Linkovi
Blog.hr
Net.hr
He - Bo.info

s. gimnastika
ribolov-Rama
ramasport-galerija
mir vama
rama.info


svoje komentare,prijedloge,primjedbe, ali i informacije nam možete poslati na E-mail: ramasport@net.hr




Free Tell A Friend from Bravenet.com

VRIJEDNOSTI SPORTA

- sportska aktivnost omogućava svakoj osobi zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba: za kretanjem i igrom, za sigurnošću, za redom i poretkom, za pripadanjem i za samopoštovanjem;

- sport i sportska aktivnost značajno utječu na psihosomatski razvoj i stanje djece, mladeži i odraslih osoba;

- bavljenje sportom važan je čimbenik u prevenciji raznih vrsta ovisnosti. Članovi sportske ekipe i trener mogu biti značajna podrška mladom sportašu. Tako on, osim obitelji, prijatelja i škole ima, ali i sam gradi još jedan zaštitni omotač koji ga brani od mogućih negativnih utjecaja iz okoline;

- bavljenje sportom osigurava podizanje kvalitete življenja – to je temelj mentalnog i tjelesnog zdravlja i boljitka ;

- sport i sportska aktivnost jačaju čovjekove kapacitete za suočavanje sa stresnim doživljajima i traumatskim iskustvima;

- vrhunski sportski rezultati mogu značajno afirmirati sportski sustav jedne države, ali i državu i naciju u cjelini;

- sport izuzetno potiče interakciju i komunikaciju među ljudima, neovisno o obrazovnom statusu, o generacijskom, spolnom ili statusnom određenju sudionika te time dosta utječe na aktualna društvena zbivanja i oblikuje društvenu svijest.


REDOVITO VJEŽBATI

Nedovoljna tjelesna aktivnost veliki je javnozdravstveni problem u „tehnološki“ naprednom svijetu. Slobodno vrijeme se, u većini slučajeva, provodi pasivno, sjedeći pred televizorom, računalom ili u kafiću. Dok u Europskim zemljama redovito vježba i više od 50% stanovništva, u Hrvatskoj je taj broj manji od 10%, a kod nas još manji od tog manjeg.



Redovito tjelesno vježbanje pomaže nam da izgledamo i osjećamo se bolje, da budemo zadovoljniji, puni samopouzdanja i, što je najvažnije, redovita tjelovježba pomaže u očuvanju i unapređenju zdravlja. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je svakodnevna tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta u trajanju od najmanje pola sata provedena odjednom ili u više manjih segmenata.

Zdravlje nije genetski uvjetovano. Istina je da je sklonost određenim bolestima nasljedna, ali je isto tako činjenica da redovitom i primjerenom tjelovježbom, u kombinaciji s pravilnom, dobro izbalansiranom prehranom, možemo učiniti puno za sebe i svoje zdravlje.
Preventiva je najbolji, najjednostavniji i najjeftiniji lijek.

Redovita tjelesna aktivnost može spriječiti ili kontrolirati neke bolesti:

- smanjuje masnoće u krvi,
- prevenira povišeni krvni tlak,
- smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara,
- jača pluća,
- kontrolira težinu,
- prevenira i smanjuje stres,
- jača imunitet,
- osigurava veću snagu, izdržljivost i fleksibilnost zglobova i kralježnice,
- prevenira osteoporozu,
- smanjuje ozljede,
- omogućava bolje spavanje i opuštanje,
- povećava razinu energije,
- donosi bolje raspoloženje i kvalitetu života.


Radite ono što volite i slušajte svoje tijelo. Prije vježbe važno je istegnuti se, a na kraju relaksirati.
Preporuča se i bavljenje nekim aktivnostima kroz tjedan (najmanje 3-5 puta tjedno), ovisno o individualnim interesima (stretching,fitness, planinarenje, trčanje). Kod tih aktivnosti naglasak je na redovitosti.

Shvatite koliko vaš osobni angažman u redovitoj vježbi pomaže u smanjivanju tegoba, bolova i stresa i preuzmite odgovornost za svoje zdravlje.






