< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Čušpajz mog života


subota, 19.06.2010.

Ajmo klinci u Kino Klub!

California Gurls od Katy Perry je videospot za dobit karijes, no malo je ubrzao moju ideju da poguram domaći lokalpatriotizam na malo veća vrata od običnog spota naljevo.

kinoklub


Domaće je ove godine je in, sve je počelo sa kada je Jay-Z zajedno sa Aliciom Keys izdao Empire State of Mind Part I gdje je opisao sve divote New Yorka. Zatim će ovo ljeto sigurno pomesti već spomenuta Katy sa svojim novim singlom i uskoro albumom, ali i mi imamo konja za trku. Možda ne internacionalnu, ali tko zna što bi mogao donijeti novi dan. Tko sluša Antenu Zagreb znat će o čemu pričam, a kasnim kojih mjesec-dva. Priča meni osobno geografski ne može početi bliže, jer kada sam čuo ime grupe, mislio sam da je slučajnost da se zove jaaaaako slično kao kafić u kojem sam visio cijelu srednju školu. Nije bilo. Ispalo je da su neki članovi grupe išli u istu školu, dapače čak se i iz viđenja znamo (a tko se nije znao u srednjoj!) no to je sve bila starija ekipa. Prije samog albuma mogli ste ih čuti kako pjevaju himnu za Snježnu Kraljicu, no ajmo mi na sami album.

Slučaj lokalpatriotizma počinje već prvom pjesmom Vrati Se U Zagreb gdje dobivate jasnu sliku da je ovo bend za razljepiti osmjeh na lice i blentavo mlatarati rukama oko sebe bez obzira na vremenske uvjete. Za Nju je pjesma koja me zakvačila i koja se stalno vrti na Anteni, spot pogledajte naniže. Nisam Lud će vas osvojiti kada čujete ukomponirane medeke i Hello Kitty, no tema nije vesela, on nju nogira. Mrvicu ozbiljnijeg tona i laganija je Bijela Noć koja bi možda više bila za OneRepublic nego za Blink 182. 5 Sati nas vraća u višu brzinu i nogiranje. Zadnji Put će vas vratiti u dane svojih prvih ljubavi od kojih ste bili odvojeni, a za Prvi Semestar mislim da objašnjenje ni ne treba. Skini Se Sa Škvadrofona nastavlja u jednako brzom tempu da bi odjednom naglo usporili na Travanj Studeni Prosinac koja je ogoljena svih gitarskih distorzija i nježno akustičnom gitarom smirila tempo. Djeca je izvrsna priča koja će nas sve vratiti u dane kada smo imali 2 kune za slanac i 8 za van. Nije Bed, Imamo 20 Min Pješice na kraju zaokružuje tekstualnu stranu albuma koja nakon silnih traženja zna gdje treba biti. Za kraj je instrumentalna poslastica Djevojka koja jednostavno zove da sami sklepate neki tekst.

Prvotno ime benda Ajmo Klinci je stavljeno za ime debitantskog albuma, a bend je prihvatio novo ime KinoKlub. Kritičari kažu da frontmen ima potencijala postati zvijezda. Eeee, da su kao ja vidjeli kako su curice već u srednjoj vrištale za njim, iz prve ruke mogu reći da to neće biti težak posao! Tekstovi su onakvi kakvi jesu, iskreni bez dubokoumnih Gibbonarija. Taman za studentariju u dvadesetima kakvi su i sami članovi benda. Bomba vesele i pozitivne pop-punk glazbe kakva našoj preozbiljnoj ili prejeftinoj sceni treba. Hladno Pivo, Majke ili čak Đubrivo tu već neko vrijeme vladaju, no KinoKlub je ipak uspio napraviti pomak i imati svoj zvuk. Dašak urbanog i mladog sa zrncem utjecaja Kalifornije odlične produkcije. Mislim da Aquarius Records nije svjestan što je ubo... Za sada uživajte u prvom singlu/spotu.



Pozdravno, Ribac



- 18:00 - Drekni nježno (5) - Tiskaj za WC - Zapamti to


ponedjeljak, 14.06.2010.

Oh Gravity, thou art a heartless bitch

Ili što kada učite za ispit iz fizike a u krilo vam padne humoristična serija kojoj je glavna premisa humor i fizika? Dobrodošli u Big Bang Theory.

Big Bang Theory


Još od doba Veronice Mars, smart has become new sexy. U poplavi previše reality showova (MTV shame on you!) i serija koje slapstick humor dovode do najniže točke izronio je ovaj biser. Ako ste jedan od onih ljudi koji imaju akademsko obrazovanje ili barem jako široko opće znanje, ovo je serija za vas. Znanstvenih i znanstveno fantastičnih referenci na bacanje, ako ste (imalo) geek ili nerd ova će vas serija obradovati. Ako niste i dalje će te se nasmijati.

