrsne radosti. Amen.



Molitva vjernika

Na ovaj veliki dan uskrsne radosti upravimo svoje zahvalne molitve Bogu Ocu koji proslavlja svoga Sina Isusa Krista.

1. Za Crkvu Božju raširenu po cijelome svijetu, da svojim životom bude svjetlo svima onima koji traže put do istine i pravde. - Molimo te.
2. Za papu, biskupe, i svećenike, da budu vidljivi znak Krista uskrsnuloga ovome svijetu. – Molimo te.
3. Za sve obitelji u našoj domovini i u svijetu, da budu obasjane uskrsnim svjetlom, da žive u miru, uzajamnoj ljubavi i poštovanju. – Molimo te.
4. Za novokrštenike koji su se krštenjem pridružili Crkvi, da ustraju na putu vjere, potpomognuti našim molitvama. – Molimo te.
5. Za našu župsku zajednicu, koja slavi radost Kristova uskrsnuća, da se iz nedjelje u nedjelju okuplja oko euharistijskog stola. – Molimo te.
6. Za sve koji rijetko dolaze u crkvu, neka ih Duh Isusa Krista prosvijetli te osjete potrebu angažirane vjere. – Molimo te.
7. Za naše pokojne da duše njihove uskrsli Spasitelj uvede u zajedništvo svetih u nebeskoj Crkvi. – Molimo te.

Primi, Oče nebeski, molitve što smo ti ih uputili. Ti si nam u duhu uskrsloga Krista dao novu nadu, učini da ta nada bude u nama snažena djelima istine i pravednosti. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.





<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.