< ožujak, 2021  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (13)
Siječanj 2021 (16)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (1)
Listopad 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Kolovoz 2020 (1)
Srpanj 2020 (8)
Lipanj 2020 (4)
Travanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Lipanj 2019 (1)
Ožujak 2019 (1)
Siječanj 2019 (1)
Listopad 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Travanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (2)
Travanj 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (2)
Listopad 2012 (1)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
O autoru bloga:
Mladen Smud

Mjesto stanovanja Velika Gorica
Starost 70 godina
Otac četvero djece i djed pet unučica i dva unučića
Hobby - Go, drevna kineska igra
Duhom mlad, kao da se još ni rodio nije i često se pita: 'Jesam li uopće?'
Životna filozofija - jedinstvo svijeta po Gospodu
Životna snaga - ljubav (tako on to misli)
Godine su da se broje, a život nama je darovan
Ovaj blog otvorio je za dušu. Život mu je darovan i on ga s ljubavlju daruje djelima Gospodnjima po Gospodu.
Religiozan nije, ali vjeruje iskreno do viđenja uz hvalu za postojanje
U životu on ništa ne posjeduje, mada se ponešto i piše svijetom na njega
Zahvalan za život i darove po Njemu.
Na putu iz vječnosti u vječnost
Sve vas voli i one koji razumijete, a i one koji ne.
e-mail: mladen.smud@gmail.com

Čuka

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
“Xportal.hr“/


javascript:%20void(0);

annaboni
Auroraisa
Bugenvilija-foto
Bugenvilija-text
danila1
deni(daniel
Dordora2
duliba
EuM
fra_gavun
Go-misaona igra
gogoo u prirodi
gustirna
hajjnezir
ima jedan svijet
kapi sreće
maslačkove zbirke
(Norra
OTISAK srca
preživjeti
promatram, razmišljam
rijeke žive vode, potecite, neka Duh se razlije...
sewen
Smotani
sven adam ewin - superfaca
... šok ...
Trill
Vatrene vijesti
Voljela sam umjetnika
Zagora

alba-istriana
anaris
kicker
mamablogerica
modrinaneba
novipocetak50
nutrina
proziran svijet
soba za utjehu
sv
tayana
tvrtkodolić
zlatnazitnapolja


Zanimljivo

Na rubu znanostiPosjetili ovaj blog od 06. 01. 2020.

Flag Counter

pri_Mladenu
04.03.2021., četvrtak
'I' i 'i'