FUNKCIONALNE SPOSOBNOSTI


Teško je hijerarhijski odrediti vrijednost ljudskih osobina i sposobnosti jer je svaka značajna na svoj način. Ipak, za ljudsko zdravlje primarno je imati zadovoljavajuće funkcionalne sposobnosti. One su odgovorne za razinu, stabilnost i regulaciju tzv. sustava za transport energije, u kojem sudjeluju brojni unutarnji organi, poglavito srčano-krvožilni i dišni sustav. O kvaliteti rada baš tih organa značajno ovisi ukupna izmjena tvari u organizmu od prijema, prerade i prijenosa energije do izbacivanja otpadnih produkata. O njima ovisi život i rad svake stanice ljudskog organizma.

Jedan od ključnih problema neaktivnog čovjeka današnjice nastaje uslijed poremećene ravnoteže između unosa i potrošnje energije. To je uzrok nastajanja poremećaja u radu i strukturi unutarnjih organa, a posljedice su brojne: od preranog starenja i umiranja stanica, preko taloženja masnog tkiva do dijabetesa i srčano-krvožilnih smetnji, koji je najdramatičniji predstavnik infarkta.
Te i slične tegobe mogu se značajno spriječiti odgovarajućim vježbanjem, a u nekim slučajevima isključivo vježbanjem.
Posebno je važna uloga vježbanja u povećanju jedne od funkcionalnih sposobnosti tzv. aerobne izdržljivosti, tj. povećanju razine primitka i transporta kisika.


Priroda je čovjeku dala mogućnost da tu sposobnost regulira vježbanjem. Ako osoba ne vježba, aerobna izdržljivost opada i nastaju brojne tegobe, a ako vježba, pospješuje rad svih organa i tako sprječava poremećaje.
Na tu se sposobnost može i mora utjecati tijekom cijelog života i u tom smislu valja odgajati djecu i mladež da već zarana postanu svjesni kako je potrebno svakodnevno vježbati. A svakodnevno im vježbanje stariji moraju omogućiti. Nije hir tvrditi da treba svakodnevno vježbati, jer to proizlazi iz spoznaje da se poželjna razina funkcionalnih sposobnosti, pa i aerobne izdržljivosti, relativno lako održava, teže postiže, a vrlo lako i brzo gubi.





PIERRE DE COUBERTIN
(1863.-1937.)




Promotor suvremenog olimpijskog pokreta, barun Pierre de Coubertine rođen je u Parizu 1. siječnja 1863. Kao izdanak ugledne Francuske plemićke porodice Coubertin je dobio klasično obrazovanje. Zahvaljujući ocu, poznatom slikaru Charlesu Louisu de Coubertinu, Pierre rano otkriva raskoš kulture Helade. Od trenutka kada ju je upoznao bio je opčinjen antičkim olimpijskim igrama.

Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u pariškom jezuitskom koledžu Sv. Ignacije. Nakon toga trebao se odlučiti za životni poziv. Primljen je na vojnu akademiju, ali odustaje i upisuje školu političkih nauka na kojoj je i diplomirao.

Vrijednost športa otkrio je rano. Kao dječak bavio se veslanjem, mačevanjem i boksom. U knjigama Bilješke o Engleskoj i Školovanje Toma Browna upoznao je pedagoški rad Thomasa Arnolda, ravnatelja privatne škole u Engleskom gradu Rugbyu. Godine 1883. odlazi na izvor samih zbivanja, u Rugby. Arnold je već odavno mrtav, ali zahvaljujući njegovim nasljednicima, njegove ideje su u cjelini oživotvorene. Školarci u Rugbyju sudjeluju u brojnim športskim aktivnostima s ozbiljnošću koja graniči sa fanatizmom. Coubertine je zapanjen činjenicom koliko je tjelesni odgoj u njegovoj zemlji bio okovan predrasudama naslijeđenim iz Napoleonovog doba.

Prostrani travnjaci Rugbyja po kojem hitaju lagano odjeveni mladići, nasuprot zagušljivih, najčešće iz konjušnice preuređenih Francuskih vježbaonica u kojima u uniformama stegnuti mladići izvode mehaničke vježbe pod budnom paskom za tjelovježbu priučenih časnika. Engleske su škole tjelovježbom i športom odgajale muževne ličnosti snažne volje. Odgoj je imao prednost nad obrazovanjem. Arnold je napisao: Želim odgojiti kršćane - džentlmene. Dječake nastojim naučiti da vladaju sami sa sobom , što je mnogo bolje nego da im ja zapovijedam.
Učenici su slobodno birali šport kojim su se željeli baviti.

