PLANETARIUM

srijeda, 28.06.2006.

Milky Way

Naša galaksija zanimljivog imena,sa crnom rupom u sredini.Sadrži 200 biliona zvijezda...Stara je oko 12 biliona godina.Zvijezde su masivne sfere vručeg plina.Zvijezde koje možete vidjeti na noćnome nebu SVE pripadaju galaksiji Milky way!
Većina zvijezda dobila je ime prije 500 do 2000 godina. Dok zviježđa obično nose imena ljudi i životinja iz mitova (uz izuzetak nekoliko novijih kao što su kompas, peć i druga), porijeklo imena zvijezda mnogo je raznolikije.

Dio zvijezda nosi imena vezana uz zviježđe u kojem se nalaze, pa tako Deneb u Labudu i Denebola u Lavu označuju repove tih životinja. Neke zvijezde nose imena koja su vezana uz njih same, npr. Sirius čiji bi se naziv mogao prevesti kao "blješteći" - vrlo prikladno za najsjajniju zvijezdu na nebu. Neke zvijezde čak nose nazive preostale iz starijih naziva zviježđa, pa tako Nihal u Zecu u prevodu znači "Deve koje utažuju žeđ"
10 najsjajnijih zvijezda:

1.Sirius (poznata i kao Pseča zvijezda) ujedno je i 6 najbliža zvijezda zemlji,udaljena je 8,6 svjetlosnih godina.
2.Canopus Ime je dobila po starom Egipatskom gradu,ili po Menalusu kralju Sparte za vrijeme trojanskoga rata.Canopus se i koristi kao točka za navigaciju svemirskoh letjelica.
3. Rigil Kentaurus (poznata kao i Alpha Centauri) ime joj u prijevodu doslovno znači stopalo kentaura.Najbliža je zvijezda zemlji.
4.Arcturus Najsjajnija zvijezda u zviježđu Bootes,zviježđu koje je jedno od najstarijih u svemiru.Ime joj znači medvjed čuvar.Ujedno je i jedna od največih zvijezda.
5.Vega Na 25 svjetlosnih godina udaljenosti smjestila se Vega,znanstvenici smatraju da če jednoga dana zamjeniti Sjevernjaču.
6.Capella Capella na latinskom znači mala koza,divovska je žuta zvijezda,poput sunca ali puno veča.
7.Rigel Ime joj dolazi iz arapskog i znači stopalo,rigel se može vidjeti u najpoznatijem zvježđu Orion.Dio je sistema od 4 zvijezde plave je boje.
8.Procyon žuto bijela zvijezda,ime joj dolazi iz grčke i znači "prije psa".
9.Archernar Plavo-Bijela zvijezda,ime joj na arapskom znači "kraj rijeke.."pripada zviježđu Eridanus,(Eridanus je rijeka)
10.Betelgeuse Crveni superdiv je 13,000 puta sjajniji od sunca i preko 1000 puta veci.Bliži joj se kraj i uskoro če postati SUPERNOVA!

28.06.2006. u 23:11 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.06.2006.

Mjesec

Mjesec je jedini prirodni satelit našega planeta,Rimljani su ga nazivali Luna,Grci Selene i Artemis.
Mjesec nema atmosfere ali ima zaleđene vode u nekim večim kraterima,osim sunca je najsjajniji objekt na nebu.Mnogo je teorija o nastanku mjeseca 1.da je nastao u isto vrijeme kao i zemlja,2.da se odvojio od zemlje,3.privukla ga je zemljina gravitacija.No nakon večeg istraživanja največa vjerojatnost je,da je zemlju udario veči objekt veličine marsa i otkinuo komad koji je postao mjesec.Mjesec je vrlo važan za održavanje stabilne klime na zemlji,što znači da je jednako važan kao i sunce.Svjetliji djelovi su planinski masivi na mjesecu,a tamni su "ožiljci" od udara ispunjeni tamnom lavom.Za razliku od zemlje mjesec nema koru koja se pomiče ili aktivnih vulkana,no ipak 1970 su zabilježena manja podrhtavanja tla na mjesecu,kojima je kao uzrok navedena zemljina gravitacija.To je samo mali dio koji znamo o mjesecu...još puno toga čeka da bude otkriveno.

