HOK Područna obrtnička komora Virovitica u skladu sa svojim Programom promocije razvoja turizma kao gospodarske grane kontinentalnog turizma na ovogodišnjem sajmu Viroexpo pripremila je gastronomsku izložbu tradicionalnih jela i pića ovoga kraja.
Za tu su izložbu odabrana tradicijska jela koja su pripremili učenici Srednje škole ugostitelja iz Pitomače i restoran "Zlatni klas" iz Otrovanca. Izložena jela predstavio je Branko Tkalčec, predsjednik Ceha ugostitelja Virovitičko-podravske županije.
- Predstavljamo jela koja se pripremaju zimi, pa otuda i tematski naziv "Zima na podravskom stolu". Poslije svinjokolja ima kobasica, ćurki, zelja, dimljenih prga, kruha raznih vrsta, žganaca, prosene i heljdine kaše. Od divljači smo pripremili srneći paprikaš, a pripremili smo i grah na "ciganski način".
Vrijedi kušati ove plodove naše ravnice.
Uz jela na stolu predstavljena su i pića - vina proizvedena na području županije. Od bijelih vina prezentiran je rajnski rizling s Aršanja, chardonnay i graševina s vukosavljevačkog područja, a od crnih vina izložena je frankovka iz Vukosavljevice. Na stolu su se našla i tzv. voćna vina, vina proizvedena od višnje, jabuke i kupine koja su stigla iz Orahovice.
K. P.
Virovitički list
|