Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Pater Luka Rađa
Molitve
Vitraj-Spectrum Glass Studio
koliko vas sad gleda blog:


Najbolji blog 2007

BLOG JE OSVOJIO 1. MJESTO !

NAUČI MOLITI KRUNICU
-KRUNICA-

MOLI JE SVAKODNEVNO

_BANNER_
  POSJETI   MOJ   BLOG
ICCRS
Image Hosted by ImageShack.us
By ordulj at 2007-06-29
Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPicrijec_zivota

06.02.2008., srijeda

UVOD


Tekstovi koji slijede predstavljaju moju osobnu viziju shvaćanja i doživljavanja duhovnosti, gdje se Najkompleksnije želi pokušati spoznavati, predstavljati i provoditi Najjednostavnijim. Istinu je moguće spoznati jedino Mudrošću do koje se dolazi isključivo življenjem Osobne Praktične Duhovnosti Jedinstva Uma i Srca, odnosno spoznajom jedinstva svega, svih i svakoga – jedinstva i bratstva Univerzuma. Jer, Istina je u nama i oko nas. Bog je Jedan, Velika i Jedina Duša. Da, Bog je Ljubav.


Smisao života nije tek u promišljanju, nego u življenju i poboljšavanju datosti kroz permanentno ostvarivanje slobode.

ROBERT I. DUDNIK, DIPL. IUR.ABRAHAMOV POZIV I SEOBA
Abrahamov poziv i seobaJahve reče Abramu:"Idi iz zemlje svoje,
iz zavičaja i doma očinskog,
u krajeve koje ću ti pokazati.Velik ću narod od tebe učiniti,
blagoslovit ću te,
ime ću ti uzveličati,
i sam ćeš biti blagoslov.Blagoslivljat ću one koji te
blagoslivljali budu,
koji te budu kleli, njih ću
proklinjati;
sva plemena na zemlji
tobom će se blagoslivljati."
Abram se zaputi kako mu je Jahve rekao. S njime krenu i Lot. Abramu je bilo sedamdeset i pet godina kad je otišao iz Harana. Abram uze sa sobom svoju ženu Saraju, svoga bratića Lota, svu imovinu što su je namakli i svu čeljad koju su stekli u Haranu te svi pođu u zemlju kanaansku. Kad su stigli u Kanaan, Abram prođe zemljom do mjesta Šekema - do hrasta More. Kanaanci su onda bili u zemlji. Jahve se javi Abramu pa mu reče: "Tvome ću potomstvu dati ovu zemlju." Abram tu podigne žrtvenik Jahvi koji mu se objavio. Odatle prijeđe u brdoviti kraj, na istok od Betela. Svoj šator postavi između Betela na zapadu i Aja na istoku. Ondje podigne žrtvenik Jahvi i zazva ime Jahvino.
Od postaje do postaje Abram se pomicao prema Negebu.
(Post 12,1-9)

Bog poziva Abrahama da ga slijedi. Abraham napušta sigurnost života, svoj dom, prijatelje i kreće u nepoznato pouzdajući se jedino u Boga. Abraham je čovjek sadašnjosti koji živi sada, u ovom trenutku, ne opterećuje ga ono što će biti sutra jer zna da ga Svemogući Otac vodi i stoga sve svoje brige i strahove prepošta Bogu kome je sve moguće. Kažemo da je Abraham otac naše vjere i stoga bismo trebali učiti na njegovom primjeru. I Isus nas poziva da živimo u sadašnjosti, osobito pozivom: «Bdijte i molite». Nije rekao bdjet ćete i moliti već nas poziva da to učinimo upravo sada u ovome trenutku. Samo na taj način naše srce će uvijek biti spremno za Isusov ponovni dolazak.
Mi smo pozvani da počevši od sada izgrađujemo Božje kraljevstvo na zemlji koje će se nastaviti u nebu. Mi smo pozvani da budemo svjetlo našoj braći koja su odlutala od Isusa i Njegove presvete ljubavi.On želi preko nas učiniti čudo ali mu mi to moramo dopustiti.
Ako odlučimo slijediti Isusa, On nam obećaje blagoslov i blagostanje. u to ne smijemo sumnjati jer zar bi otac djetetu dao zmiju kad ga ono zamoli kruha. Svi mi znamo da je Bog izvršio svoje obećanje prema Abrahamu i da je nagradio njegovu odanost i spremnost na služenje. Samo trebamo imati povjerenje u našega Nebeskoga Oca.
Abraham je odlazio od mjesta do mjesta, od postaje do postaje. Njegov duhovni rast u vjeri i spoznanju pratile su njegove fizičke kretnje. I mi ćemo rasti u vjeri ako slijedimo Abrahamove stope pouzdanja i predanja Božjoj volji u potpunosti.

MOLITVA
Bože ti si pozvao Abrahama da krene za tobom u nepoznato. Ti si ga vodio i pratio. Daj nam snage da i mi krenemo poput Abrahama uzdajući se u Tebe i potpuno Ti se predajući. Otkloni od nas duha straha i sumnje koji nam ne dopušta da vjerujemo tvojoj ljubavi i želi nas pokolebati.
Oče nebeski, tvoji smo, izlij na nas svoj sveti blagoslov i mir, radost i snagu a pogotovo tvoga Svetoga Duha koji je Istina i Život, naš obećani branitelj, da nas vodi prema Tvome kraljevstvu, našoj obećanoj zemlji!


POSVETNA MOLITVA PREDRAGOCJENOJ KRVI KRISTOVOJ
Članak 24 i 535 I. Rimske sinode propisuje2: „Neka rimski vjernici u velikoj časti drže štovanje Predragocjene Krvi neokaljanoga jaganjca Isusa kojom smo spašeni, i, potaknuti osjećajima plemenita kajanja i gorućega žara za spasenje duša, neka časte cijenu našeg spasenja takvom svečanošću i pobožnošću da se posvete tome Kralju okrunjenom trnjem kojega promatraju vrijeđana, zlostavljana i obasuta tako velikim nepravdama“.

Iz Apostolske poslanice pape Ivana XXIII, "Inde a primis" o štovanju Predragocjene Krvi Gospodina našega Isusa Krista:
"No, koji su razlozi koji opravdavaju štovanje Srca, Imena, Krvi, Muke? "U Kristu je jedna osoba, ona božanska Riječi Božje, a dvije su naravi, božanska i ljudska. Jedno te isto klanjanje, koje se duguje božanskoj osobi, treba odati onome što postoji u njoj i po njoj. Stoga Kristovo čovještvo, ne samo po sebi niti promatrano odvojeno, nego ukoliko je ujedinjeno s Riječju, dostojno je štovanja koje se iskazuje Bogu. Ono je izravno i apsolutno, jer se ljudskoj naravi Isusa Krista klanja ne poradi dostojanstva neke različite i odvojene osobe, nego zbog izvrsnosti osobe u kojoj ona postoji i s kojom tvori nešto posve jedno. To vrijedi za svaki dio Kristova čovještva."POSVETNA MOLITVA PREDRAGOCENOJ KRVI KRISTOVOJ

Hvala ti, Gospodine Isuse Kriste, što si postao čovjekom da na zemlji objaviš ljubav vječnog Oca. Hvala ti, Sine Božji; ti si uzeo naše tijelo i krv da nam postaneš bratom i prijateljem. Hvala ti, dobri pastiru, što si dao svoj život za svoje stado da opereš i posvetiš svojom krvlju sve one koji tvoju riječ primaju i tako imaju udioništvo u žrtvi pomirenja. Tebe, Gospodine, hvalimo i slavimo sa svim anđelima i svetima, jer si svojom krvlju uništio krivnju čovječanstva. Veličamo te što si dajući svoj život, darovao nam novu nadu; umirući za nas, smrt nam je postala prelazom u uskrsnuće; iskazujući nam milosrđe, postajemo u zajedništvu s tobom izvorom milosrđa i pomirenja.
Spasitelju naš, hvalimo te i slavimo što si nas po krštenju i potvrdi pridružio svom otajstvenom tijelu –Crkvi. Po Euharistiji zapečaćuješ vez ljubavi i mira; po sakramentu pomirenja liječiš rane našeg zemaljskog putovanja ili obnavljaš život milosti ako nije izgubljen. Isuse, veličamo te i čstimo radi tvoje riječi i sakramenata koji nas čine živim udovima Crkve. Zahvaljujemo ti za one, koji umjesto tebe upravljaju tvojim stadom koje si stekao svojom vlastitom krvlju. Gospodine, hvala ti također za sve ljude preko kojih smo smjeli primiti vjeru. Hvala ti za sve one koji su nas vodili putem ljubavi. Danas ti želimo posebno zahvaliti što u tvojoj svetoj krvi nalazimo smisao življenja, trpljenja i umiranja. Iz ljubavi si postao čovjekom, trpio i umro na križu; tako si nam omogućio da i mi možemo darovati svojim životom, trpljenjem i smrću istinsku ljubav Bogu Ocu i svim ljudima.
Zato se danas (iznova) posvjećujemo tvojoj predragocjenoj krvi. Obnavljamo svoju krsnu posvetu i želimo biti svjesniji, radosniji i spremniji članovi tvoga tijela – Crkve. Želimo svojim životom nadopunjati što još manjka otkupljenju svijeta. Naše vrijeme je tvoje. Naša radost da tebe razveseljujemo. Želimo da svojim trpljenjem sudjelujemo u tvojoj otkupiteljskoj ljubavi. S tobom želimo dati svoju krv i život za spasenje čovječanstva.
Gospodine, dopusti da budemo s tobom «rijeka milosrđa» koja pobjeđuje strah i zle duhove; koja daje snagu onima koji su u opasnosti, koje tješi i jača trpeće, koja pokazuje put onima koji ga traže, koja potiče zalutale na obraćenje, koja ohrabruje Bogu posvećene, koja pomaže umirućima a pokojnima dariva vječni mir.
Gospodine Isuse Kriste, radi svoje predragocjene krvi, daruj nam vjernost ovoj posveti koju ti danas upravljamo (obnavljamo). Učini da budemo revni u promatranju i štovanju otajstva tvoje ljubavi. Jačaj nas u širenju ove pobožnosti da bi još mnogi svjesnije imali udjela u molitvama predragocjene krvi i u našem životu koji neka služi proslavi Oca u nebu i spasenju čovječanstva. Amen.
NJEGA NEMA
njega nema


njega nema
osjećaš to jutrima
kada se bjelina dana razmazuje
po oknima prozora
i otvara ti oči

njega nema
u noćima kada ti mjesec obasjava lice
bljeskom srebrne svjetlosti
i svaki uzdah
pretvara se u bolan drhtaj

njega nema
ni dok sanjariš o makovima
prenježnih latica da bi dugo postojali
koji se svake godine iznova
vrate svome polju

samo njega nema


OČE NAŠ - TUMAČENJE
Oče naš


Izmoli molitvu polagano svjestan svake riječi koju izgovaraš. A onda se vrati na svaku riječ i osluškuj što ti po njoj Otac govori:

OČE: Veliki, neizmjerni, tajanstveni Bog - moj je pravi Otac. Ja nosim tragove njegove dobrote i ljubavi. Ja sam dijete ljubavi. Imam Oca koji me voli, koji mi se veseli, koji u meni uživa. Koliko ova temeljna istina moje vjere oživljuje, pokreće, preobražava moje misli, riječi, djela, čitavo moje biće?
NAŠ: On nije samo moj Otac. On je Otac svakog čovjeka, svih ljudi. Zato smo mi svi braća i sestre. Skrivena povezanost jedva se primjećuje. Treba puno truda i vremena da nam se pročiste oči srca da prepoznam sve ljude kao svoju braću i sestre. Kako ću u konkretnim ljudima prepoznati da su djeca Božja, za njih i s njima moliti, raditi?
KOJI JESI: Bog nije iluzija, imaginarna čežnja ljudskog bića za snagom, nježnošću, ljubavlju. Bog je najstvarnija stvarnost – temelj svake druge stvarnosti. Kako se stvarnost da Bog postoji odražava na moj život, na moje misli, riječi, djela?
NA NEBESIMA: Osim ovog vidljivog svijeta postoji isto tako stvaran, nevidljivi, duhovni svijet. Heb 11,3 kaže da «vidljivo nije nastalo iz vidljivoga, nego iz nevidljivoga» Koliko je nevidljiva, duhovna stvarnost prisutna u mom načinu razmišljanja i djelovanja?
SVETI SE IME TVOJE: Kad upoznamo Boga kakav jest trebat će nam vječnost da ga dostojno proslavimo, predanje čitavog bića Bogu da izreknemo ono što Bog zaslužuje. Koliko se po meni Bog sada slavi?
DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE: Kraljevstvo istine i pravde, ljubavi i mira, kraljevstvo svetosti i milosti, punina sreće i blaženstva. Čežnja za srećom su tragovi tog kraljevstva u mom srcu?
BUDI VOLJA TVOJA – KAKO NA NEBU TAKO I NA ZEMLJI: Volja Božja = Božja ljubav prema meni i svemu stvorenom. On zna i hoće ono što je za nas najbolje – zato želim da bude onako kako On hoće. Dopuštam li da Volja Božja po savjesti upravlja mojim životom?
KRUH NAŠ SVAGDANJI DAJ NAM DANAS: Kruh je život i sve ono što čuva i produžuje život. Povjeravam li rado Bogu svoj život i sve što taj život podržava? Očekujem li s povjerenjem Božju pomoć u svim mojim tjelesnim i materijalnim potrebama?
I OTPUSTI NAM DUGE NAŠE: Svi smo tako otrovani grijehom da se ne možemo sami izbaviti od tog zla koje nam priprema smrt. Kad nam Bog oprosti grijehe postajemo slobodni od zla i ne bojimo se smrti, jer smo «iz smrti prešli u život».
KAKO I MI OTPUŠTAMO DUŽNICIMA NAŠIM: Kad kažem bratu, sestri: Opraštam Ti, jeka mojih riječi od Božjeg Srca meni govori: Opraštam Ti.
I NE UVEDI NAS U NAPAST: Ne dopusti, Oče, takve okolnosti u kojima se neću moći osloboditi zavodljivosti grijeha. Neka mi Tvoja snaga i milost bude štit i obrana!
NEGO IZBAVI NAS OD ZLA: Snagom svoga Duha pobijedi zlo u meni i oko mene, da živim u dobroti, istini, ljubavi.RAZLOZI ZA LJUBAVRazlozi za ljubav:


Djevojka: Zbog čega ti se sviđam..? Zašto me voliš?
Mladić: Ne mogu reći razlog...ali zaista mi se sviđaš...
Djevojka: Ne možeš mi čak reći ni razlog...kako možeš reći da ti se sviđam? Kako možeš reći da me voliš?
Mladić: Stvarno ne znam razlog, ali uistinu te volim.
Žena: Ne! Želim da mi kažeš razlog. Mojoj prijateljici dečko zna reći zašto je voli a ti ne znaš!
Mladić: Dobro..dobro!!! Zato jer si lijepa, jer imaš sladak glas, jer si brižna, jer si puna ljubavi, jer si pažljiva, zbog tvog osmjeha, zbog svakog tvog pokreta...
Na žalost, nekoliko dana kasnije, djevojka je doživjela tešku nesreću s trajnim oštećenjima.
Mladić je tada pored nje položio pismo koje je sadržavalo:
Najdraža, ako te volim zbog tvog slatkog glasa...možeš li sad govoriti? Ne! Stoga te ne mogu voljeti. Ako te volim zbog tvoje pažljivosti i brižljivosti...Sad kad ih ne možeš iskazivati, ne mogu te voljeti. Ako te volim zbog tvog osmjeha, zbog svake tvoje kretnje.. Možeš li se sada smiješiti? Možeš li se sada kretati? Ne, stoga te ne mogu voljeti... Ako ljubav traži razlog, kao sad, nemam više razloga da te volim.
Treba li za ljubav razlog? Nikad!
Stoga, Još uvijek te volim... i zauvijek ću te voljeti!
NE TRAŽITE RAZLOGE, SAMO PRIMITE BEZBROJ TOPLIH POZDRAVA OD SRCA!
ŽELIM VAM PREDIVAN DAN!


U V O D
Tekstovi koji slijede predstavljaju moju osobnu viziju shvaćanja i doživljavanja duhovnosti, gdje se Najkompleksnije želi pokušati spoznavati, predstavljati i provoditi Najjednostavnijim. Istinu je moguće spoznati jedino Mudrošću do koje se dolazi isključivo življenjem Osobne Praktične Duhovnosti Jedinstva Uma i Srca, odnosno spoznajom jedinstva svega, svih i svakoga – jedinstva i bratstva Univerzuma. Jer, Istina je u nama i oko nas. Bog je Jedan, Velika i Jedina Duša. Da, Bog je Ljubav.


Smisao života nije tek u promišljanju, nego u življenju i poboljšavanju datosti kroz permanentno ostvarivanje slobode.

ROBERT I. DUDNIK, DIPL. IUR.

VEDRINA DUHA
Nismo sami. Netko u nama stanuje. U dubini mojeg ograničenog bića živi Božja prisutnost, a to je prisutnost koja nema granica. Mi je, ljudski govoreći, tek naslućujemo. Isus nam je objavljuje. To je prisutnost Boga koji nije sam, Boga koji je Trojstvo, tj. ljubav. S nama je Bog koji me u ljubavi nosi kao Otac; Bog Sin koji je uzeo na sebe ljudsko tijelo da mi otkrije svoju konkretnu ljubav; Bog Duh Sveti koji prožima sve tajne moga bića. U trenutku kada postanemo svjesni te prisutnosti Boga koji je jedan i koji je silno bogat u svojim osobama, tada nastupa prosvjetljenje, to je duhovska radost. Tada čovjek nadilazi svoje granice, nije više ograničen zemaljskim mjerilima, već ulazi u dubine božanstva.
Ta spoznaja nadilazi sve. Nije stoga čudno da je u tom času čovjek sposoban sve prodati i postati vlasnikom te spoznaje, tog iskustva. Tada po prvi puta doživljavamo iskustvo da nam ništa više nije potrebno, da nam je Bog dovoljan za ispunjenje radosti koju nam više nitko ne može uzeti. Kada Bog postane središtem moga bića, više pitanja nema. Ima samo iskustvo punine.

Zvjezdan Linić
MOLITVA DUHU SVETOM

Duše Sveti, božanski cjelove Oca i Sina, izvore nebeskih milosti i mudrih savjeta, nebeski prijatelju duša, za Tobom žudim, zazivam Te i tražim.
Očisti mi pamet, napuni je svetim mislima, prosvijetli mi razum nebeskim svjetlom, užezi mi volju da me svega prožme Tvoja ljubav. Tebi se sva posvećujem i molim Te: udijeli mi svoje darove i milosti.


Kad bi Isus došao danas

Bi li se presvukao prije nego Ga pustiš unutra
ili bi sakrio neke časopise i postavio Bibliju na njihovo mjesto?
Bi li sklonio svoju svjetovnu glazbu, a izvadio crkvenu pjesmaricu?
Bi li mu mogao dopustiti da uđe odmah ili bi ga zavlačio naokolo?

Razmišljam… kada bi Spasitelj bio s tobom dan-dva,
bi li ti nastavio raditi stvari koje redovito radiš?
Bi li nastavio govoriti ono što uvijek govoriš?
Bi li se tvoj život nastavio kao što živiš svih drugih dana?

Bi li poveo Isusa sa sobom svugdje gdje ideš
ili bi možda promijenio svoje planove tih dana?
Bi li ti bilo drago upoznati ga sa svim svojim prijateljima
ili bi se ponadao da neki od njih neće doći dok On ne završi posjet?

Bi li ti bilo drago da On ostane s tobom za stalno
ili bi odahnuo kada konačno ode?
Možda bi bilo zanimljivo znati što bi ti stvarno radio
kad bi Isus došao danas kao osoba biti neko vrijeme s tobom...

Autor nepoznat
Blago čistima srcemŽelite li vidjeti Božji lik morate imati čisto srce, srce puno ljubavi…

Dokle god nismo sposobni osluškivati Božji glas koji progovara u tišini srca, nećemo znati moliti i svojim djelovanjem izraziti ljubav.

Molitva će vam dati čisto srce, a ono može vidjeti Boga.

Vidite li Boga u drugima, voljet ćete jedni druge...

