LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

AD Pitomača:Djelomična pomrčina Sunca - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.07.2008., četvrtak

AD Pitomača:Djelomična pomrčina Sunca

Astronomsko društvo Pitomača poziva vas na gledanje djelomične pomrčine Sunca u petak 01.kolovoza na pozornici na Trgu kralja Tomislava od 11:08-12:29 sati.

adp


U petak od 11 sati ponovno ćemo vidjeti zanimljivu nebesku pojavu - djelomičnu pomrčinu Sunca
Svi zainteresirani imati će siguran pogled na "naše" žuto Sunce na trgu – ispred pozornice

Ovako će izgledati pomrčina u Pitomači
Kako nastaju pomrčine Sunca
Do pomrčine Sunca dolazi kada Mjesečeva sjena prođe preko površine Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mjesec u fazi mlađaka. Ovisno o trenutačnoj udaljenosti Mjeseca i Sunca od Zemlje, te o položaju promatrača na Zemljinoj površini, može nastupiti jedna od tri vrste pomrčina Sunca: potpuna, djelomična i prstenasta.

Potpuna i djelomična pomrčina Sunca
U slučaju potpune pomrčine Sunca, Mjesečev disk će potpuno prekriti Sunce. Pomrčina Sunca se može opaziti s relativno uskog pojasa (putanja totaliteta) na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mjesečeva sjena. Promatrači koji se nalaze u nešto širim pojasevima oko putanje totaliteta nalaze se u Mjesečevoj polusjeni, te mogu vidjeti djelomičnu pomrčinu Sunca, dok se s ostatka površine Zemlje pomrčina uopće neće vidjeti.
U trenutku neposredno prije totaliteta, kada se posljednja zraka Sunca probije iza Mjesečevog diska, događa se pojava tzv. "dijamantnog prstena" (slika lijevo). Ista se pojava može uočiti i neposredno nakon totaliteta.
Promatrajući Sunce i Mjesec, posebno u vrijeme pomrčine Sunca, moze se uočiti da su sličnih kutnih dimenzija. Iako se na nebu čine jednakima, u stvarnosti je Sunce mnogo veće. Sunčev je promjer (1 392 000 km) čak 400 puta veći od Mjesečevog (3476 km), ali je Sunce isto toliko puta (u prosjeku) dalje od Mjeseca, pa nam se zato čine jednakima.
IZVOR:wikipedia.org

Pozor ! Sunce ne smijete gledati bez zaštitne folije ili filtra kupljenih u astro-trgovini. Zatamnjena stakla (svijećom) ili iz maske za zavarivanje su opasna i sigurno oštećuju vid !

AD Pitomača

- 23:25 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.