Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rijeczivota

Marketing

UVOD


Tekstovi koji slijede predstavljaju moju osobnu viziju shvaćanja i doživljavanja duhovnosti, gdje se Najkompleksnije želi pokušati spoznavati, predstavljati i provoditi Najjednostavnijim. Istinu je moguće spoznati jedino Mudrošću do koje se dolazi isključivo življenjem Osobne Praktične Duhovnosti Jedinstva Uma i Srca, odnosno spoznajom jedinstva svega, svih i svakoga – jedinstva i bratstva Univerzuma. Jer, Istina je u nama i oko nas. Bog je Jedan, Velika i Jedina Duša. Da, Bog je Ljubav.


Smisao života nije tek u promišljanju, nego u življenju i poboljšavanju datosti kroz permanentno ostvarivanje slobode.





ROBERT I. DUDNIK, DIPL. IUR.



ABRAHAMOV POZIV I SEOBA




Abrahamov poziv i seoba



Jahve reče Abramu:"Idi iz zemlje svoje,
iz zavičaja i doma očinskog,
u krajeve koje ću ti pokazati.Velik ću narod od tebe učiniti,
blagoslovit ću te,
ime ću ti uzveličati,
i sam ćeš biti blagoslov.Blagoslivljat ću one koji te
blagoslivljali budu,
koji te budu kleli, njih ću
proklinjati;
sva plemena na zemlji
tobom će se blagoslivljati."
Abram se zaputi kako mu je Jahve rekao. S njime krenu i Lot. Abramu je bilo sedamdeset i pet godina kad je otišao iz Harana. Abram uze sa sobom svoju ženu Saraju, svoga bratića Lota, svu imovinu što su je namakli i svu čeljad koju su stekli u Haranu te svi pođu u zemlju kanaansku. Kad su stigli u Kanaan, Abram prođe zemljom do mjesta Šekema - do hrasta More. Kanaanci su onda bili u zemlji. Jahve se javi Abramu pa mu reče: "Tvome ću potomstvu dati ovu zemlju." Abram tu podigne žrtvenik Jahvi koji mu se objavio. Odatle prijeđe u brdoviti kraj, na istok od Betela. Svoj šator postavi između Betela na zapadu i Aja na istoku. Ondje podigne žrtvenik Jahvi i zazva ime Jahvino.
Od postaje do postaje Abram se pomicao prema Negebu.
(Post 12,1-9)

Bog poziva Abrahama da ga slijedi. Abraham napušta sigurnost života, svoj dom, prijatelje i kreće u nepoznato pouzdajući se jedino u Boga. Abraham je čovjek sadašnjosti koji živi sada, u ovom trenutku, ne opterećuje ga ono što će biti sutra jer zna da ga Svemogući Otac vodi i stoga sve svoje brige i strahove prepošta Bogu kome je sve moguće. Kažemo da je Abraham otac naše vjere i stoga bismo trebali učiti na njegovom primjeru. I Isus nas poziva da živimo u sadašnjosti, osobito pozivom: «Bdijte i molite». Nije rekao bdjet ćete i moliti već nas poziva da to učinimo upravo sada u ovome trenutku. Samo na taj način naše srce će uvijek biti spremno za Isusov ponovni dolazak.
Mi smo pozvani da počevši od sada izgrađujemo Božje kraljevstvo na zemlji koje će se nastaviti u nebu. Mi smo pozvani da budemo svjetlo našoj braći koja su odlutala od Isusa i Njegove presvete ljubavi.On želi preko nas učiniti čudo ali mu mi to moramo dopustiti.
Ako odlučimo slijediti Isusa, On nam obećaje blagoslov i blagostanje. u to ne smijemo sumnjati jer zar bi otac djetetu dao zmiju kad ga ono zamoli kruha. Svi mi znamo da je Bog izvršio svoje obećanje prema Abrahamu i da je nagradio njegovu odanost i spremnost na služenje. Samo trebamo imati povjerenje u našega Nebeskoga Oca.
Abraham je odlazio od mjesta do mjesta, od postaje do postaje. Njegov duhovni rast u vjeri i spoznanju pratile su njegove fizičke kretnje. I mi ćemo rasti u vjeri ako slijedimo Abrahamove stope pouzdanja i predanja Božjoj volji u potpunosti.

MOLITVA
Bože ti si pozvao Abrahama da krene za tobom u nepoznato. Ti si ga vodio i pratio. Daj nam snage da i mi krenemo poput Abrahama uzdajući se u Tebe i potpuno Ti se predajući. Otkloni od nas duha straha i sumnje koji nam ne dopušta da vjerujemo tvojoj ljubavi i želi nas pokolebati.
Oče nebeski, tvoji smo, izlij na nas svoj sveti blagoslov i mir, radost i snagu a pogotovo tvoga Svetoga Duha koji je Istina i Život, naš obećani branitelj, da nas vodi prema Tvome kraljevstvu, našoj obećanoj zemlji!