26.06.2006. u 21:41 • 6 KomentaraPrint#

Pluton

Pluton je najdalji i daleko najmanji planet u Sunčevu Sustavu. Čak je 7 planetnih satelita veće od Plutona (Mjesec, Io, Europa, Ganimed, Kalisto, Titan i Triton).Pluton i njegov satelit Haron zajedno kruže oko Sunca na prosječnoj udaljenosti od oko 5.9 milijardi kilometara ili oko 39.44 puta dalje nego Zemlja, zbog čega im treba oko 247 godina da ga obiđu.Veliki numerički ekscentricitet (mjera eliptičnosti putanje) od čak 0.24 je rekordan među planetima u sunčevu sustavu, a inklinacija (nagnutost putanje prema ravnini ekliptike) od čak 17° je također jedinstvena među planetima. Zbog ovih, te zbog mnogih drugih razloga, mnogi astronomi danas smatraju da Pluton zapravo i nije planet u pravom smislu te riječi, već samo prvi i najveći do sada otkriveni asteroid u Kuiperovom pojasu.Pluton je 1930. godine sasvim slučajno otkriven. Naime, pogrešni proračuni neptunove i uranove putanje su upućivali na neku veliku masu koja utječe na njihovo gibanje. Ta je pogreška nagnala mnoge astronome da krenu u potragu za devetim planetom.Tijekom 1988. došlo je do pomračenja jedne zvijezde Plutonom. Praćenje promjene sjaja i spektra zvijezde omogućilo je astronomima analizu atmosfere Plutona. Otkrivena je atmosfere od dušika, metana i ugljik-dioksida. Nagli pad sjaja zvijezde upućuje na sloj smoga ili sloj sa temperaturnom inverzijom.
Tijekom 2002. godine Pluton je ponovno pomračio dvije zvijezde u razmaku od samo mjesec dana (19.7. i 20.8.). Ove okultacije, prva je bila vidljiva iz dijela Južne Amerike a druga sa otočja Hawaii i zapada SAD, su pokazale da se Pluton u ovih 14 godina znatno promijenio. Otkriven je pad temperature u atmosferi od 10 do 30 °C, a sjaj zvijezde ovaj put nije opao naglo, već postepeno, što znači da je sloj otkriven 1988. nestao. Podaci također upućuju na zagrijavanje površine (određuje se prema temperaturi najnižih slojeva atmosfere). Okultacije će ubuduće će biti mnogo češće nego prije jer Pluton ulazi u područje Mliječnog Puta.
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/pluto.jpg

26.06.2006. u 20:21 • 0 KomentaraPrint#

Neptun

Jedan od najljepših planeta sunčevog sustava,jedna jupiterova godina traje 165 godina.
teleskopom ga je moguće prepoznati sa Zemlje kao plavi sićušni disk, ali ne očekujte da ćete vidjeti detalje, to je jedva moguće sa najboljim zemaljskim teleskopima.Izračunata ravnotežna temperatura mu je oko -222°C (51 K), međutim, mjerenja su pokazala da postoji sloj od čak 140 K u unutrašnjosti zbog prelaska amonijaka iz plinovitog u tekuće i čvrsto stanje. Neptun emitira 2.7 puta više energije nego što je prima od Sunca.Neptunova atmosfera je po svom sastavu uglavnom molekularni vodik, sa udjelom helija (15-20%) i nešto metana koji upija crveno svjetlo i na taj način daje Neptunu karakterističnu plavu boju.
Vjetrovi u neptunovoj atmosferi su najbrži u sunčevu sustavu, njihova brzina doseže do 2400 km/h.Na Neptunu se, kao i kod Jupitera i Saturna, mogu primjetiti pojasevi i veliki vrtlozi.
na Neptunu je bila zamjetljiva velika tamna pjega, velika kao Jupiterova velika crvena pjega (dakle veličine Zemlje), koju su vjetrovi nosili brzinom od 300 m/s. Zanimljivo je da se Velika Tamna Pjega nalazi na istoj geografskoj širini kao i Jupiterova Velika Crvena Pjega: na 22° južno.
Neptun, kao i ostali plinoviti divovi, ima prstenove.Redom od Neptuna prema van nalaze se prstenovi Galle, LaVerrier , Lassell, Arago, jedan još neimenovani te Adams koji sadrži 5 lukova: Hrabrost (Courage), Sloboda (Liberté), Jednakost 1 i 2 (Egalité 1 i 2) te Bratstvo (Fraternité).
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/neptun.jpg

