29.10.2009., četvrtak

Audio poruka i tema tjedna: Dan reformacije

Za audio poruku tjedna pripremili smo kratku poruku: Duhovni poticaji reformacije.

Donosimo i jezgoroviti prikaz reformatorskog pokreta koji možete pročitati PRITISKOM.


Komentare i pitanja možete poslati putem elektroničke pošte
ili na
INFO GLASilo REFORMAtus
Medulićeva 18,
10144 Zagreb, HR
tel/fax 01 4810696


INFO GLASilo REFORMAtus 2009.©




© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
26.10.2009., ponedjeljak

Novi broj LuX

Iz tiska je izašao novi broj Luxa, sadržajno i po broju stranica je povećan pa je od ovog broja "prerastao" u časopis, posvećen je reformaciji, sa posebnim osvrtom na Švicarsku reformaciju i reformatora Zwinglija.

Iz uvodnika izdvajamo:

"Reformacija je veliki duhovni i društveni događaj koji se zbio u Europi u 16. st., a prisutan je do danas.

Često se puta ističu društveni učinci koje je donijela reformacija, ipak su daleko značajniji oni koji su bili "duhovne" naravi. Ispravno shvaćen reformatorski nauk potiče na duhovnu obnovu i život s Bogom. Centar je reformatorskog bogoštovlja štovanje Boga. Izvorište je nauka Svetog pisma koje se tumači kroz objavu cijelu povijest kršćanske misli od prvih dana do danas. Reformatori šesnaestog stoljeća, kao i reformatori današnjeg vremena, prihvaćaju sav nauk Crkve koji se temelji i proizlazi iz Svetog pisama, te ne smatraju da su "ekskluzivni klub" jedino spašenih.

S posebnom pozornošću predstavljamo velikog švicarskog reformatora Ulricha Zwinglia koji je tijekom svoga kratkog života ostavio velikog traga na reformatorski nauk. Iako je protestantska teologija do danas prošla veliki put profiliranja i razvijanja poticaji prve generacije ostaju do danas. Današnje Crkve koje su proizašle iz reformacije (Reformirana - Prezbiterijanska, Evangelička i Episkopalna) imaju veliki utjecaj na društvenu i duhovnu formaciju europskog, ali i drugih kontinenata.

Zato se s ponosom prisjećamo svih pozitivnih vrijednosti koje je donijela reformacija, loše stvari nastojimo ne ponavljati. Pobožnim i predanim životom nastojimo graditi Kraljevstvo Božje i Njegovu Crkvu, dok nanovo iščekujemo povratak našega Gospodina Isusa Krista koji sjedi Bogu s desne, te će doći suditi žive i mrtve, a njegovom kraljevstvu neće biti kraja!"

INFO GLASilo REFORMAtus
2009.© #14940


Časopis možete naručiti putem elektroničke pošte
ili na
INFO GLASilo REFORMAtus
Medulićeva 18,
10144 Zagreb, HR
tel/fax 01 4810696




© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
22.10.2009., četvrtak

Audio i video poruka tjedna

Za tjednu audio i video poruku pripremili smo vam Isusovu molitvu zapisanu u evanđelju po Ivanu 17. Audio i video poruka su tematski povezane u trajanju do 5'.


Komentare i pitanja možete poslati putem elektroničke pošte
ili na
INFO GLASilo REFORMAtus
Medulićeva 18,
10144 Zagreb, HR
tel/fax 01 4810696


INFO GLASilo REFORMAtus 2009.©






© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
19.10.2009., ponedjeljak

Inicijativa RECOM

16. listopada 2009. u Zagrebu (Hotel Dubrovnik) održane su konzultacije s vjernicima i vjerskim zajednicama o Inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM). Reformirana crkva Zagreb je poslala svoga predstavnika.

Skup su predvodili: Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, fra Mijo Džolan, Franjevački institut za kulturu mira, Vesna Teršelič, Document, Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo, Ivan Novosel, Legalis. Vrlo poticajno izlaganje i konstruktivne riječi uputio je mons. Kevin Dowling, Biskupija Rustenburg, Južna Afrika.

