Od djetinjstva sam voljela vodu - rijeke i potoke, jezerca i bare.



Photobucket
rega, rega - kvak!

Žabac na Rusalkinu dlanu ... i na YouTube
frog in my hand



Prošlog mi je ljeta moj susjed rekao:
Tvoj vrt je nekako drugačiji od drugih vrtova,
kao da ima dušu
.

Zamislila sam se i odgovorila:
Da, ima. Moju.

Ako moj vrt ima moju dušu, tada je jezerce
"duša moje duše".
I zaista, moj vrt i vrtna jezerca više su mi od hobija -
to je moja oaza, moje utočište, moj "komadić raja".


dva za jedan: Perin i Đurin blog


Ignis, Vila zaštitnica jezeraca i kuma bloga


Još jedna vila što lebdi nad jezercima.
Erato, muza poezije.
Drugo joj ime -
vitae

Vitae: Ruži iz dravskih vrtova

Opojni miris i blagost
vrtu i srcu i dlanu
pružaju latice njene
iz sjene..

To nije običan cvijet;
bjelinom on zadivljuje,
a rumenim rubom
opire se svijetu grubom
nesklonom ljepoti...

Il' trnom
što mekši je od sna...
tko zna?

Al' noću,
kad padne mrak,
obuzima je neki čudan strah!

Ne kloni tad,
ne strahuj,
glavice malena, snena...
satensku tvoju ljepotu
prekrit će noću dravska pjena;
ne trebaš trna
dok snivaš
nimfe i vile
u svojim dvorima
od zelene svile
...


Sretne li Rusalke.
Obje je vile darivaju, obje nad njezinim jezercima bdiju.





Rupe na vrtnoj tarabi


koki
armin
finding myself
kora
misko
bubilo
majstoricasmora
zmajka

katrida
aquaria
djevojčica lutalica -pinky
horsy
horsey
daniela
lucija9
redakcija jučerašnjih novina
playera
atlantida
irida
Tixi
šareni pajaci
maslina oliva
necutako
minerva- bitter sweet symphony
prudence
panova frula
1977godina
agnie
iskra
Fanny7
LudaMarta
brunhilda
maslackica
cordelia
borgman
MadDog
melodius
Dida
gogoo
sjedokosi
lazy daysleeper
drano, Sićušna plava iskra
slatko grko
Grof V., Vladimir Ordanić
viola
maslackica
borut i vesna
njofra 1
guedes
ledena
slatko grko
kike
mimi
bijeli koralj
vrapčić
decembar2001
sillvanus, stolisnik
plavi zvončići
nihonkichigai
miris dunje
laughing granny
kolegica mica
ježev blog
dinaja
odmor za umorna srca
istina o životu
mendula
sewen2
dream_maker
bespelj
gustirna
morska zvijezda
sagittariusclassic
dordora
greentea
boccacio
perdido
cvjetići
poezija duše
kenguur
fizikalac

Neću ni ja više nikoga upisivati u linkove.
Misko je u pravu, taman zavoliš nekog ...
... a on(a) ode.
A, ja, kakva sam, nisam u stanju izbrisati ni pokojnike iz direktorija mobitela, a kamoli ove koji odoše s bloga.

Ipak, nikad ne reci - nikad
.

santea

greeneyes

vierziger

walkingcloud
tip koji sjedi
bez šavova
zrakoplov



Rusalkina začarana jezerca ... i svijet oko njih

25.07.2009., subota

Ghost from the Wishing Well (7)



Photobucket
photo by rusalka

If wishes were fishes, I know where I'd be,
Casting my net in the dark rolling sea;
And if my net's empty when it comes back to shore,
I'll throw it away and go fishing no more.

I wish I could care again, reach out and share again,
Mend what's been broken and let it run free;
The older I get it seems, more wishin' takes the place of dreams,
If wishes were fishes, we'd all cast nets into the sea.



