< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

opis bloga
službeni blog kluba studenta povijesti umjetnosti

kspuff@gmail.com

službeni sajt kspuff-a


PUME PIŠU...
5. Berlinski bijenale
by Jelena Pašić

ljudi & PROJEKTI!!
BLOG
DIZAJN
KULTURNI KRUŽOCI
SLUŽBENI SAJT KSPUFF-a
STAKLENIK
SUBOTNJE KAVE


linkovi...

akademija art
culturenet
e flux
ff
institut za povijest umjetnosti
InZg
kiber đezva
kulturpunkt
mdc
platforma kustos
salon revolucije
SCCA
sc
stipendije
u drugom filmu
udruženje arhitekata
volonterski centar
ZaMirZINE


galerije...
g-mk
galženica
nova
VN
škuc, ljubljana

pume i to.
01.02.2008., petak
outHere- ŠKUC: 'Schengen Women', Ljubljana

Izložba međunarodnih ujetnic/ka 'Schengen Women' organizira se u ljubljanskoj Galeriji Škuc, od 1. do 28. veljače. Na izložbi, među ostalima, sudjeluju Vlasta Delimar, Sanja Iveković, Sandra Sterle te Andreja Kulunčić, a kustosica je Zdenka Badovinac. Izložba je dio projekta 'Hosting Moderna galerija!'.

Izložba predstavlja radove nekoliko umjetnica i jednog umjetnika koji problematiziraju ideje i stereotipe o ženama iz istočne Europe. Fokusirat će se na umjetnost i sudbine žena s krive strane granice, povijesno i sad opet. U prošlosti, njihova drugost definirala se kroz 'željeznu zavjesu'; danas je određena Šengenskim sporazumom koji ih isključuje iz 'Europe bez granica'.

Image Hosted by ImageShack.us


Šengenski sporazum još jednom redefinira granice Europe. U vremenu kad se ponovo odlučuje tko je Europljanin postoji prava opasnost da drugost Europe izvan granica postane još eksplicitnija.

U kolektivnoj svijesti Europljana, europski identitet odnosi se prvenstveno na zapadnu kulturu i mušku kreativnost. Nema dvojbe da i dalje znamo manje o europskim umjetnicama nego o njihovim muškim kolegama; a kad se govori o istočoeuropskim umjetnicama, ta je istina dvostruka.

Nepoznavanje drugog neminovno vodi do stvaranja ideja i stereotipova. I povijesno i trenutno postoje brojen istočnoeuropske umjetnice koje su problematizirale različite ideje o stereotipnim slikama Istočnih Europljanki, od androgenih partizanki i komunista, do siromašnih žena koja se ne uklapaju u zapadnu medijsku sliku, a u tranziciji do izbjeglica i prostitutki.

Pogled drugog često žene iz istočne Europe tretira tek kao objekte, prije žrtve režima, a sada žrtve neobuzdanog kapitalizma. Izložba će naglasiti važnost samodefiniranja umjetnica u istočnoj Europi, koje – za razliku od pogleda izvana koji traži pasivnu drugost – nudi aktivnu drugost. Otkrivajući prave okolnosti u kojima danas žive Istočnoeuropljanke te prizivajući pažnju na njihov status i ulogu u prošlosti, danas umjetnice žele aktivno pridonositi mijenjanu svog položaja, često kroz provokativne geste.

Izložba 'Šengenske žene' bit će jedan u nizu događaja u sklopu projekta pod nazivom 'Moderna galerija!’, kojeg organiziraju brojne galerije u Ljubljani za vrijeme dok je Moderna galerija zatvorena. Dva predstavljena rada dio su Arteast Collection 2000+, a ostale radova Moderna galerija htjela bi otkupiti ako nađe sponzore.


Sudjelju:
Maja Bajević (Bosna i Hercegovina, Francuska), Danica Dakić & Sandra Sterle (Bosna i Hercegovina, Njemačka & Hrvatska), Vlasta Delimar (Hrvatska), Sanja Iveković (Hrvatska), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Zofia Kulik (Poljska), Andreja Kulunčić (Hrvatska), Tanja Ostojić (Srbija, Njemačka), Tadej Pogačar i P.A.R.A.S.I.T.E. Muzej suvremene umjetnosti (Slovenija), Marija Mojca Pungerčar (Slovenija).


izvor: culturenet
- 01:04 - reci kaj misliš - printaj za uspomenu - #

<< Arhiva >>