PLANETARIUM

srijeda, 28.06.2006.

Milky Way

Naša galaksija zanimljivog imena,sa crnom rupom u sredini.Sadrži 200 biliona zvijezda...Stara je oko 12 biliona godina.Zvijezde su masivne sfere vručeg plina.Zvijezde koje možete vidjeti na noćnome nebu SVE pripadaju galaksiji Milky way!
Većina zvijezda dobila je ime prije 500 do 2000 godina. Dok zviježđa obično nose imena ljudi i životinja iz mitova (uz izuzetak nekoliko novijih kao što su kompas, peć i druga), porijeklo imena zvijezda mnogo je raznolikije.

Dio zvijezda nosi imena vezana uz zviježđe u kojem se nalaze, pa tako Deneb u Labudu i Denebola u Lavu označuju repove tih životinja. Neke zvijezde nose imena koja su vezana uz njih same, npr. Sirius čiji bi se naziv mogao prevesti kao "blješteći" - vrlo prikladno za najsjajniju zvijezdu na nebu. Neke zvijezde čak nose nazive preostale iz starijih naziva zviježđa, pa tako Nihal u Zecu u prevodu znači "Deve koje utažuju žeđ"
10 najsjajnijih zvijezda:

1.Sirius (poznata i kao Pseča zvijezda) ujedno je i 6 najbliža zvijezda zemlji,udaljena je 8,6 svjetlosnih godina.
2.Canopus Ime je dobila po starom Egipatskom gradu,ili po Menalusu kralju Sparte za vrijeme trojanskoga rata.Canopus se i koristi kao točka za navigaciju svemirskoh letjelica.
3. Rigil Kentaurus (poznata kao i Alpha Centauri) ime joj u prijevodu doslovno znači stopalo kentaura.Najbliža je zvijezda zemlji.
4.Arcturus Najsjajnija zvijezda u zviježđu Bootes,zviježđu koje je jedno od najstarijih u svemiru.Ime joj znači medvjed čuvar.Ujedno je i jedna od največih zvijezda.
5.Vega Na 25 svjetlosnih godina udaljenosti smjestila se Vega,znanstvenici smatraju da če jednoga dana zamjeniti Sjevernjaču.
6.Capella Capella na latinskom znači mala koza,divovska je žuta zvijezda,poput sunca ali puno veča.
7.Rigel Ime joj dolazi iz arapskog i znači stopalo,rigel se može vidjeti u najpoznatijem zvježđu Orion.Dio je sistema od 4 zvijezde plave je boje.
8.Procyon žuto bijela zvijezda,ime joj dolazi iz grčke i znači "prije psa".
9.Archernar Plavo-Bijela zvijezda,ime joj na arapskom znači "kraj rijeke.."pripada zviježđu Eridanus,(Eridanus je rijeka)
10.Betelgeuse Crveni superdiv je 13,000 puta sjajniji od sunca i preko 1000 puta veci.Bliži joj se kraj i uskoro če postati SUPERNOVA!

28.06.2006. u 23:11 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



  lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Opisi svih planeta i vrsta zvijezda,maglica i galaksija

ASTRONOMIJA

Svi planeti našeg sunčevog sustava,zatim zvijezde i galaksije i puno puno toga

Što slušati obavezno...

Agathodaimon
Amon Amarth
Arch Enemy
Deftones
Disturbed
Drowning Pool
Eternal tears of sorrow
Gathering
Godsmack
In Flames
Machine Head
Metallica
Collide
My dieing bride
Rammstein
Slayer
Staind
Queen of the damned (sou