LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

28.rujan-Međunarodni dan prava na pristup informacijama „Građani imaju pravo znati“ - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

28.09.2006., četvrtak

28.rujan-Međunarodni dan prava na pristup informacijama „Građani imaju pravo znati“

gongMeđunarodni dan prava na pristup informacijama – „Građani imaju pravo znati“, 28. rujan,
od 2002. godine obilježava se širom svijeta, kako bi se podigla svijest građana o pravu na pristup informacijama.
Pravo na pristup informacijama kojima raspolažu tijela javne vlasti, jedno je od osnovnih prava građana zaštićeno međunarodnim ugovorima i Ustavom RH. To se pravo danas smatra temeljnim preduvjetom demokratizacije društva i stvaranja aktivnog građanstva, koje obaviješteno odlučuje o zbivanjima u zajednici. Gotovo sve zemlje u tranziciji, većina zemalja Europe i preko 60 drugih zemalja svijeta u posljednjih nekoliko godina usvojile su zakone koji omogućuju pravo na pristup službenim informacijama, a među njima i Hrvatska 2003. godine.
TKO MOŽE TRAŽITI INFORMACIJU?
Informaciju sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama može tražiti svaka domaća ili strana fizička ili pravna osoba.
KOJE INFORMACIJE MOGU ZATRAŽITI?
Građani/ke mogu, od tijela javne vlasti, zatražiti apsolutno svaku informaciju koju smatraju zanimljivom ili koja im je potrebna.
NPR:Niste zadovoljni mjestom gdje su sagrađeni trgovački lanci "Billa"i "Plodine"te kako je riješena prometna povezanost do njih ili općenito niste zadovoljni riješenjem regulacije prometa kroz središte Pitomače.
Zakon o pravu na pristup informacijama navodi da „tijela javne vlasti" mogu uskratiti pravo na pristup informaciji ako postoje osnove sumnje da bi njezino objavljivanje:
1) onemogućilo poduzimanje mjera i radnji radi sprječavanja i otkrivanja kažnjivih djela ili radi progona počinitelja kažnjivih djela,
2) onemogućilo učinkovito, neovisno i nepristrano vođenje sudskog, upravnog ili drugog pravno uređenog postupka, izvršenje sudske odluke ili kazne,
3) onemogućilo rad tijela koji vrše upravni nadzor, odnosno nadzor zakonitosti,
4) izazvalo ozbiljnu štetu za život, zdravlje, sigurnost ljudi ili za okoliš,
5) onemogućilo provođenje gospodarske ili monetarne politike,
6) ugrozilo pravo intelektualnog vlasništva, osim u slučaju izričitoga pisanog pristanka autora ili vlasnika“
Napominjemo kako su ovo jedini razlozi zbog kojih bi Vam tijelo javne vlasti moglo uputiti negativan odgovor. U slučaju da Vam upute negativan odgovor iz razloga koji ne potpada pod gore navedeni članak Zakona, koristite obrazac žalbe u slučaju tzv. „šutnje administracije“ kojeg možete pronaći u tekstu koji slijedi, s napomenom da ga modificirate na način da napišete da Vam je tijelo odbilo pružiti informaciju.
OD KOGA MOGU TRAŽITI INFORMACIJE?
Informacije možete zatražiti od tijela javne vlasti koja se nalaze na Popisu tijela javne vlasti, a koji donosi Vlada RH za svaku godinu.
NPR:
Hrvatske ceste d.o.o.
e-mail: info@hrvatske-ceste.hr
Županijske uprave za ceste
e-mail: uprava-za-ceste-vp-zupanije@vt.htnet.hr
Agencija za zaštitu okoliša
e-mail: info@azo.hr
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
e-mail: kontakt@fzoeu.hr
Tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave
Općina Pitomača
Ljudevita Gaja 26/1, 33405 Pitomača
tel. +385 33 782 840
fax. +385 33 782 870
e-mail: opcina@pitomaca.hr ; opcina-pitomaca@vt.t-com.hr
NA KOJI SU NAČIN TIJELA JAVNE VLASTI OBVEZNA OMOGUĆITI PRISTUP INFORMACIJAMA?
1)redovitim objavljivanjem određenih informacija, kako je to određeno posebnim zakonom ili drugim općim aktom, uz uvjet objave jedanput mjesečno, na primjeren i dostupan način radi upoznavanja javnosti
2) neposrednim pružanjem informacije ovlašteniku koji je podnio zahtjev
3) uvidom u dokumente i pravljenjem preslika dokumenata koji sadrže traženu informaciju
4) dostavljanjem ovlašteniku koji je podnio zahtjev preslika dokumenta koji sadrži traženu informaciju
5) na drugi način kojim se ostvaruje pravo na slobodan pristup informacijama
POSTOJI LI OBRAZAC ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA PRISTUP INFORMACIJI/AMA?