Može se reći da je Coubertin u Arnoldovom djelu otkrio moderni vid antičkog olimpizma. Šport će mu postati glavno oruđe za ostvarenje pedagoških reformi u Francuskom školstvu.

O tome je napisao: Pružit ću športom sjaj mlitavoj i ukrućenoj omladini, ojačat ću njezino tijelo i njezin značaj, prihvaćajući sve rizike športa, pa i njegovo pretjerivanje. Proširit ću njezine vidike i njezin sluh, otvorit ću joj široka obzorja - nebeska, planetarna, povijesna obzorja sveopće ljudske povijesti. I sve to pristupačno svima, bez obzira na porijeklo, stalež, bogatstvo, položaj ili zanimanje. ...



RAMA SPORT

26.04.2006., srijeda

KRATKI PREGLED ZBIVANJA ZADNJIH DANA

U sportskoj dvorani u Prozoru jučer su u 20. kolu košarkaši Rame ugostili momčad iz Livna. Naši košarkaši su upisali još jednu pobjedu nakok kratke pauze za Uskrs. Sinošnji rezultat je bio 93:86 u korist KK "Rama". Do kraja ove sezone ostalo im je još samo jedno kolo. Tu utakmicu će igrati u gostoma sa KK "Tomislav". Još uvjerljiviju pobjedu, prije seniora su ostvarili mlađi uzrasti-kadeti Rame 73:37. To je bila prijateljska utakmica, ali dokazali su ponovno da su jedni od najboljih kadeta u ovoj državi-dali ste to znali? Trenutno se nalaze u grupi od četiri najbolje kadetske momčadi BiH, koje će igrati između sebe za prvaka države.


A jučer je na uspješnoj sezoni i plasmanu u prvu ligu ŽKK "Rama", čestitke uputio i načelnik općine Jozo Vukoja. Dodjeljeni su i prigodni darovi te ono što je bitnije i podrška klubu u sljedećoj sezoni.

A naši nogometaši su dans igrali 23. kolo druge lige-Jug s Virom u gostima. Rezultat je bi neriješen 2:2. Iako su naši vodili 2:0, ipak su se kući vratili sa jednim bodom. U sljedećem kolu naši nogometaši dočekuju na gradskom stadionu u Prozoru HNK "Drinovci". Susret se igra u nedjelju (30. 4.) u 16 sati.

Ljubitelji nogometa iz sela Lug već tradicionalno organiziraju kratki turnir u malom nogometu na datum 1. svibnja. Na taj datum će biti i prijave momčadi, sve utakmice odigrane te poznat ovogodišnji pobjednik.

- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.04.2006., nedjelja

Danas je na gradskom stadionu u Prozoru NK „Rama“ u 22. kolu druge lige-Jug, ugostio vodeću momčad sa tablice, NK „Igman“. Naši nogometaši su vodili ravnopravnu borbu ali samo prvih 25 minuta. Nogometaši Igmana su sve riješili u prvom poluvremenu, prvi gol su postigli u 28 minuti i drugi u 38. Drugo poluvrijeme se lagano utakmica privela kraju bez nekih većih uzbuđenja i htjenja, te je tako utakmica završila povoljno za sve 2:0.

Evo svih rezultata utakmica 22. kola druge lige F BiH - Jug:

RAMA - IGMAN 0:2
MEĐUGORJE - GRUDE 1:1
KUPRES – VIR 1:1
ČAPLJINA - DRINOVCI 2:0
STOLAC - TURBINA 0:1
BRANITELJ - LOKOMOTIVA 1:0
TOMISLAV - SLOGA 4:1
ŠUJICA – slobodna


TABLICA

1. IGMAN 52
2. BRANITELJ 47
3. TOMISLAV 47
4. ČAPLJINA 45
5. DRINOVCI 36
6. TURBINA 36
7. STOLAC 27
8. SLOGA 23
9. GRUDE 22
10. MEĐUGORJE 22
11. VIR 19
12. KUPRES 19
13. RAMA 17
14. LOKOMOTIVA 15
15. ŠUJICA 10


U sljedećem 23. kolu (29. i 30. 4.) igraju: VIR – RAMA, SLOGA - BRANITELJ, LOKOMOTIVA – STOLAC, TURBINA – ČAPLJINA, DRINOVCI – KUPRES, IGMAN – MEĐUGORJE, GRUDE – ŠUJICA, TOMISLAV – slobodan.


