Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ramasport

Marketing

CIJELI ŽIVOT UZ SPORT I SPORTAŠE

Svijet je jučer obilježio prvu obljetnicu smrti pape Ivana Pavla II, 263. Petrova nasljednika, apostola života, fenomena koji je budio nadu i koji je bio najbolji ljudski primjer.
Mi ga spominjemo i ovdje jer je cijeli život imao neraskidivu vezu sa sportom. Kao sudionik, rekreativac ili navijač. Za vrijeme školovanja bio je vratar nogometne momčadi svoje župe u rodnim Wadowicama. Bio je neustrašivi kajakaš, vrlo talentirani skijaš, te planinar, ali najviše je volio šah. Hrvatski sportaši su bili rado viđeni gosti u Vatikanu. Papa je dva puta primio nogometaše Hajduka, Gorana Ivaniševića ali i Splitske tenisača.
Fascinaciju Pape Ivana Pavla II nogometom sjajno oslikava i podatak da je on bio počasni član Schalkea i Barcelone. Zabilježeno je da je Papa 1982, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, odgodio sve poslove kako bi gledao utakmicu Italija – Poljska.

No, od svih tih detalja važnija je njegova poruka mladima: „Bavite se sportom, jer ništa tako dobro ne preskače zapreke koje nam se čine nepremostivima.“(SN)

Post je objavljen 03.04.2006. u 17:30 sati.