Ako molimo, postat ćemo zraka Božje ljubavi u svojemu domu, na mjestu gdje živimo i u cijelom svijetu.

Danas je svijet gladan radosti što dolazi iz čistoga srca.

Majka Terezija
Nebo u našim rukamaBog je položio nebo u naše ruke.
Ljudi jedni drugima stvaraju na zemlji
ili nebo ili pakao.

Bog jest i može djelotvorno biti prisutan
samo tamo gdje ljudi daju Njegovoj ljubavi ruke i noge
i toplinu vlastitog ljudskoga srca.
Jer Bog se daje osjetiti i iskusiti samo u ljubavi.
Samo u ljubavi mogu ljudi doći do vjere.

U nebu je sve povezano ljubavlju, s Bogom koji je ljubav.

Phil Bosmans


OGLEDALO LJUBAVI (MALA MEDITACIJA)
Ogledalo ljubavi (mala meditacija)Koliko puta u danu, samo, ispadnem budala
Pred samim sobom, i pred drugima
Učim li na svojim pogreškama
ili svaki dan zaobilazim ogledalo
Zašto je tako teško i pokušati svakome dati ljubav
Netko je uzme i ponudi dalje,
onda ljubav ima smisla
Netko se na njoj hrani i ako jedan dan zakažeš
budeš prognan iz tog srca
Patetičaru, licemjeru, pričaš tu, a i sam ne vjeruješ
u to sve. Tko si ti
Da, ima i toga. Takvih ocjena
Ne traži ništa ljubavi za uzvrat, daj je -
ona se ne trži i ne kupuje, ne možeš je izvući na lutriji
Ljubav, ona je sve samo kad je daruješ

O MOJOJ DUŠI...
Drvo te pušta slobodnim.
Cvijeće te pušta slobodnim.
Sunce te pušta slobodnim.
Jesi li ikad čuo da cvijet miriše i želi privući tvoju pažnju?
Miris, toplina sunca, kiša, priroda kao i ljubav jednostavno postoje bez svoga objekta.
Ljubite li vi da se družite ili da budete samo s onim osobama koje vas emotivno osjećaju, a s drugima ste arogantni?
Je li to ljubav?
Javlja li se ljubav kada se javi neki objekt ili ona jednostavno jest?
Je li vam kada bilo teško u želucu kada ste vidjeli sječu šuma negdje daleko, iako vi od te šume nećete imati velike koristi? Ili kada ste gledali nevine kako trpe, iako ih ne znate?
Jeste li ikad maknuli kamen s ceste da se netko ne bi povrijedio?
Iako nikad nećete upoznati tog čovjeka.
Vjerojatno jeste.
Tada je bila ljubav i pojavila se na površini.
I ne tražite zasluge za to, jer je ljubav besplatna.(ZS)


ZAŠTO NEVINI TRPE?
Zašto nevini trpe?


Jedno od pitanja koje ljudi najčešće postavljaju je upravo pitanje o problemu zla. Ako je Bog sve-dobro, svemoćan, zašto nevini trpe? Zašto su neke bebe rođene slijepe ili deformirane? Zašto su dozvoljeni ratovi? Ili je Bog ljubav i nije dovoljno moćan da eliminira bolest katastrofe, ili je svemoćan ali nije ljubav i zbog toga ne zaustavlja zlo.

Mi znamo da je Bog stvorio savršeni svemir za kojega je rekao da je dobar. Čovjek je imao slobodu da posluša ili ne posluša Boga. Vidimo iz Biblije da je zlo došlo na svijet kroz ljudsku neposlušnost ali isto tako vidimo da je taj čin imao dalekosežne posljedice za cijelo stvorenje, tako da danas zlo prožima cijeli svemir.

U svakom od nas prisutno je zlo. Mnogi ljudi pitaju: Zašto nas Bog ne oslobodi od zla? Zašto ne prekine ratove? No, ne shvaćaju da ako bi Bog to učinio dosljedno da nitko od nas ne bi preživio. Zamislite si kad bi Bog odlučio da će danas u ponoć uništiti svako zlo. Tko bi od nas ostao na životu pet minuta poslije ponoći?

No Bog je u svojoj ljubavi, učinio sve kako bi riješio problem zla u čovjeku. On je poslao Isusa Krista koji je svojom smrti i uskrsnućem, pobijedio zlo. Mnogi se pitaju o porijeklu zla, no kao što je C. S. Lewis primijetio, beskorisno je umovati o porijeklu zla. Važnije se suočiti s činjenicom zla. Jedino rješenje za tu činjenicu zla je Božje rješenje, Isus Krist.


ČETIRI DUHOVNA ZAKONAPrvi duhovni zakon

BOG TE LJUBI I ZA TVOJ ŽIVOT IMA PREKRASAN PLAN.

Božja ljubav
"Jer je Bog tako ljubio svijet da je dao Svog jedinorođjenog Sina, da svaki koji vjeruje u Njega ne pogine, nego da ima život vječni" (Ivan 3:16).

Božji plan
"Ja sam došao da ljudi imaju život i to u izobilju", izjavljuje Krist, što znači da im život bude potpun i smislen. (lvan 10:10b).

Drugi duhovni zakon

ČOVJEK JE GREŠAN I ODVOJEN OD BOGA, PA NE MOŽE POZNAVATI BOŽJI PLAN ZA SVOJ ŽIVOT NITI ISKUSITI BOŽJU LJUBAV.

Čovjek je grešan
"Jer su svi sagriješili i izgubili su slavu Božju" (Rimljanima 3:23).
Čovjek je bio stvoren da živi u zajedništvu s Bogom, ali radi svoje sebične volje odlučio je ići svojim putem, pa je zajedništvo s Bogom bilo prekinuto. Sebičnu volju ižrazenu buntovnim stavom prema Bogu ili pasivnom ravnodušnosću, Biblija naziva grijeh.

Čovjek je odvojen
"Jer je plaća za grijeh smrt" (što znači duhovno odvojenje od Boga) (Rimljanima 6:23).Bog je svet a čovjek grešan. Između Boga i čovjeka nalazi se provalija koja ih razdvaja. Čovjek neprestano pokušava svojim vlastitim naporima (dobrim životom, moralnošću, filozofijom, religioznošću i sl.) doći do Boga i smislena života, ali njegovi su pokušaji bezuspješni.

Treći duhovni zakon

ISUS KRIST JE JEDINA BOŽJA ZAMJENA ZA ČOVJEKOV GRIJEH.
KROZ NJEGA MOŽEŠ SPOZNATI I ISKUSITI BOŽJU LJUBAV I PLAN ZA SVOJ ŽIVOT!

On je umro za nas
"A Bog pokazao svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas." (Rimljanima 5:8).

On je uskrsnuo
"Apostolima je poslije svoje muke također pružio mnoge dokaze da je živ: ukazivao im se četrdeset dana i govorio im o kraljevstvu Božjem" (Djela 1:3).

On je jedini put"Isus mu reče: Ja sam put, istina i život. Nitko ne može doći Ocu osim kroz Mene!" (Ivan 14:6)Četvrti duhovni zakon

MORAMO OSOBNO PRIMITI ISUSA KRISTA KAO SPASITELJA I GOSPODINA.
TADA MOŽEMO SPOZNATI I ISKUSITI BOŽJU VOLJU I PLAN ZA SVOJ ŽIVOT.

Moramo primiti Krista
"A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u Njegovo ime" (Ivan 1:12).

Krista primamo kroz vjeru
"Milošću ste spašeni - po vjeri. To ne dolazi od vas, to je dar Božji. To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao." (Efežanima 2:8-9).

Krista primamo osobnim pozivom
(Govori Krist): "Evo stojim na vratima i kucam, ako tko čuje moj glas i otvori vrata ući ću k njemu." (Otkrivenje 3:20)

Prihvatiti Boga znači okrenuti se k Bogu od sebe, pouzdati se da će Krist doći u naš život i oprostiti naše grijehe i učiniti nas onakvim kakvima želi. Nije dovoljno pristati na temelju razuma na Njegov zahtjev ili proći kroz izvjesna čuvstvena iskustva.

Ova dva kruga predstavljaju dvije vrste života:Koji krug predstavlja tvoj život? Koji krug bi želio da predstavlja tvoj život?Upravo sada možeš primiti Krista vjerom kroz molitvu!
(Molitva je razgovor s Bogom)

Bog poznaje tvoje srce i ne zanimaju ga toliko tvoje riječi, koliko stav tvojega srca. Ovako bi, otprilike, trebala izgledati tvoja molitva:

"Gospodine Isuse, shvaćam da sam živio sebičnim životom i da sam protiv Tebe sagriješio. Oprosti mi grijehe. Otvaram svoj život i primam Te kao Spasitelja i Gospodina. Nadziri moj život. Učini me onakvim kakvim želiš."

Da li ova molitva izražava želju tvojeg srca?
Ako izražava, moli tu molitvu upravo sada i Krist će ući u tvoj život kao što je i obećao.

Kako možeš znati da je Krist u tvojem životu?
Jesi li primio Krista u svoj život? Prema Otkrivenju 3:30, gdje se Krist nalazi upravo sada? Krist je rekao da će uži u tvoj život. Može li te On prevariti? Onda, gdje je? Po kojem autoritetu znaš da je Bog odgovorio na tvoju molitvu? (Na temelju istinitosti samoga Boga i Njegove Riječi).

Biblija obećava vječni život onima koji prime Krista
"ovo je to svjedočanstvo: Bod nam je dao život vječni, i taj je život u njegovu Sinu. Tko ima Sina, ima život, tko nema Sina Božjega nema života. Ovo pišem vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate da imate život vječni" (1. Ivanova 5:11-13).

Što češće zahvaljuj Bogu da je Krist u tvojem životu i da te nikada neće ostaviti (Hebrejima 13:5). Možeš znati da Krist prebiva u tebi i da ima život vječni, od prvog trenutka kada si ga upoznao na temelju Njegova obecanja. Nikada te neće prevariti.Ne oslanjaj se na osjećaje

Naš je autoritet obećanje Božje Riječi, a ne osjećaji. Kršćani žive po vjeri, u osobnu pouzdanju u Boga i Njegovu Riječ. Ovaj crtež prikazuje vezu izmedju činjenice (Bog i Njegovu Rijec), vjere (našeg pouzdanja u Boga i Njegovu Riječ) i osjećaja (rezultat naše vjere i poslušnosti) Ivan 14:21.Lokomotiva će se kretati sa ili bez vagona. Nemoguće je da vagoni vuku lokomotivu, već lokomotiva vuče vagone. Isto je s nama kršćanima, ne smijemo se osloniti na osjećaje već se moramo vjerom pouzdati u Boga i u Njegova obećanja opisana u Bibliji.

