LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pisanice Josipa Cugovčana postale nematerijalno kulturno dobro - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

18.07.2008., petak

Pisanice Josipa Cugovčana postale nematerijalno kulturno dobro

PODRAVSKE PISANICE POSTALE NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO
Nakon što ih je, kako kaže, u svijetu uspio promovirati kao iznimno lijepa i posebna, poznatom zaljubljeniku u starine iz Podravskih Sesveta Josipu Cugovčanu pošlo je za rukom podravske pisanice etablirati i u Hrvatskoj. Ministarstvo kulture proglasilo je, naime, umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja u ovom dijelu Hrvatske nematerijalnim kulturnim dobrom, s time da se to rješenje odnosi ponajprije na pisanice iz Podravskih Sesveta, Molvi i Novigrada Podravskog, izdvojio je Cugovčan:
- Sesvetske pisanice ukrašavaju se četverobojnom batik tehnikom i vrućim voskom, molvarske pisanice posebne su zahvaljujući Ani Bogat, dok su novigradske iznimne zbog toga kako ljusku struže Branka Riškuš.
Odluka Ministarstva kulture mogla bi rezultirati značajnim turističkim iskorakom ove sredine, naglasio je Cugovčan, no hoće li se to dogoditi ovisi isključivo o pojedincima.
- Hrvatska će ući u Europi i po čemu ćemo bit prepoznatljivi ako ne po kulturnim posebnostima ?! No prvo bi trebala se „upaliti lampica“ kod ljudi u općini, pa u Županiji i Ministarstvo koje takve projekte financira, no ako ova sredina neće imati razumijevanja vjerujem da će ga pokazati drugi dijelovi Podravine – naglasio je Cugovčan.
Na Cugovčanu je, pak, da izradi plan promoviranja pisanica u narednih pet godina, o čemu je već razgovarao s predstavnicima Ministarstva kulture. Nije želio otkriti pojedinosti, nego je još jednom izdvojio da je na lokalnim političarima i turističkim djelatnicima stvaranje preduvjeta za pretvaranje podravskih pisanica u proizvod poznat u Hrvatskoj i šire.
Radio Koprivnica

- 22:10 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.