LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Mjesec hrvatske knjige 2006. - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

20.10.2006., petak

Mjesec hrvatske knjige 2006.

Mjesec hrvatske knjige 2006.održava se od 15.listopada do 15.studenog u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske.Otvaranje Mjeseca hrvatske knjige 2006. održalo se u Velikoj Gorici 16.listopada u Gradskoj knjižnici Velika Gorica povodom obilježavanja 120. obljetnice prve Čitaonice gdje je svečano otvoren obnovljen prostor Odjela za odrasle i novi prostor Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica.Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige održavat će se u Zagrebu,Koprivnici i Interliberu,a u svim narodnim knjižnicama održavat će se pokazne radionice,nacionalni kvizovi za poticanje čitanja te predstavljanja knjiga.Nacionalni kviz za poticanje čitanja Hrvatskog centra za dječju knjigu (u cijelosti je posvećen Nikoli Tesli) provodi se osim u narodnim knjižnicama, višim razredima osnovnih škola i srednjim školama. Završna svečanost Nacionalnog kviza održat će se na Interliberu gdje će se i organizirati pokazne radionice s radovima mladih inovatora, a knjižnice će, u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara Hrvatske, izložiti na posebnom štandu svoja izdanja.
U Zagrebu će u Muzeju Mimara 26.i 27.listopada knjižničari sudjelovati na Međunarodnom stručnom skupu MUZEJ(I) (I) KNJIŽEVNOST(I) u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra uz obilježavanje jubilarne 25. izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija.
U Koprivnici će 6.studenog biti organiziran okrugli stol Dostupnost knjižnica za sve – knjižnične službe, usluge i računalna oprema za slijepe, slabovidne i gluhoslijepe osobe: kako u lokalnoj zajednici dolaze do izvora znanja (u suradnji s Komisijom za osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva i Hrvatskom knjižnicom za slijepe).
Ovogodišnja manifestacija je posvećena znanosti, vezano uz velike obljetnice hrvatskih znanstvenika svjetskoga značaja – Nikole Tesle, Vladimira Preloga, Dragutina Gorjanovića-Krambergera, Ruđera Boškovića i dr., tim više što je i UNESCO, između ostalih značajnih obljetnica, u svoju listu za 2006. godinu uvrstio i obljetnice Nikole Tesle, Vladimira Preloga i Dragutina Gorjanovića-Krambergera. Želja je organizatora da se pozornost javnosti usmjeri na ova velika imena koja imaju značajno mjesto u hrvatskoj i svjetskoj povijesti.
PITOMAČA
U pitomačkoj Knjižnici i čitaonici tijekom Mjeseca hrvatske knjige organizirat će se edukacijski posjeti učenika nižih i viših razreda osnovne škole,besplatno učlanjenje,projekcija filmova i izložba fotografija dječje sekcije Foto video kluba “Mirko Lauš”,sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja,nagrađivanje knjigom naj-čitatelja u 2006.,akcija "Vratite zaboravljenu knjigu, zaboravit ćemo zakasninu",radionice za učenike nižih i viših razreda Osnovne škole Petra Preradovića,radionice za izradu slikovnica u suradnji s Dječjim vrtićem dok će na Radio Pitomači biti organizirana nagradna igra.
PITOMAČA
Virovitička nova Gradska knjižnica i čitaonica tijekom Mjeseca hrvatske knjige trebala bi useliti u nove prostorije a do tada će se program obilježavanja održavati na staroj lokaciji gdje će biti izložba knjiga i publikacija vezanih uz obljetnice velikih hrvatskih znanstvenika – Nikole Tesle, Ruđera Boškovića,Dragutina Gorjanovića-Krambergera i drugih (u čitaonici i u prikladnim izlozima u gradu),predavanje Miroslava Novosela;Crtice iz slavonske povijesti, uz 130. obljetnicu rođenja dr.Josipa Bösendorfera,predstavljanje knjige "San o kazalištu" Duška Lončara s osvrtom na amatersko djelovanje virovitičkog kazališta,male kreativne radionice sa izradom i izložbom nastalih radova,sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja,javna tribina o novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice i njezinom značenju u kulturnom razvoju Virovitice,proglašenje najčitatelja godine i podjela nagrada,predavanje Žarka Dadića o znamenitom astronomu Danijelu Bogdaniću,predstavljanje knjige "Hrvatska pisana kultura" Josipa Bratulića i Stjepana Damjanovića,predavanje Aleksandra Stipčevića"Povijest knjiga i knjižnica",tribina o nasilju među djecom (uz sudjelovanje psihologa,roditelja,učenika i učitelja),predstavljanje edicije Stoljeća hrvatske književnosti (u predstavljanju će sudjelovati urednik Dubravko Jelčić, književni
kritičari, povjesničari te virovitički glumci),provest će se skupni posjeti djece i učenika,organizirati kvizovi i nagradne igre u suradnji s virovitičkom radio-postajom i provest će se anketa o mišljenju korisnika o novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice.Za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige,upis u knjižnicu je besplatan.
PITOMAČA
Gradska knjižnica Đurđevac će susretom korisnika i donatora obilježiti 10.godišnjicu rada Dječjeg odjela,organizirati edukativne posjete predškolaraca i prvoškolaraca,projektom djece Dječjeg odjela i ustanova u gradu Đurđevcu postavit će se lutke s porukama o knjižnici na frekventnim mjestima u gradu,organizirati Nacionalni kviz za poticanje čitanja,organizirati će radionice(izrada obilježivača za knjige,letaka o knjižnici,plakata posvećenih Nikoli Tesli, Vladimiru Prelogu, Dragutinu Gorjaniću-Krambergeru, Ruđeru Boškoviću),likovne radionice,projekcije dugometražnih i crtanih filmova nastalih prema knjigama,književne večeri (Božice Jelušić "Libela",Radovana Kranjčeva "Đurđevački pijesci",D. Novaka "Pet stoljeća pomorskih i geografskih karata Hrvatske",Gorana Šafareka "Drava",Stanka Bešlića - Bože Drmića "Domovinski boj"),izložbe slika Ivana Andrašića i Zdravka Šabarića,susreti najstarijeg korisnika s najmlađim i susret s korisnicima koji su pročitali najviše knjiga,susret osnivača knjižnice i 67 donatora te će se provesti akcija sati zavičajne književnosti u knjižnici za učenike osnovnih i srednjih škola i djecu s posebnim potrebama.Također za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige članarina je besplatna i knjige se mogu vratiti bez zakasnine.
izvor:KGZ

- 05:52 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.