69 godina od smrti Nikole Tesle

07 siječanj 2012

Na današnji dan prije 69 godina umro je Nikola Tesla. Jedan od najvećih znanstvenika koje je imala Hrvatska preminuo je u njujorškom hotelu New Yorker od zatajenja srca u 87. godini života. Većinu života proveo je u SAD-u, gdje je izumio i patentirao svoje najpoznatije pronalaske.


Spašavanje obraza Edisonu

Tesla je rođen 1856. godine u ličkom selu Smiljan kao četvrto od petoro djece pravoslavnog svećenika Milutina i majke Georgine zvane Đuka. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i Gospiću, gdje je i upisao gimnaziju. Nju je završio u Karlovcu, nakon čega je upisao tehnički studij u Grazu. Zbog pomanjkanja novca nije završio studij, iako je kasnije pokušao studirati u Pragu. Zaposlio se u Budimpešti 1981. godine kod Tivadara Puskasa. U mađarskoj prijestolnici počeo je raditi na usavršavanju principa izmjenične struje, načinivši prve nacte generatora, turbina i ostalih uređaja. Opsesivan rad na izumima izazvao je živčani slom i daljnje narušavanje zdravlja krhkog 25-godišnjaka. Puskas je prepoznao njegov talent te ga je poslao u Pariz, u europsko sjedište kompanije Thomasa Edisona. Tesla se u nekoliko godina isprofilirao kao najbolji inžinjer Edison Continentala, posebno nakon rješavanja političkog skandala u Strassbourgu. Umjesto novčane nagrade zaradio je odlazak u SAD, te 1884. stiže u Edisonovu središnjicu. Njemu pomaže usavršiti princip istosmjerne struje, iako slavnom Amerikancu čitavo vrijeme napominje da je jedino izmjenična struje isplativa za masovno korištenje. Edison je u mladom Tesli prepoznao genijalca, ali mu je to odbio priznati. Nije mu dao obećanu naknadu za pomoć (50 tisuća dolara), niti mu je htio povisiti plaću s 18 dolara tjedno na 25 dolara tjedno. Tesla je nakon toga napustio, nakon tri godine rada, Edisonovu kompaniju.


Teslin kip u centru Zagreba, djelo Ivana Meštrovića


Suradnja s Westinghouseom

Našavši se bez prihoda, a prepun ideja na vrhuncu snage, Tesla je počeo obavljati fizičke poslove. Uz pomoć prijatelja osnovao je tvrtku Tesla Electric Light & Manufacturing, te je napokon postao sam svoj šef. Povijesnog 16. svibnja 1888. u Institutu elektrotehničkih inžinjera je održao predavanje koje je označilo prekretnicu u elektrotehnici. Okupljenima je objasnio princip rada izmjenične struje i naglasio energetsku iskoristivost. Predavanju je nazočio biznismen George Westinghouse, koji je ubrzo potom od Tesle otkupio autorska prava za 500 tisuća dolara. Bila je to zelenaška ponuda, ali genijalnog izumitelja zanimala je brza zarada kako bi mogao usavršavati svoje izume. Westinghouse i Edison su nakon toga počeli promovirati svoje struje po čitavoj Americi, želeći ih pustiti u javnu upotrebu. Zaredale su se međusobne tužbe, a čitav proces u medijima je nazvan “Rat struja”. Tesla je za to vrijeme radio ono u čemu je bio najbolji, patentirao izume. U zadnjih deset godina 19. stoljeća patentirao je elektromotor na izmjeničnu struju, zavojnicu, ali je istraživao i sa X-zrakama, čiji je patent kasnije pripisan Röntgenu, po kojem se danas i zovu rendgenske zrake (Röntgen je 1901. za taj izum dobio prvu Nobelovu nagradu za fiziku). Također je još 1891. objavio članak o elektronu, za što je J.J. Thomson 1906. također dobio Nobelovu nagradu. 1893. u New Yorku je održan Expo, a Tesla je bio zadužen za osvjetljavanje izložbenog prostora. Bilo je to najveće priznanje njegovu izumu izmjenične struje.


