< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

opis bloga
službeni blog kluba studenta povijesti umjetnosti

kspuff@gmail.com

službeni sajt kspuff-a


PUME PIŠU...
5. Berlinski bijenale
by Jelena Pašić

ljudi & PROJEKTI!!
BLOG
DIZAJN
KULTURNI KRUŽOCI
SLUŽBENI SAJT KSPUFF-a
STAKLENIK
SUBOTNJE KAVE


linkovi...

akademija art
culturenet
e flux
ff
institut za povijest umjetnosti
InZg
kiber đezva
kulturpunkt
mdc
platforma kustos
salon revolucije
SCCA
sc
stipendije
u drugom filmu
udruženje arhitekata
volonterski centar
ZaMirZINE


galerije...
g-mk
galženica
nova
VN
škuc, ljubljana

pume i to.
06.03.2008., četvrtak
izložba- Retrospektiva Vlade Marteka

Retrospektivna izložba postkonceptualnoga i multimedijalnoga umjetnika Vlade Marteka, u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), veliki je projekt, koji će s više od 500 odabranih radova pružiti iscrpan uvid u tri i pol desetljeća umjetnikova stvaralaštva.

Image Hosted by ImageShack.us


Izložba će biti otvorena 4. ožujka, a posjetitelji će u više galerija Gliptoteke HAZU-a moći razgledati Martekove radove, koje je odabrao povjesničar umjetnosti i kustos Moderne galerije Zdenko Rus. Riječ je o retrospektivi umjetnika koji je i pjesnik i likovni umjetnik, ili ni jedno od toga dvoga, a pripremana je gotovo tri i pol godine.

U prvoj galeriji Gliptoteke bit će predstavljeni 'rani radovi' Vlade Marteka, nastali od 1973. do ranih 80-ih godina 20. stoljeća, gdje je vidljiv Martekov minimalizam i stajalište da je poezija nemoguća u današnje vrijeme, zbog čega pak umjetnik izlazi u materijalizirani oblik poezije.

Na drugome katu Gliptoteke, u jednoj od galerija, su Martekova djela iz 80-tih i 90-tih godina 20. stoljeća, koja predstavljaju umjetnikov 'ulazak' u svijet metaforičnosti i alegoričnosti, dok su u trećoj galeriji radovi nastali od 90-tih godina do danas.

Vlado Martek istaknuo je, pak, da će posjetitelji na retrospektivi moći steći uvid u 'slučaj Martek', odnosno u život umjetnika u dva medija - poeziji i likovnosti. Napomenuo je kako je publika za njega uvijek bila sveta, te da mu je najvažnija komunikacija s publikom u kojoj se gradi poetika koja omogućuje da umjetnost ne živi u knjigama već na ulici u kontaktu s ljudima. Objasnio je da je u potki njegova stvaralaštva ideja prosvjetiteljstva koja se očituje u snu o stvaranju kvalitetnijega i slobodnijega čovjeka. Zato je za njega - umjetnika iskoraka i rubne pozicije - sadržaj nametnut formi.

Vlado Martek rođen je u Zagrebu 1951. gdje je diplomirao književnost i filozofiju. Umjetnički je stasao u sklopu 'Grupe šestorice autora' (1975.-1978.). Izlagao je na više samostalni i skupnih izložaba.

Martekova retrospektivna izložba u Gliptoteci HAZU-a bit će otvorena do 4. travnja.

izvor: culturenet
- 01:50 - reci kaj misliš - printaj za uspomenu - #

<< Arhiva >>