LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Prosvjed protiv državne mature - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

25.04.2008., petak

Prosvjed protiv državne mature

Učenici virovitičkih srednjih škola najavili prosvjed protiv državne mature
Virovitički gimnazijalci najavili su za ponedjeljak, 28. travnja, prosvjed kojim će tražiti odgodu, kako kažu, «loše organiziranu državnu maturu». Naime, iako je do provedbe državnog ispita ostalo još godinu dana, pravilnik o državnoj maturi još nije donesen, a ne zna se ni koji će fakulteti priznavati maturu. Eksperiment državne mature počeo je ovih dana, a nedavno ga je bojkotirao svaki treći učenik Tehničke škole iz Šibenika.

Učenicima drugih i trećih razreda pridružit će se godinu dana mlađe kolege iz Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici te učenici Tehničke i Strukovne škole. Očekuje se između 150 i 200 učenika koji će svoje zahtjeve uputiti ministru prosvjete Draganu Primorcu. Učeničke prosvjede, rekli su nam danas organizatori, podržat će većina profesora.
Virovitički gimnazijalci pozvali su kolege iz cijele Hrvatske na mirne prosvjede, a do sada su im pozitivno odgovorili učenici iz Slavonskog Broda, Požege i Dubrovnika.

opis slike



Buntovnici s razlogom
Čini se da prolazi vrijeme onih koji misle da su nečim zadužili nadolazeće generacije i da će mladež pasivno gacati po moralnom bezdanu u koji nas tako uporno gura dvjestotinjak gramzivih familija i pet puta više njihovih pripuzničkih satelita okićenih ordenima i kojekakvim zaslugama. Stvarateljima nove budućnosti u Hrvatskoj, bahatim nakazama i korumpiranim veličinama netko je konačno pokazao zube, izrazio nezadovoljstvo, hitio jaje, pobunio protiv gluposti, negodovao protiv sebičnosti i glasno rekao "dosta".

Jajima do sapuna

Optimističke vijesti dolaze iz nekoliko hrvatskih gradova – školska omladina pobunila se protiv birokrata zahtijevajući da ih se konačno sasluša i shvati. Val učeničkih nemira krenuo je iz Vukovara gdje je dvjestotinjak učenika srednje škole prosvjedovalo u središtu grada zbog najave skupljeg prijevoza. Iz istih razloga nekoliko dana kasnije prosvjedovali su školarci u Belom Manastiru i Vinkovcima, a početkom travnja i učenici Prve riječke gimnazije zbog odluke škole da im zaključavaju vrata. Učenici 12. zagrebačke gimnazije, Poljoprivredne, Prehrambeno-tehničke i Veterinarske škole izrazili su bunt zbog loših higijenskih uvjeta gađajući školsku zgradu jajima, kečapom i rolama WC papira, a vrhunac se zbio u Šibeniku gdje je u Tehničkoj školi svaki treći učenik bojkotirao eksperimentalnu državnu maturu.

Rezultati su, za hrvatske pojmove, iznenađujući. U Vukovaru je prijevoznik vratio cijenu karata, u WC-ima zagrebačkih škola sada ima papira i sapuna, a u Rijeci više ne zaključavaju vrata. Šibenski je, pak, slučaj pljuska premijeru Ivi Sanaderu i ministru obrazovanja Draganu Primorcu. Do državnog ispita je ostalo manje od godinu dana, a još nije donesen Pravilnik o državnoj maturi, a ne zna se ni koji će fakulteti priznavati maturu. Učenici ne žele biti žrtveni jarci za nešto što nije kvalitetno pripremljeno pa namjeravaju sabotirati eksperimentalnu državnu maturu u svibnju i najavljuju javne prosjede.

Mnogi dušobrižnici su već osudili ovakvo ponašanje učenika i s visoka počeli dijeliti lekcije o pravilima ponašanja zaboravljajući da su im upravo oni narušili prava. U Šibeniku su čak pozvali roditelje učenika koji je, zamislite mladog drznika, revoltiran eksperimentalnim državnim ispitom, pisao ministru Primorcu i rekao da je nezadovoljan.

matura


Istina je, učenici znaju biti bezobrazni. Ne prate nastavu, bježe sa satova, maltretiraju one koji žele učiti, koriste mobitele za vrijeme nastave, kartaju, vrijeđaju i tuku nastavnike, a zabilježeni su i slučajevi ubojstava.
Ali, valja imati na umu da su nastavni programi neadekvatni, da je nastava uglavnom dosadna i nekreativna, da djeca uče bez radosti. Kada ih se nešto i pita sve ostane samo na konstatacijama. Ankete pokazuju da profesori ne podržavaju učeničku sklonost grupnom radu, većina ih ne zna razgovarati s djecom, tjeraju ih štrebati gomilu nepotrebnih informacija. Uvaženi sociolog Dražen Lalić, ovih je dana podsjetio da učenici žele modernu školu i da ne prihvaćaju promjene formalne naravi.

Svjetlo u memljivom tunelu

Predugo, više od jednog desetljeća hrvatska inertna mladež pasivno je promatrala društvene bedastoće, lopovluk, napredovanja onih koji bi, da je pravednosti i dalje radili kao kamiondžije ili vozači autobusa, a ne postali saborski zastupnici i vlasnici tvornica ili bi, da je pravde, živjeli iza rešetaka. I kada bi se pobunili, učinili bi to na posve krivi način – divljanjem na stadionima, mlačenjem slabijih od sebe u školskim dvorištima ili dizanjem desnice na Thompsonovim koncertima.
Izuzetak je tek prosvjed protiv gušenja slobode javne riječi na zagrebačkom Cvjetnom trgu kada je sto tisuća ljudi, među kojima najviše mladih, od Tuđmanovog čekića, obranilo kultni Radio 101.
Uvijek sam bio za mladenački bunt i građanski neposluh kada je u pitanju nepravda i bešćutna birokracija, zato ove nemire i najavu masovnih prosvjeda u potpunosti podržavam. Mladi su u memljivom tunelu konačno upalili svjetlo i držim palčeve da ga dugo nitko neće ugasiti. Bar dotle dok svi zajedno iz tog mraka ne izađemo.
Goran Gazdek
Virovitica net

- 22:20 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.