Duh iz Zdenca želja (7)


Djevojčica je poželjela zauvijek ostati na tome mjestu za koje je vjerovala da joj uzvraća ljubav, no pomisli kako će je poočim uzalud čekati. Iako ga nije voljela, nije ga mogla ostaviti da uzaludno čeka, ona to ne bi mogla učiniti nikomu. Moram mu reći da ću otići tamo gdje mogu biti sretna ... pomislila je. Začas ću protrčati kroz stakleni tunel, uspeti se pokretnim stepeništem do odjela igračaka i oprostiti se s poočimom pa se vratiti amo ... I doista, poočim ju je već čekao, izbezumljen od brige. Problijedio je i ostario u trenutku kad mu je rekla da odlazi. Već je pružio ruke da je zadrži ... a onda ju je pustio da ode.

Potrčala je iz sve snage, onom lijepom mjestu natrag u zagrljaj.
No, kad se klizavim stubištem spustila do staklenog tunela, na vratima je zatekla rešetku. Srce joj se sledilo kad je shvatila da u lokotu kojim je rešetka zaključana nema ključa. Stajala je i gledala odsjaj sunca i plavetnilo vode na drugom kraju tunela. Mislila sam da me je to mjesto zavoljelo, da mi je uzvratilo ljubav. ... A sada nije shvaćala zašto su vrata zatvorena, nije shvaćala zašto nema ključa, pitala se što li je skrivila da je to mjesto više ne želi. Stajala je pred zaključanim vratima sve dok se nije spustila noć, a tada se poput mjesečara popela strmim i klizavim stubama do vrha zdenca, pa potom pokretnim stubištem do odjela igračaka. Ujutro su je našli sklupčanu uz velikog plišanog medvjedića.

Na odjelu za igračke svi su poznavali djevojčicina poočima, ta on im je bio najbolji kupac. Pozvaše ga i on odvede djevojčicu kući. Usput nije progovorila ni riječi a kad su kući stigli zavukla se u svoj krevetić. Poželjela je zaspati i ne probuditi se nikada više, no san ju je prestao pohoditi. U dugim besanim noćima pitanja su se kovitlala iza djevočicinih uzalud spuštenih očnih kapaka. Srce joj je kucalo sve bučnije i brže, lepetalo je poput krila umirućeg leptira, više uopće nije mogla zaspati, prestala je jesti, plavi joj se pogled gotovo potpuno ugasio.
Zabrinuti poočim odvede je mudroj staroj travarici. Starica je zavirila djevojčici u pogled, zabrinuto odmahnula glavom i rekla djevojčicinu poočimu: Nadam se da niste došli suviše kasno … Lijek postoji, no cijena mu je visoka.
Spreman sam platiti svaku cijenu … odgovori on.
No, cijenu ne možete platiti vi … reče starica … cijenu će morati platiti ona … i pri tome upre kažiprstom u djevojčicu.
Tada travarica iz džepa svoje šarene pregače izvadi plod mogranja: Jedno zrno svakoga dana, pola sata prije jela … i lepet će prestati, pitanja će utihnuti … No, moram vas upozoriti da i ovaj lijek, kao i svaki drugi, ima niz nuspojava …Zaborav, suhoća usana, povremene glavobolje i mučnine, nesanica, otsutnost svih emocija …
Ipak, to je cijena koju se isplati platiti. Intelekt će joj ostati očuvan, živjet će mirno, funkcionirati glatko
.

Photobucket
mogranj, photo by rusalka

I, doista, bilo je tako. Lepet je prestao i zavladao je muk.
Djevojčica je zaboravila i pitanja i odgovore, nestalo je tuge ali i radosti. Svakoga bi jutra, uredno, pola sata prije jela, pojela jedno crveno zrnce mogranja i čitavog bi dana u savršenoj tišini savršeno funkcionirala. Njezina je razbarušena soba odjednom zablistala savršenom čistoćom, sve su igračke bile uredno poslagane po policama, djevojčica se vremenom čak uspijevala i nasmiješiti kad bi susrela nečiji pogled. Noću, kad bi njezin poočim zavirio u djevojčicinu sobu, zatekao bi ju kako leži zatvorenih očiju u savršeno urednom krevetiću. Konačno je sve u redu ... pomislio je s olakšanjem. No, djevojčica nije spavala, ležala je sklopljenih očiju i zurila u prazninu, osluškivala tišinu.
Ipak, ponekad, kad bi joj tama noći i dnevna tišina i praznina postale nepodnošljive, djevojčica bi ujutro krišom zrnce mogranja umjesto u usta strpala u džep. Ni tih se dana, kad ne bi pojela zrno mogranja, ipak više ničega nije sjećala, ali je barem nešto osjećala. To što je osjećala bila je tjeskoba, no i tjeskoba joj se činila boljom od praznine.

