LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Predstavljanje 32. broja Podravskog zbornika - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

18.12.2006., ponedjeljak

Predstavljanje 32. broja Podravskog zbornika

Knjižnica i čitaonica Pitomača poziva Vas na predstavljanje novog broja Podravskog zbornika koje će biti u srijedu 20. prosinca u 18 sati u prostorijama knjižnice.



RIJEČ UREDNIKA:
Ovogodišnji 32. broj Podravskog zbornika posvećen je 75. obljet­nici Hrvatske naivne umjetnosti te kroz brojne naslove evocira III. iz­ložbu grupe Zemlja otvorenu 13. rujna 1931. godine u «starom Um­jetničkom Paviljonu» u Zagrebu, a na kojoj su pod mentorskim vod­stvom Krste Hegedušića po prvi puta izlagali pioniri fenomena hrvatske naivne umjetnosti / hlebinske slikarske škole - Ivan Generalić i Franjo Mraz. O izložbi je pisao i Ljubo Babić iz čijeg teksta izdva­jamo zaključak iz zadnjih rečenica: «Sve u svemu ti naši slikari seljaci iznenadili su, oni su postali gotova senzacija «Zemljine» izložbe i pažnja publike, kao i onih rijetkih posjetilaca od struke, priznala je to jednoglasno. A budući da znam, da je naš seljak u svakom svom po­duzeću tvrdoglav i postojan, to se ne bojim ni za daljnji razvoj ni za daljnji napredak. A nisu ni u lošim rukama. Dakle, tvrdoglavo napri­jed. » *
Rekli bismo - ostalo je povijest. Vjerujemo da su ovdje objavlje­ni naslovi, među ostalim, i prilog za promišljanje budućnosti naivne umjetnosti kao važnog čimbenika identifikacije Podravine u Hrvatskoj, Hrvatske u globalizacijskom svijetu danas.
Uredništvo je prošireno novim članovima, istaknutim stručnjaci­ma koji dolaze iz važnih ustanova s prostora ludbreške, koprivničke, đurđevačke i pitomačke Podravine, prostora kojeg u zborniku obra­đuje četrdesetak autora kroz mozaik naslova podijeljenih u suvreme­ne teme, zaštitu spomenika kulture, povijest umjetnosti, hrvatsku naivnu umjetnost/hlebinsku slikarsku školu, povijest i kulturnu povi­jest, etnografiju & etnologiju & kulturnu antropologiju, prirodoslovlje, knjižničarstvo i književne priloge.
U ime uredništva želim vam ugodno čitanje.
prof. Dražen Ernečić
* Obzor, 25. rujna 1931., Zagreb
Pitomača.hr

- 15:56 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.