Što sad, kad si primio Krista?
U trenutku kad si na temelju vjere primio Krista dogodile su se mnoge stvari, uključujući:

1. Krist je ušao u tvoj život (Otkrivenje 3:20, Kološanima 1:27)
2. Oprošteni su ti grijesi (Kološanima 1:14)
3. Postao si Božje dijete ( Ivan 1:12)
4. Započeo si nov život za koji te Bog stvorio (Ivan 10:10b, 2. Korinćanima 5:14, 15, 17)


Možeš li zamisliti nešto divnije od primanja Krista? Želiš li upravo sada kroz molitvu zahvaliti Bogu na svemu što je učinio za tebe? Čin zahvaljivanja Bogu dokazuje tvoju vjeru.Prijedlozi za kršćanski rast

Duhovni rast proizlazi iz pouzdanja u lsusa Krista. » će živjeti od vjere« (Galaćanima 3:11).

Život vjere će ti omogućiti da se sve više pouzdaješ u Boga u svakoj sitnici života i da prakticiraš slijedeće:

Da svakog dana dođeš Bogu u molitvi (Ivan 15:7)
Da svaki dan čitaš Božju Riječ (Djela 17:11) - započni s evandjeljem po lvanu
Da svjedočiš za Krista svojim životom i riječima (Matej 4:19 i Ivan 15:8)
Da se oslanjaš na Boga u svakoj sitnici svojega života (1. Petrova 5:7)
Da dopustiš Svetom Duhu da nadzire tvoj svakodnevni život i da ti da silu potrebnu za svjedočenje (Galaćanima 5:16, 17 i Djela 1:8)
Važnost kršćanskog zajedništva

U Hebrejima 10:25 apostol Pavao opominje nas da ne zaboravimo da se zajedno sakupljamo... već da sokolimo jedan drugoga... Nekoliko grana zajedno lijepo gori, ali izvadite li jednu iz vatre, brzo će se ugasiti. Isto je s tvojim zajedništvom s drugim kršćanima. Ako ne posjećuješ crkvu gdje se slavi Krist i propovijeda Njegova Riječ, preuzmi inicijativu i pridruži se ljudima koji su takodjer pronašli Krista kao svojeg Spasitelja i iskusili Njegovu ljubav.Ako ti ovaj traktat nešto znači, ili ako ti je osobno pomogao, molim te da ga nekom pročitaš ili pokloniš

Milijuni traktata »poznaješ li četiri duhovna zakona« odštampani su i podijeljeni širom svijeta. Posljedak je to da su stotine tisuća ljudi došli do osobnog zajedništva s Bogom, koje im je omogućeno kroz Njegova Sina, Isusa Krista. Otkrili smo da većina ljudi kada stvarno razumiju, žele postati kršćanima.


U V O D
Tekstovi koji slijede predstavljaju moju osobnu viziju shvaćanja i doživljavanja duhovnosti, gdje se Najkompleksnije želi pokušati spoznavati, predstavljati i provoditi Najjednostavnijim. Istinu je moguće spoznati jedino Mudrošću do koje se dolazi isključivo življenjem Osobne Praktične Duhovnosti Jedinstva Uma i Srca, odnosno spoznajom jedinstva svega, svih i svakoga – jedinstva i bratstva Univerzuma. Jer, Istina je u nama i oko nas. Bog je Jedan, Velika i Jedina Duša. Da, Bog je Ljubav.


Smisao života nije tek u promišljanju, nego u življenju i poboljšavanju datosti kroz permanentno ostvarivanje slobode.

ROBERT I. DUDNIK, DIPL. IUR.
SVRHA BRAKA
KAD BOG ŽELI UČINITI VELIKE STVARI, ODABIRE MUŠKARCA, A KAD ŽELI NEVJEROJATNE STVARI, ODABIRE ŽENU. BRAK JE UPRAVO ZATO JER BOG ŽELI ČINITI VELIKE I NEVJEROJATNE STVARI. SVRHA BRAKA JE I DA JEDNO DRUGO MOTIVIRAJU DA ČINE ONO NAJVIŠE ŠTO MOGU. JER TREBA NAM NETKO TKO ĆE NAS PRISILJAVATI DA DADEMO SVE OD SEBE, DA RAZVIJAMO SVE SVOJE MOGUĆNOSTI.
SVRHA BRAKA JE VJEČNA LJUBAV ZA KOJU NAS BRAK TREBA ODGAJATI I U NJU VODITI.
Ljubav je zaista neslomljiva, pater Luka Rađa

DUHOVNOST
DuhovnostKAZATI 5 x DA LJUBAVI:

da stvoriteljskoj Ljubavi,

da Ljubavi koja oslobađa,

da Ljubavi koja zove i šalje,

da životu Ljubavi još i u smrti,

da pobjedničkoj, uskrsloj i savršenoj Ljubavi.

Willi Lambert, Tražiti i nalaziti Boga u svemuDUHOVNOST NIJE BIJEG!

Duhovnost
se ne može naučiti
bijegom iz svijeta
umaknuvši stvarima,
ili odlaskom u osamu i odvajanjem od svijeta.
U stvari,
moramo se naučiti nutarnjoj samoći
gdje god bili ili s kim god se nalazili.
Moramo naučiti prodirati u stvari
i tamo Boga nalaziti.
(Eckhart)


U V O D
Tekstovi koji slijede predstavljaju moju osobnu viziju shvaćanja i doživljavanja duhovnosti, gdje se Najkompleksnije želi pokušati spoznavati, predstavljati i provoditi Najjednostavnijim. Istinu je moguće spoznati jedino Mudrošću do koje se dolazi isključivo življenjem Osobne Praktične Duhovnosti Jedinstva Uma i Srca, odnosno spoznajom jedinstva svega, svih i svakoga – jedinstva i bratstva Univerzuma. Jer, Istina je u nama i oko nas. Bog je Jedan, Velika i Jedina Duša. Da, Bog je Ljubav.


Smisao života nije tek u promišljanju, nego u življenju i poboljšavanju datosti kroz permanentno ostvarivanje slobode.

ROBERT I. DUDNIK, DIPL. IUR.POSVETNA MOLITVA SRCU ISUSOVOM


POSVETNA MOLITVA SRCU ISUSOVOM
Isuse, Ti Srce Božje, zahvaljujem Ti,
Što mogu vjerovati u Tvoju ljubav.
Ti me blago promatraš,
Ti promatraš moje srce.
Tvoja mi ljubav daje snagu,
Da iznova započnem.
Sada znam, da te mogu ljubiti.
Sada znam da ti meni govoriš.
Isuse ja predajem svoje srce Tvojoj ljubavi.
Drži me čvrsto na Tvojemu Srcu!
Ja se pouzdajem u Tebe,
Tebi želim pripadati zauvijek,
Ti ćeš me izbaviti od propasti.

Isuse, Ti poznaješ moje slabosti,
Tako sam često bio nevjeran,
Ti si me pozivao,
Ali se nisam odazivao.
Ti si me želio upotrijebiti,
Ali ja nisam bio spreman za tvoje planove.
Ti si me želio sačuvati od Zloga,
A ja sam bio gluh za Tvoj glas.
Isuse, molim te, povedi me pravim putem!
I ne odbaci me od Tvoga Srca.
Upiši me u Tvoj dlan,
Sakrij me u Tvoje Srce,
Istrgni me iz svake propasti.

Presveto Srce Isusovo,
Budi moje utočište,
U životu i ljubavi,
U patnjama i borbama
U smrtnom času i u vječnosti.
Amen.- 13:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Još jedna pjesma ...
VJEČNE ISTINE

Život kratak, smrt je stalna,
Ja joj ne znam dan ni čas!
Ako vrijeme gubim sada,
Može propast i moj spas!

Imam samo jednu dušu,
Nju mi dade vječni Bog,
Propadne li ona ludo,
Nema većeg zla tog!

Bog me vidi Bog će sudit:
Ili pako, ili raj!
Il u paklu strašan oganj,
Il u raju divan sjaj!

Sve se jednom svršit mora,
Samo vječnost ostaje!
Vječna slava spašenima,
Vječna muka za sve zle!

Raspeti moj spasitelju,
Duši mojoj sada daj :
pokajanje, oproštenje,
Poslije smrti vječni raj!

Biti vođen
DATI SE VODITI

Isus govori:
Ovo je vječni život
da upoznaju tebe.

Upoznati tebe,
Jedinstveni, strašni Bože,
koji prolaziš našim životom
U odjelu straha i pogibli
i nalaziš se tamo odakle na nas užas vreba.
Tebe upoznati,
upasti usred straha
I tebe uhvatiti

Ovo je vječni život
da upoznaju tebe
u mrkloj sudbini tvoga Sina

Hvala ti brate patniče što za mene moliš
Što i mjesto mene govoriš
Što ja ne bih mogao prenijeti preko usana:
Budi volja tvoja

Hvala ti što se mrkla volja,
Koje se bojim, u tebe pretvara
U dobrotu koja će me voditi
Hvala ti što si učinio
Što meni ne uspijeva
Da se tvojoj volji prepustim.

Ti me tražiš od svojih
da budu jaki kao ti
Slabima ti daješ svoju snagu
Onima što se opiru svoju poslušnost
Od straha ukočenima svoju slobodnu volju

I meni govori:
budi volja tvoja
U noći vjerujem u tvoje lice
i zahvaljujem ti što me vodiš.

JORG ZINK : «KAKO DANAS MOLITI»
Jutro
JUTRO

Slavimo te, Gospodine,
Ti si jutro i večer,
Početak i svršetak vremena.
Zahvaljujem ti za noćni mir
I za svjetlo novoga dana .
Tebi pripada tijelo i duša,
Od tebe dolazi sve što se događa.

Gospodine, Isuse Kriste, svjetlo svijeta,
Ti si put kojim danas idem,
Ti si istina koja me vodi,
Ti si život koji nalazim.
Daj mi svoju ljubav
Da te promatram u ljudima.