Kao 'mačak oko vruće kaše' krećem se u ovom blogu oko Istine. Istina?! Što je to Istina? Ili možda istina, slovom malim pisana? Činim ovdje bitnu razliku izmeđe 'I' i 'i'.
Zaskočim li u tu 'vruću kašu', znam da dobroga rezultata biti ne će. Imam već iskustva i samog pokušaja. Nastane prava zbrka zbog nerazumijevanja i neviđenja razlike između 'I' i 'i'. U slučajevima govora glasom te razlike čak i nema u izgovoru. Tada su nesporazumi česti, a nerazumjevanja velika. Nerazumijevanja su velika i kod pisanja kada se ta razlika u veličini vidi.
Neki misle da 'I' pišem da naglasim svoje poštovanje. Da, ali to nije sve. Naime, Istina i istina nisu isto.
Mnogi govore i pišu o istini misleći da je ona Istina. Da bi to jasnije prikazao trebao bi citirati mnoge djelove mnogih ranijih postova. Jedno je stvarna Istina, a drugo kako je 'vidimo' i govorimo o njoj. O čemu ustvari govorimo? O Istini ili o našoj istini, za koju uobražavamo da je Istina. Istina jest da govorimo o istini u namjeri govora o Istini. Pa u čemu je tu ustvari štos?
Dugo sam tražio smisao postojanja. Što mi se životom to desli? Gdje sam se to zatekao? Ta pitanja, kao smjerokaz, nikada nisam odbacio. I nakon čestih, pa i dužih, tražena uvidio sam da, iako sam blizu, da mi odgovor stalno izmiče. Griješim li negdje? Ipak, osjećam, da je odgovor 'tu' predamnom. Na mahove mi sjevnula misao: 'Govorom nije moguće izreči neizrecovo.' Pa što je onda odgovor? Odgovor je od'govor'. A 'govor' je izražavanje bez riječi.
Dragi moji, ulazio sam tako u 'govor' bez riječi. To mi je ujedno bistrilo vrijednost i valjanost mnogih izričaja. U govoru riječima mnogo je toga neizrecivoga, pa i neizgovorenoga. Mnogi su zorni primjeri u svakodnevici, poput političara. Pitam se samo: 'Rade li to slučajno ili namjerno?', mada odgovor vidim.
Stvarnost je Istina pred nama. Ona jest uvjek u trenu. Pokušaji stvaranja njene slike u nama uvjek je sa vremenskim otklonom. Da doskočimo tome, često i nesvjesno, predviđamo i pretpostavljamo. Nastojimo zaskočiti vrijeme. Čudna je to situacija, kada u Stvarnosti, u kojoj jesmo, nastojimo zaskočiti vrijeme, koje smo sami stvaranjem slike uveli u proces njenog stvaranja. Pokušavamo Istinu podrediti sebi; njenoj slici u nama. A ustvari mi smo Istinom dati. Ganjamo sami sebe oko stupa.
Naravno da Istinu ne možemo izreči. Ona jest. Nije izreciva riječima, ali j možemo naći i doživjeti među redovima.
Eto, pokušavam se Njoj približiti pišući Istina, sa velikim 'I'. Lako upadnemo u zamku misleći da je to stvarna istina, jer je misao vezana uz našu sliku.
Otvorimo oči duše i dozvolimo Istini da bude. Budimo Njome svijesno. Ionako po Njoj jesmo, ali sa sviješću koja nas odvodi od Nje. Naša svijest tako stvara stvaran raskol u nama. Takav raskol nam u tijelu potiče procese raskola, a oni promjene knoje remete zdrave prirodne procese.
Budimo to što po Istini jesmo, djeca Istine. Svi smo jedno po Njoj. Time je 'tvoja sreća' i 'moja'. To je put stvaranja boljega svijeta. Mijenjamo sebe sviješću svojom. Mijenjamo svijet.
Dragi moji trudim se prikazati put Dobrote. Znam da je to među redovima.
Ovisi o odnosu prema Istini svakoga od nas ... sretan

S ljubavlju ... wave
- 10:53 - Komentari (7) - Isprintaj - #
02.03.2021., utorak
Živa slika

Blog nam omogućuje komunikaciju. To je odlična mogućnost. Njome širimo svoje vidike.
Postoji mogućnost da nas zarobe osobne zablude, mada je veliko pitanje, što zabluda je. Komunikacija može promjeniti gledanje. Griješeći stvaramo probleme, prvenstveno sebi.
Komentari me često motiviraju na nove smjerove gledanja, nova viđenja, nove misli, nova djelovanja.
Eto takav mi je na prošli post bio komentar blogera EuM. Odgovorio sam komentarom na taj komentar, ali osjetio potrebu za širi osvrt ovim postom.
EuM je komentirao:
'Naše slika se permanentno mijenja, a mnogi ju žele zadržati onakvu kakva je...'
Moj odgovor komentarom je bio:
'To je zanimljiv efekat koji govori o prirodi čovjeka. Te naše slike su žive. Dajemo im život našim intervencijama u njima. Tako ta slika biva sve manje slika Istine, a sve više slika naših želja. U tako iskrivljenoj istini česti su nam neuspjesi. Tu bi vrijedila ona: 'Bogu Božje, a čovjeku čovjekovo.' Poštivanjem Istine dolazimo na put poštivanja reda i u našim slikama stvarnosti. To je put Istini, put dobrote i duševnoga zdravlja. Duševno je zdravlje začetak općega zdravlja.
Mnogi, nažalost, ne vide vrijednosti darova Božjih.'
Hvala ti EuM. Da, ljude često vode njihove želje. One su kao san i često bez valjane potpore u Stvarnosti. Svejedno i one djeluju na naše slike stvarnosti. Svojom neostvarivošću potiću žalovanja, koja se često snažno utiskuju u slike stvarnosti. Tako stvoreno nezadovoljstvo stvara otklon slike od Stvarnosti.
Kako nas naš 'ja', najčešće predstavljen našim egom, čvrsto veže uz našu sliku stvarnosti, koju on prihvaća, odobrava i mijenja, ulazimo u nezadovoljstvo sa Istinom. Ušli smo tako u vlastitu zamku. Pripremio ju je vlastiti ego u namjeri da se izdigne i iznad Istine.
No, nije ego tako loš. Pogledamo li malo jasnije uvidjeti ćemo da smo sami sve prepustili egu. On sam radi po svom ustroju; čuva i snaži sebe.
Pa, je li onda Istina kriva za vaša nezadovoljstva; je li ego kriv ...? Ima netko tko je istinski ja. U njemu su svi naši 'ja'. Taj 'ja' očito spava. Vaš ego njega sluša. Probudite se i pomognite mu. Imate moć spoznaje Istine, a time i Dobrote. Ako sliku približite Stvarnosti nestajati će procesi nezadovoljstava, a procesi u vama će biti zdraviji.
Poštujući Istinu poštujemo zajedništvo. Svi smo mi djeca Njezina.
Sve vas volim ... wave
- 12:27 - Komentari (6) - Isprintaj - #
27.02.2021., subota
Privid otklona od stvarnosti