POSVETNA MOLITVA PREDRAGOCJENOJ KRVI KRISTOVOJ




Članak 24 i 535 I. Rimske sinode propisuje2: „Neka rimski vjernici u velikoj časti drže štovanje Predragocjene Krvi neokaljanoga jaganjca Isusa kojom smo spašeni, i, potaknuti osjećajima plemenita kajanja i gorućega žara za spasenje duša, neka časte cijenu našeg spasenja takvom svečanošću i pobožnošću da se posvete tome Kralju okrunjenom trnjem kojega promatraju vrijeđana, zlostavljana i obasuta tako velikim nepravdama“.

Iz Apostolske poslanice pape Ivana XXIII, "Inde a primis" o štovanju Predragocjene Krvi Gospodina našega Isusa Krista:
"No, koji su razlozi koji opravdavaju štovanje Srca, Imena, Krvi, Muke? "U Kristu je jedna osoba, ona božanska Riječi Božje, a dvije su naravi, božanska i ljudska. Jedno te isto klanjanje, koje se duguje božanskoj osobi, treba odati onome što postoji u njoj i po njoj. Stoga Kristovo čovještvo, ne samo po sebi niti promatrano odvojeno, nego ukoliko je ujedinjeno s Riječju, dostojno je štovanja koje se iskazuje Bogu. Ono je izravno i apsolutno, jer se ljudskoj naravi Isusa Krista klanja ne poradi dostojanstva neke različite i odvojene osobe, nego zbog izvrsnosti osobe u kojoj ona postoji i s kojom tvori nešto posve jedno. To vrijedi za svaki dio Kristova čovještva."



POSVETNA MOLITVA PREDRAGOCENOJ KRVI KRISTOVOJ

Hvala ti, Gospodine Isuse Kriste, što si postao čovjekom da na zemlji objaviš ljubav vječnog Oca. Hvala ti, Sine Božji; ti si uzeo naše tijelo i krv da nam postaneš bratom i prijateljem. Hvala ti, dobri pastiru, što si dao svoj život za svoje stado da opereš i posvetiš svojom krvlju sve one koji tvoju riječ primaju i tako imaju udioništvo u žrtvi pomirenja. Tebe, Gospodine, hvalimo i slavimo sa svim anđelima i svetima, jer si svojom krvlju uništio krivnju čovječanstva. Veličamo te što si dajući svoj život, darovao nam novu nadu; umirući za nas, smrt nam je postala prelazom u uskrsnuće; iskazujući nam milosrđe, postajemo u zajedništvu s tobom izvorom milosrđa i pomirenja.
Spasitelju naš, hvalimo te i slavimo što si nas po krštenju i potvrdi pridružio svom otajstvenom tijelu –Crkvi. Po Euharistiji zapečaćuješ vez ljubavi i mira; po sakramentu pomirenja liječiš rane našeg zemaljskog putovanja ili obnavljaš život milosti ako nije izgubljen. Isuse, veličamo te i čstimo radi tvoje riječi i sakramenata koji nas čine živim udovima Crkve. Zahvaljujemo ti za one, koji umjesto tebe upravljaju tvojim stadom koje si stekao svojom vlastitom krvlju. Gospodine, hvala ti također za sve ljude preko kojih smo smjeli primiti vjeru. Hvala ti za sve one koji su nas vodili putem ljubavi. Danas ti želimo posebno zahvaliti što u tvojoj svetoj krvi nalazimo smisao življenja, trpljenja i umiranja. Iz ljubavi si postao čovjekom, trpio i umro na križu; tako si nam omogućio da i mi možemo darovati svojim životom, trpljenjem i smrću istinsku ljubav Bogu Ocu i svim ljudima.
Zato se danas (iznova) posvjećujemo tvojoj predragocjenoj krvi. Obnavljamo svoju krsnu posvetu i želimo biti svjesniji, radosniji i spremniji članovi tvoga tijela – Crkve. Želimo svojim životom nadopunjati što još manjka otkupljenju svijeta. Naše vrijeme je tvoje. Naša radost da tebe razveseljujemo. Želimo da svojim trpljenjem sudjelujemo u tvojoj otkupiteljskoj ljubavi. S tobom želimo dati svoju krv i život za spasenje čovječanstva.
Gospodine, dopusti da budemo s tobom «rijeka milosrđa» koja pobjeđuje strah i zle duhove; koja daje snagu onima koji su u opasnosti, koje tješi i jača trpeće, koja pokazuje put onima koji ga traže, koja potiče zalutale na obraćenje, koja ohrabruje Bogu posvećene, koja pomaže umirućima a pokojnima dariva vječni mir.
Gospodine Isuse Kriste, radi svoje predragocjene krvi, daruj nam vjernost ovoj posveti koju ti danas upravljamo (obnavljamo). Učini da budemo revni u promatranju i štovanju otajstva tvoje ljubavi. Jačaj nas u širenju ove pobožnosti da bi još mnogi svjesnije imali udjela u molitvama predragocjene krvi i u našem životu koji neka služi proslavi Oca u nebu i spasenju čovječanstva. Amen.