Naši košarkaši su poslije odgođenog kola u velikom tjednu, jučer odigrali utakmicu u Busovači. Sa gostovanja su se vratili s pobjedom od 85:79.


- 22:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.04.2006., četvrtak

NOGOMET

Momčad sa čela tabele postigla je rekordnu pobjedu ne samo ovog 21. kola nego i prvenstva. Momčad Igmana je na svom terenu čak sa 15:0 pobijedila momčad Kupresa. Nogometaši Rame su bili na gostovanju u Grudama, gdje su izgubili od istoimene momčadi sa jednim golom u našoj mreži. Tomislav je remizirao u Mostaru, dok je Branitelj minimalno poražen u Jablanici. Bivši prvoligaš, Drinovci upisao je pobjedu na domaćem terenu. A momčad sa začelja je na svom jako teškom terenu podijelila bodove sa Međugorjem.
Dali je lider ove lige uistinu dostojan da to i bude, i koliko je naš klub kvalitetan odnosno koliko naši nogometaši vrijede - doznat ćemo u nedjelju, kada će Rama ugostiti Igman.


Rezultati utakmica 21. kola druge lige F BiH - Jug:

GRUDE – RAMA 1:0
LOKOMOTIVA – TOMISLAV 0:0
TURBINA – BRANITELJ 1:0
DRINOVCI – STOLAC 5:2
VIR – ČAPLJINA 1:1
IGMAN – KUPRES 15:0
ŠUJICA – MEĐUGORJE 1:1
SLOGA – slobodna




- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.04.2006., nedjelja

SRETAN USKRS

slikano 16.4.'06.-Gornja Rama- Šćit Uskrs pokazuje kako se žalost može pretvoriti u radost, kako život predan smrti može postati punim životom - sve to zahvaljujući snazi Božje ljubavi.









Svim sportašima, partnerima i ljudima dobre volje, u povodu najvećeg kršćanskog blagdana, želimo svjetlost i mir !

- 19:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2006., petak

KOŠARKA

Nakon 18. kola A-1 lige košarkaša Herceg-Bosne Brotnjo je i dalje na prvom mjestu. Ponovno je glavni krivac za pobjedu Čitlučana bio Pinjuh, sa postignutih 36 poena. A sa jednim poenom više (37), prvi strijelac R. Križanović odigrao je glavnu ulogu u pobjedi Viteza nad Odžakom . Kako već znamo momčad Rame je izgubila od Čapljine, iako su naši košarkaši u jesenskom djelu natjecanja pobijedili Čapljinu u gostima. No ovaj put sa pojačanom momčadi Čapljinci su iznenadili visokom pobjedom.


Evo svih rezultata 18. kola:

RAMA - ČAPLJINA 72:94
TOMISLAV - BROTNJO 75:89
VITEZ ECONOMIC – ODŽAK 108:80
LIVNO - BUSOVAČA 84:63
ZRINJSKI II - ŠIROKI II 47:81
KOŠ – slobodan


TABLICA

1. BROTNJO 31
2. VITEZ 29
3. KOŠ 29
4. ODŽAK 28
5. TOMISLAV 27
6. RAMA 23
7. LIVNO 23
8. ČAPLJINA 23
9. ŠIROKI II 22
10. BUSOVAČA 17
11. ZRINJSKI II 14


SRIJELCI

Križanović (Vitez Economic) - 547
Baković (Tomislav) - 395
Horosković (Odžak) – 377
Lesko (Brotnjo) - 376
Vukoja (Rama) - 375
Palavra (Vitez Economic) – 353
Iličić (Rama) - 328
Princ (Koš) - 303
Dizdar (Livno) - 294
Mašić (Tomislav) – 293

U 19. kolu, 23. travnja igraju: BUSOVAČA – RAMA, ČAPLJINA – TOMISLAV, KOŠ – VITEZ ECONOMIC, ODŽAK – ŠIROKI II, BROTNJO – ZRINJSKI II, a LIVNO je slobodno.