Daj mi strpljivosti i ravnodušnosti
I sačuvaj me u svojoj ljubavi.

Gospodine, stvoriteljski Duše,
Probudi moje osjećaje i misli;
Daj mi mašte i jasnoće,
Osjetljivu savjest,
Pravu riječ koja pomaže
I brižljivo djelovanje,
Da stvorim nešto korisno
I ovaj dan neće biti izgubljen.

Gospodine, sveti Bože,
Primit ću što mi šalješ;
Uspjeh i neuspjeh, radost i patnju.
Molim te za sve
Koji ovaj dan počinje u brizi,
U strahu i u patnjama.
Prati nas i štiti nas. Čuvaj nas.
Zahvaljujem ti za svoj novi dan.

Blagoslovio nas i sačuvao nas
Svemogući i milosrdni Bog,
Otac, Sin i Duh Sveti.

Jorg Zink: « Kako danas moliti»
Propovjed...
Zajednica Dobri pastir, Ozdravljenje kroz Božju Riječ, Vlč.Dražen Radigović

Jedan svećenik ispričao je zanimljivu priču. Naime, bio je pozvan u kuću umiruće starice da se za nju pomoli. Starica je živjela u velikom siromaštvu, teško bolesna i neishranjena. Svećenik je na zidu iznad njenog kreveta zapazio uokviren čudan stari papir. Starica mu se hvalila da je prije mnogo godina služila groficu. To su bile najljepše godine njezina života, budući da je nju grofica jako voljela i poštivala. Poslije grofičine smrti, dobila je nešto darova i ovaj papir. Tada ju je svećenik upitao: «Gospođo, znate li vi što je to? Jeste li ovo ikad pročitali?» -«Ne, nisam. Ja sam Vam, naime, nepismena. Ali na uspomenu na dragu groficu, uokvirila sam papir i stavila ga iznad svog kreveta. Tada joj je svećenik rekao:»Gospođo, ovo je OPORUKA kojom ta grofica Vama ostavlja u nasljedstvo sve svoje imanje. Čestitam Vi ste jedna od najbogatijih žena na svijetu!!»
Zašto je umirala u siromaštvu?
Jer je bila nepismena!!
I danas su mnogi kršćani nepismeni! Zovu se Božja djeca. Kao Božja djeca, mi smo baštinici neba: čitavo nebo nam pripada. A živimo kao najveći prosjaci, poraženi i potlačeni od đavla, i takvim životom sramotimo svog Oca nebeskog. Zašto živimo daleko ispod svojih mogućnosti? Zato što si nikad nismo uzeli vremena da pročitamo oporuku koju nam je naš Otac nebeski napisao! Koja je to oporuka?
- Božja Riječ.
Isus kaže: da ćemo, slušajući Njegove riječi, upoznati Istinu, i Istina će nas osloboditi. Čitanje Biblije je jedan od temelja duhovnoga života.
U ovom Vam članku svjedočanstvom Dereka Princa želim pokazati kako silan utjecaj Božja Riječ može imati na čovjekov život. Princ je propovijedao biblijsku poruku spasenja po čitavom svijetu, u mnogim denominacijama, i od samog pape Ivana Pavla ll za svoje je djelo dobio priznanje. Za vrijeme ll.svj. rata doživio je veliko obraćenje. Služio je kao bolničar u Sanitetu Britanske vojske, te se i sam razbolio, dobivši kronični ekcem kože.
Neki ljudi imaju krivo da obraćenjem više neće imati problema, tj. da će biti pošteđeni. No, to nije istina. Primiti Isusa za svoga Spasitelja, ne znači ne imati više nikakvih problema. Prije su problemi dolazili – i ti si se s njima morao boriti u svojoj ljudskoj snazi, a sada, kad problemi dođu, možda još veći nego prije, sada imaš Isusa uza se, a Isus je veći i jači od svih tvojih nevolja i svih negativnih okolnosti!
Tako se i Derek Princ u početku razočarao. Mislio je: kako je to moguće – sad kad imam Isusa – da se razbolim? I skoro se pokolebao u vjeri. No, onda je počeo čitati Božju Riječ. I jednog dana je došao do teksta koji je promijenio njegov život. Taj je tekst kasnije nazvao: «Božja bočica sa lijekom!
«Sine moj, pazi na moje riječi,
prigni uho svoje mojim besjedama,
ne gubi ih nikad iz očiju,
pohrani ih usred srca svog.
Jer su život onima koji ih nalaze,
I ozdravljenje svemu tijelu njihovu.!
(Izreke 4,20-22)
Njegov su pogled zaokupile posljednje riječi:» ozdravljenje svemu tijelu njihovu!» rekao je:»ukoliko imam zdravlje u svom čitavom tijelu, tada zapravo više nema mjesta za bolest! A to mi upravo Bog ovdje obećava! I to je ono što mi je sada najpotrebnije!» ponovno je i ponovno čitao te riječi i o njima razmišljao, a tada je zapazio činjenicu da je to zdravlje za one koji NALAZE Božje riječi!! Shvatio je da se tu ne radi o običnom čitanju Biblije, kao što se čitaju novine, ili neke druge knjige.
ODLUČIO JE UZIMATI BOŽJU RIJEČ DOSLOVCE KAO LIJEK!
ISPRAVNO UZIMANJE LIJEKA
1. pazi na moje riječi
2. prigni uho svoje mojim besjedama
3. ne gubi ih nikad iz očiju
4. pohrani ih usred srca svoga

od toga dana počeo je čitati Bibliju 3 puta dnevno, nakon svakog obroka, kao što se obično uzima neki lijek. Prije čitanja, rekao bi; «Bože, ti si rekao da su ove Tvoje riječi lijek mom čitavom tijelu i ja ih sada uzimam kao lijek, u Isusovo Ime!» radeći tako ustrajno, iz dana u dan, Božju lijek je počeo djelovati u njegovom tijelu, te je, otprilike nakon 6 mjeseci POTPUNO OZDRAVIO OD TE NEIZLJEČIVE KOŽNE BOLESTI!
Kasnije je kao propovjednik ovo svjedočanstvo snimio na video kazetu. Ta je kazeta došla do jednog mladog čovjeka u Londonu, koji je bolovao od iste bolesti. Kada je čuo njegovu poruku na kazeti, odlučio je i on svakodnevno čitati Božju riječ i hraniti se njome. I već nakon dva, tri tjedna bio je potpuno zdrav! Takvu silnu snagu ima Božja riječ kad uđe u tvoje srce:
ONA JE OZDRAVLJENJE ČITAVOM TVOM TIJELU!

1. UPUTA. PAZI NA MOJE RIJEČI!

Moramo razumijeti da Bog, kada nam govori, zahtijeva nepodijeljenu pažnju. Veliki problem današnjice je bolest koju možemo nazvati:»Bolest podijeljene pažnje!» Ljudi u isto vrijeme rade dvije, tri stvari zajedno. Isto tako je kod nas u crkvama veliki problem RASTRESENOSTI, pogotovo za vrijeme čitanja Božje riječi! Da bi Božja riječ donijela ploda u našem životu, od presudne je važnosti SLUŠANJE!
KLJUČ ZA IZLIJEČENJE JE SLUŠANJE!
Važno je što slušamo i kako slušamo!
U Knjizi Izlaska 15,26 Bog preko Mojsija ovako progovara svome narodu:
«Budeš li ZDUŠNO SLUŠAO glas Jahve, Boga svoga, vršeći što je pravo u njegovim očima, budeš li pružao uho njegovim zapovijedima i držao njegove zakone, nikakvih bolesti koje sam pustio na Egipćane, na vas neću puštati. Jer Ja sam Bog koji dajem zdravlje!»
Riječ ZDUŠNO znači slušati Božju riječ s potpunom pažnjom, pazeći da ti ni jedna riječ ne padne na zemlju, nego u tvoje srce. Jer tvoje srce je mjesto gdje Božja riječ treba biti posijana, ako želiš da ona donese plod!
Čitamo u poslanici Rimljanima 10,17 da vjera dolazi od slušanja Božje riječi!
Ovi su stihovi za Dereka Princa bili od velike važnosti. Dok je ležao, bolešću prikovan za svoj krevet, unatoč kolebanju zbog nepromijenjenog zdravstvenog stanja, Derek Princ je svakodnevno čitao Božju riječ, prema uputama. I nakon određenog vremena, vjera je sve više i više počela rasti u njegovom srcu, poput nabujalog potoka, dok konačno nije postala toliko jaka da je oslobodila Božju iscjeljujuću silu u njegov život. Kroz vjeru koju je primio preko Božje riječi, Derek Princ je ozdravio.
I ti možeš živjeti u porazu i siromaštvu, a možeš poput Dereka Princa i mnogih drugih odlučiti uzeti Božju riječ za ozbiljno, odlučiti biti prijatelj Božje riječi, da ju čitaš, čuvaš u svom srcu i o njoj razmišljaš. I Bog će te kroz sve veću vjeru, sve više uvoditi u baštinu svoga Kraljevstva.
Dragi brate i sestro,
NEKA TI BOŽJA RIJEČ BUDE U SRCU I NA USTIMA… JER ONA TI JE ŽIVOT I SPASENJE!

Vjetar do Boga
VJETAR DO BOGA

Gospodine,
Ti si nam obećao
Poslati Duha svojega
Da mognemo ljubiti, vjerovati i naći mir.

Dok ti danas zahvaljujem,
Svjestan sam da nemam riječi zahvale
Nego da si je ti stavio u mene,
Nezahvalna čovjeka.

Dok se pred tobom klanjam,
Spoznajem da ti se ne predajem vlastitom snagom,
Nego da se ti u meni pregibaš
I da u tom poučavaš moje okorjelo srce.

Dok stojim pred tobom,
Spoznajem da to nije izraz moje vjernosti
Koja ne siže daleko
Nego da me ti držiš.

Dok samo tebe slušam,
Spoznajem da to nije moja nezavisnost
Koja me oslobađa od drugih glasova,
Nego sloboda koju mi ti darivaš.

Dok se samo na te oslanjam,
Shvaćam
Da si ti skinuo moje brige i tjeskobe
I da mir i pouzdanje od tebe dolaze.

