Požari, znatiželjnici i još malo pride...

22.02.2017.

Pošto sam na poslu prošla dosta poslova i operacija koje su uključivale nadzor od vatrogasne službe, kao i sve moguće dozvole za rad u zoni opasnosti od požara kao i onoj od eksplozije thumbup, mogu zamisliti situaciju na terenu - u ovom slučaju na požarištu studentskog doma.

Kao što je u ovom slučaju bilo okolnih znatiželjnih prolaznika i susjedstvo, tako u mojem slučaju (kad smo radili na terenu usred šume ili nasred obradivih površina) radi se o znatiželjnim NKV radnicima oliti "pomoćnim bagerstima" tj. građevinskim pomoćnim radnicima. Ti su gurali nos, stojeći tako da je organizator radova (poslovođa, voditelj gradilišta, nadzorni ing) imao male šanse da vidi ono što treba vidjeti kako bi na siguran način organizirao određene građevinske, strojarske i ine radove. Oće to... headbang

Da vam ne spominjem da su bez pardona pokušavali uvjeriti ključnog bagerstu, dizaličara, whatever - što u tom trenutku treba učiniti da bi riješio trenutni problem komplicirane operacije...

Na jednom zanimljivom radilištu, kada smo uspjeli izmijeniti tok jedne od naših poznatih rijeka kako bi u korito iste postavili određene "stvari", pokušavajući organizirati posao sa izvođačem (iz građevinske i strojarske struke) i nekoliko usko stručnih podizvođača radova, odjednom se skupilo neko meni nepoznato društvo koje je počelo zapovijedati - ajmo tu više lijevo, ne tu više desno.... nut.

Uglavnom, došla sam (tu je postojala i traka ograničenja) i izbacila sve te nepoznate osobe. Ispalo je da su neke face i direktori. Ma, nema veze. Nisu oni bili odgovorni za navedenu operaciju. Zatražila sam da ostanu samo voditelji gradilišta izvođača/podizvođača i nadzorni inženjeri. Da vam velim da su mi (uz objašnjenje koga sam "izbacila"), navedeni izvođači pljeskali. zubo

Što hoću reći - opasno je gurati se tamo gdje se obavljaju opasni radovi ili intervencije tima ove gore vatrogasne. Pazite se. U slučaju da niste specijalist u području koje je u tom trenutku ugroženo - radilo se o vatri, liječničkoj pomoći ili nešto treće - mičite se!!!

I to je poruka ovog posta.

Sretno od Rudarke! wave

Kulinarski show ili kako NE kuhati....

04.02.2017.

Gledam najnoviju inačicu kulinarskog showa - te se čudim.... rolleyes

Kao prvo - vidim neke poznate face koje sam jedva smjestila, nakon dobrih pola sata mozganja, u neke druge reality emisije. Mislim si - što ti tu rade? namcor

Onda drama u inače normalnoj emisiji gdje je najgora stvar bila zaboravljanje neke osnovne namirnice ili malo krvi od porezanog prsta... naughty

Svađa, drama, ružne riječi... halo? lud

Nakon svega me osupnuo nivo znanja i vještina koje bi po mojem skromnom poimanju - čovjek/žena koji se prijavi na ovakvu vrstu natjecanja ipak morao posjedovati - pa bio to kviz znanja, kopanje vrta i mužnju krava u onim famoznim Reality sapunjarama (ne znam da li mi je gori onaj u blatu ili onaj gdje se nekoliko mjeseci izležavaju u zatvorenom penthaus-u) kao i gore navedeno kulinarsko natjecanje, pa bi se ipak očekivalo da se zna razlika između "mekog" i "oštrog" brašna. Halo?

Znam da nisu svi frikovi kao na primjer Rudarka, da većina naše hrvatske populacije ne čita/prati niti osnovne dnevne vijesti, a kamoli nešto malo više stručno - pa bilo to iz područja kućanstva, financija (dizanje kredita) ili medicine (prehlade, viroze ili proljevi), nego se glavnom bez pameti bacaju u neke čudne eksponiranosti tipa menjam ženu, tražim snahu, kuham ili čuvam ovce.... nut

Očito da postoji i određeni krug do jučer anonimnih osoba, koje su nakon prvog pojavljivanja pred kamerama izgubile strah i tremu, pa se javljaju na sve i svašta. Očito su dnevnice dobre... nije valjda da svi pucaju na prvu nagradu?

Anyway, nekoliko savjeta za kraj, a vezano uz navedeni kulinarski show:

- kuhanje je nauka i potrebno je proći barem nekoliko osnovnih načina obrade - od rezanja mesa, odabira začina, različitosti termičkih obrada namirnica i dr. prije nego se prijaviš na natjecanje,

- u slučaju slobodnog odabira NE kuhati nešto što nikad prije nisi probao doma (osobno ne bih priznala ništa manje od barem 10 x i to uspješno!),

- smiri loptu, pripremi sve namirnice - čišćenje, rezanje, filetiranje, mariniranje, razmisli i posloži vremenski slijed kuhanja prije nego počneš s istim,

- ne radi svinjac od kulinarske jedinice na kojoj spremaš hranu,

- prihvati sve kao dobru igru i radi opušteno.

I da - Rudarka je davno davno bila u jednom kulinarskom natječaju (onom jedan na jedan tj. dva na dva). I pobjedila. Hi hi... zar ste sumnjali? zubo

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>