LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

INA-Naftaplin »oslobođen« optužbi - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

02.12.2006., subota

INA-Naftaplin »oslobođen« optužbi

Proizvodnja prirodnog plina nema štetnog utjecaja na okoliš, a CPS Molve nije uzročnik širenja raka kod ljudi.
Već godinama dio stanovništva s područja sjeverozapadne Hrvatske u okolici Molva, Novigrada Podravskog, Virja, Kalinovca, Podravskih Sesveta, Kloštra Podravskog i Đurđevca optužuje INA-Naftaplinov pogon Molve da ispuštanjem u zrak, vodu i zemlju otrovnih plinova, žive i merkaptana i još nekih primjesa u zemnom plinu, koji na tom području taj Pogon pridobiva, u stvari nesvjesno truje ljude i životinje te ribe u potoku Komarnica koji protječe u neposrednoj okolici. Od nekih sam stanovnika čuo da tako misle i pojedini liječnici.....
Godinama pratim razvoj područja centralnih plinskih stanica, eksploataciju ugljikovodika na širem dijelu Podravine, od Koprivnice do Pitomače i Staroga Grada nedaleko Virovitice, a pratim i realizaciju ekoloških projekata koje vlastitim novcem, zajmovima banaka i EBERD-a INA-Naftaplin ulaže u zaštitu okoliša. U srijedu, 30. studenoga, bio sam na stručnom sastanku održanom u Đurđevcu na kojem se uveliko govorilo o ekološkoj zaštiti područja CPS-a. Cijeli sustav obrade prirodnog plina na Pogonu Molve koncipiran je tako da izdvojeni nusprodukti – štetne primjese: slojna voda, ugljični dioksid, sumporovodik, merkaptani i živa budu zbrinuti na takav način da nema nikakvih štetnih utjecaja na okoliš.
Dugogodišnji monitoring okoliša upravo to i potvrđuje, čulo se na tom znanstvenom skupu. Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, koji uz stručne i znanstvene institute redovno prati »zdravstveno stanje« CPS-a za spomenuti je skup izradio »Sažetak okoliša na Pogonu Molve 2004.-2005.« Sažetak je to raznih studija o monitoringu koji su u naznačenom vremenu obavljali spomenuti Zavod, INA-Naftaplinov Sektor proizvodnje nafte i plina Zagreb, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, Agronomski, Veterinarski i Šumarski fakultet. Monitorinzi su rađeni o kakvoći zraka, radioaktivnosti, kakvoći vode, sadržaju žive u namirnicama i urinu radnika INA-Naftaplina, motrenju tla na području CPS-a, sadržaju žive u tkivu divljači, goveda i glista (gujavica) te stanja šumskog ekosustava na monitoroingu CPS-a Molve.
Predstavnici svih spomenutih institucija izložili su rezultate monitoringa. Zajednički im je zaključak: Realizacija planiranih ekoloških projekata (smanjenje emisije sumporovodika i merkaptana, postrojanje za sušenje sumpornog mulja i izgradnja građevine za prihvat i obradu tekućeg i krutog tehnološkog otpada za proizvodnju nafte i plina) pridonijet će daljem i kvalitetnijem očuvanju okoliša.
Dosadašnji rezultati monitoringa pokazuju da proizvodnja prirodnog plina nema štetnog utjecaja na okoliš. Sukladno težnjama prema čistoj proizvodnji energije, gospodarenje resursima u skladu sa zahtjevima sustava upravljanja okoliša (ISO 14000) i ostvarenje predviđenih zahvata na postrojenju CPS Molve III pridonijet će oživotvorenju načela gospodarski i ekološki održivog razvoja. Studija i izlaganja znanstvenika i laiku su mogla poslužiti u tvrdnji da CPS Molve nije uzročnik širenja raka kod ljudi.
Sva mjerenja čistoće zraka, tla i vode pokazala da su svi parametri u granicama zakonske normale, a neki daleko ispod dozvoljenih minimalnih vrijednosti, dok su neke štetne primjese, kao sumporovodik i merkaptani, potpuno »nestali« iz okoliša, apsorbirani u odgovarajuća ekološka postrojenja. Tako se mješavina žive već izvozi u Njemačku, gdje se duboko u zemlju smješta i tako zaštićena nema nikakve opasnosti da bi »prodrla« na površinu. Iz svega iznijetog može se zaključiti da je CPS »oslobođen« optužbi da zagađuje okoliš te da je posredni uzročnik raka kod živih bića.

Piše: Zdravko Šimunić, autor je umirovljeni diplomirani ekonomist iz Đurđevca.www.vjesnik.hr
Đurđevac.com

- 12:30 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.