Red Moon D Watch

petak, 27.07.2007.

Povratak command prompta

Iako ce vam se mozda uciniti da su FUD akcije protiv Linuxa usmjerene protiv Linux korisnika to nije tako. FUD je zapravo namijenjen za tipicne Majkrosoft korisnike da ih se drzi dalje od Linuxa i open sourcea. Nekako razumijem obicne korisnike koji posao zaboravljaju istog trena kad cvikaju svoju karticu (zapravo radi se o prislanjanju magnetne kartice ili nekog stapica ili samim prolaskom pored aparata, ali simbolika je ista) na odlasku iz firme. Ali zabrinjava visoki stupanj indoktrinacije raznih certificiranih strucnjaka koji vjeruju mitovima koje im serviraju iz Redmonda. Velik broj njih se ponasa kao da su djelatnici Majkrosofta i svom snagom pusu u njegova jedra.

Njima ce sad Majkrosoft prodati slijedecu pricu i oni ce ju popusiti i svima pricati kako je to jos jedna velika inovacija...

Povratak command prompta

Windows Server 2008 ce imati Server Core instalacijsku opciju i u tom ce slucaju instalirati samo najpotrebnije servise, a default user interface ce biti command prompt. Eto nocne more za nase skljocajuce administratore koji znaju administrirati samo dok imaju skljocati po necemu. Vidim da na popisu komponenti pise i telnet klijent. To bas nije u skladu s time sto pisu da ce core server smanjiti attack surface. Izgleda da cemo do malo sigurnije opcije (ssh) trebati pricekati Windows Server 2011 ili samo prvi service pack. Benefiti koje Majkrosoft navodi ce za vecinu administratora biti zapravo dodatne poteskoce (Reduced maintenance, Reduced management) koje mnogi od njih nece uspjeti preskociti. Tipicni Windows administrator ce i dalje instalirati stari dobri GUI i veselo otkrivati "sto se dogadja kad kliknem na ovaj gumb?" Less disk space required nije neki killer feature, giga vise ili manje u vrijeme danasnjih velikih diskova nije presudni motiv za koristenje guiless Windowsa.

Ovo sto donosi Server Core Linux, FreeBSD, Solaris i ostala bagra imaju od samog pocetka. Najvjerojatnije ce takvi administratori odabrati Server Core i mozda je upravo njima namijenjen Server Core. Moc komandne linije (zato je sad tu Powershell dosao kao prst u pekmez), manji sistemski zahtjevi i benefiti koje ima Windows environment trebali bi ih privuci blize Majkrosoft zajednici.

Jedan od razloga zasto se Majkrosoft odlucio za Server Core je i virtualizacijski trend. Preveliki je overhead kojeg donosi gui i svi prateci servisi ukoliko zelite na svojem virtualnom kompjutoru vrtjeti samo jedan servis. A ako imate nekoliko virtualnih kompjutera na jednom, onda taj overhead raste i raste i raste. I onda imate slucaj da 90% resursa trosite bespotrebno. Slijedeci Majkrosoftov korak je da i licencom ucini Server Core privlacnijim.

Vec vidim sliku koja ce se dogoditi nakon sto se nasi windowsasi vrate s Windaysa slijedece godine (jer prosjecan certificirani Windowsas ne prati sto se dogadja, vec su mu jedini izvor informacija Majkrosoft skupovi, njima jedino vjeruje) i sretnu ove stare juniksase. Reci ce im..."aha, sad i Windows server ima command prompt za vas zaostale i degenerirane informaticare koji samo znate tipkati po mracnoj konzoli. Mi cemo i dalje skljocati po prekrasnom novom sucelju, po fantasticnim gumbima i seksi kontrolama. Ali samo da znate da blagoslovljeni i veliki Majkrosoft misli i na vas, mentalno zaostala stvorenja. On je milostiv i prema neprijateljima i komunistima." Juniksasi ce ih samo pogledati kao sto se inace gleda onaj koji vam doleti sa super novoscu da je Tesla izumio izmjenicnu struju. Naime oni ce vjerojatno u tom trenutku vrtjeti barem jedan Server Core kojeg su temeljito ispitali i u tom trenutku znaju o njemu vise nego sto ce windowsasi ikada znati.

Zanimljive su rasprave izmedju tih nasih windowsasa i juniksasa. Prvima su argumenti mitovi, jer neprijatelja nikada nisu dovoljno upoznali, a drugi imaju argumente jer dobro poznaju i jednu i drugu platformu. Ali najcesce popustaju po onoj staroj narodnoj.

Izvor: Server Core Installation of Windows Server 2008

- 10:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #