LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Osniva se Astronomska udruga u Virovitici - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

08.04.2007., nedjelja

Osniva se Astronomska udruga u Virovitici

Obavještavaju se građani Virovitice, da virovitički astronomi koji već niz godina učestvuju u praćenju svih astronomskih događaja, osnivaju astronomsku udrugu koja će se baviti razvijanjem i popularizacijom astronomije i srodnih znanosti među građanima, napose mladeži, na području županije Virovitičko-podravske. Noćno zvjezdano nebo je prekrasno i krije mnoštvo ljepota i tajni koje samo čekaju da ih pogledate i otkrijete. Isto tako, zvjezdano je nebo i veliki vremeplov jer svjetlost s nebeskih objekata koje vidite krenula je iz tako velike udaljenosti, da je do nas putovala stotinama, tisućama, milijunima pa i milijardama godina. Kamo god pogledate, gledate u prošlost. A ta je prošlost toliko zanimljiva i prekrasna da vas ostavlja bez daha kada ju gledate. Isto tako, uči nas o tome kako je nastao svemir, kako je nastala Zemlja, ova prekrasna plava lopta koja se okreće oko Sunca, nama najbliže zvijezde koja nam daruje svjetlost i toplinu koja život znači. Osvrnite se oko sebe, sve što vidite, pa i vi sami, nastalo je prije nezamislivo puno vremena upravo u tom golemom svemiru.

dr


Kako je napisao poznati hrvatski pjesnik i esejist Antun Branko Šimić - "Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda" ili drugim riječima, uprite svoj pogled gore, ne bojte se, upoznajte svijet koji vas okružuje, postat ćete bolja osoba. Jer, naš planet Zemlja, jedan je veliki svemirski brod, a tako je malo ljudi koji se usuđuju pogledati kroz prozor. Na sreću, sve je više onih koji su svjesni toga i postaju aktivni učesnici u uzbudljivoj odiseji koja se zove - astronomija. Toga je bio svjestan i dr. Oton Kučera, profesor, prirodoslovac, astronom, najveći hrvatski popularizator tehnike i prirodoslovlja, književnik i predsjednik Matice hrvatske, kada je u svojoj knjizi Naše nebo, prije više od jednog stoljeća, koncem listopada 1895. godine napisao:

"Da, ja ne znam u prirodi pojave, koja bi toliko užitka estetskomu čuvstvu mlada čovjeka davala, a ne znam ni pojave, koja bi čovjeku toliko uznosila i dušu i srce u više, čiste sfere života ljudskoga, nego promatranje večernjega i noćnoga zvjezdanoga neba, - dakako promatranje s ljubavlju i srcem, kojemu su još pristupni užici ove ruke. A nisu li tomu potvrda i toliki krasni hramovi božji, koji na svodovima svojim oponašaju svod nebeski?"

Eto, postanite i vi dijelom astronomske zajednice, ne samo Virovitice, Hrvatske i regije, nego cijeloga svijeta, cijeloga plavoga planeta, jedinoga u zvjezdanom sustavu koji se zove Sunčev, na kojemu postoji život, a koji je dio golemoga zvjezdanoga grada, galaktike kojoj smo nadjenuli ime Mliječna staza, i u kojoj se nadamo, postoji još puno planeta sličnih našemu koji imaju jednako znatiželjne stanovnike, koji kao i mi, znatiželjno upoznaju taj isti svemir i upijaju nova znanja putujući putem bez povratka, u budućnost…!

Osnivačka skupština Astronomske udruge Mirko Danijel Bogdanić Virovitica, održat će se u srijedu, 11. travnja 2007. godine u 20:00 sati u prostorijama NK Virovitica (ex "Borac"). Dođite i učinite nam ovaj svečani trenutak još svečanijim, svojom prisutnošću uveličajte znanstveni život grada i građana Virovitice. Pozvani ste baš svi, od sedam do stosedam jer za ljubav prema znanosti i astronomiji kao njezinoj najstarijoj grani, godine uopće nisu važne. Važno je samo da imate otvoreno srce i um prema upoznavanju onoga što se nalazi s onu stranu prozora, kroz koji su samo rijetki sretnici imali prilike otisnuti se. Dođite, uvijek ste dobrodošli!

Danijel Reponj
www.zvjezdarnica.com

- 00:42 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.