Radovati se mogu. Ne nalazim razrješenja za to.
Znam samo: to je znak tvoga Duha.
Mogu izdržati s ljudima, i spoznajem:
To je tvoje čudo u meni.

Molim te, Gospodine,
Ne prepusti me u meni.
Daj mi svoj Dar.
Hvala ti. Amen.

Tvoja ljubav Bože
SAMO TVOJA LJUBAV BOŽE

LUTAO SAM OVIM SVIJETOM,
SAM BEZ CILJA I BEZ NADE ,
UMORAN OD SVOJIH RANA,
UMORAN OD SVIH LUTANJA.
SVE DOK ME TVOJA LJUBAV
BOŽE NIJE DOTAKLA,
SVE DOK ME TVOJA LJUBAV BOŽE,
NIJE PODIGLA IZ BLATA.

NIJE BILO PRIJATELJA,
NIJE BILO NIKOG,
RUKU DA MI PRUŽI,
MOJU BOL DA PODIJELI.
SVE DOK ME TVOJE BOLI
NISU ISCIJELILE,
SVE DOK ME TVOJE SVJETLO NIJE,
SVE MOJE RASTJERALO TMINE.

SAMO TVOJA LJUBAV MOŽE
UČINITI DA SVE PROCVJETA!
SAMO TVOJA LJUBAV MOŽE
UPALITI NOVA SVJETLA.
SAMO TVOJA LJUBAV BOŽE
SAMO TVOJA LJUBAV BOŽE

NEMA TAKVE PJESME,
NEMA TAKVE RIJEČI,
KOJIMA BIH MOGAO,
HVALU TI IZREĆI.
NEKA TI ŽIVOT MOJ,
O BOŽE, BUDE HVALA!
NEKA TI ŽIVOT MOJ,
O BOŽE BUDE PJESMA, KOJA
NEMA KRAJA!

Pozdrav iz Rima
Nisam mislio da će ono što sam govorio na Radio Mariji biti objavljeno iako su me mnogi pitali kada ću izdati knjigu na temelju emisija Molitveno iskustvo koje uspješno vodi dr.Marica Čunčić. Duboko sam zahvalan što me dr.Čunčić pozvala da budem gost njezinih emisija jer sam tako i putem radija mogao navijestiti Gospodina Isusa Krista i posvjedočiti što Krist i danas čini. Uz to su me prigodne teme prisilile da o njima malo više rezmišljam.
Knjiga obuhvaća pet radio emisija i četiri članka koji su objavljeni u našim katoličkim listovima u vremenskom razdoblju od prosinca 2003 do prosinca 2005 godine. U tekstovima ove knjige nešto sam dodao, promijenio i prilagodio pisanoj riječi. Većina ovih sadržaja nije nova, vjerojatno je čitateljima poznata iz drugih knjiga, članaka, audio i video kaseta. Da što više i bolje pomognem ljudima, čitao sam knjige, slušao i gledao kasete domaćih i stranih karizmatika. Sve se to u emisijama ispreprelo s mojim osobnim molitvenim iskustvima, radom s ljudima, duhovnim obnovama, i s onim što je Gospodin činio pred mojim očima u dušama. Bio sam očevidac mnogih čudesnih ozdravljenja i oslobođenja u ime Gospodina Isusa, na čije ime će se prignuti svako koljeno, nebesnika, zemnika i podzemnika. I svaki će jezik priznati: Isus Krist jest Gospodin! - na slavu Boga Oca (Fil 2, 10-11).
Govorio sam o Duhu Svetom i njegovim darovima. Zatim sam pisao o molitvi tj. o važnosti molitve i kako živjeti od molitve svaki dan. Budući da često govorim o ozdravljenjima i preprekama za ozdravljenje, tu navodim i razloge zašto Isus želi da budemo zdravi i to podkrepljujem citatima iz Sv. pisma. Vjerujem da će se mnogi čitatelji tu pronaći i okoristiti knjigom da svoje životno kormilo usmjere prema svjetioniku-Isusu Kristu.
Promatrajući teško duhovno stanje našega naroda, često vjernike u svojim govorima hrabrim i potičem riječima da ne smijemo sjediti skrštenih ruku već u Ime Isusovo uzeti duhovnu vlast koju nam je Isus ostavio u zalog i krenuti u borbu za kraljevstvo Božje. Govor o trorstrukom poslanju naviještanja Evanđelja, molitve za osobođenje od đavla i za ozdravljenje, odnosi se na sve krštenike, a osobito na nas svećenike.
Nezaobilazna su i svjedočanstva ljudi koje je Isus po molitvi ozdravio. Ovdje je objavljen samo dio. Posjedujem mnogo više potvrda, otpusnih pisama liječnika i brojne štake od onih kojima više ne trebaju jer su čudesno ozdravili. Isus nije zaboravio svoj narod, ali je često narod zaboravio Njega. On i danas svojom ljubavlju liječi!
Molim Gospodina da preko ovih tekstova donese obilne duhovne plodove onima koji ih budu čitali.
Zahvalan sam svima koji su na bilo koji naćin sudjelovali u pisanju i objavljivanju ove knjige. Posebno zahvaljujem autorima članaka, knjiga, audio i video kaseta, voditeljima duhovnih vježbi, obnova i seminara, od kojih sam učio moliti i voditi molitvene susrete.
N a sve suradnike i čitatelje zazivam Božji blagoslov!

fra Ivo Pavić; Rim, Uskrs 2006

Moj Bog i ja
MOJ BOG I JA,
KROZ ZLATNA ŽITNA POLJA,
IDEMO KO PRIJATELJA DVA!
RUKA U RUCI,
GLASOVI NAM ZVONE,
MOJ BOG I JA
POLJEM KORAČAMO!


ON PRIČA MI,
O GODINAMA PROŠLIM,
I PLANOVIMA DIVNIM NEBESKIM!
KAD SVE JE BILO
ŽELJA TEK I SNOVI,
DA STVORI ME
I SEBE DA MI DA!

MOJ BOG I JA
KORAČAT ĆEMO VJEČNO,
I DIJELITI SVE ŽIVE RADOSTI!
ZEMLJA ĆE PROĆI
I SVE ŠTO JE NJENO,
A BOG I JA
PRODUŽIT ĆEMO PUT!
O Svjetlu
Boje otopljene pred Svjetlom

Bjež, noći, tmino, oblače,
Već ide svjetlo, nebo sja!
O varav svijete smutljivi,
Krist dolazi:iščezavaj!

Sunčanom zrakom taknuta
Po zemlji tama trga se,
Stvar svaka boju dobiva
U svjetlu zvijezde žarane.

O Kriste, srećo jedina,
Prostodušno i čisto te
Sa plačem, pjesmom molimo:
Pomozi duhu našemu!

Pun svijet je boja lažljivih,
Osvijetli ti nam pravi lik,
Ti pravo svjetlo blaženih,
Sjaj nama licem prejasnim.

Nek bude, Kriste, Kralju blag,
Sa Ocem tebi slava sva
Ko tješitelju Presvetom
I sada i u sve vjekove.Amen.

(iz Liturgije časova)

Djela milosrđa
SEDAM DUHOVNIH DJELA MILOSRĐA


1. Dvoumna savjetovati

2. Neuka poučiti

3. Grešnika pogrditi

4. Žalosna i nevoljna utješiti

5. Uvredu oprostiti

6. Nepravdu strpljivo podnijeti

7. Za žive ( i mrtve ?) Boga moliti

Cvat voćke
Ljudski život je kao biljka. Kratko traje , a ako je dobar , ima svoj dobar plod.

Image and video hosting by TinyPic


SVETI PETAR I PAVAO
(misa bdijenja)
Dj 3, 1-10; Ps 19; Gal 1, 11-20; Iv 21, 15-19

Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: " Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi? " Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim!" Kaže mu: "Pasi jaganjce moje!" Upita ga po drugi puta: "Šimune Ivanov, ljubiš li me?" Odgovori mu:"Da, Gospodine, ti znaš da te volim!" Kaže mu:"Pasi ovce moje!" Upita ga treći put: "Šimune Ivanov, voliš li me?" Ražalosti se Petar što ga upita treći put: "Voliš li me!" pa mu odgovori: "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim." Kaže mu Isus: "Pasi ovce moje!" "Zaista, zaista, kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš." A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: "Idi za mnom!" (Iv 21, 15-19)PO SVOJ ZEMLJI RAZLIJEŽE SE JEKA NJIHOVA
Danas Sveta Crkva slavi blagdan Sv.Petra i Pavla, dvojicu apostolskih prvaka. Sv.Petar je rođen u Betsaidi na jugozapadnoj obali Genezaretskog jezera. Petar potječe iz ribarske siromašne obitelji, od oca Jone i majke Ivane. Po zanimanju je bio ribar; bio je žestoke i vatrene naravi, ali iskren i vjeran, jednostavan i neobrazovan čvojek; ali čovjek duboke vjere.
Riječima današnjeg Evanđelja Isus je postavio Petra za vrhovnog poglavara svoje crkve; i kao što Kristove Crkve neće nikada nestati, ni vrata paklena neće je nadvladati, tako isto neće nikada u Kristovoj Crkvi neststi Petra i njegove vlasti. On će u svojim zakonitim nasljednicima upravljati Crkvom do svršetka svijeta. Na njegovim zakonitim nasljednicima, a to su rimski biskupi počiva Petrov ugled i Petrova vlast zaštićena božanskim riječima: "Tko vas sluša, mene sluša, tko vas prezire, mene prezire."
Sv.Petar radi svete vjere Kristove bio je mučen i raspet na križ usred carskog grada Rima 67.god. Na Vatikanskom brežuljku je raspet naglavce na križu, jer nije smatrao dostojnim da umre kao njegov božanski Učitelj Isus Krist.
Sv.Pavao apostol rodio se u gradu Tarzu od židovskih roditelja. Otac mu se zvao Šimun, a bio je ugledni i poznati trgovac i strogi farizej. U Tarzu a kasnije i samom Jeruzalemu stiče naobrazbu a osobiti je bio oduševljen za Mojsijev zakon koga je revnovao svim svojim bićem. Držao je da samo židovi imaju pravo na vječno blaženstvo; zato je prezirao svakoga tko nije bio židovske vjere. Svom je žestinom bio protiv kršćana i progonio ih je. Tako jednom progoneći kršćane pred Damaščanskim doživio je Savao čudesan preokret. Od Savla postaje Pavao, od ljutog farizeja postaje kršćanin, od bijesnog progonitelja kršćana neumorni apostol Kriatov. On je tada postao najveći misionar onoga vremena. Bio je izabrana posuda, u kojoj Božja milost nije ostala zatvorena, nego se preko njega razlila na sve narode i upoznala ih s blagom vijesti Evanđelja. Umro je mučeničkom smrću svjedočeči ljubav prema Kristu, kad su mu krvnici odsjekli mačem glavu na Apijskoj cesti 67.god. izvan zidina grada Rima.
Na grobovima te dvojice apostolskih prvaka sagrađene su dvije najljepše crkve na svijetu, Sv.Petra usred grada Rima i Sv.Pavla pokraj grada Rima.Petar ; -poziv, -prvenstvo
Unatoč svom klasičnom prijevodu, ime Kefa što ga je Krist dao Šimunu (Mt 16, 18; Iv 1, 42; Usp. 1 Kor 1, 12; 15, 5; Gal 1, 18), znači prije "stijena" nego "kamen". Po milosti tog novog imena-ono izražava zadaću što mu je odsad doznačena - Šimun / Petar je dionik trajne čvrstine i nepokolebljive vjernosti Jahve i njegova Mesije. Na tome se temelji njegov izuzetan položaj. Petar je izabran ne možda zbog svoje osobnosti, koliko god ona bila privlačna, niti zbog neke zasluge (makar iz vremena prije njegove zataje). Taj dar izabranja i veličina koja iz njega slijedi počivaju na poslanju što mu ga je Krist povjerio i što ga je on imao ispuniti u vjernosti i ljubavi (Iv 21, 15)
Šimun je bio jedan od prvih koje je Isus pozvao da ga slijede (Iv 1, 35-42). Sinoptici nastoje Petrovo prvenstvo čak vremenski transponirati i prikazati Petra kao prvozvanog učenika (Mt 4, 18-22). Bilo kako bilo, Petar među učenicima zauzima prvorazredno mjesto, prvi je na listi apostola (Mt 10, 2) ili u skupini trojice povlaštenih (npr. Mt 17 ,1); u Kafarnaumu Isus obično odsjeda u Petrovoj kući (npr. Mk 1, 29); Petar govori u ime ostalih (Mt 16, 22; 18, 21; 19, 27), osobito u svečanom času kad priznaje isusovo mesijanstvo (Mt 16, 16; Iv 6, 68); Petar se posebno spominje u poruci što je anđeli o uskrsnuću povjeravaju svetim ženama (Mk 16,7); Ivan mu prepušta da prvi uđe u grob (Iv 20, 1-10); a napokon, što je najvažnije, uskrsli se Krist ukazuje Kefi prije nego se očituje Dvanaestorici (Lk 24, 34; 1 Kor 15, 5). Svagdje su u NZ ističe Petrova prednost. Ali njome ipak nisu isključeni ni njegovo mukotrpno istraživanje Božjeg nauma, ni kolegijalna odgovornost apostola, ni inicijative jednoga Pavla. Premda je Pavao svjestan svog naročitog poziva (Gal 1, 15), pa čak i onda kada podsjeća na nesporazum u Antiohiji (Gal 2, 11-14), gdje se bojažljivi Petar okljevalački ponio gledom na jedan prktičan slučaj, Pavao se obraća Petru kao onomu čiji se autoritet (vlast) proteže na svu Crkvu.

Iz rječnika biblijske teologije; KS, ZG 1993.g.

Pavao; -svjedok i apostol Isusa Krista
Kršćanski život prema Pavlu bitno je obilježen Duhom. Duh Sveti je temelj nove kršćanske egzistencije, on je prostor slobode koju je krist omogućio (usp.Gal 5,1) zato su u Pavla sinonimni izrazi "biti u kristu" i "biti u Duhu". Duh je kriterij raspoznavanja pripadnosti Kristu: "Ali vi niste u tijelu, već u Duhu, ako zbilja Duh božji prebiva u vama. Ako tko nema Kristova Duha, nije Kristov" (Rim 8,9). Pavlu je jako važno naglasiti da je to Kristov Duh koji nastavlja njegovo djelo spasenja (Rim 8,3s), pa on čak može reći: "Gospodin je Duh!" (2 Kor 3, 17) - Gospodin je u svojoj zajednici nazočan po svome Duhu!
Pored te naglašene kristološke utemeljenosti stvarnosti Duha, apostolu je jednako tako važna i eklezijelna dimenzija te stvarnosti. Duh ne stvara samo odnos pojedinca i Gospodina, već i pojedica međusobno: "Uistinu, mi smo svi - bilo Židovi, bilo Grci, bilo robovi, bilo slobodnajci - kršteni jednim Duhom u jednom tijelu. I svi smo napojeni jednim Duhom" (1 Kor 12,13 ). Prema tome zajednica nije samo skup pojedinaca koji svaki za sebe vjeruje i ima iskustvo Duha, već Duh Sveti po naravi svoga djelovanja od samog početka stvara jedinstvo i zajedništvo.
Pavao koristi Grčki pojam ekklesia tou theou, "Crkva Božja", jednako i za pojedinu kršćansku zajednicu kao i za cijelu Crkvu. On kad piše pojedinoj zajednici, uvijek misli na cijelu Crkvu (npr. 1 Kor 1,2).
Prema Pavlu, onaj tko zazivlje ime Gospodina našega Isusa Krista, a to je moguće samo u Duhu Svetom (1 Kor 12,3), pripada Crkvi i čini Crkvu. Dakle, Crkva je zajednica onih koji vjeruju u Krista, koje Duh Sveti okuplja i povezuje u jedno. Crkva prema Pavlu, ali to vrijedi i za cijeli NZ, jeste zajednica Božjeg naroda posljednih vremena, okupljena iz Židova i pogana i otvorena svim narodima. Ona je začeta u Isusovom navještanju i djelovanju, rođena je u njegovoj žrtvi na križu, a pojavila se u javnosti izlijevanjem njegova obećanog Duha.

Iz knjige "Pavao-svjedok i apostol Isusa Krista" Ivan Dugandžić; KS,ZG 2002 god

- 13:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

MOLITVE


Molitva autoriteta
U ime Isusovo uzimam vlast i vežem sve sile i snage u zraku, na zemlji, u vodi, u podzemlju, na onom svijetu, u prirodi i u vatri.
Ti si Gospodin nad svim svemirom, dajem ti slavu u ime tvoga stvorenja. U tvoje ime vežem sve demonske sile koje su došle protiv nas i naših obitelji i stavljam sve nas pod zaštitu tvoje dragocjene krvi koja je prolivena za nas na križu.
Marijo, naša Majko, tražimo tvoju zaštitu i zagovor s Presvetim Srcem Isusovim za sve naše obitelji. Zaogrni nas svojim plaštem ljubavi da se prestraši neprijatelj.
Sveti Mihovile, i naš anđele čuvaru, dođite i branite nas i naše obitelji u borbi protiv svega zla što obilazi svijetom.
U ime Isusovo, zapovijedam svim silama i snagama zla da odstupe istog časa od nas, od naših domova i naše zemlje.
A mi ti zahvaljujemo, Gospodine Isuse, jer si vjeran Bog i osjećaš s nama.

Amen !

MOLITVA DUHU SVETOM
Duše Sveti, božanski cjelove Oca i Sina, izvore nebeskih milosti i mudrih savjeta, nebeski prijatelju duša, za tobom žudim, zazivam te i tražim.
Očisti mi pamet, napuni je svetim mislima, prosvijetli mi razum nebeskim svjetlom, užezi mi volju da me svega prožme Tvoja ljubav. Tebi se sav posvećujem i molim Te: udijeli mi svoje darove i milosti!

Amen!
DOĐI DUŠE PRESVETI

Dođi, Duše Presveti, izlij na nas bujice svojih milosti i stvori nove Duhove u svojoj Crkvi, u svojim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjernicima, nevjernicima, grešnicima i svima nama, u svim narodima svijeta, u svim rasama, klasama i staležima!
Potresi nas svojim božanskim vihorom, očisti nas od svakoga grijeha i zablude i od svega zla!
Raspali nas svojim ognjem, učini da gorimo i izgaramo tvojom ljubavlju! Nauči nas da shvatimo da je Bog sve, sva naša sreća i radost, da je samo u njemu naša sadašnjost i budućnost i naša vječnost.
Dođi k nama i preobrazi nas, obrati nas, spasi nas, pomiri nas, složi nas, posveti nas!
Nauči nas da budemo potpuno Kristovi, potpuno Tvoji, potpuno Božji, po zagovoru i posredovanju, pod vodstvom i zaštitom Bezgrešne Djevice, Tvoje prečiste Zaručnice, Isusove i naše Majke Marije, Kraljice mira!

Amen!


- 13:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Božja volja
BOŽE BUDI VOLJA TVOJA

Kada iza duge noći
Nova zora nam zarudi,
Oda sna se preneš šapćuć:
Bože tvoja volja budi

Danas svako moje djelo,
Svaki kucaj srca moga,
Svaka želja mojih grudi
Nek po volji bude Boga

Da l` mi danak sreću nosi
Il` me čeka zloba ljudi
Jednako nek duša zbori:
Bože, tvoja volja budi

Ili prošla cvjetnom stazom
Il po trnju noga moja,
Uvijek jedno želim zborit
Bože, budi volja tvoja.

Nek propadnu sve mi nade,
Nek me pusta želja mori,
Bože, budi volja tvoja
Duša nek mi uvijek zbori.

Nek kroz žiće prođem pusto
Izranjena sva od bola,
Sama i bez prijatelja
Bože, budi volja Tvoja

Kad izgubim drago biće
I kad bol mi steže grudi,
Prijatelj me razočara
Bože, budi volja Tvoja.

Kad me ljudi zlobno crne,
Osuđuju djela moja,
U zaborav kada padnem
Bože, budi volja Tvoja.

Kad me vatra boli ljuta,
Na postelju, oh, obori
Bože, volja Tvoja budi
Duša nek mi tiho zbori

I kad sunce mog života
Umorno na zapad krene
Bože, volja Tvoja budi
Nek taj uzdah hrabri mene

Bilo žiće dugo, kratko,
Prijatelji, strani ljudi
Uz smrtnu mi postelj bili
Bože, Tvoja volja budi.

