Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/reformatus

Marketing

Inicijativa RECOM

16. listopada 2009. u Zagrebu (Hotel Dubrovnik) održane su konzultacije s vjernicima i vjerskim zajednicama o Inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM). Reformirana crkva Zagreb je poslala svoga predstavnika.

Skup su predvodili: Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, fra Mijo Džolan, Franjevački institut za kulturu mira, Vesna Teršelič, Document, Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo, Ivan Novosel, Legalis. Vrlo poticajno izlaganje i konstruktivne riječi uputio je mons. Kevin Dowling, Biskupija Rustenburg, Južna Afrika.

U postjugoslavenskim društvima ratni se zločini, koje je počinila druga strana, ističu, često i preuveličavaju, dok se vlastiti relativiziraju, umanjuju i opravdaju zločinima drugih. Osim toga jaka je identifikacija i solidarnost s optuženima za ratne zločine iz vlastite zajednice te se olako optužuju drugi. Žrtve su zaboravljene u javnosti, bitne su samo prilikom ceremonija. Sudbina 17.000 nestalih i dalje je nerazjašnjena, a brojne grobnice neotkrivene. Ne postoji politički interes da se utvrde činjenice o tome što se dogodilo u prošlosti, a izostaje i nužan pritisak kritičke javnosti.

Cilj REKOM-a je stvaranje točnog, službenog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim u razdoblju od početka 1991. do kraja 2001. godine, priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i sprečavanje ponavljanja zločina.

INFO GLASilo REFORMAtus
2009.© #14830


Post je objavljen 19.10.2009. u 15:30 sati.