U naša gledanja smo, uz sliku objekta, ugradili i otklon od njega stvarnoga. U suprotnom bi u viđenju imali objekt, a ne sliku njegovu. Potrebno je neko vrijeme da svijetlost dođe od objekta do oka, pa živcem do mozga koji to razloži i stvori sliku. Vrijeme za to nije veliko, ali je dovoljno, da objekt i njegova slika u nama nisu ni istovremeni.
Tu našu sliku ne tvori samo vid. Uklopljei su tu i sluh, opip, osjet topline i još podosta toga. Postoje tu i osjeti kojih ni svijesni nismo.
Objekt je takav kakav je, stvaran i cjelovit. Tek u nama on se sastoji od dijelova. Isto je i sa 'širom slikom'. Izgleda kao da ovom analizom potičem neanalitičnost, te da bježim od zdravog razuma. Ta, analiza je osnova nauke, kakova ona danas je.
Pa da nastavim analizirati našu analitičnost. Na prvi pogled to liči na psa koji oko stupa lovi svoj rep. Ako vidimo taj efekat, ne će tome biti tako.
'Vidim' kako to radimo i tražim razloge tome. Mijenjamo se. Evolucija još radi. U osnovi je, vrlo vjerojatno od 'početaka ' tako. Kada spominjem početke, tada sam u zoni pretpostavki. Puštam svoj um da osmišljava. Zaigrano pleše: analiza, sinteza. Roje se moguće slike ishoda u smjeru ovoga što sada imamo. Naravno, za sve mi to treba vrijeme, pa je tu i otklon od stvarnosti, ali oslikava stvaranje slike stvarnosti u meni, a i u nama. Pa valjda smo slični. Valjda djelujemo po istim principima cjeline, koja nas čini.
Teško nam je pojmiti ogromno vrijeme i ogromne mogućnosti u njemu. Podsjeća to na skok matematike u područja limesa i integrala. U tom su vremenu 'početaka života' nastajali i nestajali mnogi oblici živih jedinki. Nastade i oblik prenosa osobina što pokreću opstojnost oblika prenosom na novostvarane jedinke. Razmnožavanje.Čudan fenomen, a posebice njegov nastanak. Prenos informacija o obliku, svojstvima, rastu ... život. Već tada u stvarnosti bijaše informatika. U novije je doba otkrivamo, ali je ona sveprisutna oduvijek. To je svojstvo Svemira.
Fantastično, a toliko realno. Svjedoče nam o tome i naši životi.
Nastade i pojam jastva. Taj sveti ja kao objekt opstanka. Svi smo mi 'ja'. A taj ja, cjelina nasuprot svega što ona nije, bori se za svoj opstanak u moru nebrojenih ja.
Svaki ja ima svoju borbu, svoj život, svoju sliku svijeta. Sve to je u zajedničkom Svijetu, u zajedničkoj Stvarnosti, Istini. Postojimo u vremenu i prostoru svaki u svom otkloonu od Istine, koja je. Mi u njoj i po njoj postojimo.
Jesmo li svijesni stvarnoga ja, koji jedini jest? Svi smo mi u njemu. Po njemu si ti ja. Postoje i veze koje uglavnom nisu osvještene. Po njima nevidljivo djelujemo. Moje tijelo nije granica 'moje' Istine. Prividno sam otklonjen od nje u svijestima našim. Radujem se svakome od Vas. Ista smo Istina. Ta radost je manifestacija istinske Cjeline; energija koja nas čini Istinom. ... sretan
Nadam se da nisam bio nejasan. Nije jednostavno govoriti o dva različita pogleda na isto u isto vrijeme. Sve ovo su moja osobna razmišljanja i viđenja.
S ljubavlju ... wave
- 23:58 - Komentari (17) - Isprintaj - #
24.02.2021., srijeda
Kako govoriti?

