_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

srijeda, 29.04.2015.

Mladen Gambiroža- Prominci u arhivima Župe sv Jeronima u Kninu na primjeru prezimena Sarić


(Fotogafija prikazuje primjer nastanka novih prezimena. Josip Sarić i Cvita Đidara tako dobijaju kćer Anđeliju Šarić.)

Već dugo nisam napisao niti jedan post na Promina blogu, niti jednu riječ.
Ipak, blog je i dalje često posjećen i koristi se kao izvor raznih informacija vezanih za Prominu, pa tako i istraživanje povijesti prezimena u Promini .(Prezimena u Prominu su i dalje najčitaniji post na Promina blogu).

Prije nekoliko mjeseci, dobio sam sljedeću poruku na mejl bloga:

Poštovani!

Ovih dana me  zaprepastilo brisanje Promina bloga. Svakodnevno sam ga koristio za provjeru prominskih prezimena niti ne pomišljajući da ga prebacim na hard disk. Ostalo mi je možda još desetak dana rada na trećoj knjizi. Stoga vas molim kopiju stranice prominskih prezimena na moj e.mail ukoliko je ikako moguće

Lipi pozdrav!




Moj odgovor je bio sljedeći:



Poštovani gosp Mladene,

Prije nekoliko dana, jedan čitatelj se požalio na nepotpunost popisa značajnih Prominjaca, te ponudio dopunu.
Prilikom ponovne obrade posta "Prezimena u Promini", došlo je do problema, nestanka posta, pa sam post morao ponovno pronaći na googlu i objaviti, te se on sada nalazi pod linkom:

http://promina.blog.hr/2008/04/1631895323/prezimena-u-promini-refresh.html

Ukoliko pod navedenim linkom ne uspijete otvoriti post, javite se pa ću problem pokušati riješiti na neki drugi način.

Tek kada je nestao post  "Prezimena u Promini", shvatio sam koliki bi trud morao uložiti za sve to ponovno napisati, uključujući i linkove na sve ostale postove o prezimenima....koliko bi mog rada nestalo u bespućima interneta.... 

Srdačan pozdrav,




Naravno, komunikacija sa gospodinom Mladenom Gambirožom tu nije prestala. Dogovorili smo se naći u Kninu i porazgovarati na temu Prominskih prezimena koja se javljaju u kninskim matičnim knjigama.

Priličo bi potrajalo kada bi Vam morao opisati naš razgovor, ili napisati koju riječ o arhivi podataka, bolje rečeno opisati samo jako-jako maleni dio povijesnih podataka iz te arhive, koje sam na brzinu u tih nekoliko sati razgovora pogledao kod gospodina Mladena.

Vjerujem da bi se nas dvojica trebali družiti danima i danima, ukoliko bih htio pogledati samo letimično slajdove povijesnih dokumenata, prikupljenih u preko trideset godina marljivog rada.
Radi se o nekoliko desetaka tisuća slajdova, dokumenata koji su ostali po muzejima i raznim arhivima iza razni vladara koji su vladali našim krajevima (Knin i bliža okolica).

Koliki je samo trud uložen u stvaranje te „baze podataka Knina“, pomoću koje se bez problema može rekonstruirati povijest brojnih prezimena u Kninu, pa i bližoj okolici, a o istoj, nećete naći na internetu nigdje niti riječi?

Jednom davno, na HRT-u ste mogli pronaći informaciju kako Mladen Gambiroža gostuje u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“, kako će govoriti o prezimenima u Kninu, ali nažalost taj je podatak sada teško pronaći….



Razmišljao sam jednog dana ako krenem opet pisati Blog, da bi naslov jednog posta mogao biti:
"Mladen Gambiroža- Prominci u arhivima Župe sv Jeronima u Kninu na primjeru prezimena Sarić".


Mladen Gambiroža. odlično je obradio moje prezime (Sarić), i zanimljivo je kako se puno toga povjesnog iz tih navoda može isčitati- ali to je samo naslov u mojoj glavi, i naravno....ako bi se jednom odlučio za nešto takvo-da bih prvo pitao gosp Mladena da li je to uopće moguće-da li se s tim slaže...


Danas sam nakon dugo vremena opet razmišljao o blogu, o raznim informacijama o Prezimenima koje su ostale neobjavljene. Mislim da bi bilo šteta da se negdje zagube, jer možda netko godinama traga za svojim korijenima, a ja mu taj odgovor nesvjesno uskraćujem, ostavljajući ga da spava ili možda nestaje u mojim ladicama.

Isto tako mislim da je prava šteta da se ne sazna za arhivu i knjige koje je gosp Mladen pripremio za tisak, velika šteta za Knin i Kninjane, ali i sve kojima je život bio vezan za Knin stoljećima, pa tako i za Promince, Grahovljane, Kijevljane….

Odlučio sam pitati gosp Mladena da li se slaže s mojom idejom, i evo što je odgovorio:




em>Dragi Sanimire!

Ideja je odlična i naravno podržavam je svim srcem.
Stojim na raspolaganju ne samo za Sariće već i za druga prezimena ukoliko mi obaveze dopuste.
Upravo sam danas poslao u probni tisak svoju knjigu Povijest Gambiroža u kojoj na 400 stranica donosim povijesne dokumente svoje obitelji.U njoj sam posebno spomenuo Promina.Blog.
U međuvremenu sam kompletno završio prepis svih Matičnih knjiga (Rođenih, Vjenčanih i Umrlih) ali ih još trebam pripremiti za tisak. Ne žurim jer još nisam našao sponzora.
Koristeći tu ogromnu bazu podataka što sam stvorio krenuo sam u jedan impozantan projekt.
Počeo sam raditi rodoslovlja svih kninskih katoličkih obitelji s početka XX stoljeća, uključujući i okolna sela.
Mislim da ću i pored kninske župe obraditi i župu Vrpolje sa okolnim selima.
Posao je ogroman i trajat će, a cilj mi je da obradim i sve izumrle i odseljene obitelji, jer ne znam da smo mi ovdašnji katolici igdje zapisani, uvijek su nam drugi pisali povijest.

Lijepi pozdrav, Mladen


Zahvaljujem se od srca gospodinu Mladenu što je prihvatio suradnju, i što reći nego....vrijeme je za pripremu sljedećih postova koji će nositi naslov:
"Mladen Gambiroža- Prominci u arhivima Župe sv Jeronima u Kninu na primjeru prezimena Sarić"


- 09:58 - Komentiraj post (3) - Link posta

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić