LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

PREMINUO BLAŽ LENGER (1919.-2006.) - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

26.09.2006., utorak

PREMINUO BLAŽ LENGER (1919.-2006.)

Doajen podravske glazbe i legenda hrvatske diskografije Blaž Lenger preminuo je nakon duge i teške bolesti u 87-oj godini u svojoj kući u Podravskim Sesvetama. Posljednjih desetak dana proveo je na bolničkom liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici, gdje ga je u petak posjetio načelnik Sesveta Ivan Derežić.
- „Zadnje riječi kad je razgovarao sa mnom bile su, pitao je kako je protekla večer pjevačkih skupina, koju je organizirala upravo udruga koja nosi njegovo ime. Sjećamo se, on je dao svoj pristanak da udruga nosi njegovo ime i mi smo s ponosom s njim nastupali nekoliko zadnjih godina, osim zadnjih godinu i pol dana kada ga je bolest u tome spriječila i evo danas nam ga otrgla iz naše sredine, ali on će živjeti i dalje, njegovo će ime živjeti među nama, i naravno, ono što je najbitnije, njegove pjesme se vjerojatno nikad neće zaboraviti“, rekao je načelnik Derežić.
Posljednji ispraćaj Blaža Lengera bit će sutra u 16 sati na mjesnom groblju u Podravskim Sesvetama, nakon čega će biti služena sveta misa zadušnica.
radio Koprivnica

Blaž Lenger-životopis
Legenda hrvatske pučke glazbe rođen je u Podravskim Sesvetama 6. prosinca 1919. godine. Tu je završio četiri razreda osnovne škole i još dva razreda ondašnje opetovnice. Još od djetinjstva nešto ga je vuklo pjesmi i svirci. Kako kaže sam Blaž, taj je talent naslijedio od oca i majke, koji su voljeli pjesmu i glazbu. Čim je malo porastao krenuo je s tadašnjim muzičkim sastavom "Vlašički" po svatovima i zabavama. Prvi instrument koji je svirao bila harmonika, ali bajs ga je više privlačio i uskoro je on postao dio njega, dio njegove duše. On bi mu davao ritam kad bi zapjevao. I bajs i Blaž imali su jak glas. Ljudi su ih voljeli slušati. Kasnije je kao mužikaš prešao u družinu "Štefa Ivančana" u Novo Virje, gdje je proveo oko godinu dana. Tada svira sa Međimurcem Jančijem. Svirali su posvuda i vrlo dobro ispekli zanat, što mu je omogućilo da osnuje svoj vlastiti sastav koji po njemu i dobiva naziv "Lengeri". Tada počinje i vrtoglavi uspon sastava. Nastupaju na raznim festivalima, radiju, televiziji te snimaju gramofonske ploče i kasete. Prva snimljena pjesma bila je "Podravino moja mila", a zatim slijede "Potočić maleni", "Ala je divan taj podravski kraj" i polka "Ruža, ruža".
U restoranu Zagrebačke pivovare 1971. godine održava nezaboravni koncert. Izvedbe pjesama "Ustani bane" i "Hrvatica ja sam mlada" ostale su do danas nenadmašene. Imao je sreću da bude u pravo vrijeme na pravom mjestu. Tko je jednom čuo njegov bajs, zvuk violina njegovog sastava i glas Marice Hasan, nikad ga nije zaboravio, jer njegove pjesme i njegov sastav imali su dušu i srce. Pjesme su ostale vječno mlade i danas se jednako izvode po svim radio-postajama.

Popis svih snimljenih ploča Blaža Lengera s pjesama te datumom izdavanja

IZVOR:www.podravske-sesvete.hr

- 15:58 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.