NJEGA NEMA
njega nema


njega nema
osjećaš to jutrima
kada se bjelina dana razmazuje
po oknima prozora
i otvara ti oči

njega nema
u noćima kada ti mjesec obasjava lice
bljeskom srebrne svjetlosti
i svaki uzdah
pretvara se u bolan drhtaj

njega nema
ni dok sanjariš o makovima
prenježnih latica da bi dugo postojali
koji se svake godine iznova
vrate svome polju

samo njega nema


OČE NAŠ - TUMAČENJE
Oče naš


Izmoli molitvu polagano svjestan svake riječi koju izgovaraš. A onda se vrati na svaku riječ i osluškuj što ti po njoj Otac govori:

OČE: Veliki, neizmjerni, tajanstveni Bog - moj je pravi Otac. Ja nosim tragove njegove dobrote i ljubavi. Ja sam dijete ljubavi. Imam Oca koji me voli, koji mi se veseli, koji u meni uživa. Koliko ova temeljna istina moje vjere oživljuje, pokreće, preobražava moje misli, riječi, djela, čitavo moje biće?
NAŠ: On nije samo moj Otac. On je Otac svakog čovjeka, svih ljudi. Zato smo mi svi braća i sestre. Skrivena povezanost jedva se primjećuje. Treba puno truda i vremena da nam se pročiste oči srca da prepoznam sve ljude kao svoju braću i sestre. Kako ću u konkretnim ljudima prepoznati da su djeca Božja, za njih i s njima moliti, raditi?
KOJI JESI: Bog nije iluzija, imaginarna čežnja ljudskog bića za snagom, nježnošću, ljubavlju. Bog je najstvarnija stvarnost – temelj svake druge stvarnosti. Kako se stvarnost da Bog postoji odražava na moj život, na moje misli, riječi, djela?
NA NEBESIMA: Osim ovog vidljivog svijeta postoji isto tako stvaran, nevidljivi, duhovni svijet. Heb 11,3 kaže da «vidljivo nije nastalo iz vidljivoga, nego iz nevidljivoga» Koliko je nevidljiva, duhovna stvarnost prisutna u mom načinu razmišljanja i djelovanja?
SVETI SE IME TVOJE: Kad upoznamo Boga kakav jest trebat će nam vječnost da ga dostojno proslavimo, predanje čitavog bića Bogu da izreknemo ono što Bog zaslužuje. Koliko se po meni Bog sada slavi?
DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE: Kraljevstvo istine i pravde, ljubavi i mira, kraljevstvo svetosti i milosti, punina sreće i blaženstva. Čežnja za srećom su tragovi tog kraljevstva u mom srcu?
BUDI VOLJA TVOJA – KAKO NA NEBU TAKO I NA ZEMLJI: Volja Božja = Božja ljubav prema meni i svemu stvorenom. On zna i hoće ono što je za nas najbolje – zato želim da bude onako kako On hoće. Dopuštam li da Volja Božja po savjesti upravlja mojim životom?
KRUH NAŠ SVAGDANJI DAJ NAM DANAS: Kruh je život i sve ono što čuva i produžuje život. Povjeravam li rado Bogu svoj život i sve što taj život podržava? Očekujem li s povjerenjem Božju pomoć u svim mojim tjelesnim i materijalnim potrebama?
I OTPUSTI NAM DUGE NAŠE: Svi smo tako otrovani grijehom da se ne možemo sami izbaviti od tog zla koje nam priprema smrt. Kad nam Bog oprosti grijehe postajemo slobodni od zla i ne bojimo se smrti, jer smo «iz smrti prešli u život».
KAKO I MI OTPUŠTAMO DUŽNICIMA NAŠIM: Kad kažem bratu, sestri: Opraštam Ti, jeka mojih riječi od Božjeg Srca meni govori: Opraštam Ti.
I NE UVEDI NAS U NAPAST: Ne dopusti, Oče, takve okolnosti u kojima se neću moći osloboditi zavodljivosti grijeha. Neka mi Tvoja snaga i milost bude štit i obrana!
NEGO IZBAVI NAS OD ZLA: Snagom svoga Duha pobijedi zlo u meni i oko mene, da živim u dobroti, istini, ljubavi.



