LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Četvorke iz Grabrovnice - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

29.12.2006., petak

Četvorke iz Grabrovnice

Rođene zdrave i vesele četvorke
Piše: Boris Kovačev
Foto: Dragan Matić
pitomača pitomača pitomača
Presretni roditelji Lidija i Ivica Peterfi dobili su tri dječaka i jednu djevojčicu

Fran, Roko, Ivan i Jana, imena su četvorki koje je u četvrtak ujutro u Petrovoj bolnici poslije medicinski potpomognute oplodnje, strogo čuvane trudnoće i carskog reza, rodila presretna 28-godišnja majka Lidija Peterfi iz podravskog sela Grabrovnice.
Nakon što je u rujnu jedna Sinjanka rodila četvorke, ovaj rijedak slučaj višeplodnog poroda ponovio se je jučer u 8 sati i 50 minuta u Petrovoj, kada su u samo pet minuta carskim rezom u 35. tjednu trudnoće na svijet došla potpuno zdrava tri dječaka i jedna djevojčica. Ovaj rijedak slučaj je nesvakidašnji i zbog činjenice što nijedna beba nema nikakvih zdravstvenih problema i sve samostalno dišu, iako će ostati neko vrijeme u inkubatorima na intenzivnoj pedijatrijskoj njezi zbog porođajne težine koju trebaju nadoknaditi. Prvorođeni Fran koji se rodio u 8 sati i 50 minuta, težio je 1,92 kilograma i bio je dugačak 43 centimetra, a drugorođena Jana sa 1,38 kilograma bila je dugačka 40 centimetara. Roko i Ivan težili su i bili dugački gotovo kao brat; Roko 1,85 kilograma i 44 centimetra, a Ivan 1,9 kilograma i 43 centimetra.
Roditelji Lidija i Ivica Peterfi su presretni i ne mogu dočekati trenutak kada će se vratiti s bebama u Grabrovnicu pokraj Pitomače gdje će živjeti u obiteljskoj kući. - Naravno da sam sretna, pogotovo nakon svih teških trenutaka i bolova koje sam imala u trudnoći. Sada je sve u redu i jedva čekam da vidim svoje bebe i da se malo oporavim. Dugo sam ležala u bolnici jer je trudnoća bila visokorizična i jako me veseli što su sve bebe zdrave - ispričala je Lidija, koja je inače medicinska sestra na dječjem odjelu virovitičke bolnice. Na pitanje jesu li kupili odjeću i igračke za djecu, roditelji su kroz smijeh odgovorili da se nisu previše pripremali i da će uskoro morati sagraditi novu kuću jer se boje da će im trenutačna biti malo pretijesna. Otac Ivica, koji je po struci elektrotehničar, a trenutačno je zaposlen u Croatia osiguranju u Virovitici, naglasio je da nije bilo svađe oko odabira imena jer je djece bilo dovoljno da se ostvare želje obaju roditelja. Djelatnici Petrove bolnice zadovoljni su što je trudnoća sretno završila i ističu da je punih 35 tjedana trudnoće za četvorke prilično rijedak slučaj.
Jutarnji list
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Četverci Jana, Roko, Fran i Ivan rođeni u samo pet minuta

Grabrovnica, mjestašce od petstotinjak ljudi pokraj Pitomače, od jučer je brojnije za čak četiri bebe, za tri dječaka i djevojčicu. To su Fran, Roko, Ivan i Jana! Zdravi četverci rođeni su u 35. tjednu trudnoće jučer ujutro carskim rezom u Petrovoj bolnici u Zagrebu, u samo pet minuta. Prvorođeni dječak zaplakao je točno u 8.50, za njim njegova sestrica, za njom njihov brat te na kraju u 8.55 sati maloj se Jani rodio i treći brat.