- 20:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2006., četvrtak

prva utakmica u Prozoru KOŠARKAŠICE RAME UŠLE U PRVU LIGU BiH

Nakon pobjede u nedjelju u prvoj utakmici doigravanja za ulazak u prvu ligu, naše košarkašice su sinoć odigrale uzvratni susret u Tomislavgradu i ponovno su bile uspješnije od košarkašica Županjca. Tom pobjedom ŽKK „RAMA“ ušao je u prvu ligu Bosne i Hercegovine.

To je najveći uspjeh u povijesti naše košarke, a i sporta u Rami uopće. Jer „imamo prvoligaša“.

Iako su u regionalnoj ligi bile prve, točnije bez ijednog poraza sada će to biti puno teže.

Tako će naša, jedna od najljepših dvorana u sljedećoj sezoni ugostiti najbolje košarkašice države.

ČESTITAMO !

- 11:43 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.04.2006., srijeda

NOGOMET

Donosimo kompletne rezultate 20. kola druge lige Jug, odigranog zadnjeg vikenda:

RAMA – ŠUJICA 7:1
GRUDE - KUPRES 4:0
ČAPLJINA – IGMAN 2:1
STOLAC – VIR 3:1
BRANITELJ – DRINOVCI 2:0
TOMISLAV – TURBINA 2:1
SLOGA – LOKOMOTIVA 3:1
MEĐUGORJE – slobodno


TABLICA

1. IGMAN 46
2. TOMISLAV 46
3. BRANITELJ 44
4. ČAPLJINA 41
5. DRINOVCI 33
6. TURBINA 30
7. STOLAC 29
8. SLOGA 23
9. MEĐUGORJE 20
10. GRUDE 18
11. KUPRES 18
12. RAMA 17
13. VIR 17
14. LOKOMOTIVA 14
15. ŠUJICA 9



Raspored utakmica 21. kola (15. travnja 2006.):

GRUDE – RAMA
LOKOMOTIVA – TOMISLAV
TURBINA – BRANITELJ
DRINOVCI – STOLAC
VIR – ČAPLJINA
IGMAN – KUPRES
ŠUJICA – MEĐUGORJE
SLOGA – slobodna

- 20:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.04.2006., ponedjeljak

KRATKI PREGLED SPORTSKIH ZBIVANJA ZADNJEG VIKENDA

Uspjeh naše košarke ovog vikenda je bio polovičan. Najprije pozornost zaslužuju naše košarkašice koje su pobijedile u prvoj utakmici doigravanja za ulazak u prvu ligu BiH. Košarkašice Rame su u nedjelju u sportskoj dvorani u Prozoru imale odličan nastup i bile su za nijansu bolje od košarkašica Županjca iz Tomislavgrada, rezultat je bio 67:60.
Uzvratna utakmica je tijekom ovog tjedna (u srijedu) u Tomislavgradu. Ukoliko tada izgube i rezultat se poravna na 1:1 dobivenih utakmica, igrat će se odlučujući susret ovdje u Rami jer su naše košarkašice bile prve na tabeli i time stekle prednost domaćeg terena. A to će biti 17. travnja (uskrsni ponedjeljak) u 17 i 30 sati.
A tako uspješni nažalost nisu bili naši košarkaši. Izgubili su od momčadi Čapljine rezultatom 94:72. Košarkaši Čapljine su dosta ozbiljnije ušli u susret, na početku su odmah napravili razliku i tako su utakmicu vodili i priveli uspješno kraju.
Na utakmici jedino osvježenje su bile mlade plesačice kluba. Na svakoj minuti odmora i tijekom poluvremena su utrčavale i izvodile svoje plesne točke. Što je publika jako dobro prihvatila i pohvalila, jer to je ipak rijetkost u košarkaškim klubovima BiH.

Nogometaši Rame su jučer na gradskom stadionu u Prozoru odigrali utakmicu 20. kola protiv Šujice. Derbi začelja je ipak dominantno pripao momčadi Rame. Pobijedili su dosta slabu momčad Šujice rezultatom 7:1.

- 18:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.04.2006., subota

SKIJANJE

Kako smo pratili i skijanje, odnosno državna natjecanja za mlađe uzraste gdje se natječu i mali skijaši iz Rame pod SK „Blidinje-Čvrsnica“ na kraju donosimo i službene rang liste po klubovima i posebno po kategorijama.