RAZLOZI ZA LJUBAV



Razlozi za ljubav:


Djevojka: Zbog čega ti se sviđam..? Zašto me voliš?
Mladić: Ne mogu reći razlog...ali zaista mi se sviđaš...
Djevojka: Ne možeš mi čak reći ni razlog...kako možeš reći da ti se sviđam? Kako možeš reći da me voliš?
Mladić: Stvarno ne znam razlog, ali uistinu te volim.
Žena: Ne! Želim da mi kažeš razlog. Mojoj prijateljici dečko zna reći zašto je voli a ti ne znaš!
Mladić: Dobro..dobro!!! Zato jer si lijepa, jer imaš sladak glas, jer si brižna, jer si puna ljubavi, jer si pažljiva, zbog tvog osmjeha, zbog svakog tvog pokreta...
Na žalost, nekoliko dana kasnije, djevojka je doživjela tešku nesreću s trajnim oštećenjima.
Mladić je tada pored nje položio pismo koje je sadržavalo:
Najdraža, ako te volim zbog tvog slatkog glasa...možeš li sad govoriti? Ne! Stoga te ne mogu voljeti. Ako te volim zbog tvoje pažljivosti i brižljivosti...Sad kad ih ne možeš iskazivati, ne mogu te voljeti. Ako te volim zbog tvog osmjeha, zbog svake tvoje kretnje.. Možeš li se sada smiješiti? Možeš li se sada kretati? Ne, stoga te ne mogu voljeti... Ako ljubav traži razlog, kao sad, nemam više razloga da te volim.
Treba li za ljubav razlog? Nikad!
Stoga, Još uvijek te volim... i zauvijek ću te voljeti!
NE TRAŽITE RAZLOGE, SAMO PRIMITE BEZBROJ TOPLIH POZDRAVA OD SRCA!
ŽELIM VAM PREDIVAN DAN!


U V O D
Tekstovi koji slijede predstavljaju moju osobnu viziju shvaćanja i doživljavanja duhovnosti, gdje se Najkompleksnije želi pokušati spoznavati, predstavljati i provoditi Najjednostavnijim. Istinu je moguće spoznati jedino Mudrošću do koje se dolazi isključivo življenjem Osobne Praktične Duhovnosti Jedinstva Uma i Srca, odnosno spoznajom jedinstva svega, svih i svakoga – jedinstva i bratstva Univerzuma. Jer, Istina je u nama i oko nas. Bog je Jedan, Velika i Jedina Duša. Da, Bog je Ljubav.


Smisao života nije tek u promišljanju, nego u življenju i poboljšavanju datosti kroz permanentno ostvarivanje slobode.





ROBERT I. DUDNIK, DIPL. IUR.





VEDRINA DUHA
Nismo sami. Netko u nama stanuje. U dubini mojeg ograničenog bića živi Božja prisutnost, a to je prisutnost koja nema granica. Mi je, ljudski govoreći, tek naslućujemo. Isus nam je objavljuje. To je prisutnost Boga koji nije sam, Boga koji je Trojstvo, tj. ljubav. S nama je Bog koji me u ljubavi nosi kao Otac; Bog Sin koji je uzeo na sebe ljudsko tijelo da mi otkrije svoju konkretnu ljubav; Bog Duh Sveti koji prožima sve tajne moga bića. U trenutku kada postanemo svjesni te prisutnosti Boga koji je jedan i koji je silno bogat u svojim osobama, tada nastupa prosvjetljenje, to je duhovska radost. Tada čovjek nadilazi svoje granice, nije više ograničen zemaljskim mjerilima, već ulazi u dubine božanstva.
Ta spoznaja nadilazi sve. Nije stoga čudno da je u tom času čovjek sposoban sve prodati i postati vlasnikom te spoznaje, tog iskustva. Tada po prvi puta doživljavamo iskustvo da nam ništa više nije potrebno, da nam je Bog dovoljan za ispunjenje radosti koju nam više nitko ne može uzeti. Kada Bog postane središtem moga bića, više pitanja nema. Ima samo iskustvo punine.

Zvjezdan Linić




MOLITVA DUHU SVETOM

Duše Sveti, božanski cjelove Oca i Sina, izvore nebeskih milosti i mudrih savjeta, nebeski prijatelju duša, za Tobom žudim, zazivam Te i tražim.
Očisti mi pamet, napuni je svetim mislima, prosvijetli mi razum nebeskim svjetlom, užezi mi volju da me svega prožme Tvoja ljubav. Tebi se sva posvećujem i molim Te: udijeli mi svoje darove i milosti.


Kad bi Isus došao danas

Bi li se presvukao prije nego Ga pustiš unutra
ili bi sakrio neke časopise i postavio Bibliju na njihovo mjesto?
Bi li sklonio svoju svjetovnu glazbu, a izvadio crkvenu pjesmaricu?
Bi li mu mogao dopustiti da uđe odmah ili bi ga zavlačio naokolo?

Razmišljam… kada bi Spasitelj bio s tobom dan-dva,
bi li ti nastavio raditi stvari koje redovito radiš?
Bi li nastavio govoriti ono što uvijek govoriš?
Bi li se tvoj život nastavio kao što živiš svih drugih dana?

