Gledam najnoviju inačicu kulinarskog showa - te se čudim....
Kao prvo - vidim neke poznate face koje sam jedva smjestila, nakon dobrih pola sata mozganja, u neke druge reality emisije. Mislim si - što ti tu rade?
Onda drama u inače normalnoj emisiji gdje je najgora stvar bila zaboravljanje neke osnovne namirnice ili malo krvi od porezanog prsta...
Svađa, drama, ružne riječi... halo?
Nakon svega me osupnuo nivo znanja i vještina koje bi po mojem skromnom poimanju - čovjek/žena koji se prijavi na ovakvu vrstu natjecanja ipak morao posjedovati - pa bio to kviz znanja, kopanje vrta i mužnju krava u onim famoznim Reality sapunjarama (ne znam da li mi je gori onaj u blatu ili onaj gdje se nekoliko mjeseci izležavaju u zatvorenom penthaus-u) kao i gore navedeno kulinarsko natjecanje, pa bi se ipak očekivalo da se zna razlika između "mekog" i "oštrog" brašna. Halo?
Znam da nisu svi frikovi kao na primjer Rudarka, da većina naše hrvatske populacije ne čita/prati niti osnovne dnevne vijesti, a kamoli nešto malo više stručno - pa bilo to iz područja kućanstva, financija (dizanje kredita) ili medicine (prehlade, viroze ili proljevi), nego se glavnom bez pameti bacaju u neke čudne eksponiranosti tipa menjam ženu, tražim snahu, kuham ili čuvam ovce....
Očito da postoji i određeni krug do jučer anonimnih osoba, koje su nakon prvog pojavljivanja pred kamerama izgubile strah i tremu, pa se javljaju na sve i svašta. Očito su dnevnice dobre... nije valjda da svi pucaju na prvu nagradu?
Anyway, nekoliko savjeta za kraj, a vezano uz navedeni kulinarski show:
- kuhanje je nauka i potrebno je proći barem nekoliko osnovnih načina obrade - od rezanja mesa, odabira začina, različitosti termičkih obrada namirnica i dr. prije nego se prijaviš na natjecanje,
- u slučaju slobodnog odabira NE kuhati nešto što nikad prije nisi probao doma (osobno ne bih priznala ništa manje od barem 10 x i to uspješno!),
- smiri loptu, pripremi sve namirnice - čišćenje, rezanje, filetiranje, mariniranje, razmisli i posloži vremenski slijed kuhanja prije nego počneš s istim,
- ne radi svinjac od kulinarske jedinice na kojoj spremaš hranu,
- prihvati sve kao dobru igru i radi opušteno.
I da - Rudarka je davno davno bila u jednom kulinarskom natječaju (onom jedan na jedan tj. dva na dva). I pobjedila. Hi hi... zar ste sumnjali?
Post je objavljen 04.02.2017. u 12:37 sati.