Kad se zadnji uzdah vine
Bolest kad mi biće skrši
I kad zadnja suza kane,
Nek se Božja volja vrši

Hoću l dugo ili kratko
Čistilišta trpit muke
Kako hoćeš Ti, o, Bože
Vapiti ću dižuć ruke,

Volja Božja – ovo geslo
Nek me vodi putem raja,
Nek me jača da u boli
Duša mi ne očajava.

Kada jednom grobak hladni
Primi mrtva uda moja
Nek sa križa blješte slova:
Bože, budi volja Tvoja.

B.G.K.


Image and video hosting by TinyPicMolitva


ZAŠTO MOLITI

Ako poznaješ Boga našao si prijatelja iznad sviju. Ako znaš moliti, Bog te čuje i uslišit će tvoju molitvu. Ako se vežeš uz Boga, nitko više neće moći uništit tvoj život. Ako zaista tražiš Boga on će te odvratiti od tvoje ludosti.
Ako nađeš Boga otkrio si puninu svoga života. Ako nađeš Krista i čuješ Božju riječ Božju blizinu, Bog je u tvom domu zajednički put, u visinama života na vrhuncu radosti mira, pokazuje ti goruće ideale vječnosti i vječnog života. Tako ćeš svladati nepravdu.
Bog je tvoj otac! On se brine i voli te ! Njega možeš za sve moliti jer on želi da živiš i da imaš puninu života. Bog u tebi probudio je silnu radost jer si našao istinu, smisao, snagu i sreću. Samo rijetki imaju pravog prijatelja, jer pravi prijatelj potiče od Boga. Kada s njim govoriš o Bogu prijatelju nosiš Boga.
Ali kako dospjeti do onoga velikog zajedništva s Bogom i ljudima? Kako bdjeti i moliti da ne padneš u napast? Duh je istina voljan, no tijelo je slabo! Moliti ;
'Pomozi mi Gospodine da prevladam svoj strah . Isuse oslobodi me grubih postupaka! '
Tko voli čini puno dobroga.
Kad je teško, ljubav želi davati i dijeliti i opraštati , podnositi i pomagati.

Branko Gradečak KING


- 13:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

...o tebi Isuse ...
Slušao sam puno o tebi Isuse, još od malena
Ali išao sam svojim putem, slušajući svoje srce
I moje me srce nebrojeno puta prevarilo

Volio bi Isuse da danas uđeš u moje srce
Da ga učiniš živim za ljubav
Volio bi da gledam u tvoje usne
Koje izgovaraju neobično i lijepo moje ime
Volio bi da me naučiš ljubiti
Tako da ozdravi duša moja
Volio bi Isuse da budeš moja ruža
A ja ću biti tvoja tratinčica
Volio bi Isuse da moje srce nazoveš vila ljubavi
I da u mom srce rado stanuješ
Volio bi Isuse kad se ujutro probudim
Da si sa mnom, i u autu, i na poslu
I kad prelazim cestu, i kad učim, i kad spavam

E, da sam pazio na putove tvoje
I da sam mislio na njih dan i noć
Sreća bi moja bila kao široka rijeka
I sreća moja nikad nebi venula
Bio bi kao stablo zasađeno pored voda tekućica

Kako sam bio tvrdoglav i svoj
A sada sam žalostan i nema kraja mojim suzama
Volio bi da me držiš za ruku Isuse
Da se ne osjećam usamljeno i depresivno

Ali hvala ti što mi daješ
Prihvatiti tvoju ljubav
Volio bi da me zagrliš
I na uho mi šapneš –volim te.
Image and video hosting by TinyPic

Ususret Uskrsu
RIJECI S KRIZA

Dok je visio na krizu, Isus je izgovorio glasovitih sedam rijeci. Odmah na pocetku rekao je Isus: Oce oprosti im, jer ne znaju sto rade. Njegovi neprijatelji nisu upoznali onoga tko je zivot. Ucinili su mu nepravdu. Ipak, on moli za njih. Sto su mogli misliti oni koji su culi tu njegovu molitvu? Mnogi su se sigurno smijali. Isus ne samo da je govorio o potrebi oprastanja neprijateljima vec je taj svog govor pretvorio u djelo. Drugu rijec s kriza uputio je Isus razbojniku koji visi pored njega. Njemu je rekao: Jos danas ces biti sa mnom u raju. Toga je razbojnika u zadnji cas spasilo Isusovo milosrdje. Treca rijec s kriza upucena je njegovoj majci: Zeno, evo ti Sina. Ona se s Ivanom apostolom nalazi pod krizem. Isus gleda svoju majku. Nista joj nije uskratio. On je radost njezina zivota ali i njezina briga i patnja. Marija ne stoji pod krizem samo kao majka koja sa zaloscu gleda kako ubijaju njezina sina. Ona tu stoji i u nase ime, kao majka svih zivih. Ona zrtvuje Sina za nas. Ona je nasa suotkupiteljica. Ona je Crkva pod krizem. Isus slabim glasom kaze svom uceniku Ivanu: "Sine, evo ti majke."Blazena Djevica Marija, kojoj na poseban nacin iskazujemo cast i stovanje u mjesecima svibnju i listopadu, majka je naseg Spasitelja, ali i nasa, majka svih ljudi. Isus nam je svima Mariju svoju majku dao za majku. Ona je majka svih krscana.Posto se pobrinuo za majku sada ce Isus izgovoriti rijeci o kojima se najvise raspravljalo, koje su mnoge zbunile a glase: "Boze moj, Boze moj zasto si me ostavio?" Da bi izrazio kako se osjeca Isus pocinje moliti 22 psalam koji pocinje rijecima: Boze moj, Boze moj, zasto si me ostavio"? To je prastara tuzaljka koju je Duh sveti stavio u usta nekog pjesnika. Tako i Isus u svojoj najvecoj patnji moli ono sto su vec tisuce ljudi molili prije njega. U psalmu se vidi da se covjek tuzi na usamljenost koja je nastala kao da je Bog isceznuo iz njegova zivota. U psalmu se kaze i ovo: "Moj Boze, zovem te po danu ali ne odgovaras, zovem te nocu ali nemam mira. A ipak su se u tebe uzdali ocevi nasi i ti si im pomogao. "Slijedeca Kristova rijec s kriza bila je: "zedan sam."Ovdje se sigurno radi o fizickoj zelji koja nam je razumljiva. On je izranjen i izlozen zarkom istocnom suncu. Vec satima nije okusio ni kapi nekog pica, a sve sto se dogadjalo uzimalo mu je tekucinu iz tijela. On je u groznici, usta su mu ispucala, grlo mu je suho. Jedan je vojnik imao srca. Kad je cuo kako Isus kaze: zedan sam, uzeo je spuzvu, namocio u ocat i pruzio na trski do Isusovih usta. Bilo je to vinsko sirce, uobicajeno vojnicko pice. Katarina Emerich prica nesto zanimljivo. Prvo da je Ivan kad je Isus rekao: zedan sam ponudio vojnicima novaca da Isusu dadnu jedan gutljaj vode. Ali oni su to odbili.Teolozi i duhovni pisci kazu da to nije bila samo fizicka zedj. Oni tim Isusovim rijecima daju i duhovno znacenje, a to je ovo: Isus je tim rijecima rekao da je zedan nase ljudske ljubavi i nasega spasenja. Onaj koji sve napaja je zedan. Za svetog Franju se kaze da je obicavao ovako moliti: "Gospodine, daj da zivim iz ljubavi prema tebi, koji si umro za mene." Jednom kad je plakao upitali su ga Franjo zasto places, a on kaze: "Moja raspeta ljubav nije ljubljena."Predzadnja Isusova rijec na krizu bila je: "Svrseno je." Sto je svrseno? Svrsen je njegov zemaljski zivot koji je poceo u stali, u siromasnom ozracju. Ali, bilo je svrseno i s njegovim radom, sa zadatkom koga mu je dao Otac. Bio je ucitelj. Objavio je Oca. Govorio je jasno, najvise u prispodobama, najvise i skoro iskljucivo o kraljevstvu Bozjem.Bio je i milosrdni Samarijanac. Za njega ce njegov ucenik Petar kazati da je prosao svijetom cineci samo dobro. Propovijedao je ljubav rijecima i djelima. Bio je ljubitelj ljudi, lijecio bolesne, oslobadjao ih od zlih duhova. Isusove rijeci "svrseno je" znace: Oce, dosao sam na svijet da ispunim volju tvoju. Sada je sve svrseno. Zavrsena je velika tajna ljubavi u kojoj je Bog svoga vlastitog Sina predao u smrt, da bi ljudima poklonio zivot. Isus je svoje zavrsio. Sada je red na nama Zadnje Isusove rijeci na krizu bile su: "Oce, u ruke tvoje predajem duh svoj." Isus sve daje onome tko je njemu sve dao. Bez ikakva pridrzaja stavlja sve u Oceve ruke. Dugo vremena morao je nositi teret svoga kriza, ali sada je dosao tome kraj. Sad su njegovu dusu prihvatile ruke nebeskog Oca, kao sto se nase ruke njezno i s ljubavlju priviju oko male ptice. Kad je izgovorio svoje posljednje rijeci Isus je nageo glavu i ispustio dusu. Tako je umro spasitelj svijeta. Umro je za nas. Sto znace te dvije rijeci: Umro je za nas? Mi smo zasluzili kaznu, mi smo trebali biti razapeti, a on se ponudio da to ucini za nas. Da se to nije dogodilo raj se ne bi otvorio. Svojom smrcu nam je prokrcio put u nebo.Kad je Isus umro kao da se priroda pobunila protiv tog strasnog zlocina. Evandjelist Matej kaze da se zemlja potresla i stijene popucale. Hramski zastor raspuknuo po sredini. To znaci kraj starog Zavjeta a pocetak Novog. U Isusovoj smrti se ispunilo sve sto se navijestilo u Starom zavjetu. Isus je zrtvovan prije vise od dvadeset stoljeca.

Fra Ivo Pavic ofm


- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Svibanj 2013 (1)
Siječanj 2013 (1)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (17)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (5)
Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (5)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (14)
Rujan 2007 (19)
Kolovoz 2007 (28)
Srpanj 2007 (63)
Lipanj 2007 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv