Seljaci - part II

11.06.2009.

I kaže TRN (nema blog):

"Očito većina vas nema pojma kako se živi na selu.
moji roditelji (skupa sa nama djecom) se bave poljoprivredom, kao dodatnim izvorom s obzirom da mi je majka u mirovini a otac još radi. za tržište se bavimo ovcama, a ostalo za svoje potrebe.
uglavnom sada kada su duži dani u kuću se ne ulazi prije 21sat,a nekad i kasnije koliko posla ima. cijene su takve da jedva sataviš kraj s krajem.
Npr 1995god. 1kg janjetine u mesnici je koštao oko55-60k. danas košta60-65 (govorim o domaćoj a n enovozelanskoj ili bugarskoj janjetini).
naravno u isto to vrijeme kruh, mlijeko, nafta i sve ostalo je poskupilo barem 2 puta.
1996god smo prodali krumpir u otkup po 3kn (ČITAJ TRI KUNE), DANA GA SELJACI NEMOGU NI ZA 2 PRODATI KADA JE U KONZUMU PO 2-3KN.
isto tako je sa svim ostalim, cjene proizvoda koje seljaci proizvedu stagniraju ili padaju a sve šta kupuju poskupljuje.
netko je rekao da seljaci ne osiguravaju usjeve protiv tuče, mraza i ostalog. neka se taj raspita koliko koštaju premije osiguranja za poljoprivredu,a koliko se može dobiti kada ti led sve stuče.

osnovni je problem što naši trgovci nežele otkupljivati ni prodavati naše proizvode, lakše im je uvesti i prodavati tuđe. a oni koji otkupljuju, plaćaju kada im se svidi.

poticaju: većinu te gomile novaca dobiju poduzeća kojima zapravo poticaji nebi ni trebali,a većina tih poduzeća je u agrokoru.
poticaju bi trebali samo za male proizvođače da bi uopće opstali na tržištu.
"

I dalje imam svoje mišljenje o nekoliko stvari vezanih uz poljoprivredu:

- novčani poticaj NIJE nešto od čega bi se moglo/moralo živjeti. Živi se od prodaje proizvoda (u ovoj priči poljoprivreda / stočarstvo). Poticaj služi kao utjecaj države u poticaju da se određeni proizvod/životinja uopće uzgoji jer mu i inače tržišna cijena ne donosi zaradu

- nije država ta koja bi morala otkupljivati poljoprivredne proizvode. Drugo je što bi na određeni način morala prisiliti veletrgovce da određenu kvotu proizvoda/stoke kupi na domaćem tržištu, pa makar cijena bila viša od one uvozne. Doduše, mislim da se to i radi na način da se određuju uvozne kvote. Ako je istina da je uvezeno i više nego se smije (uz blagoslov vlade, ministarstva) - eee - tu je problem i u novinarima što takve mutne poslove ne stave u dnevnik i neke općečitane dnevne novine, pa razapnu krivca!

- poljoprivrednik je osoba koja živi SAMO od svoje zemlje - oni što rade od 7 - 3, pa popodne do pola noći obrađuju određenu njivu i (relativno) mali broj domaćih životinja - ne možemo o njima govoriti u ovoj priči.

I za kraj - ne vidim razloga zašto se neki ljute što ja uopće pišem o toj temi. Po tome ne bi smjeli pisati niočemu, jer osim u svojem uskom djelokrugu rada (koji vama osobno ne bi bio zanimljiv, ali mogu ja lupiti i neki stručni tekst) nismo kompetentni ni za kakav drugi komentar.

S druge strane, ako jedna takva tema iznjedri određeni broj komentara, ako dođe na naslovnicu, moguće je da i se i neki novinar profesionalno primi ove teme! Pa da on ne baljezga bezveze po medijima. Lako što ja neke stvari uzimam lakoćemo. A bome i vi.

Uostalom, ovo je moj blog. Beee..... belj

<< Arhiva >>