Misaona smo bića ili bolje reči: 'Služimo se i mislima.'
Nisam sklon prisvajanju. Htjedoh jasno izreči nešto tom rečenicom, ali... Stadoh i odmaknuh se i pročitah je kao netko trći; kao netko koji pojma nema što se njome htjelo reči. U mislima mi nastade ples mene i zamišljenih čitača.
Zamislimo neko likovno ili zvučno umjetničko djelo. Takova djela provociraju nam um. Um, pak, kod svakoga od nas, uglavnom, po svom. Značajno je kako čitatelj ili slušatelj djelo doživljava. U komunikaciji su uvijek najmanje dva subjekta i svaki ima svoje gledište, svoje razumijevanje, svoja viđenja. Dobro je toga biti svijestan.
Čest je slučaj da obje strane misle jednako, ali su suprostavljene. Misle da ona druga strana misli drugačije. Nerazumijevanju pomaže višeznačno izražavanje. Nekima to služi kao sredstvo u borbi, a često nema svijesti o višeznačnosti i svatko dere po svome.Važnije discipline su ustrojile svoje nazivlje uz jasan opis izraza. No i tu su moguće stranputice. Moguće je dobre nazive sklopiti u cjeline višestruka značenja. Tako vještina izražavanja bude čak i važnija od osnovne discipline na koju se izražaj odnosi.
Razne discipline koriste iste nazive sa ne baš istim značenjem. Tu je također velika mogućnost nesporazuma.
Da spomenem i svrhu govora. Mnogi su tu razlozi: promocija osobnih interesa, potvrđivanje osobnoga ega, istraživanje, provjera svojih stavova, podjela dobroga sa drugima, traženje istomišljenika, borba sa neznanjem što je nažalost često subjektivne prirode, izvršno naređivanje, izražavanja zahvalnosti i poštovanja, traženja pomoći .... i još toga. Prava svrha govora može biti i prikrivena. E, snađi se sada u tome. A eto govorimo.
Pišući o tome sam se sigurno upleo u nečiju domenu ili u ono čime je oni smatraju. Ja međutim pišem o nečemu što mi pobudilo zanimanje. A zašto pišem? Možda netko nađe u tome nešto zanimljivo, a nekom možda proširim vidike. Kada nađem nešto lijepo i dobro rado podjelim sa drugima. Koji puta krivo vidim. A valjda će mi na to netko skrenuti pozornost.
Naravno, ništa tu nije moje, već se tu i sada tako dešava.
Pa kako onda govoriri? Biti iskren prema sebi i drugima, ne manipulirati, ne diskvalificirati, poštivati Istinu i njenu cjelovitost, voljeti ... sretan
Eto tako to ja.
S ljubavlju ... wave