U postjugoslavenskim društvima ratni se zločini, koje je počinila druga strana, ističu, često i preuveličavaju, dok se vlastiti relativiziraju, umanjuju i opravdaju zločinima drugih. Osim toga jaka je identifikacija i solidarnost s optuženima za ratne zločine iz vlastite zajednice te se olako optužuju drugi. Žrtve su zaboravljene u javnosti, bitne su samo prilikom ceremonija. Sudbina 17.000 nestalih i dalje je nerazjašnjena, a brojne grobnice neotkrivene. Ne postoji politički interes da se utvrde činjenice o tome što se dogodilo u prošlosti, a izostaje i nužan pritisak kritičke javnosti.

Cilj REKOM-a je stvaranje točnog, službenog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim u razdoblju od početka 1991. do kraja 2001. godine, priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i sprečavanje ponavljanja zločina.

INFO GLASilo REFORMAtus
2009.© #14830

© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
15.10.2009., četvrtak

Audio i video poruka tjedna


Za današnju audio poruku pripremili smo propovijed iz Evanđelja po Ivanu 3,1-21, a tema je Duhovna regeneracija – Novi život.

Biblijska je propovijed sastavni dio Bogoštovlja Reformirane Crkve, navedeni biblijski stihovi i tematska cjelina predstavljaju temelj razumijevanja Kristovoga naučavanja. Propovijed je u trajanju od 25 minuta.

Pored audio poruke predstavljamo atraktivan video portala Križ života. Križ života je najčitaniji i najatraktivniji vjerski portala u Hrvatskoj, iako rimokatoličke orijentacije ipak promiče ekumenska nastojanja, dotiče pitanja iz područja Svetog pisma i reformacije.

Članke iz rubrike Riječ Božja možete pročitati putem naše poveznice na Portal, a video je ekranizacija biblijskoga čitanja iz Mk 10, 17-27.


Komentare i pitanja možete poslati putem elektroničke pošte
ili na
INFO GLASilo REFORMAtus
Medulićeva 18,
10144 Zagreb, HR
tel/fax 01 4810696


INFO GLASilo REFORMAtus 2009.©








© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
12.10.2009., ponedjeljak

Edukacija u Reformiranoj crkvi

Reformirana crkva Zagreb, već više godina, pored pastoralnih organizira i različite obrazovne sadržaje.

Do sada je organizirala učenje: njemačkoga, engleskoga, francuskoga, osnova kompjutora, temeljnih načela kako postati mali poduzetnik itd. Više stotina građana je prošlo kroz edukaciju koji su upotpunili ili primili znanje u navedenim područjima, treba naglasiti kako tečajevi nisu naplaćivani te je time njihova vrijednost i doprinos još veći.

Crkvena općina Zagreb, u skladu sa svojim nastojanjima, pomoći gdje se može i koliko se može, ponovo organizira vježbanje Engleskog jezika sa izvornim govornicima iz SAD-a. Predavanja su zamišljena kao neformalni oblici razgovaranja i druženja uz konverzaciju. Održavati će se u pastoralnim prostorijama zajednice u Medulićevoj 18, 12.-15.10. od 17-19h.

Sva pitanja mogu se uputiti putem elektroničke pošte, telefonski 01 4810696 ili na broj mobitela 099 799 53 06.


Zainteresirani sugrađani i dobronamjerni prolaznici su dobro došli!

INFO GLASilo REFORMAtus
2009.© #14740

© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
08.10.2009., četvrtak

Audio poruka tjedna

Za tjednu audio poruku pripremili smo Duhovnu misao sa porukom o čovjeku duhovnog integriteta.

Komentare i pitanja možete poslati putem elektroničke pošte.