...

Onoga dana kada je prvi puta susrela Gabea u podzemnoj garaži tržnog centra, djevojčica je opet propustila pojesti obvezno jutarnje zrnce mogranja. I dok su počim i pomajka kupovali božićne poklone, ona se odjednom svega prisjetila - titraja sunca na vodi, leptira i sunčevih poljubaca ...
Otrčala je do ulaza u tunel. Vrata su još uvijek bila zaključana, no djevočica je u bravi ugledala ključ. Na trenutak se poveselila, no tada pomisli kako ključ nije njoj namijenjen: Da me to mjesto doista želi, otvorilo bi mi vrata ...

Ipak, ona uze ključ. Namjeravala ga je držati u ruci još samo časak, a potom vratiti u bravu ... no, potom je srela Gabea. Njegove joj se oči učiniše tužnima ... i ona mu ostavi ključ na ogradici zdenca misleći:
Njemu je potrebniji nego meni ....

...

Kada je Gabe ponovo došao u grad, spustio se do podzemne garaže i otključao vrata koja su vodila do zdenca.
No, djevojčica nije sjedila na ogradici, nije ga čekala. Gabe osjeti tračak žaljenja, nikad neće saznati na čiji ga je pogled podsjetio pogled plavooke djevojčice. Možda je taj plavi pogled bio samo neostvariv san?
Na trenutak mu u svijesti sjevnu pomisao da u rukama drži ključ svih odgovora, pomisli da bi tim ključem mogao otključati i ona vrata u sebi koja mu nikada nije pošlo za rukom otvoriti. No što ako, otvorivši ta vrata, pronađe samo hrpu neostvarenih snova? Što ako ustanovi da mu nedostaje hrabrosti da snove ne samo sanja nego ih pokuša i ostvariti?
Oklijevao je časak, a zatim baci ključ u zdenac. Kad su se krugovi na vodi smirili, Gabe u vodenom ogledalu ugleda odraz svoga lica, no to nije bilo lice muškarca na pragu starosti, bilo je to lice dječaka u čijim su tamnim očima blistali snovi. To je samo obmanjujuća igra svjetla i sjene ... pomisli Gabe pa se okrete se i ode bez osvrtanja.

Zagledan u sebe, nije ni primijetio plavoku djevojčicu koja je čitavo to vrijeme stajala s druge zdenca i promatrala ga. Kad je Gabe otišao, djevojčica se nagnu nad zdenac u kojem se još uvijek zrcalio dječakov pogled. Ona se nasmiješi tome dječačkom pogledu i pomisli:

Da, bila sam u pravu ...
Odrasli su doista djetinjasti ... Nikako im ne uspijeva shvatiti da svako mjesto na svijetu može uzvratiti ljubavlju samo ako smo ga, baš kao i svoje snove, spremni podijeliti s onima koje volimo ...

Voda u zdencu načas se zamuti, a kada se razbistrila, djevojčicu je iz zdenca gledalo lice odrasle žene. Ipak, pogled joj je i dalje bio plav, nalik dječjem ...

...

U sljedećem trenutku više nije bilo ni djevojčice ni žene. Nestade i grad pod kupolom i tržni centar i podzemna garaža ... Ostade samo zdenac u kojem su se ogledale zvijezde, zdenac do kojeg je vodio trag rasutog zrnja mogranja, crveno svjetlucajući poput krljušti zlatne ribice koja ispunjava želje ...


(kraj priče)

Photobucket
photo by rusalka




Da su želje ribe,
u rijeci ne bi bilo mjesta za vodu.
(ruska narodna poslovica)






- 00:01 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    




tempus fugit!
carpe diem.




2006 - 2018. by Rusalka.
zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.


RUSALKA PUZZLE



SCORPIO

eighth sign of the zodiac,
introverted sign;
its element is water;
its quality is fixed;
its planet is Pluto;
its stone is Opal


Photobucket



ptičica

rusy on flickr

ruuuuuuu7@gmail.com





Hvala, Lazy, za taj lijepi Waltz!