- 22:32 - Komentari (29) - Isprintaj - #
22.02.2021., ponedjeljak
Pronalaženja

Od početaka evolucije, pa i života svakoga od nas, krećemo se putevima na kojima nas očekuju razni doživljaji, razna iznenađenja. Stvaramo svoj odnos prema njima, a i naše odgovore na njih. Prvo bijahu događaji, a po tome naši odgovori na njih.
Neki odgovori, ili same po sebi reakcije, su bile na putu opstojnosti, a neke odvodile u nestanak. Ostajalo je ono što je bilo, u smislu opstanka, usklađeno sa općim promjenama. Ono što ostade imalo je sličnost po spomenutim spontanim odgovorima. To vidim kao svojstvo živog i neživog materrijalnog svijeta. Mnoga mi se tu pitanja otvaraju, ali ću se sada osvrnuti na smjer djelovanja doživljaja.
Smjer većinom bijaše: događaj, pa odgovor ( reakcija ). Međutim postoji i obrnuti put. Odgovaramo li samo na postavljene situacije, tada budemo kao rijekom nošeni. Možemo i mi postavljati pitanja na koja nam dolaze odgovori. Namjerno ne ću reči kome, jer bi tako odredio 'sugovornika' i uskratio upoznavanje sa njime. Ušli bi tako u nametnutu predodređenost, a ona ne mora biti ispravna. Pitanje je tu, a odgovoriti će onaj kome je upućeno, bio ja toga svijestan ili ne. Na taj način, bez predodređenja, ostajem spreman za spoznaju. Ta, ionako, cijeli život stvarnost nastojim spoznati.
Komunikacija sa nevidljivim je put spoznaje, učenja i promjena. Za takovo nam je djelovanje potrebna svijest po kojoj jesmo to što jesmo u njoj. Za ono što stvarno jesmo, odgovor je u Istini, u Stvarnosti. Dobar naziv za to, po mom mišljenju, može biti istraživalaštvo.
Istraživački put traži čvrsto polazište. Kako, kada nam je stvarna stvarnost tek posredno dostupna? Ne ću odlaziti u neke neslućene daljine. One su tek posredno ovdje. Pokušati ću 'biti' sada i ovdje. Tko? Što? Valjanoga odgovora nema. Pitanje i odgovor trebaju vrijeme. Pokušati ću samo biti.
Jest osjet da jesam. Nema pitanja. Samo jesam. U tome su određenja mene. To viđenje nije u tom trenu, već u naknadnoj analizi.
Vidim tjelo. Ono je rezultat određenja u trenu. Tko, ili što, sve to drži i nosi?
Energije! Određene su potencijalima trena, a razvijaju se vremenom. Sav svijet sada poprima novu vizuru. Oblici i potencijali su posljedica djelovanja energija. Da nije njih rasuli bi se u gomilice prašine, pa čak niti to. Energije nam drže strukture molekula i atoma; određuju funkcije organa. To da su božanstveno je svojstvo. Bez njih nema vremena; nema života.
Dokučili smo nešto vrijedno; nešto što otvara nove vidike. To me oduševljava i puni optimizmom. Vidim put širokih komunikacija i viđenja u smjeru Istine. Vidim da bez energija ništa postojati ne može, pa čak ni istinski pojmiti.
Otvorio sam vrata drugačijega gledanja. Energije ne gledamo uobičajenim senzorima našega tjela, ali ih naknadno prepoznajemo u posljedicama, ali, oni senzibilniji među namo, slute smjerove njihovih djelovanja. Široka su područja naših mogućnosti u tom području.
Nevidljico nam je nesigurno i opasno. Evolucija nam je to tako ugradila. A ipak, to nas drži živima.
Eto dragi moji, plovim dalje. Naslučujem ljepotu novih izazova. Životom smo određeni i 'baždareni'. Velike energije, a i njihov nedostatak, nas može uništiti. Vidite već put, zar ne? Nastaviti ću putem istraživati ... sretan
S ljubavlju ... wave
- 14:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #
20.02.2021., subota
Spoticanja

'Gledam' ovo što pišem i pitam se: 'Kome to može zanimljivo biti?'.
Naše su se percepcije, i svijesti po njima, stvarale milionima godina. Onaj mali izvršni dio smo, svaki po svom, stvarali tokom naših života. Bit je pri tome bila opstanak kao vrste, a pojedinačno nas vode razni životni interesi. Ti interesi čine razlike među nama.
Životi su nam puni raznih želja. A želje mogu biti svakakve. Vrlo su često neostvarive; u datom trenu, a često i uopće. Velikim dijelom nam oblikuju odnos prema Stvarnosti. Stvaraju nam volju za njihova ostvarenja i time usmjeravaju naše aktivnosti. Kod neostvarivih želja se tako cijeli život trudimo, da bi pred kraj uviđali da nismo u mnogo čemu uspjeli. Ponašamo se kao da bi nam život trebao biti stalna ekstaza.
Takav pristup je u osnovi pogrešan. Životne energije nas nose kroz živote. Ispunjavaju cijeli Svemir, ma što on bio. Za nas, koji smo tek djelić Stvarnosti, energije su promjenljive. Kao takove ostavljaju tragove i time nas mjenjaju. Pa već i po tome ne možemo uvijek biti naj...
Naše slike stvarnosti su područja u kojima naše svijesti 'djeluju'. Pod navodnike stavih, jer ta su djelovanja privid. Stvarna su nam djelovanja u Stvarnosti. Pa kako kad je Stvarnost uvijek u trenu? Tu mnogima počinju područja apsurda Odbacuju ovakove pristupe. Nekima ovo izgleda kao životna hereza. Sve je to u redu, ali nije ugodno kada vam svoj nazor silom nameću.
Kada namećemo svoju 'sliku stvarnosti' drugima, dobro je znati, a i kulturno je, poštivati njihovu sliku, naravno iste, stvarnosti. Djelujući tako po svojim 'slikama stvarosti' često se stvarno spotičemo kao sljepci u nama nevidljivoj Stvarnosti. Zamajavamo se majama. A možemo li što drugo ili drugačije? Život su promjene nama živima. Privedimo promjenama svijest bliže Istini.
Zašto?
Pa de ne lutamo slijepi po Stvarnosti spotičići se.
Ako pokušate želim vam u tome sreču i radost... sretan
S ljubavlju ... wave