Hidrocentrala na Nijagarinim slapovima

Njegova druga velika zanimacija bila je bežična komunikacija. U tragičnoj nesreći u noći s 13. na 14. ožujka 1895. izgorili su mu svi spisi i nacrti uoči pokusa s daljinskim upravljanjem broda na rijeci Hudson.. Kad je Marconi u prosincu 1901. poslao slovo Morseov signal slova“S” preko Atlantika, Tesla je uzalud javnosti objašnjavao da je Talijan ukrao 17 njegovih patenata u izvođenju pokusa. Naravno, i on je dobio Nobelovu nagradu. Ipak, 1944., nakon gotovo 30 godina spora Tesla je dobio posthumnu zadovoljštinu nakon sudske odluke da je on ipak otac radiofonije. Naravno, sud javnosti je već odavno bio formiran u korist Talijana. Godine 1896. realiziran je još jedan njegov veliki projekt, hidrocentrala na Nijagarinim slapovima. Nakon toga je Ličanin postao još slavniji u struci, ali opet dekintiran. U govoru prilikom otvorenja centrale zaželio je da upravo Nijagarini slapovi budu ishodište prema svjetskom besplatnom sustavu električne energije. Naravno da je takav istup sablaznuo okupljene biznismene. Njegov genij, ali i naivnost prepoznao je poznati bankar John Pierpont Morgan. Dao mu je kredit za istraživanja, čime je podigao rejting banci u javnosti, a Tesli pružio ruku spasa (i nož u leđa). Genij se preselio iz New Yorka u Colorado Springs, te počeo raditi na bežičnom prijenosu energije, kojeg je nazvao World System. Tamo je otkrio i stacionarne valove, odnosno zemljin magnetizam. Tad je shvatio da se Zemlja može koristiti kao medij za prijenos svih vrsta signala (jedna od ideja koje je Marconi kasnije ukrao). Morgan je vidio da Tesla napreduje s istraživanjima, pa je od njega za 150 tisuća dolara otkupi 51 posto prava na patente temeljene na “svjetskom sustavu”.

Financijska propast


U lipnju 1902. Tesla se seli na Long Island kako bi pokrenuo svjetski sustav pomoću 57-metarskog tornja. Nakon što je ponovno ostao bez novca, obratio se Morganu koji mu je odbio daljnju pozajmicu. Jednostavno nije imao dovoljno sredstava da dovrši projekt. 1915. trebao je skupa s Edisonom dobiti Nobelovu nagradu, ali je odbio jer Edisona nije smatrao izumiteljem. Godinu potom proglasio je bankrot, Westinghouse je kontrolirao patente vezane uz izmjeničnu struju, a Morgan u vezi bežičnog prijenosa. Sa 60 godina genij je bio praktički beskućnik. Struka ga je ipak i dalje cijenila, te ga je Američki institut elektroinžinjera predložio za najvišu nagradu, ironičnog naziva – Thomas Alva Edison. Tesla je očekivano odbio primiti nagradu, ali je kasnije promijenio odluku zbog novčanog dijela kojeg je nosila sa sobom. Od Westinghousea je dobivao potporicu od 125 dolara mjesečno. Nakon prvog svjetskog rata zdravlje mu je bilo još više narušeno, kako fizički, tako i mentalno. Možda zato nitko nije ozbiljno shvaćao njegove monologe o “zrakama smrti”, koje nisu bile ništa drugo nego laser. Bavio se i telegeodinamikom, ali i međuplanetarnoj komunikaciji. Zadnji patent odobren mu je 1928. za vertikalnu letjelicu. Umro je osamljen, u društvu golubova i svojih bilježaka. U hotelsku sobu nakon njegove smrti ušao je FBI i zapljenio sve spise koji su kasnije predani njegovu jedinom nasljedniku Savi Kosanoviću. On je za medije izjavio kako je prilikom pregleda ustanovio da dijelovi bilježaka nedostaju.


Ulica i spomen-ploča u hrvatskoj metropoli


U Zagrebu se i škola zove po njemu


Skroman do kraja

Nikola Tesla bio je vuk samotnjak, imao je malo prijatelja, među kojima vrijedi istaknuti američkog pisca Marka Twaina. Bio je visok (199 cm) i veoma okretan, te je tijekom čitavog života bio u dobroj formi. Govorio je čak sedam jezika. Iza sebe je ostavio 221 patent. Najveće priznanje struka mu je odala nazvavši fizikalnu jedinicu elektromagnetske indukcije njegovim prezimenom. Tako je Nikola Tesla postao najmlađi fizičar čije ime nosi neka jedinica. Njegov lik i djelo često se koriste u popularnoj kulturi, spominje se u filmovima, knjigama, televizijskim serijama itd. Oko njegovih izuma i smrti i dalje se kroje razne teorije zavjere.Za života neshvaćen i nesretan, Nikola Tesla nesumnjivo spada među najveće umove u povijesti čovječanstva. Čak je i njegov vječiti rival Thomas Edison pred smrt priznao da je hrvatskog izumitelja trebao više cijeniti. U Beogradu je prije 60 godina otvoren njegov muzej, kome je Savo Kosanović poklonio svu Teslinu ostavštinu. U rodnim Smiljanima nalazi se memorijalni centar. Kipar Ivan Meštrović napravio je njegovu skulpturu koja krasi hrvatsku metropolu. Njegov spomenik nalazi se i na Nijagarinim slapovima, mjestu kojeg je taj veliki čovjek zamislio kao centar jednog boljeg i složnijeg svijeta. Veliki sanjar i veliki čovjek, Nikola Tesla često se naziva čovjekom koji je izumio 20. stoljeće. On je za sebe, skroman kakav je bio, govorio da nije izumitelj, već otkrivač stvari koje već postoje u prirodi oko nas.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.