BOŽIĆ U AUSTRALIJI

26.12.2019.





DA LI SE SLAVI BOŽIĆ U AUSTRALIJI?


Mislim da ima nekih nejasnoća kod nas u pogledu tog, da li se slavi Božić u Australiji i pri tome mislim na prilog Hrvatske televizije u Dnevniku u 19:00h navečer od 25. prosinca gdje je donesena jedna reportaža o Božiću u Hrvatskoj pa je tim povodom ekipa televizije provela kratku anketu među građanima Zagreba.

Tada je intervjuirana jedna mlada ženska osoba iz Australije koja se na engleskom jeziku požalila, da se u Australiji ne slavi Božić, nego da sve trgovine rade i tim datumom. Međutim, to NIJE ISTINA, jer je i u Australiji Božić veliki i glavni državni praznik koji je također neradni dan i kojeg ljudi uglavnom provode sa svojim obiteljima uz puricu, šunku i kolače.

Obično se tada cijela šira obitelj okuplja na jednom mjestu i onda provode vrijeme u druženju i molitvama. Prethodnog dana, a to je na Christmas Eve 24. prosinca radi se do 5 sati popodne, onda dolazi proslava Božića, dok je 25. prosinca neradni dan pa onda dan kasnije 26. prosinca u Australiji se slavi Boxing day ili Proclamation day i on se slavi kao drugi dan Božića i uglavnom je neradni dan, nego samo rade poneke institucije i trgovine, a kako božićni praznici bivaju priprema za novogodišnje koji dolaze nekoliko dana kasnije, to mnogi onda objedine ove praznike u jedan veliki novogodišnji holiday.

Prema tome, istina je malo drugačija i ja mislim, da bi poštovano hrvatsko čitateljstvo i gledateljstvo trebalo biti točno informirano o prilikama Božića u Australiji i među Australcima.


Zlatan Gavrilović Kovač

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.