- 00:28 - Komentari (26) - Isprintaj - #
18.02.2021., četvrtak
Zrcaljenje

Stvarnost nema područja, podjele, dimenzije, razlike, logiku .... Ona jest! Pa što je onda sve što sam naveo, a ima toga i još?
Svijesno sam stalno radio navedenim pristupima onome što sam Stvarnošću, a i Istinom, nazivao. Nekako me moja takovost na to navodila.
Vrteći se u krugovima logike i nemoći viđenja stvarne i stabilne stvarnosti gradio mi se osjećaj, a i viđenje da ustrajno u nećemu griješim. Prateći uzroke pogrešaka postepeno sam dolazio sve bliže smislu i ustroju sebe sama. Sve sam više uviđao da radim po područjima, podjelama, dimenzijama, razlikama, sa logikom i znanjima usvojenim i stečenim .... Radio sam analitički i stvarnu i istinitu Stvarnost uporno dijelio. Cjelinu sam rastavljao.
Zanesen takovim djelovanjem, šireći vidike, uvidjeh nešto bitno. Uvidjeh sebe.
Pa pogreška je u mom odnosu prema Stvarnosti; prema Istini. I ja po Njoj jesam, a gledam je kao da je Ona nešto drugo. Ispravno je kada mi se gledanje i djelovanje uskladi sa Istinom. Ne umišljajem, nego stvarmo.
Svi smo, a i sve je, refleksija Božje savršenosti, tu i sada. Refleksija ovisi o čistoći zrcala. Njime činimo razlike. Ta zrcala su u našim svijestima, a time i u našim slikama stvarnosti. Pogledajte i samo se prisjetite da vašu cjelovitost čini i vaše srce i sve one, možda vama sitne, energije. Vidjeti ćete to zrcalo. Odklonite ono što ga prlja, ali pripazite da i u tome ne griješite. Skloni smo pogreškama.
Istina je cjelovita. Ono što stvarno jesam smo svi mi i sve što jest. I travka, drvo, psić, dijete, beskućnik, ali i onai bahati, pa i ovaj strašni virus ....
Prihvati Istinu i svojom ljubavlju učini život lijepšim i boljim. Govorim sebi, a možda me netko i čuje. Volja jest Gospodnja ... sretan
S ljubavlju ... wave