INFO GLASilo REFORMAtus 2009.©




© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
05.10.2009., ponedjeljak

Zajednica vjere i nade

U proteklih je nekoliko tjedan zajednica vjernika imala radost ugostiti goste sestrinskih Crkava Irske i SAD-a. Gosti iz SAD-a su učestovali na bogoštovlju, a vjernici iz Irske predvođeni pastorom Davidom Morom ostali su sedam dana i svojim aktivnostima služili zajednici vjernika i društvu.

Tijekom njihova boravaka organizirano je u tri dana, šest sati vježbanja engleskog sa izvornim govornicima. Pridružili su se tjednim aktivnostima Crkvene općine: Bogoštovlju na Dan Gospodnji koji je nedjeljom u 18h, Molitvenom sastanku koji se održava utorkom u 18h, i Proučavanju Biblije koji se održava srijedom u 18h. Pored toga imali su radost svjedočit Bogoštovlje sa evangeličkim vjernicima te na taj način pokazati stvarnost konkordijskog zajedništva.

Crkvena općina Zagreb predvođena pastorom i prezbiterijem izražava veliko zadovoljstvo i zahvalnost Bogu što svojim nastojanjima može svjedočiti istine Evanđelja te poticati duhovnu obnovu onih koji su u potrazi za Istinom te izgradnju onih koje je Bog pozvao u svoje Kraljevstvo i pridružio Crkvi.

INFO GLASilo REFORMAtus
2009.© #14670

© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
01.10.2009., četvrtak

Audio poruka tjedna: Praktične smjernice za proučavanje Biblije

Za tjednu audio poruku pripremili smo proučavanje Biblije tematskog naslova: Praktične smjernice za proučavanje Biblije.

Pri razradi teme govori se o tome kako čitati Bibliju, te što je bitno ne bi li njezine poruke bile jasne i za današnje vrijeme.

Audio poruka traje 28'. Poruku možete poslušati pritiskom na tekst «audio poruka tjedna» ili ju možete pohraniti na kompjutor (desni klik na miš, odaberete save as), zavisno od brzine kompjutora i povezanosti možda ćete trebati malo pričekati.

Komentare i pitanja možete poslati putem elektroničke pošte.

INFO GLASilo REFORMAtus 2009.©

 


© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

myspace layouts

Reformirana kršćanska (kalvinska) crkva je povijesna vjerska zajednica i dio hrvatskog kulturnog nasljeđa.
U Hrvatskoj djeluje od 16.st., a prve su župe osnovane oko 1540.
Bila je rasprostranjena u:
Međimurju, okolici Zagreba, Slavoniji i posebno Baranji.
Crkva je samostojna u okviru države.
Ustrojena je po sinodalno-prezbiterijalnom načelu.
Između zasjedanja Sinode
(koje je vrhovno tijelo) Crkvu vodi Sinodalno vijeće na čelu koga je biskup koji se bira na mandat.
Crkvene općine su vođene od pastora i prezbiterija Crkvene općine.
U Hrvatskoj ima 4000 vjernika, organiziranih u dvadesete dvije Crkvene općine,
u svijetu više 80.000,000 aktivnih vjernika koji su dio naše Alijanse.


Reformirana crkva je dio krovne organizacije Reformirane, Prezbiterijanske, Kongregacijonalne, te Ujedinjene Crkve koja ima administrativno sjedište u Ženevi.



Članicom SARC-a mogu biti samo one Crkve koje nakon podnesene zamolbe mogu dokazati i pokazati da njeguju istinski reformatorski: kalvinski nauka, te prezbiterijalni sustav crkvene uprave.
________
Ukoliko želite saznati više o kršćanstvu: reformaciji i prezbiterijanizmu javite se, a pritiskom na adresu možete nam poslati elektroničku poštu:




Medulićeva 18,
10144 Zagreb, HR
tel/fax 01 4810696


________
Zalažemo se;
za promicanje kršćanskog nauka,
ekumenskog zajedništva, dijaloga, suživota različitosti
i tolerantnosti prema svima!
Protivimo se;
svim oblicima jednoumlja, fundamentalizma,
fanatizma i netolerancije!
______