Postava se sastoji od Sheldona, genijalca koji teško shvaća sarkazam i ne poznaje međuljudske odnose, cimera Leonarda koji je klasični zbunjeni geek, te njihovih prijatelja indijca Raja koji ima patološku blokadu i ne može pričati sa ženama (trijezan), slatkorječivog židova Howarda koji je često creepy, te susjede Penny koja je i dežurni "obični" čovjek a naspram ostalih je glupa plavuša iz vica, što ipak nije. Sama serija počinje useljenjem Penny prekoputa Sheldona i Leonarda te daljnjim razvojem njihovih odnosa koji su sve samo ne jednostavni. Prednost likova je da spojite li bilo koja dva, rezultat će biti urnebesan.

Naravno tome se treba zahvaliti scenaristima koji polako ali temeljito razvijaju priču i likove, ali i glumcima koji imaju dobru kemiju te se doima kao da je ovo jedna od onih postava koje odlaze zajedno na cugu i zabavljaju se i van seta. Za sada je ovo jedina poznata serija koja je unaprijed dobila narudžbu za čak dvije sezone (druge dvije su True Blood i Glee) što govori o tome kako, osim kritičara i publike, matična televizijska kuća voli ovu seriju i da joj je budućnost osigurana.

Negativno nastrojeni kritičari kažu da se ovdje štreberi prikazuju generički. Ja koji sam geek kada su u pitanju film i glazba, pitam te kritičare jesu li ikada vidjeli štrebera koji je malo previše zapeo u svoje područje? Očito nisu. Imate obrazovanje i volite fore za koje je potrebno ponekad malo mućnuti glavom? Dosta vam je fora koje su stalno ispričane na isti način? E pa onda je ovo komedija za vas. 20-ak minuta čistog smijeha, a onima kojima nije smješno samo ću reći: bazzinga!



Pozdravno, Ribac



- 09:00 - Drekni nježno (6) - Tiskaj za WC - Zapamti to


utorak, 01.06.2010.

Drop Dead Diva

Uskoro će ljeto a sve poznate serije će na odmor. Ako niste ljubitelji vampira ili trave ne preostaje vam pno toga, a zato ja preporučam prošlogodišnje otkriće.

Drop Dead Diva


Zamislite da ste model u usponu i sve vam ide po planu. Zatim spletom okolnosti umrete. Nakon toga uspijete u velikom predvorju, prije nego što vas uspiju negdje skantati, stisnuti veliki "return" gumb. A onda se vratite u tijelo odvjetničke bucke. Nije baš ishod kojeg bi ste očekivali, ne? Povrh svega, vaš anđeo čuvar vam kaže da ne smijete nikome ništa reći, no kad su koga svojeglave mršavice slušale? Pardon, rehabilitirane mršavice.

Jane/Deb je glavna protagonistica koju je savršeno utjelovila Brooke Elliot koju zbog ove uloge proglašavaju novom velikom nadom. Fred je njezin anđeo čuvar koji baš i nema iskustva sa životom na zemlji, a ljubav na prvi pogled će ga opaliti kao grom. Objekt njegove žudnje je Stacey, plavuša iz vica koju će te voljeti i Jane/Debina cimerica i najbolja prijateljica. Teri je kick-ass pomoćnica glavne protagonistice, a ima tu još likova koje je teško u kratkom odlomku nabrojati a kamoli opisati.

Već u prvoj sezoni serija je upecala poznata imena poput Paule Abdul, Rosie O'Donnell, Lize Minelli, Nie Vardalos itd. što nije baš sitna stavka za novu seriju koja ima 13 epizoda od 60 minuta. Fox kojem je bila namijenjena ova serija, sada lupa glavom od zid (relativno govoreći, jer su ipak upecali Glee), jer je sa 1,6 milijuna gledatelja na početku serija skočila na 2,8 milijuna na kraju. Druga sezona se snima i stiže 6.6. No dosta o brojkama.

Kritičari i gledatelji vole seriju jer je zabavna, smiješna i dirljiva. Ponekad slična Ally Mc Beal ili Eli Stoneu, Jedne od bitnijih tema koje obrađuje jesu nesigurnosti koje nosimo u sebi, što bi tu u čestom slučaju bio višak kila. Sa druge strane, nije sve u predramatičnom tonu pa kada završi epizoda ostanete sa osmjehom na licu. Humor je britak i brz. Dramedy sa maaaaalo većim naglaskom na komediju od drame i malim zrncem fantasya. Kulinarski bih ovu seriju usporedio sa zdravim, laganim, finim kolačem sa preljevom od čokolade. Ne možete vjerovati koliko uživate dok ga jedete, a opet nije toliko kaloričan da će te stvarati planove u glavi kako potrošiti te kalorije koje ste upravo unijeli. No dosta mojeg gastronomskog blebetanja, evo promo, pa sami prosudite.



Pozdravno, Ribac



- 09:00 - Drekni nježno (2) - Tiskaj za WC - Zapamti to


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>