Bi li poveo Isusa sa sobom svugdje gdje ideš
ili bi možda promijenio svoje planove tih dana?
Bi li ti bilo drago upoznati ga sa svim svojim prijateljima
ili bi se ponadao da neki od njih neće doći dok On ne završi posjet?

Bi li ti bilo drago da On ostane s tobom za stalno
ili bi odahnuo kada konačno ode?
Možda bi bilo zanimljivo znati što bi ti stvarno radio
kad bi Isus došao danas kao osoba biti neko vrijeme s tobom...

Autor nepoznat




Blago čistima srcem



Želite li vidjeti Božji lik morate imati čisto srce, srce puno ljubavi…

Dokle god nismo sposobni osluškivati Božji glas koji progovara u tišini srca, nećemo znati moliti i svojim djelovanjem izraziti ljubav.

Molitva će vam dati čisto srce, a ono može vidjeti Boga.

Vidite li Boga u drugima, voljet ćete jedni druge...

Ako molimo, postat ćemo zraka Božje ljubavi u svojemu domu, na mjestu gdje živimo i u cijelom svijetu.

Danas je svijet gladan radosti što dolazi iz čistoga srca.

Majka Terezija




Nebo u našim rukama



Bog je položio nebo u naše ruke.
Ljudi jedni drugima stvaraju na zemlji
ili nebo ili pakao.

Bog jest i može djelotvorno biti prisutan
samo tamo gdje ljudi daju Njegovoj ljubavi ruke i noge
i toplinu vlastitog ljudskoga srca.
Jer Bog se daje osjetiti i iskusiti samo u ljubavi.
Samo u ljubavi mogu ljudi doći do vjere.

U nebu je sve povezano ljubavlju, s Bogom koji je ljubav.

Phil Bosmans


OGLEDALO LJUBAVI (MALA MEDITACIJA)
Ogledalo ljubavi (mala meditacija)



Koliko puta u danu, samo, ispadnem budala
Pred samim sobom, i pred drugima
Učim li na svojim pogreškama
ili svaki dan zaobilazim ogledalo
Zašto je tako teško i pokušati svakome dati ljubav
Netko je uzme i ponudi dalje,
onda ljubav ima smisla
Netko se na njoj hrani i ako jedan dan zakažeš
budeš prognan iz tog srca
Patetičaru, licemjeru, pričaš tu, a i sam ne vjeruješ
u to sve. Tko si ti
Da, ima i toga. Takvih ocjena
Ne traži ništa ljubavi za uzvrat, daj je -
ona se ne trži i ne kupuje, ne možeš je izvući na lutriji
Ljubav, ona je sve samo kad je daruješ





O MOJOJ DUŠI...
Drvo te pušta slobodnim.
Cvijeće te pušta slobodnim.
Sunce te pušta slobodnim.
Jesi li ikad čuo da cvijet miriše i želi privući tvoju pažnju?
Miris, toplina sunca, kiša, priroda kao i ljubav jednostavno postoje bez svoga objekta.
Ljubite li vi da se družite ili da budete samo s onim osobama koje vas emotivno osjećaju, a s drugima ste arogantni?
Je li to ljubav?
Javlja li se ljubav kada se javi neki objekt ili ona jednostavno jest?
Je li vam kada bilo teško u želucu kada ste vidjeli sječu šuma negdje daleko, iako vi od te šume nećete imati velike koristi? Ili kada ste gledali nevine kako trpe, iako ih ne znate?
Jeste li ikad maknuli kamen s ceste da se netko ne bi povrijedio?
Iako nikad nećete upoznati tog čovjeka.
Vjerojatno jeste.
Tada je bila ljubav i pojavila se na površini.
I ne tražite zasluge za to, jer je ljubav besplatna.(ZS)


ZAŠTO NEVINI TRPE?
Zašto nevini trpe?


Jedno od pitanja koje ljudi najčešće postavljaju je upravo pitanje o problemu zla. Ako je Bog sve-dobro, svemoćan, zašto nevini trpe? Zašto su neke bebe rođene slijepe ili deformirane? Zašto su dozvoljeni ratovi? Ili je Bog ljubav i nije dovoljno moćan da eliminira bolest katastrofe, ili je svemoćan ali nije ljubav i zbog toga ne zaustavlja zlo.

Mi znamo da je Bog stvorio savršeni svemir za kojega je rekao da je dobar. Čovjek je imao slobodu da posluša ili ne posluša Boga. Vidimo iz Biblije da je zlo došlo na svijet kroz ljudsku neposlušnost ali isto tako vidimo da je taj čin imao dalekosežne posljedice za cijelo stvorenje, tako da danas zlo prožima cijeli svemir.

U svakom od nas prisutno je zlo. Mnogi ljudi pitaju: Zašto nas Bog ne oslobodi od zla? Zašto ne prekine ratove? No, ne shvaćaju da ako bi Bog to učinio dosljedno da nitko od nas ne bi preživio. Zamislite si kad bi Bog odlučio da će danas u ponoć uništiti svako zlo. Tko bi od nas ostao na životu pet minuta poslije ponoći?