Ed Bruce - Everything's A Waltz



We don't dance the two-step anymore
All we need's a small part of the floor
The band can go on playing almost anything it wants
When you fall in love everything's a waltz

Eyes are meant for looking into
Way up close
Arms were meant for holding
What you want the most
Lips were meant to say what bodies
Feel down in their hearts
When you fall in love
Everything's a waltz
...

Šteta, Lazy, što je tvoj account na Youtube suspended ...


...

Photobucket












moj_dragi_Lucky

Dragi moj Lucky, još uvijek te vidim, na ogradici vrtnoj sjediš. I u Rusalkinu srcu.

crnobijeli se debeljko
u šareniji vrt preselio
sad je na obali
nekog plavljeg jezerca.

na ogradici rusalkinoj
jedna sjena sjedi ...
ni bijela, ni crna,
sja u svim bojama duge.

znam kakva je
to kiša kapljice
gorke raspršila,
znam kakav je to tračak
sunca dugu obojio.

moj Srećko mi poruku šalje:
voljeti se ne boj, rusalko.

ne brini,
slatki moj debeljko,
krzneni.
uvijek ću voljeti tebe.

i bojat ću se,
uvijek ću se bojati ljubavi,
jer ljubav je krhka,
ma kako velika bila ...

al' nikad više pomisliti neću,
dragi moj sunčevi zračku,
najdraži moj
crnobijeli mačku,
da ljubiti ne mogu
i ne smijem.

na ogradici rusalkinoj
uvijek će jedna sjena sjediti,
ni bijela, ni crna,
i bijela i crna ...
i sjat će
u svim bojama duge.






Opis bloga


Rusalka živi u jezercu ... ali povremeno izlazi i na obalu.
Rusalka je naizgled "dobra" ... ali ponekada zna - potkačiti noktima.
Rusalka priča s ribama ... i žabama.
I vrijeba prolaznike ... da ih posjedne na svoju klupicu
(ne bojte se - ne onu na dnu jezerca).
Rusalkin vjenčić je od vodenog cvijeća.
Tu je ... iako je više ne kruni.


Rusalka se ogleda u vodi.
A krugovi na vodi
izobličuju njezin odraz.
Ili ga možda - uobličuju?

Ovdje ćete saznati:
Kako stvoriti vrtno jezerce i pomoći Majci prirodi u njegovu održavanju?

O zlatnim ribicama, žabama i lopočima.
O posjetiteljima vrta.
Ali i o čemu Rusalka razmišlja. Čega se sjeća. Čemu se nada.
O čemu mašta.
Kakve snove sanja.
Kakve slike voli.
Što čita i što je - već pročitala...
I - što tek namjerava pročitati.




Poklon Grofa V.:
dječak i vila


koliko malo godina
može imati dječarac
što sam trčkara
između busenova
i kamenova
između bunara
i taraba
i zbori sa sobom
mislima
samoću
djetinjstva
vazda zaigran i
s a m
jer igra je bila
njegova mašta
u kratkim hlačama
u plavim sandalicama
na nebu
bijeli oblak
još jedan
i dolje jedan
u vodenom krugu
što ga je baka zvala
j a r u g a
na njemu čudna
zelena stvorenja
s izbuljenim očima
i nečim u grlu
od čega je noću
odjekivala mahala
i pjevale sjene
pod pendžerima
u teglama
dok bi se najele
majčina cvijeća
i napile daha
s usnulih usana

u onoj vodi
življaše Vila
obrasla bijelim
ljiljanima
na glatkim
mesnatim
listovima
i kosa joj
se trskama
češljala
divna
čarobna
preduga
jednom je
dječaka bila
na suho prenijela
dok se zaigrao
u šetnji kliskim
dlanovima
jer mutna
bijaše pjesma
mulja
i pretužna
majčina
zazivanja
za tako preran
k r a j

a ona se stvorenja
čudna zelena
igraše noću
sjajnim nebeskim
draguljima
i svako bi malo
po jedna pala
s višnje modrine
u tihu vodu
djetinjstva
i bila bi od njih
vila tako sjajna
tako lijepa
urešena
dok je zorom
ne bi sastala
sanjivost
vilinska
kleta




.

Rusalkina zbirka žaba i riba