Malo nauke - kako se traži nafta...

21.01.2014.

Baš kad si pomislim da bih vas trebala uveseliti nekom kućnom anegdotom opet me raspizde političari. I novinari koji sve to prenesu bez ikakvog smisla i reda.

Sve vijesti bruje kako smo bogati ko Arapi jerbo su nam Norvežani pronašli naftu. I plin. I eto nas na konju. Magarcu? Jok.

Situacija je slijedeća: Norvežani su obavili tzv. 2D seizmička mjerenja podmorja. Što je puno lošije od 3D. Odprilike kako i dva de i tri de filmovi. No dobro, sakupljeni su određeni podaci.

Da vas sad malo Rudarka rasvijetli: seizmičkim mjerenjima traže se "brda" i "doline" podmorja. Jer ako postoje određene geološke strukture tipa "brda", ako se određene strukture pojavljuju određenim rasporedom onda se može reći da imamo mogućnost da u dotičnim "brdima" i ima nešto - oliti "crno zlato". I to je to.

To je kakti pronađeno.

Kako bi se potvrdila ili negirala određena otkrića ugljikovodika potrebno je dotičnu strukturu probušiti i provjeriti da li u njoj ima išta ili ništa. Pri tome se provjeravaju i ostale strukture (nepropusni slojevi, propusni slojevi, rasjedi oliti pomicanja zemljine kore) koje su uvjet da ugljikovodik kao takav (koji se obično ne nalazi u matičnim stijenama već je u pradavna vremena doba dinosaura i daleko davnije od našeg doba Homo Sapiensa - čisto da se smjetimo u povijest) migrirao i zaustavio se ispod tih nepropusnih slojeva.

Prije toga potrebno je dobiti koncesiju za istraživanje, pa lokacijsku dozvolu, studiju utjecaja na okoliš i još poneki dokument (čitaj jedno dvije do tri godine zubljanja raznoraznih dozvola za početak bušenja), pa upasti u gusti raspored bušačkih platformi u ovom dijelu Mediterana, pa.... nut

So, da skratim priču, potrebno je puno više od jadne 2D slike nekih ulegnuća u dubini podmorja da bi se moglo mahati tako značajnim izjavama tipa otkrića nafte i plina u Jadranu.

No, da se vratimo malo unazad - naša naftna kompanija, što god netko rekao ali je ona i dalje u visokom postotku u vlasništvu Lijepe naše pa u istom omjeru i naša Vlada troši profit ove kompanije, eksplatira plin na nekoliko plinskih polja sjevernog Jadrana, a u posljednjih je dvadesetak godina izbušila više istražnih bušotina koje su dokazale postojanje ugljikovodika i u ostatku mora, no ne i u profitabilnim količinama.

Nitko od geoloških i naftaških stručnjaka ne tvrdi da su one sretno odabrane tj. da su "fulane" prave lokacije. I da nafte u eksploatacijskim količinama nema u podmorju. U normalnim svijetskim naftaškim omjerima broj tzv. "negativnih" bušotina i "pozitivnih" oliti otkrića je više od tri do pet na prema jedan tako da ne čudi ovaj negativan score u dosadašnjem otkrivanju ugljikovodika u lijepom našem plavom moru. Možda čak i više.

I da, nakon te prve epohalne (buduće) pozitivne bušotine potrebno je strukturu (veličinu polja po dužini, širini i visini) potvrditi sa još najmanje jednom do dvije nove bušotine - čitajte još nekoliko godina.

A onda opet odpočetka - nova koncesija za eksploataciju oliti proizvodnju (na temelju postojećih istražnih podataka), pa udri nove bušotine, pa transportni sustav cjevovoda (uz sve gore navedene dokumente koje izdaju raznorazne državne institucije), jednom riječju - usmjeravajte svojeg prvašića da uči matematiku, fiziku i kemiju te da u dogledno vrijeme upiše rudarski fakultet - jer prije toga neće biti ništa od para. Što god nam premili ministar izjavljivao...

I da, ne tvrdim da u južnom Jadranu nema nafte. Čak dapače. Samo velim da je to u ovom trenutku gatanje.

<< Arhiva >>