No Bog je u svojoj ljubavi, učinio sve kako bi riješio problem zla u čovjeku. On je poslao Isusa Krista koji je svojom smrti i uskrsnućem, pobijedio zlo. Mnogi se pitaju o porijeklu zla, no kao što je C. S. Lewis primijetio, beskorisno je umovati o porijeklu zla. Važnije se suočiti s činjenicom zla. Jedino rješenje za tu činjenicu zla je Božje rješenje, Isus Krist.


ČETIRI DUHOVNA ZAKONA







Prvi duhovni zakon

BOG TE LJUBI I ZA TVOJ ŽIVOT IMA PREKRASAN PLAN.

Božja ljubav
"Jer je Bog tako ljubio svijet da je dao Svog jedinorođjenog Sina, da svaki koji vjeruje u Njega ne pogine, nego da ima život vječni" (Ivan 3:16).

Božji plan
"Ja sam došao da ljudi imaju život i to u izobilju", izjavljuje Krist, što znači da im život bude potpun i smislen. (lvan 10:10b).

Drugi duhovni zakon

ČOVJEK JE GREŠAN I ODVOJEN OD BOGA, PA NE MOŽE POZNAVATI BOŽJI PLAN ZA SVOJ ŽIVOT NITI ISKUSITI BOŽJU LJUBAV.

Čovjek je grešan
"Jer su svi sagriješili i izgubili su slavu Božju" (Rimljanima 3:23).
Čovjek je bio stvoren da živi u zajedništvu s Bogom, ali radi svoje sebične volje odlučio je ići svojim putem, pa je zajedništvo s Bogom bilo prekinuto. Sebičnu volju ižrazenu buntovnim stavom prema Bogu ili pasivnom ravnodušnosću, Biblija naziva grijeh.

Čovjek je odvojen
"Jer je plaća za grijeh smrt" (što znači duhovno odvojenje od Boga) (Rimljanima 6:23).



Bog je svet a čovjek grešan. Između Boga i čovjeka nalazi se provalija koja ih razdvaja. Čovjek neprestano pokušava svojim vlastitim naporima (dobrim životom, moralnošću, filozofijom, religioznošću i sl.) doći do Boga i smislena života, ali njegovi su pokušaji bezuspješni.

Treći duhovni zakon

ISUS KRIST JE JEDINA BOŽJA ZAMJENA ZA ČOVJEKOV GRIJEH.
KROZ NJEGA MOŽEŠ SPOZNATI I ISKUSITI BOŽJU LJUBAV I PLAN ZA SVOJ ŽIVOT!

On je umro za nas
"A Bog pokazao svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas." (Rimljanima 5:8).

On je uskrsnuo
"Apostolima je poslije svoje muke također pružio mnoge dokaze da je živ: ukazivao im se četrdeset dana i govorio im o kraljevstvu Božjem" (Djela 1:3).

On je jedini put"Isus mu reče: Ja sam put, istina i život. Nitko ne može doći Ocu osim kroz Mene!" (Ivan 14:6)



Četvrti duhovni zakon

MORAMO OSOBNO PRIMITI ISUSA KRISTA KAO SPASITELJA I GOSPODINA.
TADA MOŽEMO SPOZNATI I ISKUSITI BOŽJU VOLJU I PLAN ZA SVOJ ŽIVOT.

Moramo primiti Krista
"A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u Njegovo ime" (Ivan 1:12).

Krista primamo kroz vjeru
"Milošću ste spašeni - po vjeri. To ne dolazi od vas, to je dar Božji. To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao." (Efežanima 2:8-9).

Krista primamo osobnim pozivom
(Govori Krist): "Evo stojim na vratima i kucam, ako tko čuje moj glas i otvori vrata ući ću k njemu." (Otkrivenje 3:20)

Prihvatiti Boga znači okrenuti se k Bogu od sebe, pouzdati se da će Krist doći u naš život i oprostiti naše grijehe i učiniti nas onakvim kakvima želi. Nije dovoljno pristati na temelju razuma na Njegov zahtjev ili proći kroz izvjesna čuvstvena iskustva.

Ova dva kruga predstavljaju dvije vrste života:



Koji krug predstavlja tvoj život? Koji krug bi želio da predstavlja tvoj život?



Upravo sada možeš primiti Krista vjerom kroz molitvu!
(Molitva je razgovor s Bogom)

Bog poznaje tvoje srce i ne zanimaju ga toliko tvoje riječi, koliko stav tvojega srca. Ovako bi, otprilike, trebala izgledati tvoja molitva:

"Gospodine Isuse, shvaćam da sam živio sebičnim životom i da sam protiv Tebe sagriješio. Oprosti mi grijehe. Otvaram svoj život i primam Te kao Spasitelja i Gospodina. Nadziri moj život. Učini me onakvim kakvim želiš."