26.06.2006. u 20:11 • 0 KomentaraPrint#

Uran

Uran ili plavi planet spada pod plinovite divove,jedna uranova godina traje 83,83 zemaljske godine.14,6 puta je teži od zemlje,Uran je neobičan po tome što je okrenut "na bok", t.j. os rotacije mu je nagnuta čak 98° u odnosu na putanju oko Sunca. Mogući uzrok je nekoliko uzastopnih udara iz istog smjera.Dovoljno je svjetal da ga možete vidjeti golim okom ali teško ga je razaznati ili razlikovati od zvijezda.
Uran je prvi planet otkriven u moderno doba (ostali su bili poznati od prapovijesti). Otkrio ga je William Herschel, za vrijeme sistematskog pretraživanja neba, 13. ožujka 1781. godine. Herschel je u početku mislio da je ugledao komet. Uran je, zapravo, viđen i mnogo puta prije (na granici je vidljivosti golim okom), ali je bio uvršten u karte kao obična zvijezda.Može se pohvaliti sustavom 9 prekrasnih prstenova.Najniža temperatura iznosi 52k,a "najviša" se penje do 150k (-123°C).
Uranova atmosfera se sastoji velikom većinom od vodika (83%) i helija (15%), nešto malo metana (2%), a vode i amonijaka ima u tragovima. Metan u atmosferi daje Uranu njegovu karakterističnu zelenkasto-modrikastu boju jer upija svjetlost komplementarnih boja. Atmosfera je providna i čista do velikih dubina gdje se nalaze oblaci smrznutog metana. Polarno je područje prekriveno sumaglicom.
Uranovih 5 najvećih satelita nazvani su: Miranda, Ariel, Umbriel, Titania i Oberon.
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/uranian_rings.jpg

26.06.2006. u 11:04 • 0 KomentaraPrint#

Saturn

Saturn je šesti planet po udaljenosti od sunca i drugi po veličini,jedna saturnova godina t.j. obilazak oko Sunca, traje 29.35 godina.Saturn je neobičan po tome što mu je prosječna gustoća manja od gustoće vode!Saturn je jedan od najsvjetlijih planeta i lako ga se može vidjeti manjim teleskopom,kao i njegovo prstenje,odnosno njegove satelite nazvane Reja i Diona,građeni su od leda i nešto kamenja,smatra se da su to ostatci kometa,asteroida i manjih mjeseca.Široki su preko 250 000km ali su debeli samo 1,5km.
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/saturn-400x300.jpg

26.06.2006. u 10:48 • 0 KomentaraPrint#

Jupiter

Največi planet našeg sustava,najpoznatije obilježje ovog velikog ljepotana je takozvana "VELIKA CRVENA MRLJA"...izazvao ju je veliki vihor koji postoji na jupiteru posljednjih 300 godina.NASA ju naziva največom olujom sunčevog sustava uz brzinu vjetra i do 600km/h! No prije 6 godina nastala je i manja inačica te oluje koja bih mogla progutati cijelu zemlju
očekuje se da če oluje uskoro proči jedna kraj druge i nitko nezna što če se dogoditi,od 2003 otkriveni sun još 23 mjeseca koji okružuju največi planet.4 največe zvijezde koje ga okružuju otkrio je Galileo Galilei i nazvao ih je Io,Europa,Ganymede,i Callisto.Danas su znane kao Galileovi satteliti.Io je vulkanski najaktivnije tijelo u sustavu,Ganymede je največi planetarni mjesec i ima svoje magnetsko polje,Europa je poznata kao ocean zamrznut u zvijezdu,Callisto je poznat kao ledeni ocean.Jupiterov okret oko osi traje 11 zemaljskih godina!!
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/jupiter.jpg

26.06.2006. u 00:26 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.06.2006.

Mars

Mars ili crveni planet,ime je dobio zbog oksidiranog željeza odnosno hrđe,koje mu daje boju.
Površina mu je ledena zbog čega se znanstvenici nadaju da na njemu postoje izvori pitke vode
,jedna godina na marsu traje 687 dana.Mnogi ga smatraju i domom neke davno izumrle civilizacije,na marsu su najpoznatije pješčane oluje,dokazano je da su klimatski uvjeti na marsu se mjenjali više puta od njegova nastanka.Znanstvenici vjeruju da je mars prije 3,5 biliona godina pogodila jedna od največih poplava u solarnom sistemu,no največa pitanja su odakle je ta voda došla?,koliko je to trajalo? i gdje je nestalo?...U Svibnju 2002 znanstvenici objavljuju jedno od največih otkriča,vodu na marsu,no mars je još uvijek pre hladan i ne dozvoljava vodi dugi opstanak
na površini.Otkrivanje tajne o vodi na marsu bih nam dalo i odgovore o prijašnjim klimatskim uvjetima crvenog planeta,uključujući i povijest zemlje.Voda se smatra ključnim čimbenikom u nastanku i održavanju života,s time bih dobili odgovor na pitanje dali je prije bilo života na marsu i dali če ubuduče biti moguč život na marsu.Geološke karakteristike marsa su zapanjujuče,najveca vulkanska planina u sunčevu sustavu nazvana Olympus mons 27km u visinu i 600km u širinu!!!
Također i veliki kanjoni,zamislite samo grand canyon bi bez problema stao u jedan otvor kanjona na marsu!!Mars također posjeduje i dva mjeseca Phobos i Deimos,nitko nezna kako su nastali znanost ih objašnjava kao dva meteora koje je privukla marsova gravitacijska sila.
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/marsglobe2.jpg

