Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seethestars

Marketing

Neptun

Jedan od najljepših planeta sunčevog sustava,jedna jupiterova godina traje 165 godina.
teleskopom ga je moguće prepoznati sa Zemlje kao plavi sićušni disk, ali ne očekujte da ćete vidjeti detalje, to je jedva moguće sa najboljim zemaljskim teleskopima.Izračunata ravnotežna temperatura mu je oko -222°C (51 K), međutim, mjerenja su pokazala da postoji sloj od čak 140 K u unutrašnjosti zbog prelaska amonijaka iz plinovitog u tekuće i čvrsto stanje. Neptun emitira 2.7 puta više energije nego što je prima od Sunca.Neptunova atmosfera je po svom sastavu uglavnom molekularni vodik, sa udjelom helija (15-20%) i nešto metana koji upija crveno svjetlo i na taj način daje Neptunu karakterističnu plavu boju.
Vjetrovi u neptunovoj atmosferi su najbrži u sunčevu sustavu, njihova brzina doseže do 2400 km/h.Na Neptunu se, kao i kod Jupitera i Saturna, mogu primjetiti pojasevi i veliki vrtlozi.
na Neptunu je bila zamjetljiva velika tamna pjega, velika kao Jupiterova velika crvena pjega (dakle veličine Zemlje), koju su vjetrovi nosili brzinom od 300 m/s. Zanimljivo je da se Velika Tamna Pjega nalazi na istoj geografskoj širini kao i Jupiterova Velika Crvena Pjega: na 22° južno.
Neptun, kao i ostali plinoviti divovi, ima prstenove.Redom od Neptuna prema van nalaze se prstenovi Galle, LaVerrier , Lassell, Arago, jedan još neimenovani te Adams koji sadrži 5 lukova: Hrabrost (Courage), Sloboda (Liberté), Jednakost 1 i 2 (Egalité 1 i 2) te Bratstvo (Fraternité).
http://i59.photobucket.com/albums/g283/neptun_2006/neptun.jpg

Post je objavljen 26.06.2006. u 20:11 sati.