LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Križnica:uzduž i popreko - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

08.04.2008., utorak

Križnica:uzduž i popreko

križnica


Lijepa sunčana nedjelja istjerala nas je iz kuće pa smo se uputili pješice do Križnice,naselja na drugoj obali rijeke Drave.
Od mosta do Fabine "Dravske iže"ima oko 3 km,mada to pješice izgleda puno dalje.Od centra smo krenuli za Jadicu,pa natrag preko Pustare do Luke.
križnica križnica
Sve skupa,napravili smo cipelcugom oko 15 kilometara.
križnica križnica
fotografije i video:PovratakPitomače,06.travanj 2008.
križnica križnica
Križnica:regionalni park
Ministarstvo kulture preventivno je zaštitilo područja rijeke Mure i Drave na području 5 županija u kategoriji Regionalni park.U područje regionalnog parka ulaze i zaštićeni krajobrazi (Jelkuš, Širinski otok, Križnica i Vir) s područja općine Pitomača. Inače u području Regionalnog parka su dopuštene gospodarske djelatnosti,a uvjete zaštite prirode daje Ministarstvo kulture. Ovo područje je proglašeno zaštićenim jer su ista područja u susjednim državama već zaštitćena, i dio su nacionalnih ekoloških mreža, a i dio NATURA 2000 tj. EU ekološke mreže.
križnica križnica
Križnica:Naselje preko rijeke Drave
Nalazi se u sjevernom dijelu općine Pitomača omeđena granicom toka rijeke Drave, njenim rukavcima i državnom granicom s Republikom Mađarskom. Sveukupnu površinu Križnice čini jedan neuobičajen krajobraz s naseljem Križnica, okolnim oraničnim i šumskim staništima, te tokom i rukavcima rijeke Drave koji ju omeđuju u zmijolikom obliku.
križnica križnica
Križnica:zaštićeni krajobraz
Križnicu s jugozapadne strane omeđuje rijeka Drava, a sa sjeveroistočne mađarsko-hrvatska granica koja djelomično prolazi starim tokom Drave. Važno je napomenuti da ova granica datira još od prije nekoliko stoljeća. Prometna komunikacija Pitomače i Križnice odvija se skelom i pješačkim visećim mostom. Skela ne može prometovati pri niskom i visokom vodostaju Drave, a viseći je most širine manje od 2 metra, tako da preko njega mogu prelaziti pješaci i biciklisti. Vode stajaćice na području Križnice su idealno mrijestilište za mnoge vrste riba.
križnica križnica
Veliki dio područja Križnice obradive su površine sa vrlo kvalitetnim zemljištem za poljodjelstvo pa se križničani pretežito bave poljoprivredom (ratarstvo i stočarstvo). U novije vrijeme na ovom dijelu počeo se je razvijati lovni i ribolovni turizam što je rezultiralo otvaranjem prvog obiteljskog hotela u Križnici. Prema popisu iz 2001. godine živi 207 stanovnika u 39 domaćinstava.
izvori:Pitomača.hr,JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode VPŽ


- 16:52 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.