22

subota

listopad

2011

Riba ribi grize rep

Animizam je vjerovanje u prisutnost duše u svim živim bićima, pa su drevna društva pridavala životinjama posebno spiritualno značenje koje i danas ima veliku simboličnu poruku u mnogim religijama.

U Astrologiji znak Riba predstavlja dvanaesti znak zodijaka i simbolizira 12.astrološku kuću. Vladar Riba je okultni planet Neptun, simbol misticizma, glazbe, religije,drugih dimenzija...
Ključno određenje onoga što predstavljaju Ribe definirala bi riječ “ja vjerujem”.

Image and video hosting by TinyPic

Simbolom ribe smatra se i jedan od prvih znakova Kršćanstva; jednostavan znak ribe sastavljen od dviju zakrivljenih crta, susreće se na pečatima i svjetiljkama u rimskim katakombama i na sarkofazima.
Također, grčki naziv za ribu - Ihtis (grč. 0ǸÍÂ: ichthys), korišten je kao akronim za izraz "Isus Krist, Božji sin, Spasitelj".

Image and video hosting by TinyPic

U Feng Shuiju riba ima čudesan simbolizam. Ona predstavlja obilje, bogatstvo, sklad i bračno blaženstvo.
Ako je simbol ribe prikazan u paru, on ne označava samo udvostručenu sreću, nego i zadovoljstvo fizičkog sjedinjenja ljubavnika i supružnika.

Image and video hosting by TinyPic

Zbog svega što predstavlja smatra se da je iznimno dobar simbol koji treba imati svoje mjesto u domu mladog bračnog para ili u spavaćoj sobi mladih ljubavnika. On donosi veliku sreću zaljubljenima, kao i znatan uspjeh.
Simbol dvostruke ribe vjerovatno je jedan od najsretnijih simbola u Feng Shuiju.
Smatra se i jednim od osam sretnih budističkih predmeta, iako se s budističkog stajališta više smatra vrstom amajlije.

Image and video hosting by TinyPic

U mitologiji Ribe su prisutne uz Dercetu koja se bacila u more da izbjegne stvarni život. Posejdon ju kažnjava stvorivši od nje sirenu: pola ribu, pola ženu, koja simbolizira život van realnog svijeta, u kontaktu s podsvješću i drugim dimenzijama, gdje se osjećaji sublimiraju, a "ja" se gubi.

Image and video hosting by TinyPic


Hvala Ribi koja mi je ispunila želju.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.