RANG KLUBOVA:

Prema osvojenim bodovima

Rang Ime Kluba Bodovi
1. Željezničar 2187
2. Bjelašnica 1962
3. Jahorina 1803
4. Karaula 1699
5. Sarajevo 1323
6. Ilidža 1253
7. Istočno Sarajevo 481
8. Striž 352
9. Blidinje 316
10. Stožer 275
11. Šavnici 36
12. Banja Luka 26
13. Igman 21
14. Zenica 9
15. Vrankamen 4
16. Igrišta 2


Prema osvojenim medaljama

Rang Ime kluba Zlato Srebro Bronza
1. Bjelašnica 28 15 16
2. Karaula 24 18 13
3. Jahorina 19 24 21
4. Željezničar 17 27 23
5. Sarajevo 17 14 15
6. Ilidža 9 15 17
7. Istočno Sarajevo 4 6 6
8. Striž 2 1 2
9. Blidinje 0 0 4
10. Stožer 0 0 3


PO KATEGORIJAMA:

mlađi cicibani:
1 HASANBEGOVIĆ AMMAR Bjelašnica 207
2 LOKMIĆ KAID Ilidža 182
3 LOKMIĆ EMIR Željezničar 144

stariji cicibani:
1 ALJIĆ AFFAN Sarajevo 157
2 GODINJAK BENJAMIN Bjelašnica 156
3 GORAN BELMIN Karaula 155

mlađi dječaci:
1 ISLAMOVIĆ EMIN Karaula 298
2 SVETLIN LEON Sarajevo 242
3 SABLJICA KERIM Željezničar 231

stariji dječaci:
1 KUSMUK MAKSIM Jahorina 301
2 LAIKERT IGOR Karaula 282
3 ČIBO BELMIR Ilidža 270

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.04.2006., petak

NOGOMET

U srijedu (5.4.) odigrano je kompletno 19. kolo druge lige Jug. Momčad Rame ponovno pokleknula, ovog puta bolja je bila momčad Međugorja sa rezultatom 3:0. Vrh ljestvice je ostao ne promijenjen. Vodeći Igman pobijedio je Stolca, kojemu su upisana tri boda iz one prekinute utakmice sa Grudama.

Evo svih rezultata 19. kola :

Turbina – Sloga 3:0
Drinovci – Tomislav 1:2
Vir – Branitelj 2:3
Igman – Stolac 3:0
Grude – Čapljina 1:0
Šujica – Kupres 6:2
Međugorje – Rama 3:0
Lokomotiva – slobodna


TABLICA

1. IGMAN 46
2. BRANITELJ 41
3. TOMISLAV (-1) 40
4. ČAPLJINA 38
5. DRINOVCI 33
6. TURBINA 30
7. STOLAC 24
8. MEĐUGORJE 20
9. SLOGA 20
10. KUPRES 18
11. VIR 17
12. GRUDE (-2) 15
13. LOKOMOTIVA 14
14. RAMA 14
15. ŠUJICA 9


Raspored utakmica 20. kola ( 8. i 9. travnja 2006. ): RAMA – ŠUJICA, KUPRES – GRUDE, ČAPLJINA – IGMAN, STOLAC – VIR, BRANITELJ – DRINOVCI, TOMISLAV – TURBINA, SLOGA – LOKOMOTIVA i MEĐUGORJE – slobodno.

- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.04.2006., četvrtak

KOŠARKA

Kako smo već kratko javili, košarkaši Brotnja predvođeni bivšim reprezentativcem BiH Domagojom Pinjuhom, koji svom matičnom klubu prije dogovorenog prelaska u Zrinjski želi pomoći da se vrati u prvoligaško društvo deklasirali su momčad Rame, na dobrom su putu da ostvare željeni cilj. Ovo im je 14. pobjeda. Odlično su odigrali uz Pinjuha (35) i Lesko (27),a kod naši igrača najbolje je odigrao Vukoja (21).Iz ovog kluba u košarkašku orbitu otišli su Bariša Krasić, Zoran Planinić i Domagoj Pinjuh. No i Mostarci, odnosno momčad Koša se također ne odriče borbe za naslov prvaka. U derbiju 17. kola Mostarci su nadigrali Tomislav.


Evo kompletnih rezultata 17. kola:

BROTNJO – RAMA 104:84
KOŠ – TOMISLAV 85:74
ČAPLJINA – LIVNO 99:62
ŠIROKI II – VITEZ ECONOMIC 79:91
ODŽAK – ZRINJSKI II 117:79
BUSOVAČA – slobodna


TABLICA

1. BROTNJO 29
2. KOŠ 29
3. ODŽAK 27
4. VITEZ 27
5. TOMISLAV 26
6. RAMA 22
7. LIVNO 21
8. ČAPLJINA 21
9. ŠIROKI II 20
10. BUSOVAČA 16
11. ZRINJSKI II 13


SRIJELCI
Križanović (Vitez Economic) - 510
Baković (Tomislav) - 364
Lesko (Brotnjo) - 360
Horosković (Odžak) - 360
Vukoja (Rama) - 358
Iličić (Rama) - 321
Palavra (Vitez Economic) - 342
Princ (Koš) - 303
Dizdar (Livno) - 278
Mašić (Tomislav) - 275

U 18. kolu, 9. travnja 2006. igraju: LIVNO: Livno - Busovača, VITEZ: Vitez Economic - Odžak, TOMISLAVGRAD: Tomislav – Brotnjo, MOSTAR: Zrinjski II – Koš, PROZOR: Rama – Čapljina, Široki II – slobodan.


KOŠARKA - žene

Pošto su naše košarkašice u regijonalnoj ligi Herceg-Bosne igrale izuzetno dobro i tako se izborile za doigravanje za ligu prvaka KS BiH.
Povjesnu utakmicu doigravanja za ulazak u prvu ligu KS BiH igraju protiv ŽKK "Županjac" iz Tomislavgrada. Prva utakmica biti će odigrana u nedjelju (9.4.) u sportskoj dvorani u Prozoru, sa početkom u 17 sati.

- 21:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.04.2006., srijeda

NOGOMET-obavijest

Nogometni klub Rama napokon se sjetio one stare, da na mladima ostaje svijet. Uopće nisu imali sustavnog ili bilo kakvog drugog rada sa mlađim uzrastima. Djeca nisu bila u mogućnosti da ostvaruju svoje dječačke nogometne snove i da zamišljaju dok igraju da su jedan od svojih idola. Ali izgleda da se i to mijenja. Dakle naš klub organizira školu nogometa po modelu i u suradnji sa školom nogometa AC „Milan“.

U školu nogometa mogu se upisat djeca uzrasta od 8 – 16 godina, a radit će se u četiri uzrasne skupine: - prva skupina, od 8 – 10 godina
- druga skupina, od 10 – 12 godina
- treća skupina, od 12 – 14 godina
- četvrta skupina, od 14 – 16 godina
Svi zainteresirani mogu se upisati u školu u petak (7.4.), od 12 – 16 sati i u subotu (8.4.) od 10 – 17 sati u prostorijama NK Rama na stadionu. A ostale informacije moći će se dobiti prilikom upisa.

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2006., utorak

NOGOMET

Ovo 18. kolo nogometaša II lige-Jug obilježno je incidentom u Stocu. U utakmici gdje su igrali istoimena momčad sa Grudama, došlo je do vrijeđanja ali i napada na suca. Sudac je utakmicu prekinuo u 70. minuti ,a kako će ova utkmica biti registrirana biti će odlučeno kasnije.

A evo ostalih rezultata 18.kola:
Međugorje - Kupres 2:2
Čapljina - Šujica 3:0
Branitelj - Igman 2:1
Tomislav - Vir 6:0
Sloga - Drinovci 2:0
Lokomotiva - Turbina 1:1
Stolac - Grude 0:1 (prekid u 70.minuti)
Rama - slobodna

TABLICA

1. IGMAN 43
2. ČAPLJINA 38
3. BRANITELJ 38
4. TOMISLAV (-1) 37
5. DRINOVCI 33
6. TURBINA 27
7. STOLAC (-1) 21
8. SLOGA 20
9. KUPRES 18
10. MEĐUGORJE 17
11. VIR 17
12. LOKOMOTIVA 14
13. RAMA 14
14. GRUDE (-2) 12
15. ŠUJICA 6

Raspored utakmica 19.kola, koje se igra 5.4.2006.godine:

Turbina - Sloga
Drinovci - Tomislav
Vir - Branitelj
Igman - Stolac
Grude - Čapljina
Šujica - Kupres
Međugorje - Rama
Lokomotiva - slobodna


Evo i kratki pregled sportskih zbivanja zadnjeg vikenda.

