LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Voćari u Austriji - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

21.09.2006., četvrtak

Voćari u Austriji

U ponedjeljak 18. rujna, udruga voćara s područja naše županije obišla je austrijsku općinu Puch, pokrajina Štajerska, koja slovi kao najrazvijenija austrijska općina u voćarstvu. Na području općine posađeno je oko 700 hektara jabuka.
Posjet je, na inicijativu Stjepana Blažinčića iz Turnašice, dogovorio gospodin Lovrek, voćar iz Čakovca i vlasnik tvrtke Agra d.o.o. Stručni voditelj tijekom posjeta bio je mladi poduzetnik, gospodin Martin Pfeiffer, vlasnik tvrtke Fruitsecurity, koja se bavi proizvodnjom sistema za zaštitu voćnjaka od tuče. Grupi se pridružio i predsjednik Hrvatske voćarske zajednice gospodin Željko Banjavčić.

Mogla se je vidjeti najmodernija tehnologija u voćarstvu primijenjena u rasadnicima, voćnjacima i hladnjačama. Posebno interesantno je bilo vidjeti ujednačenost plodova na stablima i visoku rodnost na vrlo malo grana. Prosječni prinos po hektru kreće se od 4-6 vagona uz 25 tretiranja kemijskim sredstvima godišnje. Poslovi oko rezidbe znatno su reducirani zbog sadnje dvogodišnjih sadnica s formiranim izbojima.
Voćari su organizirani u kooperative, slično kao naše zadruge. Nitko ne radi sve sam, kao kod nas. Na voćaru je da proizvede jabuku po zadanoj tehnologiji nakon čega je predaje u hladnjaču kooperative koja proizvode plasira na tržište. Hladnjača, kapaciteta 2100 vagona, izgrađena je zajedničkim sredstvima nekoliko privatnika, voćara, austrijske države i europske unije.

Možemo reći da je ovaj posjet bio pun pogodak i vrlo vrijedno iskustvo našim voćarima koji su konstatirali da po znanju ne zaostaju puno za austrijancima, ali im nedostaje sredstava i podrške raznih institucija kako bi sve to primijenili u svojim voćnjacima.

Izlet je realiziran pokroviteljstvom Općine Pitomača, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za savjetodavnu službu.
pitomača.hr

- 13:20 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.