Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/reformatus

Marketing

Novi broj LuX

Iz tiska je izašao novi broj Luxa, sadržajno i po broju stranica je povećan pa je od ovog broja "prerastao" u časopis, posvećen je reformaciji, sa posebnim osvrtom na Švicarsku reformaciju i reformatora Zwinglija.

Iz uvodnika izdvajamo:

"Reformacija je veliki duhovni i društveni događaj koji se zbio u Europi u 16. st., a prisutan je do danas.

Često se puta ističu društveni učinci koje je donijela reformacija, ipak su daleko značajniji oni koji su bili "duhovne" naravi. Ispravno shvaćen reformatorski nauk potiče na duhovnu obnovu i život s Bogom. Centar je reformatorskog bogoštovlja štovanje Boga. Izvorište je nauka Svetog pisma koje se tumači kroz objavu cijelu povijest kršćanske misli od prvih dana do danas. Reformatori šesnaestog stoljeća, kao i reformatori današnjeg vremena, prihvaćaju sav nauk Crkve koji se temelji i proizlazi iz Svetog pisama, te ne smatraju da su "ekskluzivni klub" jedino spašenih.

S posebnom pozornošću predstavljamo velikog švicarskog reformatora Ulricha Zwinglia koji je tijekom svoga kratkog života ostavio velikog traga na reformatorski nauk. Iako je protestantska teologija do danas prošla veliki put profiliranja i razvijanja poticaji prve generacije ostaju do danas. Današnje Crkve koje su proizašle iz reformacije (Reformirana - Prezbiterijanska, Evangelička i Episkopalna) imaju veliki utjecaj na društvenu i duhovnu formaciju europskog, ali i drugih kontinenata.

Zato se s ponosom prisjećamo svih pozitivnih vrijednosti koje je donijela reformacija, loše stvari nastojimo ne ponavljati. Pobožnim i predanim životom nastojimo graditi Kraljevstvo Božje i Njegovu Crkvu, dok nanovo iščekujemo povratak našega Gospodina Isusa Krista koji sjedi Bogu s desne, te će doći suditi žive i mrtve, a njegovom kraljevstvu neće biti kraja!"

INFO GLASilo REFORMAtus
2009.© #14940


Časopis možete naručiti putem elektroničke pošte
ili na
INFO GLASilo REFORMAtus
Medulićeva 18,
10144 Zagreb, HR
tel/fax 01 4810696





Post je objavljen 26.10.2009. u 00:00 sati.