Naši nogometaši su ovaj vikend,pošto su bili slobodni samo odradili trening i spremaju se u srijedu na gostovanje kod momčadi Međugorja.

Naši košarkaši su u 17.kolu gostovali u Čitluku, te izgubili od dosta bolje momčadi Brotnja 104:84. Sljedeće kolo nam dolazi momčad Čapljine.
Naglasit će mo i to da naš košarkaški klub ima izuzetno nadaren pomladak, kadete i juniore.Oni su sustavno u natjecanju regionalne lige, a kakvi su govori nam to da su već sad osigurali završnicu.
Naše mlade košarkašice, juniorke nisu se uspjele plasirat na državno prvenstvo. Nisu uspjele izboriti jedno od prva tri mjesta u završnici jiniorskog prvenstva Herceg-Bosne.

Mladi skijaši su također bili aktivni i ovog vikenda. Bli su na Blidinju, gdje se održavalo prvenstvo Herceg-Bosne. Ovo natjecanje nije još u službenom kalendaru pa se plasmani nisu ni bodovali.

Karataši su bili na natjecanju u Tuzli,i kako doznajemo bili su izuzetno dobri. Donijeli su i jedno četvrto mjesto.

- 15:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.04.2006., ponedjeljak

CIJELI ŽIVOT UZ SPORT I SPORTAŠE

Svijet je jučer obilježio prvu obljetnicu smrti pape Ivana Pavla II, 263. Petrova nasljednika, apostola života, fenomena koji je budio nadu i koji je bio najbolji ljudski primjer.
Mi ga spominjemo i ovdje jer je cijeli život imao neraskidivu vezu sa sportom. Kao sudionik, rekreativac ili navijač. Za vrijeme školovanja bio je vratar nogometne momčadi svoje župe u rodnim Wadowicama. Bio je neustrašivi kajakaš, vrlo talentirani skijaš, te planinar, ali najviše je volio šah. Hrvatski sportaši su bili rado viđeni gosti u Vatikanu. Papa je dva puta primio nogometaše Hajduka, Gorana Ivaniševića ali i Splitske tenisača.
Fascinaciju Pape Ivana Pavla II nogometom sjajno oslikava i podatak da je on bio počasni član Schalkea i Barcelone. Zabilježeno je da je Papa 1982, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, odgodio sve poslove kako bi gledao utakmicu Italija – Poljska.

No, od svih tih detalja važnija je njegova poruka mladima: „Bavite se sportom, jer ništa tako dobro ne preskače zapreke koje nam se čine nepremostivima.“(SN)

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.04.2006., nedjelja

ZBOG OVE DJECE

O.Š.fra.Jeronima Vladića-Ripci Još jedan put ćemo citirati jednog od najboljih trenera Hrvatske:

"Slažem se da nema i ne bi bilo dobro da imamo suglasje o svemu, da svi isto mislimo o gospodarstvu, socijalnoj politici, pa i znanosti, ali sport...
Sport je nešto drugo. Tu je nužno suglasje. Moralna kriza suvremene civilizacije je odbacila tradicionalne vrijednosti kao što su brak i obitelj. Sve je više djece koja su zapuštena, nevoljena, prepuštena ulici i raznim porocima. Njima sport pruža ruku."


Zašto toliko o mladima? Osnovni je razlog „društvena“ odgovornost odraslih u stvaranju pozitivnih i u sprječavanju negativnih navika mladih.

DRUŠTVO USMJERENO NA BUDUĆNOST I RAZVOJ SVJESNO JE VRIJEDNOSTI SPORTA.

- 21:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Citius
Altius
Fortius


brže - u živosti duha
više - u moralnom pogledu
snažnije - u životu uopće




u zdravu tijelu zdrav duh

Sigurno je zdrav duh vrhunska, univerzalna vrijednost, ali je tjelesno zdravlje neodvojiv dio zdravog duha. U zdravom tijelu zdrav duh sa najmanje riječi oslikava značaj tjelesne aktivnosti za zdravlje čovjeka.


sve o SPORTU u HRVATSKOJ i šire


sve o SPORT u BOSNI i HERCEGOVINI i šire

---------------------------------


---------------------------------


---------------------------------


---------------------------------


---------------------------------


---------------------------------


---------------------------------