LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača u novoj Podravskoj regiji - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

14.10.2010., četvrtak

Pitomača u novoj Podravskoj regiji

Vlada RH priprema već duže vrijeme teritorijalni preustroj Republike Hrvatske kako bi se smanjio broj županija te se ustrojile nove regije. Prema prvoj podjeli Hrvatske po statističkim regijama koje se sastoje od Sjeverozapadne , Panonske i Jadranske regije, općina Pitomača pripala bi u Panonsku regiju. Pošto je prva podjela rađena nabrzinu, bez detaljne analize te bez provedenog referenduma, u tijeku su nove studije teritorijalnog preustroja Republike Hrvatske.Po najnovijoj Studiji, predstavljenoj danas u Zadru, Općina Pitomača pripala bi u Regiju Međimurje, Podravina i Zapadna Slavonija koja je sastavljena je od 4 današnje županije: Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska i Virovitičko-podravska. Pozitivna promjena u odnosu na prvu Panonsku regiju je to da se u ovoj regiji Podravina ne dijeli na dva dijela te i u samom nazivu regije nosi podravsko ime.

regijaPodravina


U Zadru je u četvrtak, prvi put u Hrvatskoj, predstavljena studija koja predviđa teritorijalnu podjelu Hrvatske u sedam regija. Prezentaciji studije, koju je izradio tim stručnjaka zagrebačkog Ekonomskog instituta, prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava i župani iz cijele Hrvatske, koji su ujedno održali sjednicu Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

- Hrvatska Vlada i ministarstva pripremaju teritorijalni preustroj, pa će nakon ove prezentacije slijedećih mjeseci uslijediti rasprava – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dr. Dubravka Jurlina Alibegović iz Ekonomskog instituta je naglasila da postoji politička volja da se izvrši proces decentralizacije za koju je Vlada još u srpnju donijela smjernice, a u rujnu formirala radno povjerenstvo.

- Hrvatska je visoko centralizirana zemlja u kojoj je javno vatrogastvo jedina javna funkcija koja je u potpunosti decentralizirana. Međutim, nije dovoljno provesti decentralizaciju da sama sebi bude svrha. Svaki stanovnik mora biti u fokusu, da nakon preustroja ima bolje javne usluge i bolje uvjete za život – rekla je Jurlina Alibegović, iznijevši porazne podatke sadašnjeg stanja: porezi na dohodak tvore 70 posto prihoda županijama, a 55 posto prihoda svim jedinicama lokalne samouprave. Bez pomoći države nisu u stanju funkcionirati. Iako bi razvojne aktivnosti županijama trebala biti glavna zadaća, županijama za to ne ostaje sredstava, jer se doslovno polovica proračuna troši na financiranje rada same lokalne samouprave.

- U tome je zadaća regija: da potiče regionalni i lokalni razvoj, ali da za to bude prvenstveno financijski, kadrovski i stručno osposobljena. Želimo imati učinkovitiju lokalnu samoupravu. Financijska sredstva, dobra organizacija i sposoban kadar su preduvjeti – rekle je Jurlina Alibegović.

U prijedlogu za unapređenje načina financiranja regionalne samouprave u studiji je na prvo mjesto postavljeno uvođenje prireza.

regijaPodravina


PODJELA HRVATSKE U SEDAM REGIJA:

* REGIJA DALMACIJA
sastavljena je od 4 županije: Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska

* REGIJA LIKA
sastoji se od Ličko-senjske županije

* REGIJA ISTRA, PRIMORJE I GORSKI KOTAR
sastoji se od 2 županije: Istarska i Primorsko-goranska

* REGIJA SLAVONIJA
sastoji se od 4 županije: Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska

* ZAGREBAČKA REGIJA
sastoji se od Grada Zagreba i Zagrebačke županije

* REGIJA MEĐIMURJE, PODRAVINA I ZAPADNA SLAVONIJA
sastavljena je od 4 županije: Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska i Virovitičko-podravska

* REGIJA SJEVEROZAPADNA I SREDIŠNJA HRVATSKA
sastavljena je od 4 županije: Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka

izvor:Slobodna Dalmacija

- 20:56 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.