POPRATNO SLOVO

02.07.2019.







Pred hrvatsko čitateljstvo stavljam tri stranice zagrebačkog tjednika „Danas“ koji je objavljen negdje u veljači 1985. Godine, a povodom snimanja filma „Diktator“ jugoslavensko-američke produkcije. To je dio stenograma koji je nastao kao zapis sa sjednice radne komisije socijalističkog saveza u pogledu valjanosti tog filma i kakve su naše zasluge za takav monumentalni projekt. Mi smo u taj posao ušli sa jako malom zaradom pa se onda govorilo ‘’zašto ne bismo nešto malo i zaradili’’.

Čitav taj stenogram je godinama bio obavijen velom velike tajne, jer nikome nije odgovaralo da se sada govori o tome i kakav je naš odnos prema Mussoliniju prema kojem hrvatski narod ima velika povijesna potraživanja i cijeli je taj slučaj pao u zaborav, a jedini podaci o tome dostupni su u novinskim arhivama. Jedan takav dokument je i ovaj „Danasov“ dosje za kojeg se ne zna sasvim točno niti tko ga je sastavio.

Pa općenito bih mogao reći, da je hrvatska partija tih godina živjela u znaku ova dva događaja, jedan je bio publiciranje tzv. „Bijele knjige“, a drugi je svakako bila i ta diskusija oko Mussolinija i jedan i drugi slučaj zapravo predstavljaju ideološke reflekse dubljih socijalnih procesa u hrvatskom i jugoslavenskom društvu koje je bilo bačeno na koljena enormnom galopirajućom inflacijom i općim kaosom te nesposobnošću rukovodećih ljudi države. Pri tome se smetnula s uma činjenica, da inflacija na višenacionalnoj osnovi može rezultirati samo općim krvoprolićem, a ideološke refleksije postojeće krize samo su dodatno opterećivale ionako jako bremenitu zajednicu razapetu vjerskim, nacionalnim ,jezičkim, kulturnim, povijesnim različitostima tako i nije čudno, da smo za nekoliko godina postali svjedoci najveće tragedije naših naroda, jer ja ne vidim velike uspjehe u našim republičkim osamostaljivanjima na tisućama i stotinama tisuća pobijenih i raseljenih ljudi.

Drugi vrlo važan moment ove diskusije je svakako pitanje mjesta i uloge komunističke partije u posttitovskoj epohi '80.-tih godina koja je svakako značila jedno veliko osipanje i degradaciju komunizma, a ova serija „Diktator“ koja kao glavni filmski i dramski lik ima Mussolinija, jasno je stavila svima do znanja na što se svela naša partija koja je bila desetljećima razumijevanja avangardom čitavog društva i posebno radničke klase te seljaštva, jer je kako velim glavni dramski lik Mussolini, iako je svima poznato kako se on i danas drži ratnim zločincem prve kategorije i da zločini nad hrvatskim narodom ne zastarjevaju.

Na žalost i sam partija u Hrvatskoj je postala poprište jedne takve skandalozne borbe i općim smetlištem na kojem je moguće pronaći samo ideološke otpatke europskog komunizma.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.