< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Sve stvari koje trebate, želite, mislite. Sve što biste mi rado rekli, a komentari su vam glupasti. Sve što vam padne na pamet. Bolja sam s mailovima nego s komentarima. Mnogo, mnogo bolja.

vjetarpratisunce@gmail.com

Ovo su genijalci, ako mene pitate. Svi redom.
windfuckerica
žena s neptuna
XAVI
virtuela
svijet u boci
ZEN u teoriji i praksi
Tajpvrajter
milou
2TREF:)
hybridk
manistra
brother
Zrinka
DMJ
psihosomat
cakumpakum
ipanema
TRENK
zarazna
Athena premudra
Đuro
JEZDI
Trill
RUTVICA
Anspik
gurmanka
pustinjska
staričica baka
ovajonaj i sva njegova lica

ajfekt

Sluša se:
Andrew Bird
POP Depresija
Arcade Fire
!!!
Ella Fitzgerald
Angus & Julia Stone
Rebel Star

Čita se:
Alice Munro
Dario Džamonja
Tom Waits

Google Scholar

Blog mi više nije ružan zaslugom Zrine koja je preuzela stvar u svoje ruke i odignorirala moju posvemašnju tulavost za pitanja HTML-a.

08.04.2009., srijeda

nesanica, 7. dio

odrasla sam u jednom malom zakutku zelenila usred sive, socijalističke gradnje.
odrasla sam u dijelu grada koji je u to vrijeme bio poznat kao radnički zagreb.
odrasla sam među nakošenim prizemnicama (koje su u međuvremenu porušene), među vrtovima, pored velike livade u kojoj su se, misleći da ih nitko ne vidi, hvatali studenti.
odrasla sam pored jednog drveta šljive na koju sam se uporno verala, iako me koštala ponekog neugodnog i bolnog pada, iako sam na njoj zaradila poderane noge i ruke. odrasla sam pored šljive čije sam zelene plodove pohlepno jela, usprkos upozorenjima da će mi od njih biti zlo.
rasla sam uz šljivu na koju bih se popela i sakrila u njenu krošnju, među njene bijele cvjetove i pravila se da sam negdje drugdje. negdje... na moru, recimo. na brodu. negdje daleko.

najdraža uspomena iz odrastanja su večeri - česte - kada bih bila sama u svojoj kuhinji, pušila i gledala kroz prozor, gledala tu šljivu i uličnu svjetiljku koja je bacala svjetlo kroz krošnju. kako jednostavan, gotovo banalan prizor - obično procvalo drvo, obična ulična svjetiljka, obična obasjana krošnja. slika kraj koje prođeš, a da je ni ne primjetiš jer nema ništa posebno u njoj: nitko se ne ljubi, nitko se ne grli, nikakve važne uspomene nemam uz to mjesto. samo trenutak bezrazložne ljepote, trenutak u kojem svjetlo pada baš kako treba i to drvo izgleda baš kako treba i taj mali zakutak svemira je baš kako treba. bez razloga, bez objašnjenja.

nedavno sam se našla u vlaku prije zore. vlak je stajao u nekom mjestu čudnog imena, ja sam izašla na trenutak - jer me pruge, kolodvori, ta čudna uznemirena mjesta dolazaka i odlazaka uvijek neobično smiruju - i ugledala golemu narančastu kuglu kako se diže iz magle, iznad tračnica, iznad vagona, iznad svijeta i pomislila u sebi da je radi toga vrijedilo ustati prije zore.

nema tu nekih skrivenih značenja. jednostavno ti trenuci ljepote koju ne možeš opisati riječima, koje ne možeš sabiti u neki okvir, koje ne možeš pojasniti već se samo možeš nadati da će netko poslušati, a ne okrenuti glavu na drugu stranu, ti trenuci zaigranosti svijeta oko tebe mene ispunjavaju mirom. nekako pomislim - uvijek - sve će na kraju ipak ispasti dobro.

----

danas sam na putu kući nabasala na šljivu u cvatu. pogled na te cvjetove je, izgleda, moja madeleine: pogled mi se zaustavio na tim nježnim, bijelim cvjetićima i mogla sam na jeziku osjetiti - doslovno - okus zelenih šljiva, kako su kisele bile, a kako je slatko bilo popeti se na vrh te šljive i maštati o svijetu čije konture još nisam iscrtala.
- 01:46 - Komentiraj (5) - Printaj - #