Dobra trudnica
Sve su bebe imale apgar 10, samostalno dišu, ali zbog porođajne težine, koju sada moraju nadoknaditi, smještene su na intenzivnu pedijatrijsku njegu u inkubatore.
Djeca su iznenađujuće dobro. Prvi su sati njihova života prošli dobro, nijedno dijete nema nikakvih zdravstvenih problema i, što je vrlo važno, spontano dišu zadovoljno nam govori neonatologinja dr. Mirna Pleša. Dodaje i to da o njihovoj tjelesnoj težini ovisi koliko će bebe biti u inkubatoru.
Ne bude li problema, jača će djeca intenzivnu skrb moći napustiti već za četiri, pet dana, a ona s nešto nižom porođajnom težinom za dva do tri tjedna kaže dr. Pleša. A dok ne odu u svoj dom, pričekat ćemo da dostignu težinu od barem 2200 grama.
Četverci Fran, Roko, Ivan i Jana, zahvaljujući svojoj majci Lidiji Peterfi, koja je bila iznimno strpljiva i poslušna trudnica, te zahvaljući liječnicima koji su se u bolnici brinuli o njezinoj trudnoći, izuzetno su zdravi i razvijeni. Trudnoća od gotovo punih 35 tjedana za četverke je prilično rijetka. Liječnici su obično zadovoljni kada se u slučajevima tako visokih višeplodnih trudnoća postigne gestacijska dob od 32 tjedna.
Liječnici Petrove bolnice s osmijehom govore o "svojim" četvercima i svi su naravno zadovoljni što se trudnoća završila rođenjem četvero zdrave djece. A četverci su doista rijetki. Prema riječima ravnatelja Petrove prof. dr. Ivana Kuvačića, Fran, Roko, Ivana i Jana drugi su im četverci u ovoj godini. U rujnu je u tom zagrebačkom rodilištu rođeno četvero malih Sinjana.
A za mlade roditelje, 28-godišnju Lidiju i 29-godišnjeg Ivicu Peterfija, sreći nema kraja...
Ova su djeca naš najljepši i najveći novogodišnji dar... Kako uopće opisati osjećaj sreće i zadovoljstva? govori nam tata Ivica i objašnjava da su imena djeci odabrali prije. Ne, nije bilo svađe o izboru imena.
Djece je dovoljno da su se mogle ostvariti i mamine i moje želje što se tiče dječjih imena. Željeli smo lijepa, ali i kratka imena. Zajedničko im je to što imena imaju četiri slova! kaže tata Ivica, po struci elektrotehničar, a zaposlen na određeno vrijeme u Croatiji osiguranju, u podružnici Virovitica. Pamti Ivica i osjećaje strepnje, zabrinutosti, muke, straha i patnje kroz koje je prolazio sa svojim trudnom suprugom i četvero njihove nerođene djece.

Samo da ih vidim
Ali na kraju nam se, ipak, sve vratilo na najbolji mogući način.
U trenucima dok smo razgovarali, mama Lidija tek se pomalo nakon porođaja budila iz narkoze. Bol od operacije i emocije koje još nisu potpuno ni navrle...
Presretna sam što se tako dobro završilo, sada samo želim da što prije vidim svoje bebice i da se malo oporavim. I bit će sve kako treba... Bilo je teških trenutaka u trudnoći, dugo sam ležala, ali može se izdržati. Najvažnije mi je bilo što su sve bebe bile vitalne i stalno mi ulijevale nadu i vjeru da će sve biti u redu govori nam majka Lidija. Dosad i nije previše razmišljala o tome kako će se snaći s četvero mališana koje će trebati u isto vrijeme i nahraniti, i okupati, i presvući, ali sigurno će, kaže, pomoći i bake, i susjedi.
Lidija je medicinska sestra i radi na dječjem odjelu u bolnici u Virovici. Uz osmijeh kaže:
Pa, valjda ću se sa svojima snaći.

Bebe od gotovo dvije kile
FRAN-Provorođeni dječak težak je 1,92 kilograma, a dugačak 43 centimetra
JANA-Drugorođena beba, djevojčica, teška je 1,38 kilograma, a dugačka 40 centimetara
ROKO-Trećerođeni dječačić težak je 1,85 kilograma, a dugačak 44 centimetra
IVAN-Zadnjerođena beba, dječak, težak je 1,9 kilograma, a dugačak 43 centimetra

Autor:Diana Glavina
Večernji list

Majka Lidija Peterfi prvi put vidjela svoju dječicu
Zašto ipak četverci
Čitajući u jučerašnjem Večernjaku o radosti bračnoga para Peterfi brojni su čitatelji bili u dvojbi zbog oblika četverci na naslovnici, umjesto, kako su mislili da je jedino pravilno – četvorci i četvorke. Dodatno ih je zbunilo što je jedino Večernji list imao oblik četverci. Povjerovali su da je naš list napisao pogrešan oblik, a mi smo još jednom provjerili i uvjerili se da smo napisali pravilan oblik. U hrvatskomu jeziku oblici na -ero imaju dulju tradiciju u književnosti nego oblici na -oro, a i u narodnim su govorima češći nego oblici na -oro, koji su novijega postanja. Novija izdanja pravopisa i rječnika hrvatskoga jezika bilježe oblike na -oro i -ero, s tim da u Rječniku hrvatskoga jezika, što su ga objavili Leksikografski zavod i Školska knjiga, oblici na -ero imaju prednost. Tako su četverci “četvero djece istoga poroda, četvero blizanaca”. Zabilježen je i oblik četvorci, ali se upućuje na četverke. (M. M.)
Večernji list

- 05:20 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.