25.06.2006. u 23:55 • 1 KomentaraPrint#

Zemlja

Zasad jedini planet na kojem su poznati znaci i na kojem se provodi život.Od sunca je udaljena 149 597 871 km,peti je planet po veličini,četiri godišnja doba su rezultat zemljine vrtnje oko osi,a 70% površine prekriveno je oceanima i rijekama.Zrak na zemlji sadrži samo 21% kisika što je dovoljno nama za život,atmosfera zemlje štiti nas od štetnog zračenja i meteorita koji uglavnom izgore u atmosferi prije nego dođu do površine.Vjerujem da su mnogi od vas čuli za aurore ili sjeverna i južna svijetla,one nastaju mjesanjem zemljinog magnetskog polja i solarnih vjetrova.
Možda jedan od najljepših prizora na zemlji.Stavit ću vam i masu zemlje,brojke vam govore sve 5,973,700,000,000,000,000,000,000 kg!!!
Minimalna temperatura zemlje je -88c a max.58c
Zemlja http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/earth-atlantic-800.jpg
Aurora http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/195-aurora-02.jpg

25.06.2006. u 23:31 • 1 KomentaraPrint#

Venera

Po veličini je vrlo slična zemlji,ali uvjeti na površini su totalno drugačiji..pritisak je 95 puta veči nego na zemlji.Poznata je i pod nazivom jutarnja,i noćna zvijezda,jer je 3 najsjajniji objekt na nebu odmah nakon sunca i mjeseca.Venera je 6 planet po veličini sa promjerom 12,103.6 km i težinom od 4.869e24 kg.Još jedna sličnost koju dijeli sa zemljom je starost 300-500 miliona godina.
Dan na veneri je duži od njene godine!!!.
Venera se i okreče u suprotnom smjeru oko orbite.što znači da joj sunce izlazi na zapadu a zalazi na istoku!!!! Venera je izazivala i različita razmišlanja znastvenika stvarajuči optičke iluzije zvijezda i satelita!!!
ovdje možete vidjeti sliku koju je slikao nasain brod mariner 10...
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/787e2770.jpg

25.06.2006. u 11:58 • 1 KomentaraPrint#

Merkur

Opisan kao vruči odlomak kamena,popunjen kraterima od udara meteorita i sa vrlo tankom atmosferom,najbliži je planet suncu.Površine "samo" 4880km i temperature 440 kelvina.Svoj "put" oko sunca završi svakih 88 dana,najbrži je planet u sunčevom sustavu s brzinom od 50km u sekundi.Njegovo postojanje bilo je poznato znastvenicima još u 3 stolj. p.k.Iako je merkur jako sličan našem mjesecu on nema svog mjeseca.Jedan dan na merkuru traje 176 zemaljskih dana.Jedna od večih značajki merkura je udar asteroida još u ranoj povjesti sunčevog sustava,u posljednjih 1/2 biliona godina merkur je smanjio taj krater,vanjska kora još nazivana lithosfera je bila dovoljno jaka da spriječi magmu da izađe na površinu planeta što je označilo kraj geoloških aktivnosti na merkuru.Ujedno je i najslabije istraženi planet solarnog sustava.
A sliku mozete naci na...
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/mercury.jpg

25.06.2006. u 11:35 • 2 KomentaraPrint#

Sunce

Sunce je najveca zvijezda koja ima svojih 9 planeta no nedavno je odkriven i 10 po imenu xena no o tome nešto kasnije...Temperatura na površini sunca iznosi 5770 kelvina a u samom srcu sunca i do 15,6 miliona kelvina...Nase sunce je jedno od najstarijih zvijezda točnije staro je 4,6 billiona godina..od zemlje je udaljeno 8 svjetlosnih minuta...da dobro ste pročitali minuta ne godina,ali vjerujte i to je jaaako daleko.Promjer mu je 1 392 000 km.Mnogi ga nazivaju i našom osobnom zvijezdom.Kao što svi znate sunce je izvor života na zemlji,snagom photosinteze omogucava biljkama život i stvara fosilna goriva.Sunce je 333,400 puta veče od zemlje odnosno 99.86% mase cijelog solarnog sistema!!!No sunčeva energija ne služi samo nama ona i sprječava i sunce da se ne obruši!!!No to je samo maleni dio onoga što zaista znamo o suncu.Ovdje mozete vidjeti i sliku...http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/sun-soho011905-1919z.jpg

25.06.2006. u 10:51 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



  lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Opisi svih planeta i vrsta zvijezda,maglica i galaksija

ASTRONOMIJA

Svi planeti našeg sunčevog sustava,zatim zvijezde i galaksije i puno puno toga

Što slušati obavezno...

Agathodaimon
Amon Amarth
Arch Enemy
Deftones
Disturbed
Drowning Pool
Eternal tears of sorrow
Gathering
Godsmack
In Flames
Machine Head
Metallica
Collide
My dieing bride
Rammstein
Slayer
Staind
Queen of the damned (sou