LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Predstavljanje Podravskog zbornika 2006. - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

23.12.2006., subota

Predstavljanje Podravskog zbornika 2006.

U srijedu 20. prosinca ove.godine. u pitomačkoj knjižnici i čitaonici predstavljen je Podravski zbornik za 2006. godinu. Prisutnima je podravske i pitomačke teme predstavio Dražen Ernečić, urednik knjige.
Zbornik, uz mnogobrojnost naslova, veći broj stranica posvetio je umjetniku naďve Ivanu Generaliću i Hlebinama, uključujući naslovnicu knjige.
Značajno za Pitomaču u Zborniku objavljena je studija PODRAVSKA BRZA CESTA, koja uz prioritet gradnje, predviđa zaobilaznicu Pitomače, presjecanjem ceste kod Kladara u pravcu Bilogore, s druge strane željezničke pruge, prema Starom Gracu, te dalje za Osijek.
Urednik je govorio o radu njegovog suradnika gospodina Vlade Fučijaša, koji je prikupio nekoliko razgovora s dobrim poznavateljima pokojnog podravskog pjesnika, pitomačana Drage Britvića, preminulog 25.prosinca 2005. na sam Božić.
Na skupu, zamoljen od urednika, osvrt na prijatelja, pjesnika i umjetnika u knjižnici ispričao je prisutnima dr. Marijan Jergović:
"Dragu Britvića poznavao sam 50 godina. On je bio stariji od mene 3 godine, ali zajedno smo ministrirali u pitomačkoj župnoj crkvi. Zajedno smo putovali vlakom u Viroviticu, kao gimnazijalci. Oboje smo igrali nogomet, on kraće, dok sam ja u nogometu ostao više godina. Intenzivnije smo se družili od 1985. godine. Često smo se našli zajedno u Zagrebu. Zapravo, ja sam kad sam bio u Zagrebu otišao i k njemu. On je radio kao urednik II programa Radio Zagereba u Šubičevoj ulici. Poslije njegovog posla odlazili smo obično u ugostiteljski lokal "Fala" ili "Zagorec", po njegovom izboru. Uglavnom, išli smo tamo gdje ga ljudi nisu prepoznavali. Pamtim ga kao vrlo skromnog, uglednog, osječajnog, samozatajnog čovjeka i umjetnika riječi, boema i prijatelja. Najčešće, pričali smo o Pitomači i pitomačanima, o prošlom i slijedećem festivalu Podravine i Podravlja. Ti razgovori uz piće i kavu trajali su od 2 do 3 sata, a vrijeme je naprosto proletjelo. Znam da je napisao više od 600 pjesama, koje se mogu podijeliti na domovinske, zavićajne, o Zagrebu, o sebi preostalom. Velik broj pjesama napisan je na pitomačkoj kajkavštini, uz ostala narječja kojima se koristio. Večina njegovih pjesama uglazbljena je i na nosačima zvuka je.
Drago Britvić nagrađen je sa preko 180 raznih nagrada, ali ih nikada nije osobno primao na nekom od skupova. Samozatajan kakav je bio, to ga nije zanimalo.
Počeo je pisati pjesme još u Gimnaziji. Još mlad upoznao se s glazbenikom Stjepanom Mihaljincem i na njegov poticaj izbrusio se u pisanju pjesama za glazbu. Uz veliki rad, stvorio je veliki opus tog žanra, stvarao je evergreene s dignitetom. Pisao je nazdravičarske stihove visoke kvalitete, s kriterijem za umjetnost.
Postigao je ono najteže: stvorio je jednostavno i umjetnički vrijedno. Od zavičajnih pjesama podario je 23 pjesme festivalu "PODRAVINA I PODRAVLJE PITOMAČA".Sedam godina pomagao nam je iza scene. Pisao nam je scenarije, bio nam je stručni konzultant,ali više od toga od njega nismo mogli očekivati. Na sceni na njega nitko nije mogao računati. Promocija njegovih odabranih pjesama sadržanih u knjizi "BOŽE ČUVAJ HRVATSKU" bila je u Pitomači. Njegove kajkavske pjesme recitirao je, a bilo je to u okviru proslave 300 godišnjice postojanja Pitomača, glumac Mladen Šerment, a njegove uglazbljene pjesme pjevali su na sceni Arsen Dedić, Gabi Novak i Elvira Voća. Bio je to vrhunski događaj, koji se pamti. Upravo se navršava godišnica kako ga nema među nama, a to je ogroman , nenadoknadiv gubitak"

Spominjana je tu bila izrada buduće Podravske enciklopedije, te mnoga istraživačka, umjetnička, pjesnička i spisateljska imena, prezentirana iz Podravskog zbornika 2006. godine.
Upečatljiv je bio završetak skupa. Činjenica je da se Podravci rado sastaju i druže.Tako su se nekolicina njih i ove godine 20. srpnja našli s Pajom Kanižajen na grobu Frana Galovića, pa će Pajo nad grobom svojem prijatelju: - Frane moj, tak ti je to, naša mala Podravina za nas Podravce vekša je nek Kina -, na kraju skupa alegorički rekao je urednik Dražen Ernečić.
Pitomača.net
Barica Mihoković

- 16:08 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.