Primjer obrasca pomoću kojeg možete podnijeti zahtjev nalazi se ovdje (107 KB), ali zahtjev može biti upućen u bilo kojoj formi i to poštom, e-mailom, usmenim putem ili urudžbiranjem u tijelo javne vlasti od kojeg se traži informacija.
Ukoliko se zahtjev podnosi usmenim putem osobno ili telefonski o tome će se sastaviti zapisnik ili službena bilješka.
Ukoliko zahtjev šaljete poštom, najbolje je poslati ga „preporučeno s povratnicom“ (dakle, ispuniti bijeli i narančasti papir koji možete pronaći u pošti) kako biste dobili informaciju o danu kada je tijelo zaprimilo Vaš zahtjev.
U slučajevima kada osobno urudžbirate zahtjev, tijelo Vam mora izdati potvrdu o zaprimanju zahtjeva ili ponesite primjerak koji ćete zadržati te zatražite da Vam tijelo da službeni žig, iz kojeg je vidljiv datum zaprimanja zahtjeva.
KOJI JE SLIJEDEĆI KORAK?
Nakon što ste dobili potvrdu o datumu kada je tijelo zaprimilo Vaš zahtjev, pričekajte 15 dana jer Vam je tijelo dužno odgovoriti u tom roku.
Ukoliko ste dobili odgovor u roku 15 dana od zaprimanja zahtjeva i zadovoljni ste njime, Vaš postupak je uspješno završen!
ŠTO AKO NISAM ZADOVOLJAN/NA ODGOVOROM?
Dobili ste odgovor u roku 15 dana od zaprimanja, ali je nepotpun, to jest ne sadrži odgovore na Vaša pitanja, a nema obrazloženja zašto je to tako.
Možete zatražiti ispravak ili dopunu informacije te ponoviti istu proceduru kao i sa slanjem zahtjeva. U ovom slučaju tijelo javne vlasti dužno je donijeti rješenje o odbijanju Vašeg zahtjeva ili Vam dostaviti odgovor.
Obrazac za dopunu ili ispravak informacije nalazi se ovdje (88 KB)
MOŽE LI TIJELO JAVNE VLASTI USTUPITI MOJ ZAHTJEV DRUGOM TIJELU?
Može u slučaju da ne posjeduje informaciju koje ste zatražili, a ima saznanja koje tijelo je posjeduje.
U tom slučaju, Vaš će zahtjev, u roku 8 dana od zaprimanja, biti ustupljen tijelu za koje se smatra da posjeduje informaciju, a tijelo koje ste poslali zahtjev vas mora o tome obavijestiti. Tijelo kojem je ustupljen Vaš zahtjev, dužno je odgovoriti u roku 15 dana od dana kada mu je Vaš zahtjev ustupljen.
ŠTO AKO NISAM DOBIO/LA NIKAKAV ODGOVOR?
Niste dobili nikakav odgovor, a prošlo je više od 15 dana od dana kada je tijelo zaprimilo Vaš zahtjev.
U ovom slučaju, koji se naziva i tzv. šutnjom administracije, uložit ćete žalbu koja mora biti naslovljena na čelnika tijela javne vlasti od kojeg ste zatražili informaciju. Prilikom slanja žalbe, ponovit ćete identičnu proceduru kao i kod slanja prvotnog zahtjeva. Rok u kojem nadležno tijelo mora odgovoriti na Vašu žalbu iznosi 15 dana od dana kada je tijelo zaprimilo Vašu žalbu.
Primjerak žalbe u slučaju tzv. šutnje administracije nalazi se ovdje (40 KB)
ŠTO AKO I NAKON PROTEKA ROKA ZA ODGOVOR NA ŽALBU NE DOBIJEM ODGOVOR?
U ovom slučaju požurit ćete rješavanje po Vašoj žalbi i to putem požurnice koja se nalazi ovdje. (81 KB)
Ukoliko Vam nadležno tijelo u roku 7 dana od zaprimanja požurnice ne postupi po žalbi te ne dostavi odgovor pokrenut ćete upravni spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske.
Primjer upravne tužbe nalazi se ovdje (74 KB)
PREKRŠAJNA ODGOVORNOST I NAKNADA ŠTETE
Pravne i fizičke osobe koje postupaju suprotno odredbama Zakon o pravu na pristup informacijama, na način da Vam onemoguće ili ograniče pristup informacijama, snose prekršajnu odgovornost. Odredbe Zakona navode kako će se u takvim slučajevima pravne osobe odn. tijela javne vlasti kazniti novčanom kaznom i iznosu od 20.000,00 do 100.000,00 Kn, dok će se odgovorne osobe u tim tijelima kazniti novčanom kaznom u iznosu 5.000,00 do 10.000,00 Kn.
Znači, ukoliko Vam tijelo nije dostavilo ili je ograničilo informaciju, bez zakonskog utemeljenja, a Vi ste dobili upravni spor, možete podnijeti prekršajnu prijavu.
Također, u slučaju da ste pretrpjeli štetu zbog toga što je tijelo javne vlasti, kojem ste uputili zahtjev, prekršilo odredbe Zakona, možete zahtjevati naknadu štete u parničnom postupku. Molimo Vas da se u oba opisana slučaja prethodno posavjetujete s odvjetnikom ili nas kontaktirate.
gong.hr

- 00:15 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.