LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Osvrt Hrvatske stranke pravne države na ublažavanje općinske krize - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

26.07.2009., nedjelja

Osvrt Hrvatske stranke pravne države na ublažavanje općinske krize

Sama spoznaja da je državna blagajna prazna, dovodi do činjenice da se moramo okrenuti sami sebi i svojim resursima. Da li tu činjenicu prepoznaje vladajuća koalicija- sumnjam!
Rebalans općinskog proračuna još nije došao na red. Očito je da je izborna kampanja građena na povezanosti vladajućih sa Zagrebom i raspodjeli proračunskog novca prema podobnima. Sada možemo samo žaliti što ovih 18 godina nije provedena decentralizacija poreznih prihoda.
Koliko bi nam pomogla i ta činjenica veoma je upitno, gledajući sa stanovišta veoma male zaposlenosti. Apatija koja je sve više vidljiva kod stanovništva može biti još dodatni problem. Tu više ne pomaže ni «šok» terapija jer su nam građani već previše puta šokirani:
- obećanja da je sve divno i krasno,
- najavljivanja smanjenja poreza na dodanu vrijednost, pa sad povećanje,
- gradnja Pelješkog mosta, sad odustajanje,
- bijeg Sanadera sa mjesta premjera-imenovanje Jadranke Kosor od tog istog bjegunca,
- lutanje vlade u iznalaženju rješenja financijskog sloma države – novo rješenje ponovno zaduživanje centralne države,
- svakodnevne istrage o pljačkama u državnim poduzećima.

Sve te činjenice samo zbunjuju «običnog» malog čovjeka i svakim danom sve je manje povjerenja u postojeću vlast. HSPD vidi jedino izlaz u novim izborima.

Na lokalnoj razini stanje je još gore, općine male sa puno administracije kojima često općinski proračun nije dovoljan za plaće zaposlenih. Neodgovorno trošenje proračunskog novca opća je boljka vladajuće koalicije kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. Spajanje malih općina i otpuštanje nagomilane administracije bit će bolan rez koji predstoji sadašnjoj ili budućoj vlasti. Čeka nas i drastično ukidanje privilegija pojedinih dijelova društva. Drugim riječima ovo društvo treba proživjeti istinsku katarzu i zaokret u poimanju kako dalje. Kršćanske vrijednosti koje su krasile većinu ovoga naroda često su ismijavane i prikazivane kao nepotrebne. Novac kao poimanje moći postaje sve manje dostupan. Samim time i moć pojedinaca slabi, pa je za očekivati da sve više karijerista (politike) napusti politiku.

Što mijenjati u općini koja većinu proračunskih prihoda ostvaruje od komunalne naknade???
Osamsto zaposlenih u općini sa 10000 stanovnika ne daje veliku nadu za boljitak života stanovništva. Spoznaja da od tih osamsto zaposlenih preko dvjesto pripada školstvu, naizgled daje privid obrazovane sredine. Kažem privid jer obrazovani nas napuštaju.

Saznanje da dosta mještana općine ne plaća komunalnu naknadu puno govori?
Treba preispitati sam postupak utvrđivanja osnovice naknade, uskladiti sa socijalnim stanjem domaćinstva i tako formirati realna potraživanja i na njima formirati proračun. Rashodovnu stranu svesti realnim prihodima bez ikakvih zaduženja. Iako nepopularan potez morat će se ići na otpuštanje neproduktivnog općinskog kadra. Upute Vlade o smanjenju plaća treba striktno poštovati pa tako neki shvate i sami da općina ne može biti mjesto stranačkog pospremanja članstva.

Ova zapažanja urednika su dobra i pohvalna. Ona su svakako izraz svijesti pojedinca i spoznaja da politiku ipak čine ljudi. HSPD prihvaća prijedlog urednika iako je svjestan da vladajuća koalicija odlučuje. Birači su glasali za onoga tko zna! Sada je upitno da li ZNA??

Osvrt na političku situaciju napisao Marijan Čop
predsjednik podružnice HSPD-a Pitomača


- 21:06 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.