24

petak

listopad

2008

HRT 3 Sport kreće 1. veljače 2009 godine?

Photobucket

U današnjem broju Jutarnjeg lista napokon smo dobili novi, konkretan termin starta trećeg, sportskog kanala Hrvatske Radio Televizije, HRT 3 Sport. Prema izjavi urednika sportskog programa HRT-a, Brune Kovačevića za Jutarnji, novi termin starta za HRT 3 Sport je 1. veljače 2009 godine.

Očekivani datum pokretanja novog kanala nacionalne televizije bio je 1.1.2009 godine pa stoga odgoda od mjesec dana i ne predstavlja toliko veliki problem za sve ljubitelje sportskih događanja koji željno iščekuju novi sportski kanal.

Photobucket


Projekt HRT 3 Sport najavljuje se već nekoliko godina, no svaki put bez konkretne realizacije. Početak masovnije digitalizacije zemaljske televizije u Hrvatskoj donio je i potrebu za emitiranjem usko specijaliziranih digitalnih tematskih kanala, a kao i u većini Europe i kod nas će nacionalna tv kuća biti predvodnik u digitalizaciji. Tako HRT već neko vrijeme najavljuje pokretanje dva nova tematska kanala: HRT 3 Sport i HRT 4 koji bi bio informativnog karaktera.

HRT 3 Sport trebao bi zamijeniti postojeći HRT-ov digitalni kanal HRT Plus koji se od 2004 godine emitira putem satelita, putem kabelskih mreža i u T-comovom MAXtv-u. Kanal će se emitirati i u okviru digitalnih zemaljskih multipleks kanala diljem Hrvatske, no zasad nije poznato u kojem bi se multipleksu trebao emitirati (najvjerovatnije MUX B, nap.a).

HRT 3 Sport biti će odličan razlog brojnim ljubiteljima sporta da se prebace sa analogne na digitalnu zemaljsku televiziju pošto će se u budućnosti na ovom kanalu emitirati najveći dio sportskih događanja. U prilog novom terminu starta HRT 3 Sport ide i najnovija audicija HRT-a za sportske novinare što bi moglo značiti da HRT ovog puta doista misli ozbiljno te da trebaju svježe komentatorske snage za novi projekt. Dakle, trebamo sačekati još nešto više od 3. mjeseca da bismo na malim ekranima ugledali HRT 3 Sport, a ako se to ne dogodi ... nećemo se tome previše čuditi.


Photobucket
Za sada skijanje samo na HRT-u 2

Valja spomenuti da će HRT od ovog vikenda ponovo prenositi sve skijaške utrke, a ljubiteljima skijanja obećaje se da će na HTV-u gledati sve utrke tehničkih disciplina uživo te neka nadmetanja u brzim disciplinama, a ostalo će se emitirati putem snimke. No, od 1.veljače kada kreće HRT 3 Sport, kompletan Svjetski kup prenosit će se direktno, najavljuje Bruno Kovačević.

Jutarnji list

16

četvrtak

listopad

2008

NeT TV i Kapital Network uskoro u ponudi Digi TV

Photobucket


Najveća digitalna satelitska pay tv platforma u jugoistočnoj Europi ponovo će proširiti svoju programsku ponudu sa nekoliko novih tv kanala. Neki kanali koje smo otprije najavili već su se pojavili u ponudi Digi TV-a, a to su prije svega treći kanal rumunjske nacionalne televizije TVR 3 te slovački komercijalni kanal JOJ Plus koji prikazuje uglavnom serijski i filmski program.

Photobucket

No, imamo i nekoliko dobrih vijesti za gledatelje odnosno pretplatnike Digi TV-a u Hrvatskoj i Srbiji. Naime, platforma će svoju ponudu za ove zemlje pojačati sa dva nova kanala; NeT TV Kutina (Nezavisna Televizija) i poslovnom televizijom Kapital Network.

NeT TV odnosno Nezavisna Televizija iz Kutine već je započela sa testnim emitiranjem u okviru platforme i to na mjestu kanala Service 10-3, a riječ je o frekvenciji 12.563 GHz V, Symbol Rate 27500, FEC 3/4. Kanal se emitira kodirano u sistemima Nagravision 2 i Nagravision 3 u solidnoj kvaliteti (razlučivost 544x576 i varijabilan bitrate). NeT TV je jedna od gledanijih tv postaja u Hrvatskoj unatoč tome što nema koncesiju za nacionalnu pokrivenost. Zahvaljujući emitiranju preko satelita Amos na 4° zapadno u nekodiranom obliku dodatno su proširili svoju dostupnost, a samim time i gledanost.

