GLEDANJE TELEVIZIJE U AUSTRALIJI

16.04.2019.



Htio sam reći par riječi oko jednog zabrinjavajućeg fenomena, koji je zadnjih godina također sve više prisutan i u Hrvatskoj, a to je fenomen pretjeranog gledanja televizije kod najmlađeg uzrasta. Ovaj je fenomen kontinuirano istraživan u Australiji kroz duže vrijeme pa se tako danas može imati prilično jasna slika oko njega.

Postoji jedno istraživanje novijeg datuma na uzorku od 1.100 djece predškolskog uzrasta koje je pokazalo, da djeca gledaju tjedno 8 sati televiziju, dok čitaju knjige, odnosno slikovnice, duplo manje. Tako su, gledajući u postocima, obveze gledanja 40%, dok je 20% na internetu i na gledanju televizije.

Australski liječnici su posebno zabrinuti, jer pretjerano gledanje televizije i nedostatak fizičke aktivnosti kod djece razvija problem pretjerane tjelesne težine i sa njom povezanih bolesti i to zato, jer djeca jako puno vremena sjede ispred televizije ili kompjutora. Isto tako istraživanja su pokazala, da djeca jako puno vremena troše gledajući pornografiju i nasilje, što onda rezultira disturbancijama normalnog seksualnog ponašanja i razvoja.

U Sjednjinjenim Američkim Državama istraživanja su pokazala, da dječja populacija od 8 do 10 godina provede skoro 8 sati dnevno ispred televizijskog ekrana, dok su tinejdžeri na skoro 11 sati dnevno online ili gledajući televiziju. Iz ovih podataka proizilazi, da su djeca u Americi ili Australiji dva puta duže ispred kompjutorskog ili televizijskog ekrana, nego u školi.

I doista, mogli bismo reći, da Australci i australska djeca jako puno gledaju televiziju, jako puno gledaju porniće i krimiće i televizijske reklame, tako da je doista riječ o jednom fenomenu nedostatka osjećaja za realnost, koji se odmalena razvija putem medija. Ne znam sasvim pouzdano, je li to i naše rješenje u Hrvatskoj, ali bi bilo bolje da nije.


iz moje knjige RAZGLEDNICA IZ AUSTRALIJE izdane 2014.

http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic25.php

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.