LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Održani 39.literarni susreti "Preradovićev Rođendan" - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

02.04.2007., ponedjeljak

Održani 39.literarni susreti "Preradovićev Rođendan"

GRABROVNICA OBILJEŽILA OVOGODIŠNJI JUBILEJ SVOJEG VELIKANA

U subotu 24. ožujka o. g. održan je 39. susret literarnih družina "Preradovićev rođendan" u rodnoj kući, današnjem muzeju, posvećenom velikom pjesniku Petru Preradoviću.
Kulturno umjetnički program izvela su djeca pitomačke Osnovne škole Petar Preradović i folklorna skupina djece, ogranka KUD "Petar Preradović" iz Grabrovnice. Pod vodstvom nastavnice Marije Kovačević - Švarbić, mladi Grabrovničani, predstavnici izvornog folklora u karakterističnim sasvim bijelim narodnim nošnjama, vrlo efektno otpjevali su i otplesali: - Majka Mari kosu plela, Ko mi moje guske krade, Biser mi se rastepel i Igrajmo se vanjkušića.
Ovogodišnji sudionici susreta su mladi literati osnovne škole "Ivan Lacković Croata" iz Kalinovca, osnovne škole Kloštar Podravski, osnovne škole iz Molvi, osnovne škole Petar Preradović iz Zagreba i domaćini osnovna škola Petar Preradović iz Pitomače. Na susretima sudjelovalo je tridesetak mladih literata sa svojim voditeljima, nastavnicima hrvatskog jezika. Glavna gošća susreta bila je književnica Maja Glušćević, koja je sa prisutnima odslušala radove mladih literata, zabilježenih u prigodno izdanom zborniku radova sudionika tridesetdevetih susreta, analizirala radove mladih. Pohvalila je uratke svih mladih literata. Istakla je da su je se posebno dojmile pjesma "Paulina" (drobna, draga, cucka fina), uradak Katarine Janči i prozni sastav "Zob" (zub) učenice Martine Pintarić, obje iz osnovne škole Molve. Sva su ova djeca pisci i pjesnici, rekla je pjesnikinja Maja Glušćević. Rekla je da ju uradak "Paulina" podsjeća na njenu posljednje napisanu knjigu "Pika", jer ju neodoljivo podsjeća na psića "Paulinu". Od svojih radova podvukla je kao njoj posebno drage knjige "Vučko" i "Klopka za medvjeda". Ispričala je istinitu priču o suđenju jednoj medvjedici koja je branila svoje mladunče. Sve se završilo sretnim hepiendom, što je ona pretočila u knjigu, koja je postala obavezna školska lektira. Istakla je da bi današnji literati ovih susreta mogli biti i uspješni glumci u ekranizaciji svojih djela. Ispričala je kako se na dobre tekstove rade uspješni zabavni filmovi sa životinjama i ispričala zgodu sa psom Hundom u filmu "Vuk samotnjak". Na kraju pjesnikinja Maja Glušćević zahvalila se na pozivu u Pitomaču i Grabrovnicu u časni dom velikog pjesnika Petra Preradovića, obradovana buketom cvijeća zaželila je daljnje uspjehe ovoj manifestaciji. Ovogodišnji pokrovitelji susreta bili su Školska knjiga iz Zagreba, koja je sudionike nagradila paketom knjiga, te općina Pitomača od koje su sudionici, mladi literati ponijeli iz Grabrovnice majice s natpisom "39. literarni susreti 24. ožujka 2007." .Nakon svečanog i radnog dijela skupa, svi sudionici bili su na ručku u restoranu domaćina osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači, gdje su nastavili zajedničko druženje, posebno pobratimljene škole iz Zagreba i Pitomače.
B.M.
Pitomača.net



- 05:46 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.