Da li ova molitva izražava želju tvojeg srca?
Ako izražava, moli tu molitvu upravo sada i Krist će ući u tvoj život kao što je i obećao.

Kako možeš znati da je Krist u tvojem životu?
Jesi li primio Krista u svoj život? Prema Otkrivenju 3:30, gdje se Krist nalazi upravo sada? Krist je rekao da će uži u tvoj život. Može li te On prevariti? Onda, gdje je? Po kojem autoritetu znaš da je Bog odgovorio na tvoju molitvu? (Na temelju istinitosti samoga Boga i Njegove Riječi).

Biblija obećava vječni život onima koji prime Krista
"ovo je to svjedočanstvo: Bod nam je dao život vječni, i taj je život u njegovu Sinu. Tko ima Sina, ima život, tko nema Sina Božjega nema života. Ovo pišem vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate da imate život vječni" (1. Ivanova 5:11-13).

Što češće zahvaljuj Bogu da je Krist u tvojem životu i da te nikada neće ostaviti (Hebrejima 13:5). Možeš znati da Krist prebiva u tebi i da ima život vječni, od prvog trenutka kada si ga upoznao na temelju Njegova obecanja. Nikada te neće prevariti.



Ne oslanjaj se na osjećaje

Naš je autoritet obećanje Božje Riječi, a ne osjećaji. Kršćani žive po vjeri, u osobnu pouzdanju u Boga i Njegovu Riječ. Ovaj crtež prikazuje vezu izmedju činjenice (Bog i Njegovu Rijec), vjere (našeg pouzdanja u Boga i Njegovu Riječ) i osjećaja (rezultat naše vjere i poslušnosti) Ivan 14:21.



Lokomotiva će se kretati sa ili bez vagona. Nemoguće je da vagoni vuku lokomotivu, već lokomotiva vuče vagone. Isto je s nama kršćanima, ne smijemo se osloniti na osjećaje već se moramo vjerom pouzdati u Boga i u Njegova obećanja opisana u Bibliji.

Što sad, kad si primio Krista?
U trenutku kad si na temelju vjere primio Krista dogodile su se mnoge stvari, uključujući:

1. Krist je ušao u tvoj život (Otkrivenje 3:20, Kološanima 1:27)
2. Oprošteni su ti grijesi (Kološanima 1:14)
3. Postao si Božje dijete ( Ivan 1:12)
4. Započeo si nov život za koji te Bog stvorio (Ivan 10:10b, 2. Korinćanima 5:14, 15, 17)


Možeš li zamisliti nešto divnije od primanja Krista? Želiš li upravo sada kroz molitvu zahvaliti Bogu na svemu što je učinio za tebe? Čin zahvaljivanja Bogu dokazuje tvoju vjeru.



Prijedlozi za kršćanski rast

Duhovni rast proizlazi iz pouzdanja u lsusa Krista. » će živjeti od vjere« (Galaćanima 3:11).

Život vjere će ti omogućiti da se sve više pouzdaješ u Boga u svakoj sitnici života i da prakticiraš slijedeće:

Da svakog dana dođeš Bogu u molitvi (Ivan 15:7)
Da svaki dan čitaš Božju Riječ (Djela 17:11) - započni s evandjeljem po lvanu
Da svjedočiš za Krista svojim životom i riječima (Matej 4:19 i Ivan 15:8)
Da se oslanjaš na Boga u svakoj sitnici svojega života (1. Petrova 5:7)
Da dopustiš Svetom Duhu da nadzire tvoj svakodnevni život i da ti da silu potrebnu za svjedočenje (Galaćanima 5:16, 17 i Djela 1:8)




Važnost kršćanskog zajedništva

U Hebrejima 10:25 apostol Pavao opominje nas da ne zaboravimo da se zajedno sakupljamo... već da sokolimo jedan drugoga... Nekoliko grana zajedno lijepo gori, ali izvadite li jednu iz vatre, brzo će se ugasiti. Isto je s tvojim zajedništvom s drugim kršćanima. Ako ne posjećuješ crkvu gdje se slavi Krist i propovijeda Njegova Riječ, preuzmi inicijativu i pridruži se ljudima koji su takodjer pronašli Krista kao svojeg Spasitelja i iskusili Njegovu ljubav.



Ako ti ovaj traktat nešto znači, ili ako ti je osobno pomogao, molim te da ga nekom pročitaš ili pokloniš

Milijuni traktata »poznaješ li četiri duhovna zakona« odštampani su i podijeljeni širom svijeta. Posljedak je to da su stotine tisuća ljudi došli do osobnog zajedništva s Bogom, koje im je omogućeno kroz Njegova Sina, Isusa Krista. Otkrili smo da većina ljudi kada stvarno razumiju, žele postati kršćanima.