- 12:58 - Komentari (5) - Isprintaj - #
16.02.2021., utorak
Klikovi u nama

Sinulo mi nešto; ideja neka; klik koji ni misao nije. Kako to staviti u kontekst predstave stvarnosti? Kako sa vizijom tom raditi, kada je iznikla bez sprega sa našim postavkama stvarnosti? Kako svjedočiti valjanost njenu?
Nazvati ću je predpostavkom. Time joj dajem moć komunikativnosti u i van sebe.
Jedno je od kuda, kako i zašto taj klik sada i ovdje u meni. Drugo je pak njegov smisao i sadržaj. U cjelovitosti je to sve zajedno, ali kako raditi na tome? Sa tim se još nekako može, ako se uzme 'zdravo za gotovo'. Mnogi čak rade tako i ne znajuć i ne videć vrijednosti toga. U tim slučajevima je za čuti: 'Rekao je ...', 'Čini mi se ...', 'Znam ( hm?)... '. U svrhu dokazivanja ti klikovi mogu izazvati i sporove.
Klik koji nam se u svijesti desi je kao neotvoreni paket. Otvaranjem njega postajemo analitičari. Otvaramo omot, kidamo veze, razdvajamo, istražujemo gdje, što i kako ... Sve kako bi to stavili u kontekst poznate nam stvarnosti. Tek tada ostvarujemo moć dokazivanja i priznanja. U protivnom bi bilo tko mogao tvrditi bilo što, pa biti i usvajan nekim neznanstvenim autoritetom. Nađe se toga. Kao protuteža tome su dosezi znanosti.
Problem je kada je klik daleko 'ispred vremena'. Mnogo je takovih primjera i u našega Nikole. Njegova viđenja energija i polja i danas nadmašuju eksperimentalne i naučne mogućnosti. Možda je i bolje tako. Tko zna što bi ljudi od toga uradili?
Ipak dešavaju se i klikovi u području svjetonazora, klikovi koji nam bistre Stvarnost. U tom je području put spoznaja i mira; put viđenja smisla našega postojanja. Trebamo li i za to eksperiment i naučni dokaz? Pogledajmo Život. U njemu su odgovori i dokazi. Otvorimo oči koje vide Istinu i Njena djela. Koliko li nas divnih spoznaja čeka na tom putu... sretan
S ljubavlju ... wave
- 16:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #
14.02.2021., nedjelja
... rijeke teku ...

Istinom rijeke teku;
Ista voda koritima raznim.
Sve se mijenja,
Ko da jest i nije…

S ljubavlju ...wave
- 09:49 - Komentari (4) - Isprintaj - #
13.02.2021., subota
Suradnja

U vremena, nama davna, stvarani su oblici života, nasliđem kojih smo sada mi ovdje. Zamišljam to. Vođen pitanjem: 'Kako je i je li to moguće?'. Provjeravam zamisli u viziji procesa u što široj cjelini. Svijestan sam da sve to radim po slici stvarnosti u meni.
Nije mi cilj potvrda načina mojih gledanja i mišljenja, već viđenje onoga što stvarno je. Pri tome je, ipak, potrebna ispravnost moga gledanja i mišljenja. I nisu to samo predpostavke onih vremena, nego mogućnost djelovanja po tome sada. To je stalni odnos cjeline i iz nje izdvojenih procesa i vremena. Izdvajamo to mi u našim mislima u našim slikama stvarnosti. Po Istini je sve u savršenom redu uvijek u jednom trenu; Sve. Logika je u tome bespomoćna, jer ne postoje relacije. Sva pitanja, a i svi odgovori su u trenu na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Osjećaji pogreške upozoravaju na odklone od cjeline i potiču traženje puta do nje, pa i u vizijama. Sve to je i onako proces u nama, ali sa nastojanjem dosega Istine.
Bio je to opis moga djelovanja slikom stvarnosti u nastojanju dokučenja Stvarnosti. Za mene živa Ona je ovdje i sada. Govori li to što? Ne misliti. Samo slušati. Slušati cijelim sobom.
Često bi me iznenadili odgovori i viđenja 'niodkuda'. Logika bi tumačila da mozak može sve to smisliti i bez moga svijesnoga razmišljanja. Surađuje li naša podsvijest izravno sa Stvarnošću? Logika velikim djelom to blokira. Mora, jer mi smo, za nas, po našoj svijesti, takovi kako nam ta svijet prikazuje. Ona je subjektivna i najčešće vođena interesima naših ega.
Otvorimo oči i pogledajmo. Mi smo bića što postoje na planeti Zemlji, uz još mnoge vrste života. Opstojimo zahvaljujući majci Zemlji i Svemiru u kojjem sve postoji. Za održanje ravnoteže red je zahvaliti za dobro. Voljeti i čuvati našu Zemljicu je put našem duševnom zdravlju, a ono je osnova za opće zdravlje.
Mi smo svi Cjelina.
Kada shvatimo i prihvatimo, da smo svi Isto, oslobodiri ćemo puteve dobrote. Mi smo refleksije Istine tu i sada. Istina jest. Po Njoj su sve naše moći. Gledamo li na taj način mnogo će nam toga biri jasnije.
Neka dobrota Istine bude uz vas i neka je vaša svijest prihvati. ... sretan
S ljubavlju ... wave
- 00:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>