LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Ode Petar Preradović u Viroviticu - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

23.11.2009., ponedjeljak

Ode Petar Preradović u Viroviticu

Rodna kuća i Muzej Petra Preradovića u Grabrovnici (zaštićena kao spomenik kulture) koja je bila pod upravljanjem Općine Pitomača ovih dana dobila je novog upravitelja, virovitički Muzej. Kako smo nedavno saznali da kao općina nismo prepoznati u turističkom pogledu i nismo dužni imati turistički ured na svojem području, ovim činom gubimo i svoj jedini muzej na kojeg smo bili ponosni. Inicijativom nekolicine pitomačana davnih 60tih godina krenulo se je u obnovu rodne kuće Petra Preradovića i otvaranje muzeja. Svake godine u Muzeju održavaju se susreti literarnih družina "Preradovićev rođendan" a ove, 2009.godine održani su po 41.puta. U spomen na pjesnika učenici škola iz svih krajeva Hrvatske priređuju svoje literarne radove i recitiraju pjesme. Muzej sačinjava etnografska, likovna i biografska zbirka (knjige, publikacije, skulpture, albumi, pisma, fotografije, slike). I eto,od 2009.godine ovaj zaštićeni spomenik kulture više nije pod upravljanjem pitomačana.

Mala povijest nastanka i nestanka Muzeja Petra Preradovića u Grabrovnici
„Narod smo koj' si mrtve štuje, na prošlosti budućnost si snuje.“

odePero


povećaj sliku! Slika i linkovi: Digitalizirana građa Glasa Podravine
----------------------------------------------
Lipanj ,1968.- PITOMAČANI OBNAVLJAJU RODNU KUĆU PETRA PRERADOVIĆA I PRIPREMAJU MUZEJ
Intervju s Lukom Hrvatićem, predsjednikom Odbora za proslavu 150-godišnjice rođenja Petra Preradovića. Kako su tekle višegodišnje radnje obnove rodne kuće Petra Preradovića, nastanak muzeja i priprema za proslavu 150-te godišnjice rođenja našeg velikog pjesnika.
LINK:Zajam za proslavu
---------------------------------------------
Srpanj, 1968. - PITOMAČANI PONOSNO OTVORILI MUZEJ
Svečano otvorenje Preradovićevog muzeja, Dobriša Cesarić otkrio bistu pjesniku, postavljanje nove spomen ploče na inicijativu akademika Dragutina Tadijanovića.
LINK:Grabrovnica je slavila
--------------------------------------------
Kolovoz, 1970. - PITOMAČANI SE BORE ZA SVOJ MUZEJ
U obnovu pjesnikove rodne kuće, koja je trajala punih pet godina, uložena su velika materijalna sredstva. Kuća je pretvorena u muzej, koji je opravdao svoje postojanje. Između ostalog poduzimaju se mjere da se formira gospodarsko dvorište, što bi zajedno s njegovom kućom predstavljalo jedinstvenu etnografsku cjelinu izuzetne kulturne vrijednosti. Međutim, sada kada su na pragu pripreme za proslavu 100 godišnjice pjesnikove smrti, nitko više ne brine o djelotvornosti muzeja.
LINK:Na čije „jasle“ muzej u Grabrovnici?

------------------------------------------
Studeni, 2009. - OPĆINA PITOMAČA POKLANJA MUZEJ I RODNU KUĆU PETRA PRERADOVIĆA VIROVITICI
Nakon svečanosti Preradovićeva rodna kuća predana je na čuvanje i upravljanje virovitičkom Gradskom muzeju čime se otvara nova stranica u povijesti valorizacije kulturno-povijesne baštine. U kući se, naime, nalaze knjige, fotografije i neki originalni rukopisi slavnog pjesnika koji su do sada čuvani zahvaljujući pojedinim neimarima.
LINK:Otkrivena obnovljena spomen ploča na rodnoj kuća Petra Preradovića


- 20:36 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.