Iako kao regionalna televizija svoj program mora zasnivati na lokalnim temeljima, na ovom kanalu se mogu vidjeti i filmovi, serije te dokumentarne emisije. S obzirom da je NeT TV jedan od "sudionika" novog umreženja lokalnih i regionalnih tv postaja Jabuka TV, ne sumnjamo da će se na programu naći i još zanimljiviji sadržaji.

Photobucket

Kapital Network je usko specijalizirana tematska poslovna televizija koja je prisutna u svim većim kabelskim i digitalnim platformama u Hrvatskoj. Kanal je regionalnog karaktera pa se na njemu nerijetko mogu pronaći emisije iz susjednih zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija). Na Kapital Network emitiraju se financijske i poslovne vijesti, informacije s burze, a emitiraju se i mnoge zanimljive autorske emisije iz istih područja. Dolazak Kapital Networka u ponudu Digi TV platforme još uvijek nije potvrđen, no prema našim pouzdanim izvorima to bi se trebalo dogoditi do kraja ovog tjedna.

Kapital Network mogao bi se pojaviti na nekoliko slobodnih programskih pozicija. Izgledno je da bi se mogao pojaviti na mjestu kanala Service 9-1 odnosno na frekvenciji 12.607 GHz V, no možda se pridruži Nezavisnoj Televiziji na 12.563 GHz V - ostaje da vidimo u narednim danima.

Zanimljivo je da su oba nova kanala u Digi TV dostupni u nekodiranom obliku preko satelita Amos (4° zapadno) odnosno Atlantic Bird 3 na 5° zapadno.

Tekst i foto: mPortal

14

utorak

listopad

2008

DVB-T

Photobucket

Kao što već znate u Hrvatskoj je plan prijelaza iz analognog zemaljskog emitiranja u digitalno zemaljsko emitiranje.
Prednosti ovog emitiranja su kvalitetna slika kolika god bila razina jačine signala. Ili ima slike (vrhunska) ili nema slike trećeg nema. Još jedna prednost je ta što u analognom emitiranju na jedan kanal ide samo jedan program dok u digitalnom čak 5 programa ( multipleks ).

Photobucket
Prikaz prilikom male jačine signala Foto:Wikipedia

U Hrvatskoj se emitira od 2002. godine u MPEG 2 formatu 4 SD programa HRT1, HRT 2, RTL i Nova. U MPEG 4 standardu se emitira HD program HRT 2 HD samo u većim gradovima.

Vlada RH donijela je odluku o prelasku iz analognog u digitalno emitiranje najkasnije do 2011. godine. Svaki pretplatnik RTV pristojbe dobit će kupon u vrijednosti od 135 kn za kupovinu digitalnog zemaljskog prijamnika. Moja preporuka za digitalni zemaljski prijamnik je NytroBox 4001-T kojeg možete kupiti u MKE-u. http://www.mke.hr/
Photobucket

Karakteristike:
-Potpuna kompatibilnost sa Europskim (C-OFDM) DVB-T standardom
-1000 programskih mjesta za TV i Radio
-Menu na Hrvatskom jeziku
-5 programibilnih Timera
-Brzi teletext
-8 Favorite grupa za omiljene kanale
-Jednostavna uporaba
-EPG programski vodič
-+ 5V za napajanje aktivne antene
-Pause opcija
-Podrška za sub-titlove
-Multipicture prikaz više kanala na TVu
-Prikaz sata na tv-u
-SPDIF digitalni audio izlaz
-2 x Scart-a
-Serijski priključak RS232 za nadogradnju softwarea

Cijena je 170 KN - 135 KN (kupon) = 35 KN



U digitalnom emitiranju 1.1.2009. počinje se emitirati novi HRT 3 koji će biti sportsko-zabavni program te još jedan program (za njega još nema konkretnog datuma ) HRT 4 koji će biti isključivo informativni program.

Ovo gore sve emitira tvrtka Odašiljači i veze, a početkom 11. mjeseca 2008. godine Croatel pokreće vlastiti multipleks od 3 HD programa.

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.