U V O D
Tekstovi koji slijede predstavljaju moju osobnu viziju shvaćanja i doživljavanja duhovnosti, gdje se Najkompleksnije želi pokušati spoznavati, predstavljati i provoditi Najjednostavnijim. Istinu je moguće spoznati jedino Mudrošću do koje se dolazi isključivo življenjem Osobne Praktične Duhovnosti Jedinstva Uma i Srca, odnosno spoznajom jedinstva svega, svih i svakoga – jedinstva i bratstva Univerzuma. Jer, Istina je u nama i oko nas. Bog je Jedan, Velika i Jedina Duša. Da, Bog je Ljubav.


Smisao života nije tek u promišljanju, nego u življenju i poboljšavanju datosti kroz permanentno ostvarivanje slobode.





ROBERT I. DUDNIK, DIPL. IUR.




SVRHA BRAKA
KAD BOG ŽELI UČINITI VELIKE STVARI, ODABIRE MUŠKARCA, A KAD ŽELI NEVJEROJATNE STVARI, ODABIRE ŽENU. BRAK JE UPRAVO ZATO JER BOG ŽELI ČINITI VELIKE I NEVJEROJATNE STVARI. SVRHA BRAKA JE I DA JEDNO DRUGO MOTIVIRAJU DA ČINE ONO NAJVIŠE ŠTO MOGU. JER TREBA NAM NETKO TKO ĆE NAS PRISILJAVATI DA DADEMO SVE OD SEBE, DA RAZVIJAMO SVE SVOJE MOGUĆNOSTI.
SVRHA BRAKA JE VJEČNA LJUBAV ZA KOJU NAS BRAK TREBA ODGAJATI I U NJU VODITI.
Ljubav je zaista neslomljiva, pater Luka Rađa

DUHOVNOST
Duhovnost



KAZATI 5 x DA LJUBAVI:

da stvoriteljskoj Ljubavi,

da Ljubavi koja oslobađa,

da Ljubavi koja zove i šalje,

da životu Ljubavi još i u smrti,

da pobjedničkoj, uskrsloj i savršenoj Ljubavi.

Willi Lambert, Tražiti i nalaziti Boga u svemu



DUHOVNOST NIJE BIJEG!

Duhovnost
se ne može naučiti
bijegom iz svijeta
umaknuvši stvarima,
ili odlaskom u osamu i odvajanjem od svijeta.
U stvari,
moramo se naučiti nutarnjoj samoći
gdje god bili ili s kim god se nalazili.
Moramo naučiti prodirati u stvari
i tamo Boga nalaziti.
(Eckhart)


U V O D
Tekstovi koji slijede predstavljaju moju osobnu viziju shvaćanja i doživljavanja duhovnosti, gdje se Najkompleksnije želi pokušati spoznavati, predstavljati i provoditi Najjednostavnijim. Istinu je moguće spoznati jedino Mudrošću do koje se dolazi isključivo življenjem Osobne Praktične Duhovnosti Jedinstva Uma i Srca, odnosno spoznajom jedinstva svega, svih i svakoga – jedinstva i bratstva Univerzuma. Jer, Istina je u nama i oko nas. Bog je Jedan, Velika i Jedina Duša. Da, Bog je Ljubav.


Smisao života nije tek u promišljanju, nego u življenju i poboljšavanju datosti kroz permanentno ostvarivanje slobode.





ROBERT I. DUDNIK, DIPL. IUR.







POSVETNA MOLITVA SRCU ISUSOVOM


POSVETNA MOLITVA SRCU ISUSOVOM




Isuse, Ti Srce Božje, zahvaljujem Ti,
Što mogu vjerovati u Tvoju ljubav.
Ti me blago promatraš,
Ti promatraš moje srce.
Tvoja mi ljubav daje snagu,
Da iznova započnem.
Sada znam, da te mogu ljubiti.
Sada znam da ti meni govoriš.
Isuse ja predajem svoje srce Tvojoj ljubavi.
Drži me čvrsto na Tvojemu Srcu!
Ja se pouzdajem u Tebe,
Tebi želim pripadati zauvijek,
Ti ćeš me izbaviti od propasti.

Isuse, Ti poznaješ moje slabosti,
Tako sam često bio nevjeran,
Ti si me pozivao,
Ali se nisam odazivao.
Ti si me želio upotrijebiti,
Ali ja nisam bio spreman za tvoje planove.
Ti si me želio sačuvati od Zloga,
A ja sam bio gluh za Tvoj glas.
Isuse, molim te, povedi me pravim putem!
I ne odbaci me od Tvoga Srca.
Upiši me u Tvoj dlan,
Sakrij me u Tvoje Srce,
Istrgni me iz svake propasti.

Presveto Srce Isusovo,
Budi moje utočište,
U životu i ljubavi,
U patnjama i borbama
U smrtnom času i u vječnosti.
Amen.












Post je objavljen 06.02.2008. u 13:53 sati.